Ahojte, viem, že tu už bolo viac takýchto tém, a nenašla som tu veľmi pozitívne komentáre, ale povedala som si, že skúsim, či sa náhodou nenájde aj neaká podpora alebo ani sama neviem.
Spoznala som jedného muža, čo je o 10 rokov starší. Má cirkevne anulované manželstvo a deti vo veku 16 a 18 rokov. Povedal mi o tom hneď na začiatku a ja som to prijala úplne s kľudom, že mi to nevadí, lebo som sa dosť silno zaľúbila. Bolo mi s ním super, aj sa mi páčil, aj rovnaké hodnoty a názory. Keď som to však spomenula doma, mám veľmi prísnu ovládajúcu mamku jej reakcia bola strašná. Vravela, že to hádam nemyslím vážne, že narobím hanbu celej rodine aj na dedine, že pre takého muža nikdy nebudem prvá, vždy ma bude porovnávať so svojou prvou ženou a aj pri návštevách, oslavách, sviatkoch budem 5. koleso u voza. Že ani moje kamošky to nepríjmu a nikto mi nepríde na svadbu, že si zničím život a hádam o takom niečom ani nemôžem vážne uvažovať, keď som jej povedala že o tom nechcem hovoriť, tak začala že ja o tom musím predsa hovoriť a podobne až som jej zložila telefon. Len pre info mám 32 rokov. Po tom telefonáte som bola celkom zdrvená a preplakala celú noc, skúšala som volať aj ocovi ale ten sa so mnou nebavil, lebo vždy je iba na mamkinej strane ako celá rodina. Keď sa pohádam s mamkou, tak nikto z rodiny sa so mnou žiaľ nebaví. Doteraz som to nevidela ako prekážku, ale mám pocit, že som postavená do situácie, že asi stratím úplne moju rodinu, že ma úplne zavrhnú ak si vyberiem tento vzťah a bojím sa, že toto zavrhnutie psychicky neunesiem. Sme taká tradičná katolícka rodina a zrejme by to mama brala ako strašnú hanbu a zlyhanie. Tvrdí, že v kostole sa prisahať 2x nemôže aj keď teda on tú anuláciu má a teda môže mať aj cirkevnú svadbu 2.krát. Chcela som sa v tom všetkom riadiť hlavne svojimi pocitmi, tým, že sa mi páči, je mi s ním fajn. Ale od toho telefonátu prežívam ťažoby, úzkosti, bojím sa ísť domov. Bojím sa, že ten nátlak rodiny nezvládnem a cítim sa v tom celom strašne sama. Aj keď som tu čítala nejaké príspevky o randení s mužmi s deťmi tak som ostala ešte viac zdeptaná. Ja som tiež dosť angažovaná aj v kresťankých kruhoch a mätie ma, ako sa na to celé pozerať, hoci by som chcela veriť, že sa to dá a môže to byť pekné.
@lesna_luka vieš, prečo sa rozviedli? Nie som veriaca, ale anulovat manzelstvo, z ktorého su 2 deti, je podla mna hrozné...už voci tým detom. Cize na to by som si dala extra pozor. Inak rozvody su dnes naozaj bezne, co urcite sama vieš.
Čo sa tyka tvojej rodiny, je vidiet, ze si v ich podruci a extrémne závislá na ich názore. Aku mas vztahovu historiu? Ako prijali tvojich predchadzajucich partnerov?
Život máš len jeden, nenechaj si pokazit šancu na lásku stredovekymi názormi. Postav sa sama za seba. Neviem si predstavit, že by ma rodina z podobneho dovodu zavrhla. Je to hnusné, vydieracske. Typicki pokrytecki slovenski katolíci....
@barka1 anulovat manzelstvo nie je rozvedenie manzelstva, ale vyhlasenie po narocnom dokazovani, ze manzelstvo nebolo uzavrete platne ...je to len pravnicka vec, nie moralna ....
@lesna_luka ja by som osobne do to isla ak by som citila, ze s tym clovekom chcem kracat zivotom spolu...v tomto by som ohlad na rodinu nebrala ... a angazovat sa v cirkvi mozes aj dalej... ved budete mat pravoplatne manzelstvo, budes pristupovat dalej ku sviatostiam ... aj proti vdovcovi by boli ? ten tiez prisahal uz ...
Ak manželstvo bolo anulovane aj pri deťoch, a manželstvo bolo teda "naplnené", dôvod musel byť iný a vážny. Možno napr. zamlcany zdravotný stav.
Vyzisti čo najskôr dôvod. Ak dôvod nebol na mužovej strane, pre Cirkev a hlavne pre teba je slobodný. Popracuj na svojom sebavedomí, skús sa preniesť cez citové vydieranie. Mama to časom predýcha. A pre ľudí v dedine v najhoršom budeš zaujímavá pár dní, potom budú nové klebety.
@lesna_luka z cirkevneho hladiska anulacia nie je problem pre uzavretie druheho cirkevneho manzelstva. Bohuzial, tvoja mamina ma strach o Teba, ktorym sa Ta pokusa velmi silno manipulovat proti vztahu, zazila som cosi podobne, bolo to hrozne. A mozno zaziva silne sklamanie, lebo mala inu predstavu o zatovi, hoci mozno tento je prave taky aky by chcela, aby bol _ verny a milujuci. Potrebovala som podporu nezavislej strany (nebola to kamaratka, skor odbornik, ale islo o iny pripad neprijatia partnera). kazdopadne treba zvazovat s rozumom, poradit sa, skumat, ak si angazovana v cirkvi, tak vies..
Pre mna bol strasny sok, ze mozem zazit taky odpor voci vztahu od najblizsich, ktory ma tak dobre poznaju, zrazu akoby vymazali vsetku doveru, bolo mi z toho fyzicky aj psychicky zle, musela som sa zamerat najprv na to, aby som sa postarala o seba, lebo sa mi zrutilo zazemie, az napokon o vztah.
Rozhodla by som sa podľa toho, čo bolo dôvodom anulácie manželstva a na koho strane. Mala som kamošku, čo jej všetci hovorili, aby sa za muža nevydávala, že to nebude dobré, aj budúca svokra ju odhovárala, ale pravdu nepovedala. Ona sa vydala a po čase zistila, muž trpel schizofréniou ťažkého kalibru.Manželstvo anulovali. Ale tam neboli deti.
Zistila by som dovod anulacie, ten musel byt vazny.
Deti vyrastali a kým? Aký majú s otcom vzťah? Aj to veľa napovie...
@viky7 poznám dve, ktoré si dali manželstvo anulovať. Jedna preto,že ju manžel nachytal s milencom, zabil ju ako hada, nakoniec z neho urobila toho zlého a druhú, človek ani nevie prečo? Čiže až taký problém to nebude.
@lesna_luka zistí si dôvod anulovania, možno sa dozvieš,že o nič nešlo, len sa niekto potreboval "očistiť". Rokov máš dosť aj ty aj on
Ako ti už povedali ,najdôležitejší je dôvod anulácie.
K ostatnému.Ak ho kvôli predsudkom necháš, budeš mať teda čisté ruky,ale prázdne.
Mas 30+ rokov a takto ta ovplyvnuje matka?
A co na to dedina ze este niesi vydata?
@lesna_luka kamaratkina mala anulovane manželstvo ešte pred 30 rokmi, boli v ňom už dve deti. Dôvodom bol alkoholizmus jej manžela a jeho zamlčanie pred svadbou (bol aj na protialkoholikom lieceni). Celá jeho rodina to vedela, zamlčala to aj ona, pochádzal z iného mesta, nikto iný to mame povedať nemohol. Po svadbe začal piť, bolo tam aj psychické a fyzické násilie na matke a malých deťoch. Zisti si ten dôvod, musel byť vážny. Ale ak cítiš ze je to ten pravý, mamou by som sa neriadila. To su ti "katolici" co by povedali iní....
Spominaš, že sa dosť pohybuješ angazuješ v kresťanských kruhoch. To ti nenapadlo, spýtať sa kňazov, alebo nadhodiť debatu tému v tej partii ?
Ako cirkev vníma anulované manželstvo?
Ako veriaci vnímajú anulované manželstvo ?
Ale hlavne dôveruj ale preveruj partnera. Dôvod anulácie, prečítať si všetky listiny, popátrať v minulosti a o jeho charaktere. Inak sa nepohneš, len budeš tápať a depkovat. Stále. Dosť to totiž zaváňa niečím fuj, ale nemusí. Veď sú tu dospelé deti. A možno na tom trvala jeho ex, mala svoje dôvody, možno on.
Mmch. sa mi nepáči prístup a postoj tvojej rodiny, najmä matky. Takýto typ je generál v sukni, manipulátor, citový vydierač, a ty sa necháš deptat ako nesvojpravne soplave decko.
Pozbieraj sa a ries, čo je dobré pre teba. Či tento muž stojí za to bojovať a žiť s ním do smrti, alebo sa vrátiť do područia rodiny.
Alebo ...
Si sama strojcom svojho šťastia, a ja ti verím že to zvládneš a po čase sa ukáže kde je pravda a ty to ustojis a budeš žiť šťastne. Ver si aj ty 🍀🍀🍀
Ja by som vobec nebrala ohlad na nazory inych, ked by som bola o tom partnerovi na sto percent presvedcena. Zistila by som dovod anulacie manzelstva. Lebo to nie je jednoduche dosiahnut a musia tam byt vazne dovody, preco sa to cele udialo.
@barka1 necitala som diskusiu, ale to pre tu mamku hanbou nebude, ze kvoli tomuto pride o dieta? Zvlastne rozmyslanie..
Ako dlho ste spolu, že si sa nespýtala ešte na dôvod anulácie?
Ahoj, Tvoja mama (asi aj celá rodina) je až fanaticky kresťan a to nie je v poriadku. Ak niekto má potrebu sa ísť pomodliť a žije v normálny slušný život, nech si verí v Boha, Budhu, Alaha, v Mamu Bali.....
No Tvoja mama už je tak ovplyvnená cirkvou, že Ti ničí život a manipuluje, ako keby si mala 5 rokov. Možno aj Tvoj otec žije nešťastný “podpapučový” život, ale nerozvedie sa, lebo Boh, cirkev a celá dedina.
Jasne, zisti ten dôvod anulovania (možno ho už vieš) a podľa toho sa rozhodni. Možno budete spolu štastní, budete mať bábätko.... Mama sa bude musieť s tým zmieriť, alebo sa odstrihni! Určite Ťa nezavrhnú všetci. Tá rodina Ťa nezdravo ovplyvňuje, ten psychológ by bol tiež namieste.
@lesna_luka Už ti tu dosť napísali, ja len dodám, že muž má vyše 40, skoro dospelé deti, ty ešte deti nemáš a predpokladám, že chceš mať, aj toto sa môže stať kameňom úrazu… Je tu naozaj veľa faktorov. Dobre to premodli a poraď sa so spovedníkom, v spoločenstve, ktoré ťa pozná…
Tvoja mama sa teraz zobudila v 21. storoci? Najvacsou hanbou vo vasej rodine je to, ako sa k tebe toxicky sprava, ako vydiera a manipuluje a ak si toto zazivala aj v detstve, tak mi je ta uprimne luto a chapem, ze mas asi nulove sebavedomie ori takejto matke. Bez ohladu na dovod anulacie manzelstva (za mna je proste rozvedeny a bodka), tvoja matka sa voci tebe prejavuje tak, ze to treba utnut, inak budes cely zivot chudatko. Mala by si vyhladat odbornika, psychoterapeuta, ktory by ti poradil, ako s takymto clovekom komunikovat a ako sa ty sama zbavis traum, ktore ti dozaista takato matka sposobila. A ako ona moze hovorit za tvoje kamaratky? Ze mas rodinu nejaku, to asi bude fakt. Ale nepoznam ziadnu normalnu 30rocnu zenu, ktora by s tymto mala problem. Ze ta bude navzdy porovnavat? To kde nabrala? Mozes orave ty byt jeho zivotna laska, to ako si tvoja matka myslela, ze vo svojom veku este stretnes panica alebo co? Kazdy uz mal nejaku priatelku, kazdy ma nejake vztahove skusenosti. Pracuj na tom, aby si sa od nej odputala a aby ti na jej nazoroch nezalezalo. Normalny milujuci rodic ta bude podporovat, moze ti poradit, vyjadrit svoje obavy, ale urcite nie takymto stylom.
@barka1 anulovanie manželstva ktore bolo uzavreté v kostole sa robí preto že ak sa veriaci rozvedie, pred bohom a pre cirkev je akoby stále ženatý vydatá nemôže ako rozvedený pristupovať k sviatostiam nemôže ísť na prijímanie. Ak by uzavrel druhé manželstvo to sa pre cirkev ako platne neberie a ani by sa už druhý raz nemohol zenit v kostole. Väčšinou sa anulovanie manželstva robí pre to ak je veriaci aby mohol chodiť na prijímanie. Mne skôr v tomto príbehu príde ako problém tie vzťahy v jej rodine kde záleží na všetkých naokolo a dôvera a úprimnosť tam nebude a je riziko potom skôr s tým že nie je dosť samostatná pre vzťah prípadne môže byť lákavá korisť pre rôzne divne typi alebo môže hľadať podporu pochopenie ktoré nemá doma v mužoch a to tiež nemusí dobre dopadnúť.
Caute nechcem tu velmi opisovat takto verejne dovod, ale v podstate poznam len jeho stranku problemu a to, ze jeho manzelka bola manipulatorka. Brali sa mladi nieco po 20tke, on ma dost podobnu mamku ako ja, aj ked asi to nie je predsa az take. Jeho manzelka si potom nasla ineho, zije s nim a ma dalsie deti pori uz tych 2 co ziju s nou. Neviem ako zistit co je presna pravda asi len casom,spoznavanim.
@karolinakr_ba obávam sa že jej mama o dcéru nepríde dcéra má cez 30 stále bez detí vlastnej rodiny vyzerá to že tu má vždy posledné a hlavne slovo mama a ona ju vždy posluchne a ovplyvňuje jej to vztahy a asi ani jedna nežije svoj život. Tu je problém jej vzťah s mamou ktorý určuje v jej živote všetko. A takéto trauma vzťahy sa potom prenášajú aj do ostatných vzťahov
@lesna_luka aj je to tak,tak potom je to ti presne ten druhý prípad, o ktorom som písala. opýtaj sa mamy, či by to bolo,že je rozvedený úradne. Sama vieš,že je to hlúposť. A čo povedia ľudia?! Vážne, v dnešnej dobe? 🤣🤣🤣
@blaazi je rozdiel medzi tým ak ta ľudia skutočne poznajú a len si myslíš a predpokladas že ťa poznajú lebo sú to rodičia a tam je vzita predstava že s tebou žijú dlho a mali by ťa poznat. Myslím že rodič ktorý dieťa skutočne pozná reaguje inak ako ten ktorý len chce vidieť to čo si myslí že je správne a skutočne o dieťati nevie nič a vníma iba veci ktoré sú mu vhodné prijateľné a zbytok ho nezaujíma. Taký aj potom reaguje celkom inak na situácie. Často si myslíme že tam mame zázemie kým sa nezosype lebo dospelé dieťa si dovolilo urobiť niečo čo rodič neschvaľuje a nie je to jeho predstava o tom ako by dieťa malo žiť
To kto im anuloval manželstvo? Pokiaľ ja viem, tak manželstvo, kde sú deti, sa nedá anulovať. Dôvody na anuláciu manželstva sú iné, ako len nevera manželky. Ja by som si takého muža v kostole už nevzala. Pokiaľ chcete spolu žiť svetský život, tak v tom problém nevidím. Rozvedených je veľa. Ale pre Bohom by som si ho nebrala.
@lesna_luka ak chces zistiť niečo o partnerovi tak jedine tým že sa ho budeš pýtať zisťovať komunikovať. Ak sa toho bojíš alebo on ti základné veci o sebe nepovie je to problém. Ak sa s ním bojis komunikovať lebo to máš naučené z domu že dávaš pozor ako a o čom s mamou hovoriť aby nebol problém dávaš pozor ako ten druhý bude reagovať to nie je ok. Mala by si vedieť prečo sa rozviedol a aký problém tam bol aj z jeho strany. Ak má podobnú mamu ako je tá tvoja tu by som spozornela. O tomto by som si zistila viac. Či vás k sebe netahaju podobne zážitky a skúsenosti. Určite nebola problém iba jeho žena. Pri chlapoch co hovoria že za rozpad vzťahu mohla iba žena vždy začnem byť opatrná nikdy nie je problém len v jednom človeku ak ide o vzťah už to že si založil rodinu s niekým ako jeho mama niečo hovorí o ňom. Tiež ak sa bojíš niekoho pýtat otvorene s ním hovoriť možno z obavy že by zle reagoval odišiel vzťah by skončil tam treba rozmýšľať prečo tieto obavy sú? Čo je za tým? Je tu veľa tém na rozoberanie
@lesna_luka nemáš 15, aby za teba rozhodovali rodičia. Ty najlepšie vieš, či je to pre teba vhodný partner. Rodičia majú na výber, buď ich to po pár týždňoch prestane baviť alebo takýmto štýlom prídu o dcéru. Čo povie dedina, ujkovia, tetušky a kamarátky ti môže byť ukradnuté.