Kde podať žiadosť na zvýšenie výživného?

vavka33
12. júl 2007

Ahojte maminky,snazilky a vsetky ostatne babulky.Potrebujem poradit,mozno s tym mate niektora skusenost.
Chcem podat na sud ziadost na zvysenie vyzivneho a neviem,ci to mam dat v mieste bydliska odporcu-cize otca mojej dcery,alebo v mieste bydliska mna a dcerky.
Dakujem za kazdu radu.

lenadka
12. júl 2007

vavi ja ani neviem ci sa to na sude alebo kde podava...ale mala by som si to pre pripad zistit, ked toho mojho niekam poslem 😀 🙄

vavka33
autor
12. júl 2007

Lenadka,ja ti potom poradim.Tebe zatial bude stacit ta prva ziadost pri rozvode a tu mam,potom ti to poslem,ked budes potrebovat 😉

maca793
14. júl 2007

vavka33
žiadosť podaj v mieste tvojho bydliska, zájdi za detstkou kurátorkou na úrad práce alebo si ju napíš sama a podaj na príslušnom okresnom súde v mieste tvojho bydliska
ja mám s tým viacročné skúsenosti ak by si potrebovala pomoc tak napíš 😉

pastorovci
15. sep 2008

ahoj, ako máme postupovať, ked nechceme ísť hned na súd, nejde to aj cez sociálku? Ďakujem

alexandra
15. sep 2008

vavka v mieste bydliska dcery 🙂 Info cerstva 2 tyzdne 😉

pastorovci uz Ti niekto odpovedal v Tvojej teme. Nie, neda.

zrza
31. mar 2010

ahoj,
potrebovala by som poradiť. Chcela by som zvýšiť výživné na 8 ročnú dcéru z 3000.- na 5000,-. Stačí podať návrh na zvýšenie na súd a čakať na vyjadrenie.Alebo žiadosť treba aj nejako dokladovať??? Čaká sa dlho?? ak má niekto skúsenosť mohol by mi poradiť či to vôbec stojí za námahu???
ďakujem

andzi
31. mar 2010

Vo veciach výživného a vôbec starostlivosti súdu o mal. deti je príslušný súd, v obvode ktorého má bydlisko dieťa. Návrh na zvýšenie výživného treba náležite odôvodniť, lebo jediným dôvodom je zmena pomerov, inak sa právoplatný rozsudok o výživnom zmeniť nedá. To znamená treba zdokladovať, že sa zvýšili náklady na dieťa, napr. začalo chodiť do školy, matka mala mimoriadne výdavky s dieťaťom a pod. K návrhu treba zdokladovať príjem matky, prípadne aj otca, ak ho vieš uviesť, ak nie, stačí uviesť, či je zamestnaný a kde a aký má cca príjem. Dôvodom na zvýšenie výživného je aj zvýšenie príjmu otca, pretože dieťa má právo sa podieľať na životnej úrovni rodičov.

emil5
25. jan 2011

ANDZI
Je jasné, že návrh sa podáva v mieste trvalého bydliska matky a teda aj dieťaťa. Ale podľa Občianskeho súdneho poriadku "§ 84Na konanie je príslušný všeobecný súd účastníka, proti ktorému návrh smeruje (odporca), ak nie je ustanovené inak."
Nebude to teda tak, že aj keď matka podá návrh na výživné v Piešťanoch, súdne konanie bude v mieste trvalého bydliska otca - dajme tomu v Žiline?

8miselka8
2. nov 2011

ahojte maminky chcela by som sa opytat kde sa dava podat o vyzivne?dakujem za radu 🙂 🙂 🙂

alexandra
2. nov 2011

@8miselka8 Miselka, mas to o prispevok nad Tvojim.