icon

Je neoprávnené prijímať výživné od priateľky exmanžela?

28. aug 2024

Ahojte. Mám taky problém. Ex má platiť výživné. Nekomunikujeme spolu vôbec, dieťa nevidel desať rokov. Doteraz ho platil načas, až na dve tri zdržania. Posledných cca 10 mesiacov ho platí jeho frajerka. S ňou som v živote nehovorila, len viem ktorá to je, ako sa volá a že žijú spolu. Trvalé pobyty spoločne nemajú. Proste z účtu na jej meno mi chodí výživné, ale v poznámke nie je uvedené, že je to výživné, proste akoby mi len tak prišli peniaze. V piatok volám nejakému advokátovi aby mi poradil, či z toho ja nemôžem mať v budúcnosti problém. Napr keby sa jemu niečo stalo a ona by tiež peniaze mohla vymáhať. On teda v podstate 20 mesiacov výživné neplatí a ja poberám peniaze od cudzej osoby. Prosím nemá niekto skúsenosti? Doteraz som to brala tak,že ok,veď nebudem to riešiť,keď peniaze na dieťa prichádzajú,ale bojím sa,aby som este ja nemala z toho problém...

Strana
z2
isis234
29. aug 2024

Musí ti ex dať písomne, že tie peniaze boli posielané od neho, za účelom výživného

autor
29. aug 2024

@isis234 áno, ale kto z toho môže mať problém? On či ja? Určite mu pošlem lidt aby to dal písomne.

autor
29. aug 2024

@isis234 a čo ak nebude chcieť mi dať to písomne?

isis234
29. aug 2024

Problém má on, že nemá doklad, o zaslaní výživného. Ak by jeho priateľka napísala výživné.. tak je to v poriadku.
A vy nemáte doklad, že je to výživné ani meno ex... na základe čoho??
List mu pošlite, aby bol dôkaz, že ste na tom pracovali, že Vám nie je ľahostajné, od koho prišli peniaze a na aký účel... aj právnik bude vedieť, že na tom pracujete... a vyhľadajte čo najskôr právnika. On mu pošle list. Potom MUSÍ on odpovedať.
Vy mu v doporučenom liste napíšete, aby odpovedal do 10 dní. Budete mať kopiu svojho listu a tiež Vám príde z pošty doklad, - ústrižok, že on prevzal poštu.
Ak to on neprevezme, vráti sa vám neotvorený list domov. - Máte doklad, že ste ho informovali.

autor
29. aug 2024

@isis234 ďakujem pekne, hneď zajtra volám právnikovi ohľadom stretnutia.

autor
29. aug 2024

@isis234 a DK by naďalej podieľala výživné ona aj s poznámkou výživné, je to do budúcna v poriadku? Nieže o pár rokov sa rozídu a bude to chcieť vrátiť,že podieľala výživné na cudzie dieťa. O i majú finančné problémy obaja, on už možno nemá účet alebo na exekúcie...nezačal by len tak platiť z jej účtu.

isis234
29. aug 2024

Držím palčeky nech to čím skôr vybavíte. Právnik Vám môže dať termín stretnutia a Vy už môžete konať- napísať ten list. Nečakať

autor
29. aug 2024

@isis234 ďakujem. Takže radšej listom ako mailom,áno? Ďakujem z rady

autor
29. aug 2024

@isis234 ďakujem💞

isis234
29. aug 2024

Ak bude písaný účel: výživné... tak je to v poriadku. Ak na súde nebolo písané číslo účtu, z ktorého on bude posielať peniaze.
Aby bolo zrejmé, na aký účel boli peniaze poslané.. a prijaté. V podstate nepoznáte jeho číslo účtu, akože ste si mysleli, že je to jeho účet.
Ona by mohla napísať : výživné od ( a iniciálky vášho ex..)

isis234
29. aug 2024

Radšej list. Ten si môžete prefotiť a ak by bolo potrebné predložiť k súdu alebo právnikovi, keď on bude jeho vyzývať k odpovedi... že ste už informovali ex...

autor
29. aug 2024

@isis234 ďakujem. Dúfam že býva ešte na adrese kde predtým býval...

autor
29. aug 2024

@isis234 číslo účtu nepoznám len bolo tam jej meno. Na súde nebol určený aký účet ani forma.

lienka.7
29. aug 2024

@autorka problém mate v podstate obaja. On, že neplatil vyzivne, a ty, že si si nechala len tak peniaze, ktoré ti prišli na účet.

autor
29. aug 2024

@lienka.7 veď práve. Dúfam že nechcel mňa týmto dostať na problémov. Od neho sa dá čakať všeličo.

isis234
29. aug 2024

..... na MK z podobnej diskusie.
Co mate v rozsudku uvedené?
Ak nejaký dátum.. K rukám matky, skopíruj mu to do sms, doplň ze ho vyzyvas, nech rozhodnutie súdu akceptuje..inak oslovis exekútora.
Nemôže si sám rozhodovať, čo chce a ako chce. (ak on nemá účet, mal peniaze poslať poštou- aby bolo zverejnené jeho meno)

basska_b
29. aug 2024

Ja len na okraj, s muzom, potom uz manzelom, sme si dali peniaze na jeden ucet, ktory je na moje meno, lebo vedenie uctu bolo zadarmo. Vyzivne na jeho dieta sme zacali posielat z toho uctu. Nikto nerobil kvoli tomu vlny, je ale pravda, ze som manzelka, takze tie peniaze na mojom ucte su vlastne v BSM

zara1357
29. aug 2024

Vo všetkom sa poraď s právnikom, ako riešiť túto situáciu, obsah listu /emailu atď.

isis234
29. aug 2024

V podstate neviete kto je tá žena.. Ex vám ju nepredstavil. Takže neviete, za čo, na aký účel prišli peniaze. len sa zhoduje suma výživného. To je málo

isis234
29. aug 2024

Vy si viete zistiť jeho adresu aj na polícii. Alebo v mieste bydliska. Kde doteraz býval.

autor
29. aug 2024

@basska_b vieš mne je to tiež jedno ako to pošle. Ale sestra niekde čítala podobný prípad a nakoniec že sa rozišli a ta partnerka dala matku-exmanzelku na súd a vymáhala tie peniaze.
@isis234 k rukám matky do 15teho v mesiaci

Strana
z2