Ex si odmieta brať dovolenku, keď je škôlka zatvorená
Čaute baby, potrebujem skusenosti. Som na malú sama a ex odmieta si brať dovolenku keď sú zavreté škôlky, že on sa nebude prispôsobovať. Dá sa sudnou cestou niečo s tým urobiť? Neexistuje aby som ja čerpala mesiac v práci dovolenku. Alebo nech platí opatrovateľku na tie dva týždne? Čo sa s tým dá urobiť?
Nasr*tá som jak žumpa....
Dik.
@fazulka21 Nie, nechcela som sa ťa dotknúť, ale bohužiaľ tá baba mala pravdu, čo to napísala. Načo píšeš, že tlieskas štátu za zákony?? Veď ty si si vyberala toho chlapa, vedela si do čoho ideš a s kým ideš do toho. Darmo sa paprcis. Ty si čakala, že všetky začnú nadávať na toho chlapa. Ja by som si s takým chlapom ani nezačínala a neplanovala dieta.
@fazulka21 Prosim, neuraz sa, ale co ma tvoj ex spolocne s tvojou hypotekou, autom, poistkami, atd.?
Co sa tyka dietata, vzdy si single mama vsetko odtrpi. Riesi prazdniny, choroby, dokonca aj v hoteli budes za dceru platit ako za dospelu(aj ked bude skolkarka). Otec zaplati vyzivne z oficialneho prijmu, vezme si dieta v stanovene hodiny (ak bude chciet) a ty mu v tom nezabranis.
Takze vysukaj rukavy, hladaj denny tabor a poziadaj ex o 50% zo sumy. "Prskanim" okolo seba nikomu nepomozes.Toto je realita zivota.
@stanulienkat áno tlieskam zákonom. Ľudia sa rozchádzajú, rozvádzajú a otcovia detí nemajú voči deťom žiadnu povinnosť okrem pár šupiek z platu. Preto sú takmer všetky matky ktoré sa rozhodnú nežiť s idiotom na kraji spoločnosti. Ja som za dcéru šťastná. Nedala by som ju za nič. Neľutujem že ju mám, len to na jedného človeka rakmer nezvladnuteľne veľa a nie, nevyplakavam, konštatujem to, čo pochopí žena, ktorá ja sama na deti. Naopak na to, že som na všetko sama odvádzam úžasnú prácu a viem sa obracať, máme úplne všetko. Ale je to moja zasluha, nie otca. A keď otcovi na dietati nezáleží a jediné čo urobil je že ho splodil a on si kľudne aj po rokoch môže naklusať a urobiť nám zo života peklo, tak to si nezaslúži potlesk? Chlapom sa vymeriava výška výživného z platu. Napríklad aj 50€ to môže byť. A to, ako sa žena postará o dieťa nikoho nezaujíma. Celé zle. A áno partnera som si vybrala na💩 a bola som absolútne zmierená že si to ponesiem celý život. Akurát som pozabudla na prázdniny, že to jeden človek nemá šancu pokryť. Ani finančne, ani časovo. Ako je možné že matka s dieťaťom po nociach rozmýšľa že čo preboha budeme robiť, ako sa uživime, ako budem chodiť do práce a chlap akurát rozmýšľa či si večer otvorí desinku alebo dvanastku?
@kornelies a čo sa týka mojho bytu a životného štandardu, to, pokiaľ viem súd zohľadňuje. Rovnako ako krúžky dieťaťa, hobby, lieky a zdravotný stav. Takže myslím, že s tým má dosť spoločné to, že ja platím byt, on býva u maminky a zarába napr. 1200€. To sú pre súd podstatné veci.
@fazulka21 urcite to ries s pravnickou. Drzim palce
@kittykat22 ďakujem.
@kittykat22 len ona fakt píše úplnú pravdu. Už som to neraz napísala - do rozhodnutia súdu máte obaja právo na všetko a zároveň na nič. Nech sa ti to zdá akokoľvek zvrátené - je to tak. On si môže dieťa zobrať kedy chce / nezobrať keď ty chceš. Zoberie ho zo školky lebo chce robiť napriek ? Zavolaš policiu tá sa ti vysmeje do tváre. Ja som skutočne nemala ten problém počas rozvodu ktorý trval 2 roky - aby ex čokoľvek porušil - ale bola som x krát upozornená že kým neschváli súd niečo - vládne bezprávie v našom prípade.
@fazulka21 výživné pri striedavke sa prevažne neurčuje ( zarábam o 50% viac ako ex a tiež nemám hypo - on má ) pri osobnej je priorita skor výška jeho zárobku ( reálne pri zdravom dietati 15 - 20 % ) pri viac deťoch do cca 30% čistého príjmu + reálne náklady na dieťa. Až potom sú dôležité - jeho výdavky. 1.výška príjmu 2.reálne náklady na dieťa po 3.všetko ostatné
Ustne dohody su na nic. Kocka vyssie ti dobre napisala, davno si mala mat dceru zverenu do osobnej starostlivosti, mala si mat sudom urcene vyzivne a v takisto rozpis kto ma kedy dieta cez prazdniny(pekne fifty fifty). Nielen letne, aj vsetky ostatne sviatky. To ze si to neriesila a nechala na ustnej dohode je tvoja chyba. Suhlasim ze je nefer aby vsetky prazdniny boli na matke, je to nezvladnutelne bez pomoci. Tak sup sup riesit.
@fazulka21 A co takto sa prihlasit do politiky a zmenit to?
Nizeby som s tebou nesuhlasila, co sa tyka podstaty, aj ked to zalezi od toho, na ktorej strane si, ale matky casto tahaju za kratsi koniec, ale mozem Ta ubezpecit, ze to nie je len slovenske specifikum. Toto existuje aj inde. Ci je to upravene sudom alebo nie, otec ma povinnost platit vyzivne, ale pravo na styk s dietatom. Nie povinnost. Co v praxi znamena to, ze ked on si ma pren prist v piatok o 18h, tak Ty ho musis nachystat a on prist moze ale nemusi. A Ty zase mozes dieta vybalit a eventualne znasat emocionalnu krizu dietata. A toto plati aj na prazdniny. On ma pravo... nie povinnost. Cize kludne sa Ti moze stat, ze ma mat dieta na 2 tyzdne a on si pren nepride a Ty si presvihla vsetky terminy na zapis do skolky, tabora, opatrovatelky atd atd atd... bezna realita...
@zooeynka áno je to moja chyba. Naivná koza čo verila v lásku otca k dcere, že to nebudem musieť riešiť. Tak to budem riešiť teraz. Len ako bolo písané, fifty fifty to nefunguje, pretože on keď si zmyslí že cez prazdniny si ju nevezme, tak ja si môžem akurát tak ísť od nervov buchnúť do steny 😀
@bazar3333 ahoj. Dala som si tú námahu a vypísala som 2 papiere. Jeden kde som dopodrobna rozpisala koľko ma všetko stojí....od energii, cez oblečenie, stravu až po kozmetiku, vybavu izby atď. No všetko. Na druhý papier som vypusala podmienky starostlivosti o malú, stretavanie, očr, prazdniny a čo v prípade, keď budem iba ja na očr a iba ja na prazdniny.
Súhlasil so všetkým, teraz niekedy spiseme rodičovskú dohodu.
@bazar3333mozes, ale nereagujem rýchlo.

@kittykat22 riešenie by bolo keby pokryl svoju časť nákladov na opatrovateľku/tábor/ jasle atď.