Kde odovzdať dieťa po zmene bydliska?
Ahojte, idem si po radu. Pred pol rokom sme mali s expartnerkou sud, kde sme riesili mimo ineho aj to, kde si budeme preberat a odovzdavat dceru.
Expartnerka po rozchode neustale menila podnajmy a stahovala sa z miesta na miesto (v ramci Bratislavy 3x). Kedze ex nevlastni ziadnu nehnutelnost, bolo logicke predpokladat, ze sa stahovat dobuducna este niekolkokrat bude.
Preto mame v rodicovskej dohode uvedene, ze miesto prevzatia a odovzdania dietata bude v mojom trvalom bydlisku (40km od BA), alebo v mieste bydliska matky v Bratislave. Chcel som totiz predist tomu, ak by sa matka nahodou odstahovala mimo BA, aby som musel pre dceru cestovat niekam do andela.
Nasu rodicovsku dohodu mame podpisanu a na sude bola schvalena. V rozsudku vsak je uvedena len formulacia, citujem: ... rodič, ktorý sa ujíma osobnej starostlivosti, maloletú prevezme v stanovenom čase v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča." V rozsudku teda nefiguruje to upresnenie miesta bydliska matky v BA, ktore mame v dohode. Na sude som argumentoval prave tym, ze matka casto meni bydlisko a kvoli dcere a jej dochadzaniu do skoly v case ked je u matky. Preto som chcel, aby miesto preberania ostalo aspon v BA. Sudkyna sa spytala matky, ci sa este planuje stahovat, na co matka povedala ze nie. No pol roka po pojednavani a rozhodnuti sudu sa matka zaciatkom decembra prestahovala zase.
Odisla z BA a prenajala si dom v dedine 30 km od BA. Pokial by som byval v BA, tak by som to neriesil, no ja byvam 40km od Bratislavy na opacny smer - cize prestahovanim matky sa cestovna vzdialenost predlzila na skoro 70km.
Teraz matka po mne chce, aby som si pre dceru vyzdvihol u nej v novom bydlisku. Ja vsak trvam na tom, ze preberat dceru by som si mal v Bratislave tak, ako bolo dohodnute a obaja sme to podpisali.
Co podla vaseho nazoru plati? Nasa podpisana a sudom schvalena rodicovska dohoda, alebo rozsudok, kde je uvedene len vseobecne "v mieste bydliska matky"? Mam trvat na tom, aby mi doviezla dceru do Bratislavy, alebo som povinny si dceru vyzdvihnut u nej pred barakom?
Vdaka za normalne odpovede
@huxy Mas pravo na svoj pohlad a nazor, to je v poriadku - ja ti ho neberiem. Iba som sa snazil v (tebou napisanych komentaroch) odlisit pre mna podstatne fakty od nepodstatneho balastu. Nechcel som, aby to vyznelo arogantne, ci ironicky, ale je to pisany text, cize pokial sa nezhodneme v nazoroch, mozes to vnimat aj takto. To je caro nechceneho.
O pol roka bude po láske a bude zase iná dohoda a iný pobyt.Keď ti to vadí nezostane iné len v januári to dať na súd.Neviem prečo sa do teba tak pustili je úplne jedno, že keď niekto mal dieťa na víkend bolo mu jedno, že pôjde 100 km ako ty, keď ju más v striedavke.Toto bude má sudy na roky za chvíľu možno príde druhé dieťa a dcéra u matky nebude chcieť byť.Teraz by som chodila pre dcéru kde treba a zbytočne nevyvolavala konflikty
Ak je v rozsudku miesto bydliska v BA, predpoklada sa, ze tam ex byva. Ked s tym mas problem, treba dat novy navrh, ze sa zmenili pomery. Nic ine ti tu nikto neporadi.
@lenkakravcova Nad tym som tiez uvazoval, lebo tych smiesnych 50 eur, co teraz plati ex vyzivne, tak bez nich vyzijeme v pohode. Uz aj z toho bola na sude nervozna, ked jej sud to vyzivne nariadil - s prihliadnutim na to, kto z nas sa v akej miere o dceru stara. Ale o to tu nejde. Ona na to nepristupi z principu - pretoze by tym potvrdila fakt, ze ako matka zlyhala, ked mala chce byt radsej u mna. A to nemusim ani pisat samozrejme, ze za to akoze mozem ja. Lebo tak to aj prezentuje vsade, kde chodi.
@senta_sofia Uz som pisal pred hodinou pravnikovi - lenze ten je do 13.1. mimo. Takze dovtedy to nejak vydrzime a zaciatkom januara podam novy navrh. Len je otazne, ci sud bude brat vzdialenost cca 70 km pri tom dochadzani hore dole ako uz fakt zataz, alebo tam bude zase snaha to bagatelizovat, ako minuly rok. Budem musiet pockat, co poradi pravnik a ako to cele postavit.
Takže tiež mam dcéru skoro 5 rok v striedavke , tiež v nie pomere 50 na 50 ale 8 dni u mňa 6 u ex. Vyživné si neplatíme obaja s peniazmi problém nemáme ( na tom sa vieme vždy zhodnúť ). Každopádne máme v rozsudku uvedené že si po dieťa prídem ja do bydliska matky , nie preto aby som bol veľkodušný ale preto že sudca začal tak krkolomne diktovať podmienky preberania že tomu nik neporozumel , tak som ho žiadal o zmenu práve na pojednávaní. Okrem chorôb a prázdnin si ale dcéru striedame v škole , je to podla mna najviac logické ráno ju zavezie jeden , poobede si príde po ňu druhý. Prečo to u Vás takto fungovať nemôže ? Čo bráni v tom aby ju ona zobrala zo školy vliekla na druhú stranu kraja a ty o 2 hodiny prišiel po ňu ak si si ju mohol prevziať v škole ?
Matky ktoré si sem prišli liečiť traumu zo svojich ubolených srdiečok si nevšímaj. Pre ňu bude muž vždy druhotriedny rodič , vždy chyba na strane muža a vždy muž ten čo má niečo dokazovať. Idealite týchto rodičov sa ale nik nevyrovná , takže je márna snaha sa im niečo vysvetlovať 😅 Si predsa len trápny muž
Tak to tak skús podať ako návrh a uvidíš.
Len nebojujte. Skús jej to predložiť ako návrh kde dcéra bude šťastná a jej nebudeš nič vyčítať. Proste keď bude mať čas tak sa cez víkend stretnú. Že je to pre dobro dcéry.
@damian85 Jj, uz som tu nejaky ten rok, takze som za ten cas zistil, ze v ramci zachovania dusevneho zdravia netreba reagovat na niektore "vyzivne" prispevky. 😉 Kazdopadne vdaka za tvoj pohlad.
@earlgrey Prečo by som ja mal byť autor??? Dievča ty sa asi veľmi nudíš tam na ďalekom východe.... Byť tak v tvojej koži.
A aj keby som bol autor, čo by to znamenalo?
Spočítaj si kilometre, ktoré uviedol autor v texte. Nové Zámky sú od BA 100km.... a ja bývam v NZ. Či zas domýšľačky, že autor zatajuje skutočné bydlisko.
Niektorým tu z nudy naozaj za.ebáva. 🙉
Platí to, čo je uvedené v rozhodnutí súdu. Rodičovská dohoda je vykonateľná len vtedy, ak je schválená súdom a tu zjavne bola schválená iná verzia. Existuje však možnosť žiadať, že ak jeden z rodičov presťahoval inam, aby na svoje náklady vozil dieťa.
Ja by som sa snažila hľadieť hlavne na pohodlie dieťaťa. Už takto je to pre ňu očividne nie najľahšie, tak by som jej to nekomplikovala nejakým prehadzovaním v ba. Chápem, že ty sa cítiš ukrivdený, aj to podľa tvojej verzie beriem, že si v práve, ale malá za nič z toho, čo je medzi tebou a ex, nemôže.
@earlgrey Jedna primitívna otázka doplním.
Dievča, ani jeden príspevok k téme si tu nepridala a tvoj "plnohodnotný" prvý komentár je, či som autor témy. Čo tu riešiš? Bolo by lepšie radšej sa na 100% venovať dietaťu a keď už spí, tak radšej nejakej knihe, alebo sa urob a bež spať ;).
Ja sa inak dost cudujem, ktory sudca da striedavju dietatu,ktire ma rodicov vzdialenych desiatky kilometrov...uz 40 je vela dochadzat kazde rano...pre dieta ,aj pre rodica.. do 20 by som to dala max. Striedavka ma ako tak vyznam,ak ziju rodicia blizko..toto je nonsens.
@draik Dakujem Vam za odpoved. Medzitym mi odpisal jeden clovek mimo tejto stranky, ktory mi rovnako potvrdil, ze by som mal ist do bydliska matky. Zaroven dodal, ze je to dovod na zmenu rozhodnutia, lebo prestahovanie sa matky do vascej vzdialenosti od naseho bydliska a hlavne od ZS dcery je to podstatna zmena pomerov.
@katrin21 Cudovat sa netreba, ja som si to myslel tiez co ty a bol som vyvedeny z omylu. Vzdialenost do 50 km nie je az taka tragicka, aby bola povolena SOS. Som ale rad, ze sud vyhovel mne a dcere a po jej vysluchoch bol interval striedavky upraveny v nas prospech.
@lenkakravcova Navrh na zmenu pojde urcite, nie preto ze sa matka prestahovala, ale preto ze prestahovanim sa zvacsila vzdialenost a cas potrebny na dochadzku dcery do skoly. Rovnako dcera sama, ked sa dozvedela, ze sa tam uz prestahovali povedala, ze ona tam byvat nechce. zacina mat tej striedavky dost. Takze cely ten minulorocny pravny kolotoc si dame este raz. Parada, no co uz. Pises, "nebojujte" - Ex bude samozrejme bojovat, pretoze jej sa bude jednat o peniaze. Totizto, aj ked by som sa zriekol vyzivneho, tak v pripade zrusenia striedavky a zverenia dcery do mojej starostlivosti sud vyzivne velmi pravdepodobne nariadi. Pretoze do toho urcite zasiahne aj kuratorka zo socialky. No a to dobro dcery - tak co mam k tomu povedat? Iba tolko, ze keby mala dobro dcery na prvom mieste matka, tak sa nezachova, tak ako sa zachovala.
@lenkakravcova preco by matka nemala platit vyzivne, poradila by si toto aj v opacnom garde????
Autor, ako prve poviem, ze s tebou suhlasim, ze ex prestahovanim zhorsila podmienky pre dceru. Cestovat denne 70 km do a zo skoly - to je na slucku.
Avsak:
Vycitat, ze dieta je v druzine? Ved to je normalna vec ....
Plus tiez snazit sa zenu "prikovat" v BA - ty uz jej nemas co zasahovat do zivota. Mozes reagovat, ak sa chce odstahovat 200 km, moze, ty budes reagovat a ziadat dceru do osobnej starostlivosti atd. Ale musis to riesit vo vztahu k dcere. Zo vsetkych tvojich vyjadreni viac trci to, ze ti prekaza, ze sa prestahovala, ako to, ze dieta musi viac dochadzat. Riesis, ze ste mali v dohode BA, aby sa ex neprestahovala. Akoby si ju chces ovladat .... musis sa len snazid dohodnut v prospech dietata. Mediatora si nezvazoval? Az potom zase kolotoc sudov? (Opakujem - uznavam tvoje argumenty, nepaci sa mi len tvoje zdoraznovanie niektorych faktov. Ide z toho zast. )
A tvoja ex neriesi, ze to ma dcera tak daleko do skoly? Je mi to luto, ale vsak ako matka hladim na dobro dcery v prvom rade… a teda normalne rodicia by sa mali byt schopni dohodnut, nie si robit naprieky, ale zial, nie kazdy to dokaze a nie kazdemu dochadza, ze priekmi ublizuje najma svojmu dietatu, ktore lubi oboch rodicov. Ja by som ti urcite vysla v ustrety, ved je normalne robit kompromisy a tak… podla mna ak tvoja ex nie je ochotna, pomoze tu len sudne rozhodnutie.
@ukulela pretože by to pre ňu mohlo byť plus, a aj pre neho - žeby tým proste vyjednával, aby mu dcéru nechala bez problémov. Muž má ťažšie získať dcéru do opatery. Možno toto ako argument (pozitívny) pre ňu by mohlo zavážiť a autor by si tak rýchlejšie vyriešil zverenie do výlučnej starostlivosti a mal pokoj.
@autor vždy s ňou vieš hodiť súkromnú reč, že aj keď súd schváli výživné, nebudeš ho požadovať. Nech je kľudná a nerobí problémy.
@lenkakravcova to je super rada a o mesiac ju šupne na exekúciu 😂 (nehovorím že priamo autor ale celkovo je tá rada hrozná 🙈)
@zuzanka.zuzu môže jej aj podpísať, že peniaze prebral za tri mesiace osobne. Ako keď by už o to šlo, žeby mala strach, že to potom bude od nej vymáhať.
@lenkakravcova takže ženám ide len o výživné ? T.j buď ho chcem mať čo najviac alebo neplatiť vôbec ? 😅
@damian85 prečo vždy? Môže a nemusí.
Všeobecné ide mužom viac o neplatenie výživného. Každý druhý prípad má na papieri minimalku a na ruku výplatu, aby nemuseli platiť výživné ani o euro vyššie než je minimum.

Dohodnite si ze miesto preberania je skola. Ja to tak mam. V pondelok rano odveziem a druha strana si uz vybera z a dalsi tyzden opacne oni odvezu rano a ja poobede pozbieram. Tym padom miesto bydliska sa riesi len cez prazdniny resp ked je jeden chory. A aj pre deti je to takto najlepsie nemusia sa lucit ani rozhodovat kde co ako… hold jej smola ze dieta chodi do skoly tam kde ty byvas. Ona ked ma malu len id stvrtka do pondelka tak nech si ju st rtok zo skoly vezme a v pondelok zas do skoly odveze. Ci ty akoze pondelok rano tam letis? Ach jaj cele zle.