Je možné nariadiť striedavú starostlivosť?

17. sep 2023

Ahojte, prosim ak by mi vedel niekto poradit, vopred dakujem.
V nasom manzelstve uz padlo viackrat slovo rozvod. Deti by som si samozrejme chcela nechat ja (7 a 1) , no naoko pred muzom hram, ze chcem jedine striedavu starostlivost, kedze podla neho je rodinna dovolenka dovolenkou, tak nech si vyskusa co to je domacnost, skola, kruzky, lekari, dom, zahrada.
No a on mi vykrikuje, ze on striedavku nechce, ze on na to cas mat nebude, ze on deti pride pozriet cez vikend, ze nikto mu striedavku nariadit nemoze, lebo on s tym suhlasit nebude.
Prosim, ako to je ? Dakujem

alissa1222
17. sep 2023

No takto,tak maličké by s najväčšou pravdepodobnosťou do striedavej nedali a ďalšia vec s deťmi mu nikto neprikaze byt,neho povinnosť to nie je 🤷‍♂️

jozeffezoj
17. sep 2023

Súd ho môže donútiť jedine platiť.
Ty ho donútiť stretávať sa s deťmi nemôžeš.
Je mi to ľúto za teba aj za deti ale žiaľ ké to tak.
A podla jeho vyjadrení ako....
Žiaľ nájdu sa aj taky hajzli ako je tvoj muž.
Mne hrozil aj hrozí rozvod a žene som raz povedal ze nech nečaká niečo také aby som o naše dieťa nebojoval.
Deti sa nedajú ľúbiť len na polovicu.
Bud ich Ľúbiš nadovšetko, alebo si bezcitny človek..

pribinak
17. sep 2023

Keď on ako odporca nebude súhlasiť so striedavkou tak súd ju nenariadi
Právo stýkať sa a byt s deťmi sa nedá nariadiť, dá sa aktívne využívať ale nie nariadiť - teda donútiť odporcu k styku

Jedine čo on bude musieť je plniť si vyživovaciu povinnosť voči mal deťom. Možno aj voči tebe ak požiadaš o výživné

mrva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
17. sep 2023

@mrva ak by ani jeden z rodičov nemal záujem o deti tak súd nariadi ustavku či NOS

autor
17. sep 2023

@mrva presne, toto by ma cisto teoreticky zaujimalo. Ze muza do striedavky nikto nedonuti ale zenu k 24hod/7dni v tyzdni, to ano

autor
17. sep 2023

@pribinak dakujem

pribinak
17. sep 2023

Ale ani ženu nikto nedonuti ak nechce. Veď keď je žena odporkyna a nemá o striedavku záujem tak ju súd nenariadi
Zas si povedzme pravdu, sú aj take ženy, že o deti nemajú záujem, nestretávajú sa a ani len výživné neplatia
Netvarme sme sa že len muži

autor
17. sep 2023

@pribinak ano, suhlasim
Dakujem za vyjadrenie sa.

mondolina
17. sep 2023

@mrva
pôjdu do decáku😉

syslik81
17. sep 2023

muz ma pravdu ..az na kazdy vikend -to urci sud ako casto .. ale ak nepride tak hold ho nedotiahnu policajti a nedonutia ... keby s to dalo kolko zien by nadavalo ze je striedavka .. dokazala by si odovzdat dieta na tyzden muzovi? myslim male rocne ? a keby to sud nariadil?

deti95060810
17. sep 2023

@syslik81 ročné do striedavky isto nie...😉

syslik81
17. sep 2023

@deti95060810 ved ano ja netvrdim ze nie ale keby to bolo ako chce autorka ... ze sa mu vyhraza striedavkou a rozculuje sa ze muzom to nenariadia .. keby ano zas by nadavala

deti95060810
17. sep 2023

my sme sa rozv. keď mal syn asi 18 m a návštevy len v prítomnosti matky dostal ocinko...
čo som zas odmietla ja stretávať sa s exom...

matkahelka
17. sep 2023

nie, do striedavky ho nikto nedonuti. logicky- co sudca, ci policajti mu donesu deti pred dom a vtlacia dnu, ci ako? ani matku nikto nedonuti, aby ich po rozvode mala, deti by sli do decaku.

matkahelka
17. sep 2023

@deti95060810 aj rocne by slo do striedavky, ak by ho chlap velmi chcel a mal dobreho pravnika. niekedy v zime tu bola velmi obsiahla diskusia, kde dieta bolo v SS od 9 mesiacov a matka v 6.rokoch riesila, co s dietatom skrz skolsku dochadzku.
A par dni dozadu bola medzi otazkami na poradni otazka, ci pri 18mes.dietati musi byt matka, argumentovala dokonca dojcenim. Pravnik jej odpovedal, ze ak otec dieta nebil a netyral, dojcenie nie je dovodom, preco by pri stretavani sa dietata s otcom musela byt aj matka.

autor
17. sep 2023

@syslik81 skuste si prosim este raz precitat moj prispevok, nikde nepisem, ze mu chcem naozaj deti dat

kaktusik007
18. sep 2023

takto - legislativa je nastavena tak, ze ak jeden z rodicov prejavi zaujem o striedavu starostlivost - sud musi skumat preco by striedavka NEBOLA VHODNA. Cize otecko ma smolu, moze deti dostat do striedavky aj ked ich chciet nebude. To, ze ak by sa o ne nestaral ze by malo potom dohru - je zase ina vec.

u 1 rocneho by to asi moc vhodne po tyzdni nebolo, ale uz starostlivost druheho rodica 10 dni v mesiaci sa povaxuje za istu firmu striedavej starostlivosti.

a sud tu bude riesit iba deti - nie zamestnania. Je v tomto pripade v podstate jedno ze otec nesuhlasi so striedavkou lebo pracovne povinnosti - matka akoze nema oravo na karieru?????

ale aj tak, autorka, nevyhrazala by som sa mu takto. Lebo si povie - ok, tak striedavka - a si v prdeli a znicis zivot nue ken sebe, ale najma tym svojim detom.

som_realistka
18. sep 2023

Nechaj ho na súde vyhlasiť, že nemá záujem podieľať sa na výchove detí, že chce iba víkendy, aj to kedy sa mu to hodí (inak takéto vyjadrenia súdy milujú), a ty poziadaj o riadne výživné na deti, a keďže menšie má iba 1 tak o výživné na seba, alebo ak by argumentoval že na RD nemusíš byť, tak ešte zvys výživné na menšie dieta- pokrytie nákladov na jasle, opatrovateľku alebo súkromné zariadenie.

sense
18. sep 2023

Ak chceš deti do svojej starostlivosti, nevyhrá zák sa mužovi striedavou....skodis tým hlavne deťom. Tie deti nemôžu zato ze vám rodičom manželstvo nevyšlo.

Ani teba nebude nútiť súd si deti nechať ak ich nechceš. Bude ta nútiť len platit

sense
18. sep 2023

Lebo ak by ho aj súd donútil, kľudne sa môže stať že nakoniec sa budú aj tak viac starať jeho rodiča, príp. Opatrovateľka alebo nová znamost