Koľko vyplatiť mužovi za dom?
Dobrý deň. Píšem v anonymite, pre istotu. Som v takejto situácií...Chcem sa rozviesť, už som sa pevne rozhodla. Ale.. Bývame s manželom a dvomi deťmi v dvojpodlažnom rodinnom dome na prízemí. Na prvom poschodí moji rodičia. Každý máme podlažia zvlášť vo vlastníctve. Dom stál spolu 122 0000,-. My sme dali 62 000,- a naši 60 000,-. No a tu je problém: manžel dal tých 62 000,- zo svojich vlastných peňazí za predaný byt, ktorý dostal darom. Takže to boli iba jeho peniaze. A spolu sme ešte zobrali hypotéku na rokonštrukciu už iba nášho poschodia 76 430,-. Takže rodičia s tým nemajú nič. No a keď chcem, aby on išiel z domu preč a ja by som tam ostala spolu s dvomi deťmi, koľko môže odo mňa žiadať peňazí? Ešte jedna vec- tú spoločnú hypotéku splácam iba ja... Ďakujem za rady!!!!
treba brat aj do uvahy ze hodnotu domu zvysuje aj rekonstrukcia na uver, vyssi ako bola kupna cena domu - ktory vzali., a ktory sa este splaca,
@lienka.7 ano, je fer mu vyplatit polku domu. Aj 100000e.
@negymama nemáš pravdu, je dokázateľne ako sa tam tie peniaze dali a z čoho. Dobrý právnik si s tým poradí jedna radosť. A samozrejme musí zaplatiť polovicu splateného úveru. To nie je také jednuche.
@lienka.7 odpoveď je absolútne jednoduchá. Myslíš, že ten byt, čo predal by nemal rovnako vyššiu hodnotu, kebyže ho nepredá? Ne zvýšila by sa jeho hodnota? Nuž, podľa mňa hej. Ja tam vychcanost nevidim
Mam byt od rodicov, ktory v buducnosti planujem predat a tu sumu, kt zan dostanem, vrazit do domu, kt by som kupovala uz s manzelom. Porazilo by ma, kebyze do domu vrazim dnes obrovsku sumu (vylucne moje peniaze z mojho bytu, ktory som ziskala este pred vztahom, mozno dnes hodnota polky noveho domu) a po xyz rokov, ked nehnutelnosti budu za 4nasobok, dostanem spat len tu sumu a pripadne polku zaplatenej hypo. Druha strana bude mat kde byvat a bude mat dom a ja budem s par tisicami, za ktore uz nekupim ani garzónku niekde v diere, pricom predtym som mala 3-izbak v krajskom meste... Kebyze si autorkin manzel necha svoj byt predtym, tak teraz ma kde byvat. Ak dostane 62 tis plus polku hypo, mozno nekupi anilen tu garzonku... Podla mna je toto presne ten pripad, kedy sa netreba radit na koni, ale normalne s pravnikmi, pripadne riesit sudne.