Anulovanie manželstva
Vie niekto poradiť? Aké sú podmienky a kde sa to rieši,?
anulovat manzelstvo sa neda len do nejakeho casu? ze do tyzdna od sobasa...ci si to mylim s niecim?
@dominikac321 dá sa kedykolvek
@dominikac321 no pokial viem pán Majersky to zvládol aj už s dospelými deťmi z toho anulovaneho manželstva
Ved sa normalne rozved ked zijes s inym
Nulita či cirkevný rozsobáš osobne mne trval viac ako tri roky. Bola som rok po rozvode súdom. Mala som veľmi závažný dôvod + ešte ďalšie sa k tomu pridružili. Nie som krstená, ale sobáš sme mali v kostole (rodina môjho ex sa vždy považovala za správnu katolícku rodinu) osobne mi to bolo jedno...ľúbila som svojho manžela, brala som si ho z lásky a myslela som si, že nám to vydrží na veky vekov...
Najskôr som bola za farárom, ku ktorému sme patrili podľa bydliska. Ten mi dal strohé rady ako a čo. Ostatné bolo už len na mne samotnej.
Prešla som si I. aj II. inštanciou. Vypočúvaním a spisovaním výpovedí. Taktiež som musela uviesť svedkov, ktorí by vedeli skutočnosti dosvedčiť. Popravde, keďže veriaci museli prisahať na Bibliu (ja som dávala len čestné vyhlásenie) donútila som rodinu povedať konečne pravdu, tú o ktorej sa nehanbili klamať na štátnom súde....Teda ako svedkov som uvádzala matku aj otca ex, a ešte ďalších dvoch svedkov z ex strany. Z mojej strany bola vypovedať moja mama.
Na I. inštancii sa toho veľa nevyriešilo. A popravde, kebyže to neriešim ďalej a neodvolám sa, tak sa ani nevyrieši (pretože rodina môjho ex mala cirkevné známosti). Ale zahryzla som sa do Kanonického práva a bola som odhodlaná odvolávať sa aj na Rímsku Rótu....a tak som sa dopracovala až do Bratislavy (tu už chápadá rodiny ex nemali dosah), kde sa vymenoval nový tribunál, mala som svojho obhajcu, dokonca sa vypracovali psychologické posudky...všetko sa začalo hýbať a naozaj po dlhej dobe som v rukách držala papier, kde sa potvrdila pravda a s ňou aj to, že manželstvo bolo anulované.
A popravde...dosiahla som čo bolo cieľom. Očakávala som vnútorne viac uspokojenia...či radosti...ale to neprišlo...ani úľava...mám v rukách papier, ktorý sa dal použiť na štátnom súde, ale to čo som prežila s tým človekom a jeho rodinou sa vymazať nedá...
Ja som bola ako svedok pri takomto rozvode alebo anulovani u macochy mojho syna ( inak to neviem naznvat aby si pochopila ) jej to trvali cca rok
@krisbar budes prekvapena ale ten zdrav. stav nemusi vzdy dopadnut. Kamarat si vzal babu ktora ma anorexiu a nechce deti, dostala pre psych. problemy inval. dochodok pred 30.ou. Vzal si ju do pol roka po zoznameni - bol zamilovany, nevidel. Ona mu nepovedala o problemoch, ani to ze nechce deti. Manzelka mu odmietla podpisat rozvodove papiere. Tak to dal na diacezu odkial dostal odpoved, ze nie. Odstahoval sa zo spol. domacnosti a manzelka ho dala na sud, aby jej platil, pretoze je jeho zakonna povinnost sa o nu starat - ze ona je chora. Trva to uz 10+ rokov, rozvedeni stalie niesu a on na nu stale plati. Diacezu ziadal o rozvod viac krat a neuspel. A viem ze potom pisali aj niekam vyssie - ja niesom z kat. cirkvi tak si nespomeniem kde, ale neuspel 🙈
@tilko a finačne čo to obnašalo ak sa smiem spýtat?
@tilko nechápem načo ti bolo ťahať po cirk. súde rodičov ex keď si nie veriaca, čo si z toho mala.... no ale asi si to tak chcela popr. pomsta....
@mlska19 skús si prečítať môj príspevok ešte raz...ak ako vysvetlenie nestačí, že to bol aj dôvod ako získať dôkaz na štátny súd...u mňa sa totižto všetko neskončilo len rozvodom na štátnom súde....to bol len začiatok...potom nasledovalo niekoľko rokov súdnych pojednávaní rôzneho typu...potrebovala som brániť seba a ak by sa mi niekedy niečo stalo, aby každý vedel prečo!...osobná skúsenosť je, že ak sa neochránim ja, tak nikto...zákony na to nemáme...ale to už je do inej témy...nie akú autorka založila...
@deti95060810 o pomstu určite nešlo...malo to hlbšiu podstatu...to rozpisovať nebudem...bolo toho aj na koňa dosť...ale ako píšem v príspevku vyššie, išlo o dôkaz na štátny súd...a tie výpovede rodičov, tam boli veľmi potrebné...išlo totižto o skutočnosti, ktoré sa udiali v ich rodine (nebudem rozpisovať verejne) ešte pred uzavretím nášho manželstva a veľmi ovplyvnili to, čo sa dialo v živote potom...je to ich rodinná hanba, a myslím si, že veľká chyba rodičov...lebo ak sa niečo stane môjmu dieťaťu a ja predtým zatváram oči a neriešim to, však zabudneme...omyl...mali to riešiť...a život ich syna mohol byť iný...mohli mu pomôcť skôr, ako naubližoval iným...a to naozaj veľmi škaredým spôsobom....
@robodracica samozrejme platíš poplatok za začatie konania, poplatky za korešpondenciu, a tiež som platila poplatok za psychologický posudok....poskytla som cirkevnému súdu psychologický aj psychiatrický posudok, ktorý dal vypracovať štátny súd, ale chceli ešte vlastný...a aj dobre sa stalo, tam psychológovia uviedli ďalšie postrehy....
Znamu cirkevne rozviedli, po cca 9 rokoch to anulovali. Tiez sa odvolavala. Dovody boli vazne vratane umrtia dietata na vaznu nemoc.
@tilko Prepac,z toho prispevku mi to nebolo jasne.Napisala si k tomu len:"dosiahla som čo bolo cieľom". Cielom ocividne nebola samotna anulacia manzelstva podla kanonickeho prava,ale potvrdenie inych skutocnosti,ktore si nasledne pouzila v spore,ktory zrejme presahoval oblast rodinneho prava.Lebo k obcianskopravnemu rozvodu by si ich nepotrebovala,deti nespominas-zverenie a vyzivne sa riesi ako prve este pres samotnym rozvodom manzelstva.Nechces prezradit,nic sa nedeje,len ma to zaujimalo,lebo malokto tuzi prejst si procedurou kanonickeho prava,a ak sa opat nechce vydavat/zenit v kostole,je to pre neveriaceho spravidla nadbytocne.

Myslis manzelstva cirkevneho?
Je to velmi komplikovany proces. Treba sa obratit na diecezu. Na anulovanie musi byt velmi vazny dovod, ktory v case uzavretia manzelstva ten, ktory chce manzelstvo anulovat nevedel. Znamy napr to postavil na dovode, ze manzelka aj napriek slubu pre oltarom, ze chce mat deti ich nasledne v manzelstve nechcela. Alebo, ze jeden z manzelov zatajil zdravotny stav. Skus viac googlit.