Kde odovzdať dieťa po zmene bydliska?
Ahojte, idem si po radu. Pred pol rokom sme mali s expartnerkou sud, kde sme riesili mimo ineho aj to, kde si budeme preberat a odovzdavat dceru.
Expartnerka po rozchode neustale menila podnajmy a stahovala sa z miesta na miesto (v ramci Bratislavy 3x). Kedze ex nevlastni ziadnu nehnutelnost, bolo logicke predpokladat, ze sa stahovat dobuducna este niekolkokrat bude.
Preto mame v rodicovskej dohode uvedene, ze miesto prevzatia a odovzdania dietata bude v mojom trvalom bydlisku (40km od BA), alebo v mieste bydliska matky v Bratislave. Chcel som totiz predist tomu, ak by sa matka nahodou odstahovala mimo BA, aby som musel pre dceru cestovat niekam do andela.
Nasu rodicovsku dohodu mame podpisanu a na sude bola schvalena. V rozsudku vsak je uvedena len formulacia, citujem: ... rodič, ktorý sa ujíma osobnej starostlivosti, maloletú prevezme v stanovenom čase v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča." V rozsudku teda nefiguruje to upresnenie miesta bydliska matky v BA, ktore mame v dohode. Na sude som argumentoval prave tym, ze matka casto meni bydlisko a kvoli dcere a jej dochadzaniu do skoly v case ked je u matky. Preto som chcel, aby miesto preberania ostalo aspon v BA. Sudkyna sa spytala matky, ci sa este planuje stahovat, na co matka povedala ze nie. No pol roka po pojednavani a rozhodnuti sudu sa matka zaciatkom decembra prestahovala zase.
Odisla z BA a prenajala si dom v dedine 30 km od BA. Pokial by som byval v BA, tak by som to neriesil, no ja byvam 40km od Bratislavy na opacny smer - cize prestahovanim matky sa cestovna vzdialenost predlzila na skoro 70km.
Teraz matka po mne chce, aby som si pre dceru vyzdvihol u nej v novom bydlisku. Ja vsak trvam na tom, ze preberat dceru by som si mal v Bratislave tak, ako bolo dohodnute a obaja sme to podpisali.
Co podla vaseho nazoru plati? Nasa podpisana a sudom schvalena rodicovska dohoda, alebo rozsudok, kde je uvedene len vseobecne "v mieste bydliska matky"? Mam trvat na tom, aby mi doviezla dceru do Bratislavy, alebo som povinny si dceru vyzdvihnut u nej pred barakom?
Vdaka za normalne odpovede
Zaujímavé to začne byť, keď dcérka začne chodiť na druhý stupeň, kde už nie je ŠKD. Ako sa dostane zo školy do miesta bydliska matky, ktoré je vzdialené od školy 70km? Priamy spoj jej pravdepodobne medzi tými dvoma dedinami nechodí.
@ukulela Ja nevycitam, ze dieta je v druzine - ide o to, ze dcera ostavala v druzine do 16.00 niekedy dlhsie a byvala tam medzi poslednymi. Preto chcela, aby mohla po obede vyucovani prist k nam domov - byvame 8 min od skoly. A to aj v dni, kedy je v starostlivosti matky. Tu sa naje, spravime si ulohy, je tu vo svojom prostredi, ma tu kamaratky. Nepis prosim ta nieco, co nieje pravda a citaj s porozumenim. Tema je o inom.
Ja sa nesnazim ex prikovat v BA, pre mna za mna nech si byva kde chce a ani ju nechcem ovladat paneboze. Ja som rad, ze mam od nej pokoj - kristepane - v konecnom dosledku ide o to, ze sa prestahovala dalej, nez tomu bol v case sudneho konania. Ak by sa prestahovala blizsie, logicky by to aj dcera mala blizsie do skoly a netravila by tolko casu dochadzanim. Uz minuly rok ex bola prinutena skratit interval striedavky prave kvoli vzdialenosti a kvoli castemu stahovaniu sa. Psychologicka, kuratorka a aj sudkyna na to po vysluchoch dcery jednoznacne kyvli. Matka ma v prvom rade pozerat na to, co je pre jej dceru najlepsie a nie na seba. najnovsie mi dcera mi v piatok s placom cez videohovor volala, ze tam byt u nich nechce, ze jej je za mnou smutno a chce aby som pre nu prisiel. Videohovor mam zaznamenany a po novom roku spolu s dalsimi vecami to idem riesit na socialku. Nech sa aj s dcerou porozpravaju a uvidim co dalej. Ale pravdepodobne budem navrhovat zrusenie striedavky a podavat navrh na zverenie mne.
@mane01 Bohuzial, ex to neriesi - akekolvek moje argumenty si vysvetluje tak, ze ja jej robim napriek. Pritom mne sa nejedna o nic ine, aby mala dcera co najmensie stresy. Minuly rok sme boli sme na sedeniach u psychologicky, aj bez dcery aj s dcerou - nakoniec psychologicka matke povedala, aby sa viac snazila s dcerou komunikovat o jej pocitoch, aby s nou travila viac volneho casu iba ona a dcera. Nepomohlo. Najnovsie matka momentalne so mnou nekomunikuje, ignoruje moje spravy, tazko s takou osobou sa vobec na niecom dohodnut - nechapem, ako s takouto komunikacou si ona predstavuje striedavku. Ona neriesi, ze dcera musi vstavat o piatej rano, aby bola o 6.10 v skole v druzine, lebo ona musi tahat este zo skoly naspat do BA do prace... Je to je jedno.
@mamina7070
@zuzitko 74
Dcera bude mat za par mesiacov 8 rokov. Ta vzdialenost je nejakych 68 km plus minus. A sudy uz minuly rok prihliadali na jej nazor, pretoze sme riesili nastup do skoly zo skolky. Ex chcela aby chodila do skoly v BA, ja aby chodila v mieste trv. bydliska, teda sem. Dcera si vybrala ze chce chodit sem, lebo aj kamosky zo skoly sem chodia, poznaju sa, zo sidliska, chodia sa aj k nam hravat. Tam som podaval neodkladne opatrenie na nahradenie nesuhlas matky,dcera chodila na vysluchy, nakoniec to dobre dopadlo v nas prospech. + k tomu samozrejme bol upraveny aj rozsah striedavky, kde zohladnil sud nazor dcerky, ze chce viac casu travit u nas doma a nepaci sa jej dochadzanie. Odvtedy uz ubehlo vyse roka, dcera uz chodi do 2. triedy a buduci rok v septembri ide do 3. Uz teraz chodi sama domov zo skoly,ked je u mna ten tyzden a pol. Sak po chodniku peso je doma za 8 min. A zacala sa pytat aj ked je tych par dni u mamy, aby si ju vyzdvihla u nas doma a nie v druzine o stvrtej pobede.
@zuzitko74 Dcera bude mat za par mesiacov 8 rokov. Ta vzdialenost je nejakych 68 km plus minus. A sudy uz minuly rok prihliadali na jej nazor, pretoze sme riesili nastup do skoly zo skolky. Ex chcela aby chodila do skoly v BA, ja aby chodila v mieste trv. bydliska, teda sem. Dcera si vybrala ze chce chodit sem, lebo aj kamosky zo skoly sem chodia, poznaju sa, zo sidliska, chodia sa aj k nam hravat. Tam som podaval neodkladne opatrenie na nahradenie nesuhlas matky,dcera chodila na vysluchy, nakoniec to dobre dopadlo v nas prospech. + k tomu samozrejme bol upraveny aj rozsah striedavky, kde zohladnil sud nazor dcerky, ze chce viac casu travit u nas doma a nepaci sa jej dochadzanie. Odvtedy uz ubehlo vyse roka, dcera uz chodi do 2. triedy a buduci rok v septembri ide do 3. Uz teraz chodi sama domov zo skoly,ked je u mna ten tyzden a pol. Sak po chodniku peso je doma za 8 min. A zacala sa pytat aj ked je tych par dni u mamy, aby si ju vyzdvihla u nas doma a nie v druzine o stvrtej pobede.
@zuzitko74 Kym zacne mala chodit na II. stupen, tak dovtedy sa ex este na 100% minimalne 1x prestahuje. Od nas chodi autobus aj vlak do BA, to nieje problem, ale neviem si predstavit pustit 10-11 rocne dievca same na taku cestu. Pravdepodobnejsie je, ze dcera bude chodit kazdy den po skole domov - sem. Na tom sa nezmeni nic, je to jednoducha logicka uvaha. V pripade, ze by mala matka naozaj zaujem o vychovu dcery a travenie casu s nou, ako neustale prezentovala, mohli si hladat podnajom blizsie k dcerinej skole. Pretoze financne to vychadza rovnako, pripadne lacnejsie, nez momentalny stav. Ale je to jej rozhodnutie, ma na to pravo a nikto jej v tom nebrani - ja naopak tento jej krok vitam, pretoze je to nieco, co nam moze vyrazne pomoct v snahe ziskat dceru do vlastnej starostlivosti.
opakujem - uznavam argument, ze matka skomplikovala dcere dochadzanie do skoly. (co si prehliadol, ze v tomto som na tvojej strane) - a neobhajujem matku, len ti ponukam, aky moze byt jej pohlad, MOZE - nie musi. napr taky, ze sa jej snazis komplikvoat zivot, Dieta na tvoj podnet islo do ZS tak, ako to vyhovovalo viac tebe, Uz vtedy to znamenalo pre nu dochadzanie. UZ vtedy ste sa nevedeli dohodnut, rozhodol sud a ona sa dostala do horsej situacie. Dochadzanie znamenalo aj zmenu intervalu striedavky a matka uz ma zrejme pocit, ze o dceru prichadza, tak rezignuje. nevravim, ze je to spravne, ale dcera je v skole, kde si chcel ty, mas ju dlhsie ty, tvoje riesenie je bud nech sa prestahuje, alebo dieta do osobnej staroistlivosti. ja neviem, ci je ona zla matka, alebo to skratka vzdala a zmieruje sa s tym, ze o dieta prichadza, neviem.
a k tej druzine - skolku mame do 16:30 a po maleho nestiham ani nahodou chodit pred 16tou. sktratka nestiham, a ano, casto chodi posledny. som za to zla matka? (to, ci alebo ze sa neviete dohodnut, ze mala moze ist z druziny o tretej/druhej k tebe, to je ina vec. to uz je medzi vami. rovnako ako to, ze s tebou nekomunikuje. tam je chyba. )
Len aby nechcela zmenit dcere skolu, tam kde teraz byva. Kolko ma dcerka??
Autor a preco si dceru nevyzdvihujete v skole? Proste ten ktory ju ma mat, pride pre nu do skoly?
@ukulela Maminka sa už stihla sťahovať štyrikrát. To malo dieťa zakaždým meniť školu? Maminka býva po prenájmoch a ktovie kde má trvalý pobyt. Dieťa má trvalý pobyt v mieste bydliska otca a je len logické, že dieťa chodí do školy v mieste trvalého pobytu, tam, kde má dieťa vytvorené sociálne väzby, tam, kde má kamarátky zo škôlky.
Z týchto dvoch dospelákov, ktorí sa rozišli, jedná v záujme dieťaťa viac ten ocko, tak ho prosím, neobviňuj, že mamine komplikuje život. On to nerobí len tak zo srandy tej žene napriek, on to robí v záujme dieťaťa.
@ukulela Prepac, ale nepodsuvaj mi nieco, co je len tvoja domienka, co sa tyka pohladu ex. Nepoznas cele pozadie nasej situacie, z coho potom vytvaras absolutne scestne fabulacie, ktore tu verejne prezentujes.
Ako mozes povedat, ze dieta islo na moj podnet sem do ZS, ze to viac vyhovovalo me? Akoze vazne? Tebe hovori nieco povinnost rodica prihlasit dieta po ukonceni predskolskej dochadzky na zakladnu skolu?
Ze zakladna skola, ktora je v mieste trvaleho bydliska dietata je spadova a riaditel takejto skoly ma povinnost toto dieta prijat prednostne? Ty si si necitala, ze moja dcera ma od narodenia trvale bydlisko u mna ako otca? A ma ho tu preto, lebo aj matka pred narodenim dietata ho tu mala a odisla od nas ked dcera mala 2.5 roka? Ty si necitala, ze s dcerou boli robene opakovane pohovory u psychologicky, na upsvaroch a aj na sude? Predstav si, ze dcera sama si vybrala, kam chce chodit do skoly, dostala na vyber! Sud respektoval jej volu, kuratorka aj psychologicka sudu predlozili svoje stanoviska, sud nas vypocul oboch rodicov a dospel k nejakemu zaveru, ktory nam dal za pravdu.
Bud taka dobra - drz sa temy a nezahmlievaj. Nechapem, z akeho dovodu tu podsuvas vymyslene veci, ktore sa nezakladaju na pravde a ani nesuvisia s temou. Ja teba nejdem riesit, aka si matka, pretoze absolutne nepoznam ani teba, ani tvoj zivot, nechapem ani preco by som to mal robit. Preto nerozumiem, preco to robis ty. Potrebujes dat najavo vlastnu frustraciu z niecoho?
@erickatt Dcera bude mat 8 rokov - treba citat. Zmena skoly absolutne nepripada do uvahy. Nechela to ani matka, co je zaprotokolovane aj v zapisnici - opakovane sme sa aj ona, aj ja vyjadrili v tomto smere rovnako. Na sude vypovedala, ze suhlasi s momentalnou skolu, ktoru dcera navstevuje. Neviem si predstavit, ze by som ja chodil tyzden do jednej skoly a tyzden do druhej - kazda skola ma ine tempo, iny pristup a ked v jednej skole v tyzdni preberaju na matike a SJ nieco, v druhej mozu byt uz popredu/ pozadu... Co je toto za chory napad, netusim. Moze to mozno niekde fungovat, no u nasej dcery nie. Ona sama to tiez nechce, o tom sme sa bavili.
@zuzitko74 Vdaka za pochopenie
A nie je to tak... ze teda ked v mieste bydliska odovzdavajuceho rodica = cize jedenkrat cestuje otec, druhy krat matka?
Inak suhlasim s nazormi = matka ma rpavo byvat kde chce. Preco ak je napr. v BA draho, nenajde si vhodne byvanie, ma tam ostavat, lebo ty si to tak prajes?
@simca06022011 Prosim ta - ano, matka ma pravo byvat kde chce. Toto pravo som ja nijako nepsochybnil a nenapisal som nic, co by to potvrdilo - naopak, napisal som, ze matka nech si byva kde chce. Ukaz mi prosim ta - a daj si tu namahu laskavo - predtym nez napises podobnu sprostost este raz, kde som ja napisal nieco ine?
Okrem toho, mas nieco k teme? pretoze ta nebola o tom, kde ma matka pravo byvat
Ešte raz: viac krát som ti písala a zdoraznila, že uznávam tvoje argumenty. Iba som ti chcela ponúknuť možno iný pohľad, keďže s ex nekomunikujes... Môže ti to pomoct ju pochopit. Netvrdím, že je správny, iba jeden z možných. Tvoj problém môžeš riešiť dvoma spôsobmi. Natvrdo sudom (a s veľkou pravdepodobnosťou to uplne zdevastuje už tak biedny vzťah matky s dcérou), alebo v snahe hľadať riešenie. Posledný krát, som na tvojej strane, čo sa týka podmienok dietata. Ale to, že spolu nekomunikujete a rozpadol sa vám vzťah je len chyba ex? Áno, dieťa má lepšie podmienky u teba, ale áno, je v záujme dieťaťa, aby rodičia komunikovali.
Označiť má za frustrovanu a neviem čo len preto, že som ti chcela ponúknuť iný pohľad, hoci som opakovane uznala tvoje argumenty? Aj to je pohľad. Ok. Ideš si za svojim. Ocakavaj len 100 percentný súhlas a na ostatných utoc....
Kym som napisala otazku, napisal si kolko ma rokov.
A skus citat ty. Ja som napisala, aby ju to nenapadlo.
@ukulela Dakujem ti za to, ze si mi chcela ponuknut iny pohlad - ale o to mi pri zakladani temy neslo. Tu sa to v diskusii nepochopitelne zvrhlo do riesenia uplne niecoho ineho. Miesto toho, aby sme sa drzali podstaty temy, tak sa tu zacali riesit absolutne bezpredmetne veci, ktore s temou nesuvisia. Par zien si nieco v hlave domyslelo, automaticky to tu hodili na sklo ako fakt a dalsie sa oho chytili. To, ze je to mimo reality, to ich uz nezaujima, hlavne ze si jedna druhej mohli zase suhlasne poprikyvovat.Klasika.
Netvrdim, ze si to pisala zo zlym umyslom - v poriadku, beriem. Na druhu stranu - nestojim o nevyziadanu radu v smere, ako pochopit ex, lebo na to som uz davno rezignoval. Pokial dospely clovek robi opakovane nelogicke chyby a rozhodnutia, ktorymi si komplikuje sam, alebo inemu zivot - tak to sa pochopit neda. Ak si ma normalny clovek vybrat medzi zlym a este horsim, vyberie si to este horsie? Kto? Asi iba uplne pako.
S ex nekomunikujeme preto, pretoze ona nekomunikuje - ked clovek opakovane ignoruje spravu, neodpise, nezdviha telefon - tak aka forma komunikacie by pripadala este do uvahy okrem telepatie? Sorry za sarkazmus..
Prave tym, ze som skusal s matkou komunikovat a riesit vzniknute situacie, ktore ona neriesila, alebo riesila tak, ze vznikali dalsie vacsie problemy - snazil som sa hladat to riesenie, o ktorom pises. Ako rodic k rodicovi...
Matka vsak nasla pre nu jednoduchsie riesienie situacie - take, ake je pre nu vhodnejsie - prerusila komunikaciu. Ako s takym clovekom preberat vychovu dcery? Ako ju informovat o jej zdravotnom stave? Vsak matka nestoji o komunikaciu so mnou, nestoji o nic v spojitosti so mnou, co sa mam rozkrajat a donekonecna jej vypisovat a telefonovat? Vsak ja ju nenutim, ked nechce tak nechce, je dospela, nech si znasa dosledky sama. Preto bude riesienim sud, ako posledna a krajna moznost - vlastne ked to tak spatne dozadu vezmem, vzdy to tak bolo a vzdy to bola ona, kto to prehral... Takze za tu devastaciu jej vztahu s nasou dcerou si moze matka sama, ano.
Pokial som sa ta nejako dotkol, tak sa ti ospravedlnujem - nebol to ciel.
@erickatt To nebolo v zlom... a aj keby ju to napadlo, jednoducho to, ze to nieje v zaujme dcery, to uz mame potvrdene psycholgickou z predchadzajuceho konania a na nieco take ex moj suhlas nikdy neziska a neziska ho ani sudne. Pretoze to zamietla dcera, ze ona do ziadnej skoly druhej chodit nechce. A to povedala aj mame. Jednoducho ani ex nieje tak zvratena, aby dceru nutila chodit niekde do druhej skoly proti jej voli niekde na cudzom mieste. Keby tam ex mala aspon trvale bydlisko, tak este ako-tak teoreticky, lenze ex strieda podnajmy kazdy rok pomaly...

kolko ma dcera rokov ? asi by som dala v tomto pripade znovu navrh na zmenu starostlivosti a zrusenie striedavky lebo pri vzdialenosti 70+ km medzi bydliskami striedavka nema zmysel a najma ak je dcera vo veku uz 10-11 rokov sud bude prihliadat na jej vyjadrenie