icon

Čo zahŕňa výživné a kto platí dodatočné náklady?

13. máj 2024

Ahojte baby
Prosím vás...priateľ má syna s bývalou manželkou. Syn ma 6 rokov. Priateľ na neho posiela vyzivne 150€ (súd mu určil 120€ posiela viac lebo chce)
Napriek tomu mu ex každý týždeň vyvoláva aby ešte zaplatil mesacne skolu,aby malému nakúpil oblečenie ,lieky ked je chory atď. Aký je nato vás názor?
Keď je maly u nás chodíme nonstop na výlety, ma zážitky,kúpime mu co chce. Nemám problém s tým ze niečo kúpi synovi. Práve naopak som zato aby mal zážitky aj s nami. Ale to co robí ona je také...nie je v sume výživného zarátané všetko? Škola,jedlo,oblečenie,lieky?

Ďakujem za vaše názory

nikaeli
13. máj 2024

Výživné zahŕňa nevyhnutné a opodstatnené výdavky na dieťa, ktoré platíš každý mesiac. Čiže čiastka z inkasa, potravín, drogérie. Keď mu kúpiš nové topánky, vetrovku,.... Strava v škôlke, krúžok, lieky. Poistka? Má 6, je predškolák? tí školné neplatia zo zákona. Tieto výdavky si zrátaj a daj cca na polovicu. Moja dcéra má 17, mám na ňu výdavky cca 500€ mesačne, poctivo zrátané, rok odkladané všetky bločky. Je 24/7 u mňa, otec nula bodov. Žiadala som výživné 250, súd odklepol 200.
Potom existujú mimoriadne výdavky - napr. strojček na zuby, školský výlet, nový bicykel, u nás aktuálne vodičák, či stužová - tam by mal druhý rodič prispieť naviac polovicou. Môj ex neprispieva (nemá chudáčik na to).
Ja väčšinou v podobných príspevkoch bojujem za matky, ale toto sa mi nepáči. Ak má súdom určené 120 a on posiela 150, plus mu kupujete ďalšie veci a výletujete, nevidím dôvod plniť mamičkine požiadavky. Aj ona má prispievať rovnakým dielom. Ak chce na polovicu, poďte všetko na polovicu - nech každý mesiac zdokladuje všetky výdavky, ale zas nie tak, že 4 vetrovky a pod. My keď ideme v lete na dovolenku, platím dcérinu čiastku sama, ani by mi nenapadlo pýtať od otca. Keď ideme k zubárke a platím napr. 50€, pýtam od neho 25.

kristiii
13. máj 2024

Napíšem ti ako slobodná matka, ktorá ani to výživné nie vždy vidí a ex sa o syna absolútne nezaujíma a ani po ňom už po rokoch nič nechcem, radšej sa postarám sama než si robiť nekonečné nervy. Ale, napriek tomu ti napíšem:
Výživné 120 ani 150 nie je v dnešnej dobe nič moc. Áno, ľudia ti tu budú písať, že aj matka má dať na dieťa rovnakú sumu. V tom prípade by ale otecko mal prispieť rovnakou starostlivosťou napríklad v prípade choroby dieťaťa. Nie, že vždy len matke vypadne príjem. Ďalej matka je tá, ktorá si musí prispôsobovať zmeny, respektíve hľadať prácu na 1 zmenu, ktorá je často platená slabšie. Sama som sa v takej dlho držala len kvôli synovi. Prípadne musí zháňať stráženie pre dieťa, ak takúto prácu nezoženie. Ďalej čo sa týka bývania, tiež nie je pravda, že za byt platím rovnako ako keby som v ňom sama. Ja som napríklad brala hypo a kupovala väčší byt len kvôli synovi, aby mal vlastnú izbu. Inak by som si bývala naďalej v pohodičke za stovečku v garsónke a neriešila.
Koľko cca zarába matka dieťaťa? Ak nemá nejaký extra príjem, aj nákup liekov vie spraviť škrt cez rozpočet. Veď sama vieš, koľko dnes necháš na jeden šup v lekárni.
Idú pomaly prázdniny, dohodnite sa, že si vezmete malého na mesiac a daj si tú námahu a zaznamenávaj si, koľko naňho miniete. Potom zhodnoťte, či si pýta oprávnene či nie.

stvura
Autor odpoveď zmazal
canany
14. máj 2024

Citala som len zaciatok, ale je mi na grc z niektorych reci. Ja som bola na pozicii priatelky s dietatom z exovho exmanzelstva a potom aj na pozicii exmanzelky s 2 detmi vsetko voci tomu istemu chlapovi.
V prvom pripade som bola len priatelka a ex bol oslik otras sa, lebo sme mali 2 prijmy a sud nezaujimal, ze ja mozem hocikedy odist. Exmanzelka chodila vyobliekana, nova kabelka atd, dieta na pastike a rohliku. Ked nieco trebalo do skoly, dohadovalo sa to bokom ako mimoriadne vydavky. Ntbk sme dietatu kupovali z nasej strany. Mobil tiez.
V druhom pripade sud urcil, ze ex bude platit 120 eur na dieta x 2 deti. Zvysok bol mimo rozsudok a co nie je rozsudkom nie je vynutitelne. Ex sa hral na chudaka, synovi nedal ani polovicku na nbtk co sme sa dohodli, lebo ze nema. Ale mal el.kolobezku, kazdy mesiac nove obkecenie. Ked bral deti na dovolenku, este po mne pytal peniaze.
Myslim si, ze davate dost na dieta, ak je v rozsudku 120 eur, zvysok je len na vasej dobrej vôly, ze kupite. A ex moze suchat nozickami.
Cize neprispievala by som jej na nic navyse. Ak chcete, tak pokracovat dalej v kupovani, ked nieco potrebuje dieta.

matkahelka
14. máj 2024

@canany toto je krasna ukazka zatrpknutej zenskej, kde ked moje deti nic naviac nedostanu, ani ine deti nech nedostanu. ked mne zdochla koza, susedovi nech zdochnu dve... v tvojom pripade zjavne zauradovala karma. tebe sa nepacilo, ze chlap kupuje naviac svpjmu dietatu, tak ta to dobehlo a vasim spolocnym teraz naviac nekupuje nic. tato karma by mala fungovat na vsetky rovnako "prajne" zeny, ktore sa zavesia na chlapa so zavazkami. a nie, nie som rozvedena, zijem v harmonickom manzelstve dlhe roky.

luccija
14. máj 2024

Vždy budete všetci nespokojní.Ona, že platíte málo a vy, že dávate dosť.Ved to vidím u rozvedenych kamarátok ešte chlap povie, že načo dieťaťu 2 krúžky načo plavecký on ho naučí plávať zadarmo.A on býva u rodičov minimum na stravu komu zostane dieťa vie, že to je denno denne strava, vitamíny xy položiek.A vekom budú stúpať.
Ja som si minule tiež len zo srandy zratala koľko som dala na dcéru jeden mesiac mimo bežných veci.Sosovky, školský výlet, očný lekár, ortopéd, vložky do topánok, cestovné, mobil, tenisky prišla som na sumu okolo 350 eur viem nie sú to kazdomesacne výdavky, ale zdalo sa mi, že som veľa minula.Clovek ani nevie koľko minie na deti.

sense
14. máj 2024

@kristiii asi tak s tým ze mu musia. Komplet oblečenie na ten mesiac zaobstarať a nie ze matka nech dieťa zabalí.

luccija
14. máj 2024

@stvura presne tak...žena, ktorá nemá dieťa si nikdy nevie predstaviť koľko treba peňazí, aby bol zaodety, oblečený, aby mal raz za čas aj to kino, alebo nejaké povyrazenie.Mne včera hovorila kolegyna koľko ju budú stáť letné tábory pre 2 deti aj, keď sa prestriedaju, aj k babke pôjdu aj tak nepokryjú celé leto.
@sense

canany
14. máj 2024

@matkahelka kde som pisala, ze sa mi nepacilo, ze kupoval vlastnemu dietatu? Ved j som bola ta, kto riesil, co jej kupit na vianoce, ja som iniciovala kupit ntbk, toto je typicky pripad mamicky domyslajucej si z par riadkov, mozete ist robit spisovatelku. On jej name nechal byt a my sme platili hypoteku, ona ten byt predala, kupila dalsi s novym partnerom, isla na matersku a zacala riesit zvysenie vyzivneho na 350 eur, lebo jej vypadol prijem co by pre nas s hypo bolo likvidacne. Ale vy viete vsetko a ked uz chcete rypat, moj pribeh je na konovi, potom sa bavme o karme.
A mna nedobehla, mna ma vesmir velmi rad, dobehla ex, ktory pred 2 rokmi zomrel.
A co sa tyka autorky, myslim si, ze dietatu davaju dost, som skor za nakupenie veci, ako poslat peniaze matke, ktora si nakupi za to kozmetiku alebo oblecenie pre seba. Lebo su matky a matky...
Bud rada za svojho manzela a nevyjadruj sa k niecomu o com nevies zvysok

damian85
14. máj 2024

@stvura Ak má rodič príjem 1 200 eur , jednoducho jeho dieťa nemôže mať všetko. Taká je ekonomická realita. Ver , že aj ja aj moja ex máme oveľa viac ako 1 200 eur , ale na dieťa nemáme náklady 700 eur. Že s dieťaťom ideme niekoľko krát na dovolenku nie je primárny náklad na dieťa. Je to pôžitok , ktorý mu môžme zabezpečiť , pretože obaja sme nečakali , že nám niečo padne z neba do rúk. Obaja sme sa postarali o bývanie dávno pred splodením dieťaťa a že platíme hypotéky - nie je náklad na dieťa. Tá tu bola dávno pred. Že niekto prišiel len na hotové , je znova len a iba jeho chyba. Ono to takto nefunguje ani na súde , ako si niektorý rodičia myslia. Viem rozprávať o tom ako sa zdalo 1.rodičovi 150 eur výživné málo , no keď sa dieťa rozhodlo pre zmenu , naraz to bolo veľmi veľa , lebo veď rodič žije v podnájme , stratil daňový bonus , prídavky na dieťa a aj výživné a už mu to " nevychádza " . Jednoducho - ak sa niekomu zdá výživné málo - nech podá žiadosť na súd. Vo všetkej počestnoti - nevedel by som si predstaviť život , byť závislí od peňazí niekoho iného konkrétne od výživného . Autorka , respektíve jej partner - platí. Či veľku čiastku , alebo malú , je na posúdení súdu , nie MK. Súd rozhodol o 120 Eurách , mal pravdepodobne tisíc krát viac skúsenosti ako my všetci tu dokopy , mal príjem zo sociálnej poistovne a i . A ROZHODOL. On sa rozhodol platiť ešte o niečo viac. Všetká česť. Nič navyše však platiť nemusí.

kristiii
14. máj 2024

@damian85 ty si nejaký vysadeny na ten daňový bonus a prídavky. Ako dlho sú tu v tejto výške? Ani nie rok a pol a o pár mesiacov sa s nimi v tejto výške už aj rozlúčime. Si spomeň na ich "výšku" predtým. To slobodným rodičom veľmi nepomáhali.

damian85
14. máj 2024

@kristiii Netuším ako to bude do budúcna , viem len že toho času mám 200 eur , ktorý by som ak by som dieťa nemal - nemal Lenže ja nie som sudca. Sudcovia s týmto " bonusom " už bežne rátajú , ako už xylz rozvodov ukázalo , takže z nákladov na dieťa to odrátavajú. Je to logické keďže ak sa mení napriklad starostlivosť - tak jeden rodič môže prísť práve o 500 eur ( - 350 eur príjem + 150 eur náklady na výživné )

kristiii
14. máj 2024

@damian85 až tak bežne s tým nerátajú, kamoška sa rozvádzala cca mesiac dozadu a DB ani prídavky súd neriešil, riešil oprávnené výdavky na deti a otcovi priklepol platiť väčšiu polovicu, keďže deti šli do starostlivosti matky.
A k tomu súčasnému DB, som zvedavá, či ak sa od budúceho roka zníži v niektorých prípadoch napríklad o 100, či budú potom tí rodičia, ktorí nemajú deti vo svojej starostlivosti húfne utekať na sudy so žiadosťami o zvýšenie výživného, ktoré platia, lebo veď aby sa ich deťom zrazu neznížila úroveň 🤣 To si pozriem .
Inak ty poberáš DB a prídavky každý mesiac, keď máte dieťa v SS?

damian85
14. máj 2024

@kristiii U Vás možno nie , u nás je to tak ako som spomínal a myslim že už sa k tomu vyjadrili aj ľudia z iných krajov , kde to tak je. Ja zase poznám prípady kde dieťa bolo v starostlivosti otca a matke priklepli ani nie 1/4 oprávnených nákladov ( súkromná škôlka + súkromná škola ) , takže je to prípad od prípadu. Presne tak ja poberám daňový bonus a aj prídavky na dieťa , z dôvodu dohody a nerovnej SS.

matkahelka
14. máj 2024

@damian85 kolkokrat si sa rozvadzal a kolko deti si si daval zverit? raz. a jedno. na kolkych rozvodoch si bol ako prisediaci, ze vies tak s istotou povedat, ze sudcovia s tym bezne rataju? no nie, bezne s tym nerataju. presne tato otazka tu padla v pravnej poradni niekedy v zime (vid historia) a odpoved od advokata bola, ze on, odkedy je sucasny danovy bonus v praxi sa na sude nestretol este s pripadom, aby s tym sudca pri stanovovani vyzivneho ratal. rovnako v hypo poradniach je uplne bezna odpoved od hypo-poradcov pri prijmoch, ze okrem SLSP ziadna ina banka nerata danovy bonus ako prijem rodiny.

damian85
14. máj 2024

@matkahelka hold taká je realita na súdoch v Ke kraji. Už niekoľko prispievateliek sem napísalo podobné skúsenosti hádam ti to nemusím hľadať aj z iných krajov , vieš si to dohladať sama. U mňa sa DB ani prídavky neriešili - keďže od narodenia dieťaťa som ich poberal a nik nemal voči tomu výhradu.
Ale netvárim sa - že ak by som nemal dieťa v starostlivosti tak by som ich mal , takže môj príjem by bol o to menší a je jedno v akej dávke sú.

nikaeli
14. máj 2024

@matkahelka u mňa to sudkyňa minulý rok riešila, aj to uviedla do spisu, že čistý príjem matky plus daňový bonus na jedno dieťa a rodinné prídavky na dve deti 🤷🏻‍♀️ pritom dcéra (na ktorú som riešila výživné) je 24/7 so mnou, tam som celkom nepochopila, na čo sa tu hráme. Nehovoriac o tom, že aj keby napr. bola v striedavke a on by mohol poberať DB, uvádza, že robí za minimálku, zatiaľ čo môj príjem je vyšší - a teda mám vyšší DB.

sandra19860
14. máj 2024

.

stvura
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
15. máj 2024

@stvura ale ty nechapes, ze ked sa ti zmení situácia, musíš sa tomu jednoducho prispôsobiť? Keby ti muz teraz umrel, tak co budeš robiť, hm? Vdovský ci sitirsky ti nepostačuje na to, na co si bola zvyknutá. Ani zďaleka.
Raz keď na to prijem nemáš, tak holt smola. Musíš kalkulovat s tým, čo máš najmä ty. A vyratavat, ze dieta ta stojí 3/4 tvojho platu je fakt odveci.
@damian85 ma v tomto uolnu pravdu.
K tým veciam, raz keď na to nemám, tak holt, bude mať tričko aj z Pepca a ponožky za 5€ balík z Lidla. Detto decku poviem, aby si vazilo veci co ma, lebo teraz ma tenisky Adidas, ale na ďalšie zial nemáme, cize ked si ich zničí, bude mať ďalšie od Cinana. Lebo budme úprimní, deti si absolútne nič nevážia.
A k tomu vrcholovému športu, tiez treba byť realista a uvedomiť si, naco to dieta ma naco už nie. A tiež podľa toho sa zachovať. Samozrejme, že všetci rodicia so myslia, ze prave z toho jeho dietata bude nový Gretzky ci Messi. Kamoska tiež si takto myslela, ze jej dcéra bude pomaly olympijská víťazka, samozrejme aj tréneri ju v tom uistovali (lebo vsak nech platí všetko- u nej len letné sústredenia boli cca.3.000€) a reálne na to dcéra nemala, hovorili sme jej to všetci. Keď si spocitala co do toho za tie roky nacpala, tak je to lepsi osobný automobil. Cize športovať ano, v rámci nejakého krúžku, ale netvarit sa, že vrcholovo. A inak, keď je niekto nejaký talent, tak si ho všimnú, a ma aj ine podmienky od začiatku 😉
A ano, mala si si to dieta urobiť s tým Kollarom, keď chceš vyzivne 2.000€, ale myslím, že ani ti by ti v tomto prípade nestačilo. Ci?
A ano, vyzivne slúži na základné pokrytie nákladov, všetko ostatné je žiaľ "luxusom". Ci co maju vravieť dieti, ktoré sú z chudobných rodín a nemajú peniaze na dovolenky, kiná, krúžky a pod.?
S čím ale plne súhlasím je posielanie sa na zdravotnej starostlivosti, nákupe pomôcok do školy, školských úhrad a oblečenia - to ale samozrejme v únosnej a reálnej miere.

damian85
15. máj 2024

@stvura tak si to skús obrátiť. Tvoj manžel si nájde milenku a jednoducho Vás opustí. Deti získa do svojej starostlivosti. Ak máš priemerný plat 1 200 eur v hrubom 900+ v čistom - koľko mu na deti budeš prispievať ? 150 na dieťa sa ti zdá málo...ok...daš 200 t.j 600 eur na 3 deti. Ty sa za 300 eur naješ - pojdeš s deťmi na výlet raz za 14 dní čo budú u teba a budeš mať z toho na nájom ? Alebo koľko ty by si bola schopná deťom dopriať. Poznám prípady kedy dieťa išlo so starostlivosti matky do starostlivosti otca a nie jeden. Naraz sa ženám zdalo výživné príšerne veľa. Tak nám prezraď ty z čoho by si platila pri priemernom plate všetky náklady na dieťa. Rád si to prečíta.. Píšeš tu náklady - na svoje deti - hold nás bolo 5 - mama pol života na materskej a nič z toho čo si opísala sme nemali. Nemali - lebo sme na to nemali. A žijem....Moje dieťa všetko má - pretože na to máme. Taký je život.......

dadis
15. máj 2024

@lienka.7 Ale ten muz zije. A ten muz ide na dovolenku do Zanzibaru a na Kubu. Ked pytam, aby mi dal polku na lyziarsky, skolsky vylet, vodicak - tak mi napise, ze nema??? Ano, urcite som rada, ze som sa ho zbavila, ale to neznamena, ze len ja sa budem uskromnovat a on si chodit po dovolenkach a deti nikam nevezme.. (ten Zanzibar zaplatil aj pre novu priatelku tesne predtym, ako si prevzal rozsudok o rozvode, takze zo spolocnych penazi..myslis, ze deti niekam zobral?? A samozrejme pri deleni BSM pozadoval vyplatit aj polovicu z 800 eur, co som mala na beznu reziu na beznom ucte (on mal v case prevzatia rozsudku rovnu 0, polovicu z uctu, kde sa detom sporilo a podobne..). Takychto kktov tu ides obranovat? Normalny chlap to svojmu dietatu rad zaplati, je to uplne normalne. Kiezby som aj ja takeho vybrala svojmu dietatu.

damian85
15. máj 2024

@dadis a ty si deťom zaplatila Zanzibar a Kubu ? To fakt si niekto v dnešnej dobe ešte myslí , že takto to funguje ? Veď keď sa niekomu výška výživného nepáči , má možnosť to preskúmať súdom. Autorka nič nepísala o tom že chodia na Zanzibar , ale že otec platí na dieťa nad rámec toho čo súd , po uvážení - rozhodol. Nestačí ti výživné na bežnú réžiu ? Nie je nič ľahšie - ako to dokázať na súde. Zaplatila si vodičák a on na to neprispel ? Nestačilo ti to z výživného ? Znova , máš možnosť ísť na súd a ten rozhodne. Každá minca má dve strany. A autorka sa pýtala či musia platiť nad rámec. Nie nemusia.

dadis
15. máj 2024

@damian85 Nie, moj ex chodi po takychto dovolenkach a ked pytam od neho polovicu niecoho pre deti, odpise, ze nema...ja som pisala lienke, ktora sa vzdy zastava chudakov oteckov, ktori musis byt oslici otras sa"..autorke nemam co napisat, len ze ma fajn priatela, tak by sa mal spravny ocko starat..

damian85
15. máj 2024

@dadis a máš pocit o opaku ? Máš pocit že musí platiť nad rámec , čo si niekto zaumieni ? Ty hneď vieš že " Takýchto kktov tu ideš obraňovať " ? Takže otec ktorý ma súdom určené výživné 120 eur , platí 150 + berie ho na výlety , kupuje mu oblečenie je kkt ? Lebo reagujeme pod príspevkom , ktorý rozobera otca , ktorý platí viac ako ma súdom určené , nie pod tvojím príspevkom.

lienka.7
15. máj 2024

@dadis vieš, čo, schlad si radšej hlavu. Keď nesuhlasis s vyzivnym, mas možnosť ho dat na sud. To, ze si bola blba a nechala si si na účte nejaké peniaze tvoja chyba - pravnik ta mal na toto upozorniť ako prve. Boli totižto spoločne. On tu dovolenku zaplatil zo spoločných peňazí, rovnako si mohla aj ty pre seba a svojho milenca, prečo si to neurobila? Detto s peniazmi deti. Prečo si ich nevybrala ty? Nemala si prístup? Opäť, to, ze ty bola sprostá je tvoja chyba.
A sorry, ale dovolenky a vodičský nie sú nevyhnutné veci na zivot. Chceš vodičský, zarob si, zaplat si. Aj za mojich čias to takto fungovalo, zarobila som si, zvyšok mi doplatili rodicia. Aj na ďalšie iné veci co som chcela pomimo. Ci vodičský si robi 12 rocne decko, ktoré nemôže brigadovat???
To, ze si si nasla kkt ty, neznamená, že všetci muži sú takí. Ale určite tiež nie to, ze budu platiť od buka do buka, co si ty zmyslis.

matkahelka
15. máj 2024

@damian85 autorka nikde nepise, ze chlapcovi kupuju oblecenie. pise, ze ho beru na vylety. nereagovala na ziadnu z otazok, ako casto k nim chlapec chodi, ani co mu kupuju. na tie vylety ho mozu brat aj 2x rocne. a ano, nikto tu nie je retardovany a nie je nutne 100x dookola opakovat, ze to nie je jeho povinnost. asi len staci citat s porozumenim, ze chlap ma dieta par dni v mesiaci (alebo mozno ani to) a tvari sa, ako vela prispieva.
@dadis na lienkine komenty je zbytocne reagovat, v kazdej takejto diskusii drzi stranu chlapom a vzdy su vsetky byvale mrchy a vyciciavaju chlapov a zo 150€ mesacne vyzivneho si zaplatia kazdy rok chanel kabelku a 2x rocne maledivy. a zena sa ma starat, ved vedela, do coho ide, ked otehotnela a povinnostou chlapa je len zaplatit vyzivne a nic viac. to presne podla napisaneho v takychto diskusiach vies, ci ma zena chlapa, co ma deti z predosleho vztahu alebo ma modrokonikovske alter ego, kde sa potrebuje vyventilovat. ja som ju niekedy rada citala, uz jej komenty preskakujem. nedavno mala v inej teme monology, ako to, ze si zeny nevedia zariadit 2mes.byt doma so skolkarom, lebo ved preco im rodicia a susedia s detmi v lete nepomozu. ja to casto nezvyknem robit, ale to bola taka znoska bludov, ze som to ukazala normalne muzovi, ako jedna zena dokaze byt takto utrhnuta z reality, moj muz si len poklopkal po cele, ze aj pre take zeny svieti slnko.

lienka.7
15. máj 2024

@damian85 toto je tu ako hrach na stenu hádzať... 🤦‍♀️
Niektoré evidentne nepoznajú význam slova vyzivne a zamienaju si ho uhradzanim nákladov na život 👌

dadis
15. máj 2024

@damian85 Ty nevies citat s porozumenim?? Nic na autorkynho priatela som nepisala. Lienka neprispieva do podobnej diskusie prvykrat. Jej nazor je, ze ked zena je rozvedena, ma ratat s tym, ze jej deti si nemozu dovolit co ine deti, s tym ma ratat.. wtf??

lienka.7
15. máj 2024

@matkahelka pozdravujem muža, a snáď len toľko, že keď sa nevieš postarat o deti, tak si si ich nemala robiť. Zaujímavé, že v minulosti všetko šlo, len teraz to akosi "nejde", ze? Ono netreba tu byt pohadany s celou rodinou, lebo potom je jasne, ze ti nikto nepomôže.
A nie, nedržím vôbec stranu chlapom, ale presne ako napísal
@damian85 ... Ak má rodič príjem 1 200 eur , jednoducho jeho dieťa nemôže mať všetko. Taká je ekonomická realita...