icon

Komu by boli zverené deti po rozvode?

16. jan 2024

Ahojte
Potrebovala by som nejaké cenne rady ale stojí ma veľa odhodlania tu písať.
S mužom sme spolu v máji bude 11rokov z toho 3 roky zobraty.
Byt v ktorom bývame je na jeho meno, kupoval ho keď mala naša dcérka cca 1rok. Mňa vraj nechcel zatiahnuť do hypotéky preto takto,aj keď som chcela aby sme to riešili spolu. Zariadenie je z 80% moje, keď som začala chodiť do prace sme byt dozariadovali keďže už som mala príjem aj ja.
V roku 2021 sme sa vzali a kúpili byt ktorý máme na krátkodobý prenájom a ja mam otvorenú živnosť. Je písaný na nás oboch.
S manželom mame problémy ktoré trvajú už viac ako rok. Do poradne ísť nechce. Pre neho riešenie dlhodobých problémov je byť na seba milsi.
Nakopenim problémov sú jeho dotyky pre mňa neprirodzene. Imnitmne spolu 5 mesiacov nežijeme.
Prosím Vás v prípade rozvodu by byt v ktorom bývame ostal asi jemu. Bývame tu s dvoma nasimi deťmi. On je normálne zamestnaný ja mam živnosť.
Ako by to bolo? Komu by boli zverené deti? Musela by som dokladovať príjem ak by som chcela aby boli deti zverené mne?
Môže ma len tak vyhodiť bez deti? Keďže byt kde bývame je jeho?

koniarova
16. jan 2024

Ste manželia? Byt kupovaný po svadbe?

autor
16. jan 2024

@koniarova sme manželia byt kde bývame kúpil pred svadbou.
Ten ktorý prenajimame po svadbe

chupakabra
16. jan 2024

Príjem dokladovať budeš musieť, taktiež výdavky ( škola, krúžky, strava, odev, lieky, energie, nájom,atď ) . Vyzerá to tak, že by vám odklepli striedavu starostlivosť( nejdem ale predbiehať) Samozrejme ale musíš mať vytvorené podmienky pre deti Sociálka kontroluje či majú priestor na spanie a učenie.
Dosť by ale zavážilo ak by ťa s deťmi vyhodil a bolo by mu jedno kde pôjdete( ak by sa tak stalo treba na to poukázať na súde) . Do majetkových veci sa nevyznám, len do tých rodinných a sociálnych.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
mogaa
16. jan 2024

Len najskôr je rozvod a zverenie detí do starostlivosti a až následne sa rieši BSM.....z bytu ťa vyhodiť môže až po rozvode....

autor
16. jan 2024

@chupakabra striedava starostlivosť musí byť týždeň týždeň? On takú možnosť nemá odrobi cca 15dni do mesiaca hocijako pomedzi môže mať 1 deň alebo 2 alebo 3 dní voľna. Nieje to ani krátky dlhý týždeň.
Z domu má nevychádzajú s deťmi. Deti tvrdí že si nechá.
Samozrejme ze o tie sa zo 70% starám ja. O domácnosť tiež keď sú deti choré 100% ja. Varenie upratovanie 90% ja.

mogaa
16. jan 2024

nemusí byť len týždeń-týždeń, ale aj 14dńová, či mesačná....okrem toho o deti sa nie vždy musí starať on, môže ich kludne na dni kedy nie je doma k starým rodičom alebo im platiť opatrovateľku....

autor
16. jan 2024

@mogaa a ak so striedavkou nesúhlasím? Ale som ochotná dohodnúť sa ze môže byt s deťmi kedykoľvek bude chcieť ja by som nechcela mu robiť nejaké problémy alebo deťom brániť. Maju dobrý vzťah. Len my dvaja si nerozumieme.
Najradšej by som bola keby si on nechal byt ktorý prenajimame a mame spoločný a nám ostal tento pretože tu majú deti všetko. Sú tu zvyknuté.

mogaa
16. jan 2024

nuž čo chceš ty je nepodstatné..ak sa nedohodnete, rozhodne súd a čo sa týka bytu je to jasné....ten kde bývate je jeho a ten čo prenajímate spadá do BSM....ty so striedavou starostlivosťou súhlasiť nemusíš, to ale neznamená že súd tak nemôže rozhodnúť.....

zuzanockamt
16. jan 2024

@mogaa Píšeš hlúposť.

zuzanockamt
16. jan 2024

Autorka
Pri takom type práce, akú má tvoj muž striedavka nebude, deti žiadaj zveriť do svojej starostlivosti. Tieto rady tu ani nečítaj. Poraď sa s právnikom.

autor
16. jan 2024

@zuzanockamt asi budem musieť sa niekde poradiť. Lebo je toho viac. Aby mi niekto poriadne povedal co a ako aké mam možnosti a ako sa dá postupovať.

gabrielka94
16. jan 2024

Autorka
Striedavu starostlivost sudcovia odporucaju najskor vyskusat - aspon na 3 mesiace. Vacsinou za tymto ucelom pojednavanie odrocia a kolizny opatrovnik z uradu prace preveruje aj standard byvania u oboch rodicov. Ked su deti vo veku, ze vedia vyjadrit svoj nazor, potom sa robi pohovor aj s nimi ako tu striedavku zvladaju. Majetkove veci sa riesia v samostatnom konani na sude, niesu predmetom riesenia v ramci upravy prav a povinnosti k maloletym detom.

chupakabra
16. jan 2024

Najlepšie sa dohodnúť na presnej starostlivosti aj kto kde bude bývať. Mať jasnú predstavu o tom, ako to chces ty a ako to chce on.samozrejme sa prihliada aj na to ako kto a kedy pracuje. Pri jeho spôsobe práce by striedavka bola komplikovaná. To je informácia, o ktorej som pri mojom názore nevedela. Ak sa nebudete vedieť dohodnúť, potom by som riešila právnika, ktorý by ma zastupoval. Ale vždy je lepšie sa zhodnúť na jednom riešení, ktoré vyhovuje vám obom, deťom . To, že on tvrdí, že ti deti vezme je jedna z najznámejších pesničiek. Nevezme ti nikoho,deti nie sú hračka a on nie je na pieskovisku. Dokladuj si aj všetko, čo deťom kupuješ z vlastného. Neviem, aké veľké sú deti. Tiež môžu vyjadriť svoj názor pred sociálkou aj otcom, kde a s kým chcú žiť.

autor
16. jan 2024

@chupakabra ďakujem 9 a 4 roky majú deti. Podľa mňa pre 9rocnu by bolo veľmi náročné rozhodnúť sa kde chce byť. Ona určite chce aby sme boli spolu to som si istá. Lenže ja neviem dokedy ešte dokážeme takto fungovať.
Keď sa dokladuje príjem dávajú sa výpisy z účtu? Alebo ak som szco tak daňové priznanie?

chupakabra
16. jan 2024

Ja nie som SZČO,ale nedávala som výpis z účtu. Ale ani bločky odo mňa nepýtala. LENŽE ja som mala takú sudkyňu, ktorú by som priala každej jednej žene s deťmi. Ja som dávala iba jednotlivé výpisy z účtu o platbách, ktoré otec poslal deťom.
Čo sa týka detí. Treba sa pripraviť, že 9r sa už môžu opýtať na rovinu s kým chce žiť. Aký je otec k mame a opačne. Aký je k tebe otec,mama. Či sa hádate pred deťmi, nedávate atd..Najhoršie je, že pri tomto trpia najviac deti a to, že vás nemusia zaručene rozviesť.

autor
17. jan 2024

@chupakabra ďakujem za tvoje rady veľmi mi pomohli. My vulgárne nenadavame. Pohadat sa pohadame ale pred nimi. Toto je najhoršie ze deti najviac trpia neviem ako to bude. Toto ze stresy im robiť nechcem.

chupakabra
17. jan 2024

Nedakuk nemáš zaco veď. Ak by si dačo potrebovala tak kľudne napíš správu. Ja verejne tiež nechcem veľa súkromných veci napisat ale mám bohaté osobné skúsenosti ..bohužiaľ.

damian85
17. jan 2024

So striedavou starostlivosťou súhlasiť nemusíš , ak on chce , deti budú chcieť - vec je jasná. Rady na MK síce budú znieť inak , pretože deti v SS osprostievajú , vyrastú z nich vrahovia , jednoznačne antisociálne typy , nevedia kde majú domov , nosia si so sebou kamión z bytu do bytu , postupne chradnú až skončia na psychiatrickom oddelení. Dieťa jednoznačne patrí k matke , pupočnou šnúrou je k nej priviazané. No každopádne ak bude trvať na striedavke , ty budeš proti nej bojovať , 2 , 3 rôčky súdnej ťahanice , tisíce za právnikov , súdnych znalcov a deti v rozvrate. Žienky na modrom koníku tvoj život , ani život tvojich detí žiť nebudú.
Mimochodom , súd , sociálne pracovníčky , znalcov jeho pracovný pomer zaujímať nebude - vlastná skúsenosť. Pracovný pomer , práca , čas v nej a i. sa vraj môže meniť v čase , preto to nie je dôležité pri posudzovaní starostlivosti o dieťa. Dôležitý je aby aspoň jeden s rodičov navrhol striedavú starostlivosť a aby deti mali s oboma rodičmi citovú vazbu.

autor
17. jan 2024

@chupakabra to mi je ľúto, ale verím ze už sa máš lepšie

chupakabra
17. jan 2024

@damian85 sa mi tak zdá, že ty si bol/a tiež vychovaný/á v SS keď máš takýto hlúpy názor na takéto deti. A samozrejme,.že sa zohľadňuje čas a miesto výkonu práce, toť moja skúsenosť a ďalších 10tok žien, ktoré poznám a prešli si takýmto súdom. A nie, dieťa nepatrí jednoznačne matke. By som bola.zvedava na ďalšie tvoje názory, lebo toto je fakt extrém...

ivanaks
18. jan 2024

@chupakabra Ahoj, ja som to pochopila tak, že @damian85 píše, že ženy tu na MK majú takýto postoj k striedavej starostlivosti, a preto nech si autorka ich rady neberie príliš k srdcu (ale teda môžem sa mýliť a myslel/a to doslovne, ale skôr mám dojem, že konštatuje postoje žien z MK a nech sa na ne autorka neupína...).

damian85
18. jan 2024

@chupakabra Áno ,bol som vychovaný v spoločnej starostlivosti otca a matky .Nie , nie je to podstatné , prirodzene ak nepracuje 31 dní v Afrike. Ver alebo nie , práca od vidím do nevidím + mnoho zahraničných ciest a sudcovia , sociálny pracovníci to nevnímali ako problém . Mám zamestnancov konkrétne 3 mužov , ktorý maju dieťa - jeden v SS a dvaja v osobnej starostlivosti a pracujú nočné smeny , dieťa je ten čas u starých rodičov a nie je to problém. Najpodstatnejší je záujem rodiča sa o dieťa starať a citová vazba dieťaťa s rodičmi , nie tá vazba ktorú majú pocit rodičia že k ním dieťa má , ale tá skutočná ( bezproblémov zistia súdny znalci ).

damian85
18. jan 2024

@ivanaks Áno myslel som to takto ako si to napísala. Je to prirodzene sarkastické , keďže deti v striedavke poznám , jedno dokonca mám vedľa seba , ale názory na ňu na MK sú jasné. Na rady z MK ( pár rokov do zadu tu bol manuál ako zamedziť striedavke mimochodom , ktorý riešila prokuratúra , pretože jedna z rád bola obvinenie z " obťažovania " dieťaťa ) sú už na súdoch zvyknutý.

sinusoida
19. jan 2024

Do striedavej len ak súhlasíš, väčšinou dávajú deti matke..

damian85
19. jan 2024

@sinusoida Druhá polovica pravdivá , prvá nie. Poznám XXX prípadov , kedy nesúhlasili a striedavka bola " nariadená " , jeden z prípadov som aj ja.