icon

Kto má pravdu pri platbe alimentov za prázdniny?

veve2211985
28. sep 2024

Ahojte dcera z maturovala v Maji cez prazdniny je stale študentka takže otec stale platil vyživne len nastal kameň urazu az teraz v septembri.Som riešila že za august mi ma poslat teraz v septembri,on tvrdí že v auguste poslal za august kto z nás má pravdu?dakujem

Strana
z3
caramellka
28. sep 2024

@veve2211985 No podľa tohto Ti zaplatil za august už v júli...

vevebono
28. sep 2024

Napríklad pozor, mne platí mesiac vopred. V auguste za september.

draik
28. sep 2024

Ukončením štúdia nastáva schopnosť sa živiť (ak niet inej objektívnej prekážky), teda končí povinnosť platiť výživné. Pri maturantoch a nepokračovaní v štúdiu na VŠ sa spravidla akceptuje platenie výživného do konca školských prázdnin, nie však už od septembra (sústavná príprava na povolanie skončila, bola aj časová rezerva -prázdniny - na nájdenie si práce). To, že sa dieťa nezamestná, nezačne podnikať atď., lebo hľadá lepšie podmienky na zabezpečenie príjmu, nemôže ísť na účet povinného rodiča.
Formálne je mimoriadne vhodné podať návrh na súd na ukončenie vyživovacej povinnosti a prípadne súčasne žiadať vrátenie výživného zaplateného za obdobie po skončení vyživovacej povinnosti - dieťa by totiž (často podporované rodičom) mohlo podať návrh na exekúciu, na podklade pôvodného rozhodnutia súdu o určení výživného, a povinný rodič by sa musel brániť námietkami. Pri normálnych vzťahoch by v takejto situácii nikto exekúciu nezačínal, keďže exekúcia by už nemala zákonnú oporu, ale ľudia sú všelijakí.
Výživné sa bežne neplatí spätne, nie výnimočne skôr mesiac vopred.

luliu
28. sep 2024

@dadis prečítala si si odpoveď právnika vyššie? Už stačí? Či stále nie?

dadis
28. sep 2024

@luliu Ved ja som tu postla odpoved pravnika uz predtym a v nicom si neodporuju 😃

draik
28. sep 2024

@dadis
Vaše nesprávne príspevky:
13:15, 13:58, 14:04, 14:07, 14:14, 14:19, 14:21, 14:25 a s veľmi veľkou pravdepodobnosťou aj 13:16.

dadis
28. sep 2024

@draik Dakujem 😊

vladuska99
16. okt 2024

blbosť, v juni som mala sud a sudca povedal ze sa platí mesiac dopredu, takze v auguste mas výživné za september. Čiže uz za september neposiela alimenty .

Strana
z3