icon

Budúcnosť bezpodielového spoluvlastníctva a spoločného imania manželov

Dnes o 13:58

Asi budú novinky čo sa týka manželstva. Čo si o tom myslíte?

Po novom bezpodielové spoluvlastníctvo skončí a nahradí ho spoločné imanie manželov. Spoločný majetok zostáva, ale zákon prvýkrát hovorí, že manželia si môžu pravidlá nastaviť aj inak.

A to napríklad tak, že byt, ktorý mali pred svadbou, ostane jedného z nich. Príjmy budú spoločné, ale dlhy z podnikania už nie.

Novinkou je možnosť predmanželskej dohody. Manželia sa môžu dohodnúť, čo bude spoločné a čo oddelené. Dôležité je povedať, že to nie je povinnosť. Kto zmluvu nechce, mať ju nemusí.

Predmanželská zmluva nerieši vzťahy. To znamená, že zákon nerieši lásku, city ani správanie sa manželov. Nedá sa tam napísať, že ak niekto niekoho podvedie alebo priberie, príde o byt. Nie je to teda predmanželská zmluva ako z amerického filmu.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/1006939-manze...

anonym_ec8bc3
Dnes o 14:06

konecne...

anonym_ac4e79
Dnes o 14:12

Konečne aspoň nejaká pozitívna zmena. Dokonca to u mňa zmiernilo odpor k manželstvu ako takému (po právnej stránke). Možno, vďaka tej zmene aj doňho raz vstúpim.

anonym_74f8f6
Dnes o 14:19

@anonym_autor to s tym bytom som to uplne nepochopil uz zo sprav... lebo to defacto plalti uz teraz... zase sa tolko nezmeni ... rozhodne by som to nenazval koniec bsm (akurat to premenuju...). Ale zmeny (k lepsiemu) kvitujem...

stormie
Dnes o 14:24

Mna viac ako toto trapi napr ze nemozeme byt dvaja plnohodnotny majitelia uctuv banke, ked jeden z manzelov plati poistku spolocnych deti zo spolocnych penazi tak druhemu poistivba nic nepovie, ze ucty platime takisto spolu zo spolocnych penazi ale odberatel moze byt len jeden, ze auta nakupene pocas manzelstva takisto zo spolocnych penazi mozu mat len jedneho majitela….

autor
Dnes o 15:06
@anonym_74f8f6

@anonym_autor to s tym bytom som to uplne nepochopil uz zo sprav... lebo to defacto plalti uz teraz... zase sa tolko nezmeni ... rozhodne by som to nenazval koniec bsm (akurat to premenuju...). Ale zmeny (k lepsiemu) kvitujem...

@anonym_74f8f6 ja si myslím že napríklad keď si si kúpil byt pred svadbou, si jeho majiteľ ale máš naňho hypotéku ktorú by si splácal ešte aj počas manželstva, tak že nebudeš musieť manželku vyplácať potom z tej splatenej hypotéky počas manželstva lebo ste sa dohodli že ten byt bude len tvoj. Možno sa mýlim? 🧐

rozculena
Dnes o 16:45

to s tým bytom je aká zmena,veď to je aj teraz,majetok nadobudnutý pred manželstvom je vo výlučnom vlastníctve,nejde do BSM.
A tie dlhy z podnikania? Veď aj teraz sa to dá urobiť,rozdelením BSM....

moonlight1210
Dnes o 16:57

Zatial mi to pride ako taka ziadna zmena. Vsetko to sa da robit uz teraz a plati uz aj teraz.

Akurat, ze si to mozu dat aj na papier?

Pockame, ake podrobnosti k tomu este vyhodia.

sara07
Dnes o 18:44
@stormie

Mna viac ako toto trapi napr ze nemozeme byt dvaja plnohodnotny majitelia uctuv banke, ked jeden z manzelov plati poistku spolocnych deti zo spolocnych penazi tak druhemu poistivba nic nepovie, ze ucty platime takisto spolu zo spolocnych penazi ale odberatel moze byt len jeden, ze auta nakupene pocas manzelstva takisto zo spolocnych penazi mozu mat len jedneho majitela….

@stormie presne chceš zaplatit elektrinu a ani sa s tebou proste nebavia

pieksamaki
Dnes o 18:55
@stormie

@stormie to je tiez zaujimave.....co pises....som sa nad tym teraz zamyslela

stormie
Dnes o 19:02
@sara07

@sara07 ja som chcela zostit nieco ohladom poistky dietata a na infolinke sa so mnou ani nechceli bavit - pritom som im dala rc dietata aj cislo poistky, argumentovala tym ze je to moje/nase dieta, poistka platena z mojich/nasich penazi … normalne som sa spytala ze co ak sa nieco manzelovi stane?? Tak mi povedala ze mam pouzit jeho prihlasovacie udaje (co je vlastne zneuzitie) alebo oslovit naseho financneho poradcu 🤬 takze cudzi clovek ma lepsi pristup k informaciam o poistke mojho dietata

stormie
Dnes o 19:03
@sara07

@sara07 a aj elektrarne - potrebovala som zistit ci presla platba, nic viac, nic menit a ani sa so mnou nebavili a tiez som im vedela nadiktovat cislo odberneho miesta atd

stormie
Dnes o 19:07
@pieksamaki

@stormie to je tiez zaujimave.....co pises....som sa nad tym teraz zamyslela

@pieksamaki no mne dala do hlavy chrobaka jedna znama (baba cez 40 rokov) ktora nahle ovdovela, 9 mesiacov riesila dedicstvo po manzelovi a presne problem so vsetkymi energiami, bankou, uctami, autami … nikto sa snou nechcel bavit aj ked chcela platit!! ale nevedela kedy, kam a kolko
Takze BSM je super ale asi len v pripade rozvodu…. V beznom zivote su peniaze splocne, ale vo vsetkych veciach je len jeden “majitel” (okrem nehnutelnosti)

gab1sol
Dnes o 19:22
@anonym_autor

@anonym_74f8f6 ja si myslím že napríklad keď si si kúpil byt pred svadbou, si jeho majiteľ ale máš naňho hypotéku ktorú by si splácal ešte aj počas manželstva, tak že nebudeš musieť manželku vyplácať potom z tej splatenej hypotéky počas manželstva lebo ste sa dohodli že ten byt bude len tvoj. Možno sa mýlim? 🧐

@anonym_autor ale však to je aj teraz. Majiteľom ostáva stále ten istý, akurát, že tú hypotéku spláca zo spoločných peňazí. Preto má druhý z manželov nárok na zaplatené splátky. Nemá nárok na podiel na byte.

autor
Dnes o 19:37
@gab1sol

@anonym_autor ale však to je aj teraz. Majiteľom ostáva stále ten istý, akurát, že tú hypotéku spláca zo spoločných peňazí. Preto má druhý z manželov nárok na zaplatené splátky. Nemá nárok na podiel na byte.

@gab1sol no ale ja som skôr mala namysli že nebude mať nárok na zaplatene splátky

gab1sol
Dnes o 19:47
@anonym_autor

@gab1sol no ale ja som skôr mala namysli že nebude mať nárok na zaplatene splátky

@anonym_autor ale príjmy v manželstve budú spoločné. Tak ako doteraz. Ako sa to odčlení? To si niekto ten svoj byt splatí zo spoločných príjmov? Zaplatené splátky nemajú nič s vlastníctvom bytu. Teda, okrem toho, že niekto si zaplatí svoj byt z príjmu aj toho druhého.

anonym_e14daf
Dnes o 19:53

@anonym_autor
My sme nikdy nemali absolutne nič spoločné ona ma rada audiny všetky vždy boli aj pôžičky registrácie ňu ja zase bavorský, žiadne spoločne peniaze rozdielne banky aj hypotéky ona si riešila svoju atď. aj trvalé bydliska sú ine funguje to tak vyše 30 rokov.