Čo urobiť s domom po rozvode?
Ahojte, chcem aj iny pohlad na moju situaciu. Ostala som so synom 11 rocnym sama po rozvode v desatrocnom dome, modernom, malom, s pozemkom akurat na udrzbu pre mna ako zenu. Dalsie dieta uz mat nemozem, nikoho nemam. Mam slusne uspory, slusny plat, 36 rokov. Stale rozmyslam, co spravit. Kupit este jeden investicny byt, ktory ostane synovi a dat ho teraz do prenajmu a uzivat si tento dom a neriesit? Odstahovat sa do luxusnejsieho bytu v meste a predat dom? Je mi luto, kedze som jedinacik, ze nikdy tento dom potrebovat nebudem. Mala som predstavy o stastnej velkej rodine a velkej kuchyni, kde budem vypekat celej rodine dobroty. No neudeje sa tak, nemam koho zavolat ani v nedelu na obed, rodicia uz neziju… Dusi ma tu smutok. Dom je na zapadnom Slovensku, 10km od krajskeho mesta, hodnotu ma. Asi tu na mna padaju spomienky na krasne prve roky manzelstva. Ja neviem, co so zivotom…Stale uvazujem, ze leby som to tu zanechala, ci by sa mi inde s cistym stitom nezacináo lahsie. Syn tuto dedinu miluje, no o par rokov pojde na strednu a v meste by mal lepsie moznosti. Alebo kupit byt v meste a do prenajmu dat dom? Co by ste spravili vy? Dakujem
Pokiaľ nemusíš, nepredávaj. Nehnuteľnosť Ti najlepšie udrží (a aj zvýši) hodnotu peňazí, ktoré v nej máš. Si zrejme v ťažkom.a smutnom životnom období. Ale raz smútok pominie a ktovie, možno v tej kuchyni ešte budeš vytvárať pre veľkú rodinu. Nakoniec, dom môžeš predať kedykoľvek. Ak to napríklad bude lepšie pre Tvojho syna v budúcnosti. A ak máš dostatok, resp. prebytok zdrojov, kľudne kúp aj ten investičný byt. Nič tým nepokaziš. Naopak. Držím palce.
Nestahovala by som sa odtial, pokial je tam syn spokojny. Skus sa niecomu venivat, co odozenie tvoje myslienky na samotu - napriklad pozvi kolegyne/kamosky na navstevu spojenu s pozeranim hororov a prespanim, zorganizuj susedske stretnutie, porozmyslaj, ci mozes niekoho zavolat na prechadzku do lesa, na vylet bicyklom atd atd.. nemusis mat muza, na to, aby si bola spokojna. Uzivaj si spolocnost ludi, lebo vztahy su pre ludi zdrojom stastia a spokojnosti. Mozno netusis, kolko zien okolo teba ma podobne pocity, neboj sa ich oslovit. Nedovol, aby si svojim smutkom zatazovala zivot svojho syna - zi zivot mimo neho, najdi si nove konicky, priatelov, cokolvek, co tvoj zivot naplni. Ci pride do tvojho zivota laska? Je to mozne, to nikto nevie, ale ked nebudes sediet doma, sancu to zvysi. Ba dokonca v tvojom mladom veku sa mozes znova vydat a mat deti, ak budes po tom tuzit.
Zostala by som v dome....peniažky by som nedávala do žiadneho bytu....sú to zas len starosti navyše a dom zostane synovi
Užívaj si,si mladá
Zostala by som v dome....peniažky by som nedávala do žiadneho bytu....sú to zas len starosti navyše a dom zostane synovi
Užívaj si,si mladá
@glorikarebeka som zostane synovi keď bude mať syn 50 rokov a viac. S bytom nie sú žiadne starosti, prečo by mali byť. A dá ho synovi keď sa syn osamostatní.
Ak sa ti v dome býva dobre, syn je spokojný, je v poriadku cestovanie do mesta kvôli práci, škole, krúžkom, tak tam ostaň. Ak máš financie aj na kúpu bytu, choď do toho. A ak sa niečo udeje, vždy môžeš dom alebo byt predať.
Čo sa týka toho, že si tam chcela vyvárať, tak teraz nebudeš. Ale začni žiť aktívnejšie, rozšír si obzor priateľov a môžeš neskôr variť pre nich. Alebo si nájdi nejaké aktivity, ktoré ťa naplnia mimo práce a starostlivosti o dieťa. Upínaš sa na to, že si sa tešila, že budeš hostiť rodinu. Ja to aj chápem, ja sama to robím, často a milujem to. Ale ak to nejde, nájdi si niečo iné, čo ťa bude napĺňať. A to môže byť šport, kultúra, nejaké hand made, vzdelávanie atď.
Vieš z úspor kúpiť byt v tom krajskom meste, kam syn pôjde na strednú? Ty kde pracuješ? V tom dome alebo odchádzaš každý deň do mesta? Syn má ZŠ v obci, kde je dom? Ja by som byt v meste kúpila, ak by som naň mala peniaze, hoc aj malý byt. Pozerám na to z pohľadu toho, čo žijeme teraz. Dcéra SŠ tiež denne dochádza do školy vo veľkom meste, brigaduje a keď končí o 21,00-22,00, nie raz chcela zostať v meste prespať, aby nestratila čas cestovaním... No nemala kde.. mňa osobne už dochádzanie ubíja. Rozmýšľaj nad dostupnosťou strednej školy, ako syn bude cestovať... Ak to máte fest jednoduché a spoje idú často, tak to neriešies. Ak nie, kúp z úspor malý byt a využijete ho o pár rokov neskôr
Investicny byt je dobry napad, ale za mna len vtedy, ak mas dostatok financii na jeho kupu. Urcite by som si nebrala hypoteku. Lebo dnes mas dobry plat, zajtra ho mat nemusis. A tiez by som pozerala na to, ze v akej je lokalite, ci je eventualne dobre prenajatelny, aby si nemala dodatocne naklady, ze ho budes mat prazdny, ak v nom nechcete na teraz byvat a tiez ci ho budes vediet vyuzit, ked pojde syn na strednu skolu, ze by tam obcasne prespaval. Dom by som nepredavala.
Počkala by som, kým syn pôjde na SŠ. Potom by som dom predala a šla do mesta, syn bude mať bližšie domov, ty bližšie na rôzne svoje koníčky a aktivity, ktorými si vyplníš prázdne dni 🙂
Ja by som asi skusila moznost, ak je to teda financne mozne, kupit byt a dom prenajat. Alebo jednoducho na chvilu ist do podnajmu, ci mi to psychicky pomoze a budem sa citi lepsie.
Ak by sme sa s manželom nedajbože rozviedli, neviem si predstaviť bývať v dome, ktorý sme si spolu vybudovali a mám tu naňho milión spomienok.
Preto je moja rada predať dom a kúpiť si iný, pripadne nejaký byt s veľkou terasou. V akom meste si?
@anonym_autor rozmýšľala by som podľa toho, kde presne ste. Teraz syn chodi do školy kde? Potom pôjde na školu kam? Do mesta? Tak potom ostaneš v tom dome uplne sama... kde mas prácu? Ja osobne by som sa na dom na dedine nikdy neupinala, to radšej byt v meste, kde mas aj vyžitie a pod. Tiez nepises kde mas rodinu, kamosky ...
Investicny byt je dobry napad, ale za mna len vtedy, ak mas dostatok financii na jeho kupu. Urcite by som si nebrala hypoteku. Lebo dnes mas dobry plat, zajtra ho mat nemusis. A tiez by som pozerala na to, ze v akej je lokalite, ci je eventualne dobre prenajatelny, aby si nemala dodatocne naklady, ze ho budes mat prazdny, ak v nom nechcete na teraz byvat a tiez ci ho budes vediet vyuzit, ked pojde syn na strednu skolu, ze by tam obcasne prespaval. Dom by som nepredavala.
@muchotrafka298 na investičný byt sa vždy berie aj hypotéka. V tom je ten zmysel. Ty dáš povedzme 30000, úver 20000 (ten Ti spláca nájomca) a na konci dňa máš po 20 rokoch byt v hodnote 80000 (aktuálnej) za 30000. Samozrejme treba veľmi dobre zvážiť lokalitu. Aby bol jednoducho prenajateľný.
Ďakujem ženy, toľko povzbudenia som nečakala. Keď prídem z práce, zodpoviem všetky otázky. V realite nemusím teraz riešiť nič, nič mi na hlavu nepadá, finančne vychádzam...len sa akosi neviem pohnut z miesta duševne. Na druhej strane, nechcem byť sebecka, je to rodisko mojho syna. Aj preto som o nehnutelnost bojovala a draho ju vyplacala. Len to nesiem ťažšie ako som myslela. Ja som sa rozvadzat nechcela, manžel si našiel inu a už má aj novu rodinu.
@muchotrafka298 na investičný byt sa vždy berie aj hypotéka. V tom je ten zmysel. Ty dáš povedzme 30000, úver 20000 (ten Ti spláca nájomca) a na konci dňa máš po 20 rokoch byt v hodnote 80000 (aktuálnej) za 30000. Samozrejme treba veľmi dobre zvážiť lokalitu. Aby bol jednoducho prenajateľný.
@martinka13 kazdy ako uzna za vhodne. Len ja fakt neviem, ze kde su take lacne nehnutelnosti, ze si kupis kvalitny byt za 50 tisic EUR. Ano kto chce, vezme hypoteku a kupi si bytov aj 10, ked ma moznost. Ja keby som bola sama s dietatom, tak by som si dalsi uver ,ak uz jeden mam urcite nebrala.
Ďakujem ženy, toľko povzbudenia som nečakala. Keď prídem z práce, zodpoviem všetky otázky. V realite nemusím teraz riešiť nič, nič mi na hlavu nepadá, finančne vychádzam...len sa akosi neviem pohnut z miesta duševne. Na druhej strane, nechcem byť sebecka, je to rodisko mojho syna. Aj preto som o nehnutelnost bojovala a draho ju vyplacala. Len to nesiem ťažšie ako som myslela. Ja som sa rozvadzat nechcela, manžel si našiel inu a už má aj novu rodinu.
@anonym_autor neznamená že sa ešte nevydáš, alebo nebudeš mať partnera, možno on bude mať deti a kuchyňu využiješ, teraz by som ja neriešila nič momentálne, ani investičný byt radšej si treba užívať koníčky s dieťaťom pocestovať spraviť mu príjemné chvíle a uvidíš keď pôjde na strednú potom by som to riešila a možno sa ti dovtedy život úplne zmení
Ak zvladnes, kup investicny byt, a ak sym pojde na strednu a bude pohodlnejsie byvat v meste, nastahujte sa do bytu a prenajmi dom.
Máš len 36 rokov, prečo sa hneď zakopávaš do zeme? Keď sa dáš dokopy psychicky stále môžeš nájsť partnera možno aj s deťmi a budeš mať komu vyvárať. Nájdi si kamošky, život neskončil rozvodom. Bývanie by som nechala zatiaľ ako je.
@anonym_autor diskusiu nečítam. ak v obci, kde máte domček, syn navštevuje školu, dom by som nateraz nepredávala, ale ostala do skončenia jeho ZŠ. potom by som riešila, či odísť do mesta.
čo sa týka investície do bytu? to ťažko takto sa vyjadriť, keď nevieme, koľko peňazí máš, aká je hodnota bytu /približne/ v danom meste, aký máš príjem, atď. je veľa faktorov, ktoré by ovplyvňovali moje rozhodnutie (alebo radu pre teba). skúsim príklad:
máš 100 000. vysnívaný byt stojí 200 000. 100 000 musíš vziať pôžičku. nevadí ti to, lebo zarobíš 5 000 napríklad. alebo ti to môže nabúrať rozpočet, lebo zarobíš 1 500.
máš 200 000. vysnívaný byt v danom meste stojí 200 000. v podstate by mi bolo fuk, koľko zarobím, kúpila by som ho a prenajala ako investíciu.
máš 300 000. byt stojí 200 0000. jednoznačne by som ho kúpila...
je však fajn uvažovať tak, aby si mala "poruke" vždy rezervu aspoň vo výške 15 000 eur, pre prípad straty zamestnania, dlhodobej choroby, apod. lepšie mať a nepoužiť ako nemať a potrebovať. viem, o čom píšem, teraz som v takej situácii....
tak sa rozhodni správne 😉
nerob synovi dalsiu traumu po rozvode ostante tam byvat kym nepojde na strednu urcite potom sa uvidi
skus mozno prerobit si spalnu novu farbu nove obliecky mozno aj novu postel aby sa ti to tak nespajalo s manzelstvom
Som v takmer rovnakej situacii s tym rozdielom, ze moj dom je obrovsky a aj pozemok a nezvladnem sa o neho starat sama. Ja uvazujem tak ze kupim byt v meste bez hypo za peniaze z predaja domu a potom este jeden mensi asi uz na hypo a ten dam do podnajmu a dieta bude mat na neskor alebo ja na dochodok financie keby som ho predala. Aj ked sa mi na dedine paci, stale dochadzame do mesta takmer denne a neskor na skoly urcite tiez takze bude lepsie mesto. Ak by som mala maly domcek ako ty a bez tarchy tak by som mozno v nom este zostala moje dieta ale chodi do skolky. Ale mozno ked ma tvoje 11 rokov tak pockaj kym pojde na strednu, to su 4 roky, zmeni sa mu kolektiv tak ci tak a mebude ti to vycitat ze si ho odtrhla od kamaratov na dedine. Si este mlada, ja mam rokov viac. Este niekoho stretnes.

@anonym_autor Podľa mňa kúp investičný byt, ale závisí od toho koľko máš našetrené, keď po kúpe bytu by ti už nezostali žiadne úspory to by bolo zlé, nikdy nevieš kedy potrebuješ rýchlo viac peňazí, napr. Pokazí sa nejaký domáci spotrebič, tie sa ešte dajú zaplatiť, ale napr. auto už ťažšie kúpiš za lacno… Ak ti po kúpe bytu zostanú úspory kúp investičný byt najlepšie v meste, lebo bude väčší záujem a pravdepodobne aj syn bude chcieť bývať v meste ako každý mladý a aj budeš mať väčší zisk, ak by ti po kúpe bytu nezostali úspory tak počkaj trochu