icon

Je možné podať návrh na zrušenie otcovstva?

zuzla062
19. okt 2016

Priatel chce dat navrh na zrusenie otcovsta da sa to?

Strana
z2
katrinka8
19. okt 2016

@zarja011 - to síce asi áno, ale v prípade osvojenia sa asi neprepisuje rodný list - tam figuruje bio otec, či? Čiže otcovstvo ako také sa zrušiť nedá, len sa dá touto formou zrušiť otcovi práva a povinnosti a preniesť ich na osvojiteľa, avšak otcovstva sa zrieknuť - to je to, čo chce zakladateľka - sa nedá. Aspoň takto som to ja pochopila.

draik
19. okt 2016

@katrinka8
Mýlite sa. Osvojiteľ nastupuje ako rodič so všetkými právami a povinnosťami.

katrinka8
19. okt 2016

@draik - no veď to som napísala, že bio otcovi sa rušia práva a povinnosti rodiča, ale rodný list sa asi neprepisuje, tam ostáva stále ako "otec" bio otec. Či? A toto zrieknutie sa otcovstva nie je možné urobiť tým bio otcom. Tam musí ísť návrh od matky, resp. od toho, kto si chce dieťa osvojiť, a musia byť splnené podmienky, že bio otec sa nestará, nejaví záujem, neplní povinnosti počas vari 6 mesiacov. Nemôže prísť bio otec na súd a povedať, že on už nechce byť otcom, že nech to prepíšu na nového manžela matky, príp. že proste nech mu len zrušia otcovstvo.

draik
19. okt 2016

@katrinka8
Osvojiteľ je zapísaný v matrike na miesto pôvodného rodiča.

abbey1
19. okt 2016

A ja som sa pred chvíľou pozastavila, že sa nová priateľka chce zbaviť psa svojho nového priateľa a tu rovno dieťa šup preč. 😀

zarja011
19. okt 2016

@abbey1 ved toto..chory svet,naozaj..

winchestergirl
19. okt 2016

@zuzla062 a s týmto skvostným nápadom prišiel on, alebo si mu to navrhla ty? Ak on, tak pozor! Aby raz nechcel podobne zbaviť aj vášho dieťaťa. Karma je zdarma ako sa vraví ... hrozné, kam ten svet speje. Ale ako písali žienky, proste sa to nedá. Treba sa s tým zmieriť. To, že sú od seba ďaleko, nestretávajú sa a bla bla bla, no to nie je dôvod. Prečo by sa mal zbaviť zodpovednosti? Keď už si neplní tú citovú a výchovnú aspoň nech fešák platí.

peter898
27. okt 2016

áno dá sa 🙂

esther03
27. okt 2016

@peter898 ako?

vroni
27. okt 2016

@esther03, tak, ze podas ziadost, ktorej nebude vyhovene. Institut zrusenia otcovstva nas zakon vobec nepozna (existuje zapretie otcovstva, ale to je o niecom inom), rovnako mozes podat ziadost o zeleneho lietajuceho slona, budes mat rovnaky uspech 😉

esther03
27. okt 2016

@vroni no ved prave, preto mi bolo divne, ze sa to da aj zrealizovat 😀

Strana
z2