icon

Chcem požiadať o zníženie výživného

kristinka1990
24. aug 2023

Dobrý deň chcem sa poradiť a pomôcť, nevedel by my niekto pomôcť zo žiadosťou na zníženie výživného,syn je pri otcovi ja platím mesačne 130eur výživné z rodičovského príspevku a ešte mám ďalšie dve deti,a chcem požiadať a zníženie výživného.

mogaa
30. aug 2023

@nika523 to že si autorka spravila ale ďaľšie dieťa nie je dôvod na zníženie výživného na iné dieťa....obe deti sú predsa jej.....tak ako pri mužovi sa neberie do úvahy ďaľšia vyživovacia povinnosť, tak ani pri žene ktorá platí výživné a ostane na MD/RD s ďaľším dieťaťom toto nemusí byť dôvod na zníženie výživného.....MD je predsa vo výške platu a na RD nemusí ostávať do 3rokov.....

abbey1
30. aug 2023

@nika523 Je trošku rozdiel MD a RD.

nika523
30. aug 2023

Ja sa tu s vami nebudem naťahovať, nemám na to čas, píšem autorke, áno môžeš si dať na zníženie výživného a je veľká šanca že ti ho znížia keďže v súčasnosti nepracuješ a si na MD

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
sense
30. aug 2023

@nika523 to nie je materská ale rodičovská a rodičovská dovolenka je výsada nie povinnosť.
Už vidím ako by bola ona alebo ty nadšená keby ti teraz expartmer prestane platiť alebo ti dá zrazu len polovicu lebo ma ďalšie dieťa. Alebo ďalšie dieťa potrebuje a to staršie už nie. Ved aj to ďalšie dieťa má druhého rodica

sissy27
30. aug 2023

@nika523 nevyberaj si len hrozienka z kolaca… mas pravdu v tom, ze vyzivne sa neplati 50:50… ALE ! Zohladnuje sa aj podiel osobnej starostlivosti, lebo ten rodic, ktory sa o dieta osobne stara, musi prisposobit vyber prace / pracovny cas potrebam dietata, ocr, lekarov, atd… takze ten druhy plati viac ako 50% financnych nakladov.
Keby chlap platil 130€ a este ziadal znizit, lebo si spravil dalsie, tak prva by si vyskakovala, ze je to malo a nemal si robit dalsie…

huxy
30. aug 2023

@nika523 lenže v praxi to vyzerá trochu inak.nie všetko je v reali tak, ako na papieri/v zákone. Je tam jasne napísané, minimálne výživné. Sudca prihliada na všetky okolností.
Nik matku nenúti byť 3 roky na rodičovskej dovolenke, nik ju nenútil robiť ďalšie deti, keď nemá na výživu ani toho prvého. A sudcovia nie sú sprostí, proste RD je príliš hlúpy argument na zníženie výživného.
Ale tak nech skúsi, možno si tiež pekne vypočuje od sudkyne na súde, ako jej naloží a bude sa tam ešte hanbiť (ako môj ex).

saskia_98
30. aug 2023

@nika523 pozri, navrh na sud podat moze. Realita je taka, ze ked ex poda proti navrh, mozu jej kludne vyzivne zvysit. Čiže nech autorka uzna ako chce, len aby neplatila viac ako plati. 🙂

nikaeli
30. aug 2023

@nika523 keď už spomínaš zákon, tak si ho pozri celý, nie iba tú časť, ktorá tebe, či autorke vyhovuje.. v §62 (4) sa píše, že "Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť." Aktuálne riešim zvýšenie výživného, ako som spomínala na prvej, či druhej strane. O dcéru sa starám IBA ja, otec za ňou ani nechodí - všetku starostlivosť zabezpečujem ja a v tom prípade by sa druhý rodič mal spolupodieľať na financovaní výdavkov (dokonca) vo vyššej miere než rodič, ktorý je s dieťaťom 24/7.
súhlasím s @fotoportret - môj ex (vraj) robí za minimálnu mzdu, býva v dome s manželkou, prenajíma byt, oháňa sa hypotékou, že nemá ani na lieky pre seba. A druhým dychom dodal, že si kúpil nové auto. Do práce chodí autom, mesačne dá 150€ na benzín, hoci má pár metrov od domu autobusovú, aj železničnú stanicu. Sudkyňa mu odporúčala využívať inú dopravu, nájsť si lepšie platenú prácu a ak nezvláda platiť hypo, má zvážiť predaj bytu, v ktorom nebýva.

chillibubble
30. aug 2023

@nikaeli 😂😂😂 je super ze sa konecne rozmysla komplexne.

nika523
30. aug 2023

@nikaeli samozrejme, všetko čo si napísala že ten kto sa nestará má platiť viac to je pravda zákon poznám ale opakujem podľa svojich možností, schopnosti a mejetkovych pomerov, zdravý muž ktorý chodí do roboty na novom aute a má peniaze aj s prenájmu bytu je asi niečo iné ako matka ktorá je na MD a žiadny súd jej nepovie že nemala mať ďalšie deti alebo že má ísť do práce a deti dať do jasieľ ktoré sú mimochodom veľmi drahé alebo že po nociach alebo po víkendoch má chodiť do roboty, odchádzať od malých detí

nikaeli
30. aug 2023

@nika523 mne sa narodil syn s druhým manželom, keď mala dcéra 11 a ex platil 40€ mesačne.. v tom čase bol rodičák 200€ a daňový bonus 40€, nie ako teraz a nepochodila som - bolo mojím rozhodnutím mať druhé dieťa - rovnako ako sa autorka rozhodla mať ďalšie dve deti. Jednoducho tento dôvod na zníženie výživného na súde neobstojí 🤷🏻‍♀️

nika523
30. aug 2023

@nikaeli nechápem čo to má s tým spoločné, ona chce znížiť výživné lebo momentálne nepracuje kôli tomu že je na MD hovorím že žiadny súd jej nepovie že nemala mať deti ale chodiť do roboty a to že nepracuje a je na MD tým pádom nemá taký príjem je dôvod na zníženie výživného

nikaeli
30. aug 2023

@nika523
Ja nehovorím, že ju súd pošle pracovať. Hovorím, že má minimálnu šancu dosiahnuť zníženie tak nízkej sumy len preto, že je doma s ďalšími 2 deťmi. Ona šla vedome do 'nižšieho príjmu'. Neprišla o príjem nečakane. Nedostala výpoveď. Tiež nevieme aké sú jej majetkové pomery 🙃

nika523
30. aug 2023

@nikaeli má veľkú šancu na zníženie výživného to nie že je dobrovoľne nezamestnaná, takisto nepoznám jej majetkove pomery ak jej terajší manžel zarába dosť tak jej neznížia ale ak nie alebo nemá manžela/partnera tak áno

anjelicek26
30. aug 2023

@nika523 Ale to dieta musi jest,aj ked ona sa rozhodla si ten prijem znizit..to vyzivne nie je take,ze by s toho ten maly poriadne vyzil uz teraz. Podla mna to nepokryje ani jeho stravu na mesiac.

huxy
30. aug 2023

@nika523 ty ideš vkusne len a len to svoje, pritom asi nemáš žiadnu reálnu skúsenosť. Hlavne, že si ty tu najmudrejsia a ohanas sa niečím, čo v praxi tak nefunguje.
A predstav si, že sudca pošle rodiča pracovať, pošle ho zmeniť si prácu, ak zarába minimálnu atď. Zjavne ty nemáš šajnu, ako to reálne funguje. Pochop už, RD nie je dôvod na zníženie výživného a neobstojí na žiadnom súde. A už po x-ty krát to tu niekto spomínal, ona nie je na materskej, ale rodičovskej!!!

eternity24
30. aug 2023

@saskia_98 tak to patríš k šťastnej menšine

saskia_98
30. aug 2023

@eternity24 k akej stastnej mensine ? Že si viem otvorit hubu ? Keby si kazda tak otvorila hubu na sude jak ja, lepsie peniaze by ženy mali. Ale tak bohuzial. Kamoska ma na 2 deti dokopy 200€ a chlap podnikatel. Pri mojej papuli by platil minimálne 200 ale na jedno.

kvetinka75
30. aug 2023

@mell27 my sme supy? A ako nazves matku ktora chce menej platit na svoje vlastne dieta a to len preto ze s inym muzom ma dalsie? Predstav si, ze by si ty bola tym dietatom? Ako by ti bolo?

kvetinka75
30. aug 2023

@mell27 naco tu vytahujes nieco taketo? To s autorkou nijako nesuvisi.

kvetinka75
30. aug 2023

@nika523 ukludni sa. Chore je to ze zena si narobi deti a potom ich nevie poriadne uzivit. Vlastnemu dietatu ide odopierat. To je podla teba normalne?

kvetinka75
30. aug 2023

@nika523 do prace moze chodit. Nikto a nic jej v tom nebrani. Iba ona sama. RD nie je dovodom nepracovat

nikaeli
1. sep 2023

Dovolím si odcitovať slová užívateľa MK (právnika) z inej diskusie ohľadom zníženia výživného:

"Znížiť výživné možno len z objektívnych okolností, ak nastalo výraznejšie zníženie životnej úrovne platiaceho rodiča, bez jeho zavinenia."

Myslím, že to platí aj v tomto prípade..
Každopádne @kristinka1990 skúsiť to môžeš 🙃
A možno by bolo fajn, keby si nám dala vedieť, či si uspela..

saskia_98
1. sep 2023

@nikaeli bez jeho zavinenia. Tu si to zavinila sama ze ma nizsi príjem. 🙂

nikaeli
1. sep 2023

@saskia_98 práve preto som to napísala -> píšem, že to podľa mňa platí aj v tomto prípade a píšem to aj v komentoch vyššie 🙃 nemyslím si, že má šancu - a práve preto ma zaujíma výsledok

kristina0909
1. sep 2023

Súd nikdy nezníži alimenty . Keď sa tým už budú zaoberať ešte ti zdvihnú . Je to tvoj syn tých 140€ je zanedbatelná čiastka . Och kolko jedného rodiča stojí taka výchova dieťaťa.

nika523
1. sep 2023

@kristina0909 môjmu manželovi znížili skoro o polovicu keď prišiel o prácu

nika523
1. sep 2023

@kristina0909 nie je pravda že nikdy neznížia

kristina0909
1. sep 2023

@nika523 osobne som sa s takým prípadom ešte nestretla. No tam musela byť úplne iná situácia , súhlasím úplne s komentármi od žien vyššie . Pokial nemám zabezpečené deti kt. Mám nebudem mať viac deti velmi jednoduché. Mne toto tlak dvíha , ako niekto nechá deti kt. Už má na pospas osudu a robí si ďalšie akoby všetko bolo v poriadku.