icon

Bývalý manžel mi nechce vrátiť pasy našich detičiek

jana652
14. sep 2023

Ahojte, poradíte mi čo robiť, keď mi exmanžel odmieta vrátiť cestovné doklady našich detí, ktoré mám zverené do svojej starostlivosti, on má právo stretávania sa s nimi? Viem, že si môžem vybaviť nové pasy, ale potrebujem ich teraz cez víkend a on mi ich nechce vrátiť. Dá sa to riešiť za pomoci polície, alebo ako by ste postupovali? Ďakujem.

bluka2
15. sep 2023

@dadis Ja nie som pravnik, len si tak myslim...

dadis
15. sep 2023

@bluka2 tak to je pekne na hlavu, to som doteraz netusila a ex som pas bez obav poskytovala (uz davno nie, lebo ich davno nikam nevzal a uz maju obcianske), a on je tiez typ, ze keby vedel, tak mi v tomto bude robit na truc

dadis
15. sep 2023

@bluka2 ak by bol normalny policajt, tak mu zavola a vysvetli mu, ze ma pas doniest na stanicu a odivzdat matke..je aj priestupok - robenie schvalnosti - mimochodom.

mondolina
15. sep 2023

@dadis
nesúhlasím, policajt nie je mediátor( niekedy áno)- nemusí mu ani dvihnúť telefón, povie že nie je doma... nejedná sa ani o schválnosť.
poučenie pre autorku - mať svoje doklady a nepúšťať ich z rúk.

dadis
15. sep 2023

@mondolina A naco su policajti, ak nemaju riesit taketo veci? Je to priestupok proti obcianskemi spolunazivaniu. Neviem si predstavit, detom nedat pasy, ak ich ex niekam bral. Ved by nikam nesli. Ale riesila by som to hned, ako by mi ich nevratil..necakala by som do mojho odchodu do zahranicia..

mondolina
15. sep 2023

@dadis
to akoby jej nechcel dať topánky co majú deti uňho, kúpi nové.
nie je to priestupok😉 musel by to robiť opakovane( schválnosťami)
s ostatným súhlasím.

dadis
15. sep 2023

@mondolina Zavisi, ci dokaze umysel. Mne moj ex robil schvalnosti a bol rieseny v priestupkovom konani - islo o vymeneny zamok a kluce od bytu, kluce mi vydal a ja som konanie zastavila

dadis
15. sep 2023

@mondolina Nie je v tom paragrafe uvedene opakovane..mimochodom, opakovane od neho tie pasy ziada

mondolina
15. sep 2023

@dadis
dobre.

jana652
autor
15. sep 2023

@dadis Hlavne keď sú deti u mňa, on nemá žiadny dôvod mať u seba ich pasy, najmä keď vie, že ich potrebujem.

mondolina
15. sep 2023

@jana652
keď vieš, že aký je, tak tam nehľadaj logiku a dôvody.

lilitela
15. sep 2023

@jana652 A keby si ho konfrontovala, ze ti je jasne, ze ti robi naschvaly a ze sa kludne moze v buducnosti on ocitnut v situacii, ked bude nieco potrebovat, alebo aby si mu vysla v ustrety? Napr. bude mat prave urceny cas stretnutia s detmi, ale sa mu stane nejaky problem (sluzobka, zlomena noha), a ze teba to vobec nemusi zaujimat?

maciatkolulu
15. sep 2023

@nepic kde nahlási krádež? Na polícii,že zákonný zástupca vlastných detí má pás,prosím,keď chces prispievať,skús rozumné. Pasy môže mať otec,rovnako ako matka, že sa zachoval ako sviniar,to je smola,veľká,ale tak žena si s ním robila deti a tieto spory rozhodne nerieši polícia. A krádež=neplatnosť pasov. Nahlásená. Takže to by vyhrala. Alebo si to predstavujem,za NAKA vrazí to bytu ex...

maciatkolulu
15. sep 2023

@dadis ex povie,že jej ich dal a čo teraz? Tvrdenie proti tvrdeniu. Smola. Ak vie aký je,ma mat aj druhé pasy. Myslím,že do víkendu nezmôže absolútne nič.

maciatkolulu
15. sep 2023

@jana652 inak prečítala som si tvoje staré témy,prepáč,absolútne nerozumiem prečo si mu vôbec tie pasy dávala.

dadis
15. sep 2023

@maciatkolulu Za navstevu policie nic autorka neda, mozno ju odbiju, mozno budu riesit, mozno budetrdit, ze ich nema, neda, nevieme. V podstate nic ine jej uz neostava..

maciatkolulu
15. sep 2023

@dadis nuž,neviem si predstaviť,čo by taká mohli policajti....akurát zbytočne nervy,tie témy,ktoré má,sú jasné,že expartner je cvik,napriek tomu mu dala pasy....žiaľ. je zákonný zástupca ma na ne právo. Toho zástupcu vybrala deťom autorka. Mne je fakt ľúto policajtov,že musia riešiť takéto žabomyšie vojny medzi expartnermi. Keď nemá čo s časom,kľudne môže ísť.

dadis
15. sep 2023

@maciatkolulu tu nejde o zabomysie vojny, ten muz je tyran, niekomu sa to moze zdat banalne, ale ak nema dokazy pre jeho konanie, tak tazko..policajti su to na to

maciatkolulu
15. sep 2023

@dadis jaj a tyranovi po rozvode len tak dá pasy,s tyranom si robila xy deti. Ešte v 2019 toho týraná milovala a bol dobrým otcom,keď si našiel milenku ,zrazu sa stal zlým otcom a tyranom,policajti majú plné zuby takýchto ,áno,zabomysich vojen,potom keď sa serkaju s takýmto, neostane čas na reálne problémy. A potom máme tragédie. Lebo sa píše xy zápisníc,predvolá ani,že on toto a ona hento,veľakrát ide o urazenost,zatrpknutost a áno aj debilitu,ale poväčšine oboch partnerov. Lebo tyranovi,ako ty píšeš by som ja pás nedávala. Nech sa páči,mohol si urobiť vlastne. Ale páči sa mi,ako je každý jeden chlap hneď tyran a psychopat a žena obeť. A najmä ako na MK je záver hneď jasný a polícia to vyrieši raz dva....

jana652
autor
15. sep 2023

Ďakujem všetkým za názory aj za praktické rady. Zariadim sa už podľa situácie.

kristiii
15. sep 2023

@jana652 bola si na tej polícii? Pomohli ti? Mňa by zaujímalo ako ste dopadli. Niektorí ľudia tu očividne nepochopili významu slova tyran v podobnom prípade.

dadis
15. sep 2023

@maciatkolulu Moj muz ma tiez nechal na pokoji, kym som sa nerozhodla s nim rozviest a nerobila tak, ako si on predstavoval..ale nechaj tak, kto nezazil nepochopi a ono sa to velmi tazko dokazuje a vysvetluje. A moj muz mi urobil xy veci napriek, ale ak by povedal, ze zajtra berie deti tam a tam, tak mu tie pasy dam, nikdy by som do toho deti nezatahovala a nikdy som mu nerobila prieky, aj keby som potom musela ten pas riesit.. a ano, riesili nas aj policajti, ked ma napadol napriklad a pod., naposledy prisiel k nam s policajtmi a chcel vymontovat motory zo zaluzii, viem, ze zbytocne, iba sa otocili a odisli..

letfenixa
15. sep 2023

@lilitela syn má 7 rokov a OP ma od pár mesiacov, tj minimálne 7 rokov to už platí.

maciatkolulu
15. sep 2023

@dadis som rozvedená,tiež som si zalila svoje,preto,okrem iného viem,kde sú hranice polície. Rovnako viem,že pasy by som psychopatov nedávala,oni nie sú po rozchide týždeň,takže času na vybavenie mal až,až.

dadis
15. sep 2023

@maciatkolulu Ja neviem, ci ten moj je psychopat, takto sa zacal spravat az po rozvode, kazde jeho nove konanie bolo pre mna neocakavane, jednoducho s tym neratas, ak toho cloveka poznas 20 rokov.

maranco
15. sep 2023

@lilitela tie občianske pre deti sa vydávajú od decembra 2019.
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...

Sú lacnejšie za 4.50, platia rovnako dlho ako PAS a sú skladnejšie, zmestia sa medzi ostatné doklady.

@kaktusik007 * toto nie je celkom tak, jedna strata je v pohode za standardnu taxu *

to nie je pravda, platí sa za stratu počas platnosti pasu, pozri si https://www.minv.sk/?strata-alebo-odcudzenie-ce...

Pri prvej strate, odcudzení alebo poškodení cestovného pasu v dobe jeho platnosti sa vyberie dvojnásobok príslušnej sadzby.
Pri druhej strate, odcudzení alebo poškodení cestovného pasu v dobe jeho platnosti sa vyberie päťnásobok príslušnej sadzby.

Takže ak tie pasy u otca sú stále platné a matka nahlási ich stratu tak za nové zaplatí dvojnásobok, ak to isté následne urobí otec tak nový pas bude za päť násobok.

Iné je ak pasom už skončila platnosť a tak ich "stratia", vtedy sa poplatok navyše neplatí.

kaktusik007
15. sep 2023

@maranco ok, mne sa podarilo pasy stratit a platila som standard, ale je aj mozne ze uz im vyprsala platnost 🤷🏼‍♀️

antonia15
15. sep 2023

@bluka2 ani to dokonca nie je pravda...v prípade, že napr. matka dá dieťaťu spraviť dva pasy napr. ako uvádzate, aby otcovi znemožnila prístup k pásu, ak otec príde na pasové s rodným listom, vybaví ďalší pas...info priamo z oddelenia pasov...

bluka2
15. sep 2023

@antonia15 mozno nejaká novinka, podľa mojich informácii môže mať každý max. 2 slovenské pasy

annm81
15. sep 2023

@bluka2 Aj ja si myslím, že občan môže vlastniť max dva platné SK pasy - a tvrdí to aj web ministerstva vnútra.