icon

Ex si odmieta brať dovolenku, keď je škôlka zatvorená

fazulka21
16. júl 2023

Čaute baby, potrebujem skusenosti. Som na malú sama a ex odmieta si brať dovolenku keď sú zavreté škôlky, že on sa nebude prispôsobovať. Dá sa sudnou cestou niečo s tým urobiť? Neexistuje aby som ja čerpala mesiac v práci dovolenku. Alebo nech platí opatrovateľku na tie dva týždne? Čo sa s tým dá urobiť?
Nasr*tá som jak žumpa....
Dik.

Strana
z3
zmrzlinka2021
16. júl 2023

@fazulka21 opatrovateľka a polovicu nákladov hradí on

rachel36a
16. júl 2023

Nic sa s tym neda urobit...dieta je zverene tebe? Ak ano, otec ma pravo stretavania, nie povinnost...cize ho nijako nedonutis ked nechce.. naklady si mozes vymahat sudne ak nebude ochotny dat polovicu...ale ci pochodis na sude a ci sa ti to oplati...

fazulka21
autor
16. júl 2023

@rachel36a nedohadovali sme sa súdnou cestou. Ale nemyslím si, že sa nič nedá urobiť ak sa chce podieľať na jej výchove tak nie len vtedy keď sa akurát nudí.....

fazulka21
autor
16. júl 2023

@zmrzlinka2021 prečo polovicu? Ja som mu povedala že 2 týždne si pokryjem ja dovolenkou, 2 on. Tak 2 týždne sú v jeho réžii

abbey1
16. júl 2023

@fazulka21 Ak sa nemýlim, možno čerpať OČR. Ale zabudni, že ho donútiš. Otec má právo na styk s dieťaťom, nie povinnosť.

fazulka21
autor
16. júl 2023

@abbey1 tlieskam nastaveniu zakonov. To ja viem že môžem čerpať očr. Lenže ktorá robota toletuje keď je niekto doma mesiac vkuse, tak to neviem. Budem to riešiť tou opatrovateľkou a nech ju platí. Pokiaľ nie, strihnem mu styk s malou a nech si podá sudne on. To kde sme sakra že tieto veci sa nechajú ako povinnosť len jedmu z rodičov...

zooeynka
16. júl 2023

@fazulka21 spravodlivost nehladaj. Este sa moze stat ze sa ti ma malu vyserie uplne, najma ak bude nova zena a dalsie dieta....

fazulka21
autor
16. júl 2023

@zooeynka pokiaľ bude platiť, chýbať nám nebude.

rachel36a
16. júl 2023

@fazulka21 je to smutne, ale je to tak...nik ho neprinuti sa o dieta starat pocas prazdnin, ak sam nechce...a co sa tyka opatrovatelky, tak tiez to nie je povinny platit...preto ti pisem, ze len sudne si mozes skusit vymahat...

fazulka21
autor
16. júl 2023

@rachel36a akože fakt brutal toto.

patka06
16. júl 2023

@fazulka21 Nemáte náhradnú škôlku, miesto vašej zavretej?
Napr. u nás v meste nikdy nezavrú všetky škôlky naraz

fazulka21
autor
16. júl 2023

@patka06 u nás na okolí sú zavreté.

fazulka21
autor
16. júl 2023

@fazulka21
@patka06 jaj no a naraz nie, škôlky sa striedajú ale 4 týždne majú okno.

patka06
16. júl 2023

@fazulka21 To je veľmi zvláštne riešenie od zriaďovateľa, keď v meste zavrú na mesiac všetky škôlky.
U nás sa striedajú tak, aby nejaké vždy boli otvorene máme celkovo 9 mestských na 30tis, obyvateľov. Učiteľky sa síce všemožne snažia odradiť rodičov od zbernej škôlky, ale v konečnom dôsledku ak nie je iné riešenie a rodič na tom trvá dieťa zoberú
Možno skús ešte na ten mesiac súkromnú škôlku, vyjde zrejme lacnejšie ako opatrovateľka.
Ex, ak to nemá v súdnom rozhodnutí, nie je povinný prispieť.

fazulka21
autor
16. júl 2023

@patka06 popozeram, budúci rok sa lepšie pripravím, tento rok mi to bolo oznámené len pred týždňom, takže ma chytila panika, lebo ja nastupujem do novej práce a to by teda nebolo bohviečo... Furt študujem a zvažujem aj striedavu starostlivosť.... Keby som podala na súd že chcem striedavku tak súd to nemusí schváliť ak by ex nesuhlasil však? Mudia súhlasiť obaja, správne?

patka06
16. júl 2023

@fazulka21 So striedavkou musia súhlasiť obaja a dieťa musí mať u oboch rodičov vhodné podmienky.

mogaa
16. júl 2023

@fazulka21 nedá sa s tým robiť nič.....predpokladám že ti platí výživné, takže opatrovateľka z toho...brať si dieťa je jeho právo ale nie povinnosť....rovnako nie je jeho povinnosť platiť opatrovateľku....

fazulka21
autor
16. júl 2023

Ďakujem za všetky rady a informácie.

jazula
16. júl 2023

@patka06 No neviem, nepočula som ešte, že musia súhlasiť obaja…bratova manželka ma dcéru v striedavke a teda rozhodne s tým nesúhlasila…

patka06
16. júl 2023

@jazula Ak nesúhlasia, musia mať argumenty prečo a potom záleží na súde či ich akceptuje.

ljzozv
16. júl 2023

@jazula ono to je často tak, že ak otec nechce striedavku, tak mu ju nasilu nevnutia...
A ak matka nesúhlasí so striedavkou, tak možno ju neschvália 🤷🤦

vamajka
16. júl 2023

@fazulka21 Mozno skus niaku studentku VS alebo mamicku na materskej dovolenke mozno budu lacnejsie ako profi opatrovatelka

horty99
17. júl 2023

@fazulka21 vždy sa na matku pozerajú inak ak striedavku chce a muž nechce ak muž chce a žena nechce. Osobne si myslím - že toto je skôr cesta - tváriť sa milo a chcieť aby sa aj muž podielal na výchove ako proti tomu ako niektoré sem bojovať. Nuž a keď nechce sa starať , ale dieťa si urobiť vedel - tak nech platí a čo najviac. Ja mám striedavku - tiež nemôžem byť 2 týždne doma - ale mám mamu. Ex je pekne 2 týždne stále s ňou doma - nemá mu kto pomocť. 4 týždne by som nevedela vykriť tiež cez prázdniny.

kristiii
17. júl 2023

@fazulka21 ako máte v rozhodnutí určené jeho stretávanie s malou?

kris_tin257
17. júl 2023

@fazulka21 napadlo mi k tým zatvoreným škôlkam, nám tiež tvrdili že júl budú deti v druhej škôlke ale že v auguste si máme vybrať dovolenku a mať dieťa doma... Zavolali sme na miestny úrad a zistili sme že samozrejme je náhradná škôlka aj na august len učiteľky si musia čerpať dovolenku tak sa snažia donútiť rodičov nechať deti doma 😊 neviem odkiaľ ste ale možno že predsa len sa bude dať dieťa dať do škôlky

fazulka21
autor
17. júl 2023

@kris_tin257 budúci rok sa lepšie pripravím, teraz dcéra nastupila do škôlky v podstate pred 2 mesiacmi, plys ja rýchlo nová robota....
Oni mali papier na ktorom bolo napísané iba JUL, AUGUST a hovorili že v juli inde a v auguste zasa naša škôlka. No a vlastne keď som chcela odhlasovať dceru zo stravy tak jej hovorím že poprosím odhlasit na dva týždne, má kiahne a vlastne až vtedy mi povedala že škôlka je vtedy zatvorená. Budúci rok to poriešim lepšie. Len som extrémne nahnevaná na bývalého, s ktorým mame v podstate kamaratsky vzťah. Teda mali sme. Skončil týmto. Že ja mu nebudem prikazovať kedy si má zobrať dovolenku. Idiot 🤦

fazulka21
autor
17. júl 2023

@kristiii nemáme súdne určené nič. Takže som sa rozhodla mu ten prístup zamedziť. Keď chce, nech si podá na súd. Akurát rozmýšľam že sa ešte chvíľku popretvarujem aby sme oficialne odklepli niekde výživné aj keď aaabsolutne netuším ako sa to robí, či len písomne, či u notára sa aj dá, netuším, musím zisťovať

fazulka21
autor
17. júl 2023

@horty99 áno 4 týždne sú to teraz cez škôlku. Ale cez školu sú to celé dva mesiace.... Riešim aj do budúcna. Nebudem na neho milá. On je zvláštny typ človeka, jemu nezáleží na nikom. Ja keď mu poviem že dcéru mu nedám tak on by zareagoval iba ,,ako chceš ". On to berie ako službu, on nie je otec ako taký, veď on nevie nič. Ja by som mu malú nikdy ani nedala keby nebýval po našom rozchode s mamou. On totiž byval u mňa a keď som sa s ním rozišla vratil sa k maminke.

simca06022011
17. júl 2023

Dohodnite si starostlivosť a všetko súdnou cestou a.mas po probléme... mesiac prázdnin mama, mesiac otec, stanovené stretnutia, návštevy. S nemáš problém. Zákony sú ok, vy proste musíte mať platnú dohodu. Ako ho prinútis aby ti ju zobral na 2t bez tohto? Ešte by si mohla.skusit detinské hry, ale to aj deti zle znasaju podľa mňa.. bude chciet.dceru zrazu, tak bohužiaľ.mate iný program, alebo mu ju donesieš a dáš, s tým ze ty niečo máš a nezaujíma ta jeho práca, tak ako jeho nezaujíma tvoja... ale súd by toto raz dva poriesil aj s nákladmi na dieťa. Ak je taky tribiroh, možno by ti bolo najlepšie od neho.len výživné a pokoj svätý.

kvetinka75
17. júl 2023

@jazula ale ak nebude súhlasiť otec, nasilu mu to dieťa nemôžu dať do striedavky. Iné je, ak má on záujem ale žena nechce dovoliť. Vtedy môžu odsúhlasiť ak má u otca vytvorené podmienky.

Strana
z3