Kvôli čomu by ste sa skutočne rozviedli?
Mozno zvlastne polozena otazka.. ale co by bol pre vas impulz na rozvod? Nemyslim take samozrejme veci ako gamlerstvo, nevera, dlhy,alkohol..
Ale rozviefli by ste sa napr.kvoli rozdielnym nazorom na vychovu,? Alebo z dovodu,ze by ste neboli atraktivne pre partnera? Teda, ze by vam to vycital.
Autorka, je váš vzťah funkčný? Tak sa opýtaj sama seba. Tešíte sa na seba? Pomáhate si? Podporujete sa? Rešpektujete sa? Priťahujete sa? Viete fungovať ako rodina? Je dieťa s Vami šťastné? Trávite čas spoločne ako rodina, alebo každý s dieťaťom zvlášť?
Ak čosi z toho nefunguje, tak to fungujúce manželstvo nie je a treba z neho odísť čím skôr.
Pre mňa bol dôvod na rozvod ze som nebola šťastná, spokojná a ze v podstate som aj tak žila kvázi sama... A nechcela som tak stratít najlepšie roky života ani kvôli dieťaťu. Pre niekoho sebecké a malicherny na dôvod ale pre moj vnútorný pokoj veľmi dôležitý a tiež som nechcela aby dieťa videlo tento model života ako správny....
A neľutujem... Dokonca su chvíle kedy sa s ex dokážem porozprávať a dohodnut lepšie ako počas manželstva
@yosi, pridávam sa k tomu, že obrat ku viere by bol pre mňa absolútne no go. Predpokladám, že pre hlboko veriacu ženu by bolo rovnaké no go, aby jej manžel zrazu bol presvedčený ateista. Je to jednoducho úplne iný pohľad na svet a jeho fungovanie, rušilo by ma, keby sme mali zrazu taký rozpor v základnom nazerani na svet. Muž je pre mňa aj duševne najbližší partner, nie len náhodný spolubývajúci s fajn vybavením a plnou peňaženkou, takže nejaký podobný náhľad sveta je u nás nutnosť. Rovnako neakceptujem neveru a ani bežne uchylnosti ako závislosti či násilie. Ale zase, keby mi vyčítal, že o seba nedbam alebo že som pribrala, tak to beriem vážne a niečo s tým robím (nie s tým, že mi to povedal ale s tým stavom). Ale zase bezdôvodne kritizovať a dodrbavať sa tiež nenechám. To by som zase "komunikovala" ja s ním. Ale na rozvod by to asi nebolo.
@vroni Viera by bola asi tá posledná vec ktorá by mi na žene prekážala. Keď bude moja manželka ateistka, tak bude ateistka. Keď bude sedieť v kostole každý deň, tak bude sedieť každý deň. Ja ju v tom proste podporím akokoľvek by sa rozhodla. Príde mi to veľmi povrchné. Milujete vôbec svojich partnerov? Asi nie keď ste ochotné si zničiť celú rodinu kvôli vašej netolerancii. A keby si nechal narásť bradu, to by bolo tiež na rozvod? Ach jaj...
Autorka na tvoju otazku, svokrovci ani okolie neziju moj zivot. Ja verim tomu ze svoj zivot mame vo svojich rukach, iste niektore veci ovplyvnit nevies, ale akurat to ci si nechas nadavat a podkopavat sebavedomie, zit v hadkach kazdy den, tak to ovplyvnit vies. Nie si strom, mozes sa zdvihnut a odist. Uz je potom len otazka ci zijes zivot aby si v nom bola skutocne spokojna a vyrovnana alebo aby to tak navonok vyzeralo pred ludmi. Ako vieme, to su dve odlisne veci, generacia nasich rodicov robi zvacsa prave to druhe a za zavretymi dverami trpia.
@yosi, nevrav. Ja toho manžela - evidentne na rozdiel od teba - mám už roky rokúce. A nechystám sa ho ani vymeniť ani opustit. Ale keby zrazu začať vidieť zmysel v sedení v kostole a začal sa spoliehať na pre mňa imaginárnu postavu, asi by som sa pýtala, kde zmizol ten človek, s ktorým som žila. A teda sakramentsky by mi vadilo, pokiaľ by k tomu viedol aj deti. Toto sú väčšinou body, ktoré si ľudia vyjasnujú pred manželstvom a nie v jeho priebehu.
@vroni Ale vravím, lebo je to môj názor a nenechám sa zastrašiť agresívnou ateistkou aby som sa mal báť ho vysloviť. Takže poporiadku...
1/ Ja tiež nie som v manželstve prvý rok. Nepoznáš ma. Ale prezradím, že to dvojciferné číslo už bude. Nejaké skúsenosti už mám, a nie som ani malý chlapec
2/ Rozvrat rodiny kvôli viere nesvedčí o tvojom presvedčení, akurát o tvojej sebeckosti a neochote tolerovať iných
3/ Ateisti nemajú dôkaz o neexistencii Boha rovnako, ako veriaci nemajú dôkaz o jeho existencii. V čom je teda ateista lepší?
4/ Keby všetci ľudia dodržiavali 10 božích prikázaní, tak by tento svet nevyzeral tak, ako vyzerá.
5/ To budeš šikanovať pre vieru aj vlastné deti ak sa rozhodnú inak?
6/ Viera nie je len vierou v Boha, je to aj dedičstvo našich predkov. Naše kultúrne dedičstvo!
7/ Poznám mnoho ľudí ktorí našli vieru až v takom zrelom veku. A neviem o tom, že by kvôli tomu niekoho z nich opustil partner.
@vroni A ešte niečo... Ja som sa nejaký čas pohyboval v dosť vysokej politike. Tykám si s dvomi premiérmi a desiatkami bývalých ministrov a poslancov. Všetkých mám v telefóne ako súkromné čísla. Prečo to hovorím... Dosť veľa mi to dalo. Jednou z tých vecí ktoré mi politika dala je poznanie, že ľudia ktorí sa vyhlasujú za liberálne zmýšľajúcich sú paradoxne aj najmenej tolerantní k názorom iných. Ty mi presne do tejto schémy pasuješ. Nemyslím to v zlom, len viem kto je akého razenia už podľa toho, ako siaha na kľučku
@yosi vystihol si to geniálne. Množstvo žien ( sem ) má pocit že svet sa delí na biele ( ženy ) a čierne ( muži ). Každá povie A no pozabudne na to B. Sťažuje sa nedostatok lichôtok no sama žiadnu nerozdala už roky. Ich impulzívne či autoritatívne konanie nevynímajúc. Ako taká vec - kúpim novú - namiesto opravovania tej starej. A potom každá druhá téma " zvýšenie výživného - výživne na manželku a i ".
@yosi, mýliš sa. Nebudem sa tu s tebou merať, kto ďalej docika a s koľkými premiérmi si tykam. 🤣 Ale mám kamarátov medzi veriacimi a rešpektujem ich presvedčenie rovnako ako oni rešpektujú moje. O to nejde. Ale s mužom sa delíme o viac ako "len" o tolerovanie názoru. Môj muž je človek ku ktorému istým spôsobom vzhliadam a uznávam jeho spôsob myslenia. To súvisí aj so zdieľaním rovnakých či podobných hodnôt. Hodnoty viery sú (pre mňa osobne) hodnotami negatívnymi, proste čakám od muža viac ako vieru. Čakám argumentáciu, logiku a pragmatickost. Čiže vlastnosti, ktoré nečakám od priateľov, známych a ani ľudí, ktorých si inak veľmi vážim. Schopnosť uvažovať, argumentovať a vyhodnocovať tvorí jeden zo základných pilierov nášho vzťahu. Dogmaticka viera by tento pilier v mojich očiach vážne narušila. Ale to nie je žiaden všeobecné platný návod pre človečenstvo, je to proste moje nastavenie. Iná žena by môjho muža možno nezniesla zase pre iné vlastnosti, ktore mne nevadia. A iny muž zase mňa s mojím nastavením. Dlho som si myslela, že takým všeobecnom pojitkom dobrého manželstva je úcta. Ale evidentne nie. Poznám manželov, ktorí spolu komunikujú, že sa červená aj kľučka na wc. A pri tom sú spolu roky a vraj sa strasne milujú 🤷🏼♀️ Proste vztahy sú rôzne a rôznorodé. Neexistuje správne a nesprávne. Môžeme akurát poskytnúť pohľad na to, čo považujeme za správne my a kde je naša no go zóna. Na "pravdu" nemá patent nikto. Ateisti ani veriaci, ženy ani muži, červení ani bieli, môžeme len nájsť cestu, ktorá nám vyhovuje. A čo sa liberálov týka - aby sme zostali v politike - medzi takým Sulikom a Simeckom ležia celé svety. Takže je viac než pravdepodobné, že si sa ani v charakteristike netrafil.
@yosi, zabudla som. Neviem, kde si našiel agresiu, jediný latentne agresívny si tu ty. Niciu vieru neposudzujem ani nespochybňujem, dokonca ani dospelé deti by som palicou z domu nehnala, keby začali chodiť do kostola. Ale osobujem si právo ich k tomu neviest. Po dohode s ich otcom. Čo by v prípade, že by "uveril" asi nebol ideálny stav.
Suhlasim s @vroni, keby sa moj muz dal na vieru, urcite by to narusilo nas zivot, negativne. Nehovorim, ze by vztah skoncil, ale vzhladom na strach z pekla by bol predpokladam o dost rozdielny co sa tyka travenia volneho casu a vseobecne nasich hodnot 😄 a nema to nic z tym ze fuj veriaci, presne ako vroni, mam kopec znamych co uprimne veria (nie ze kostolik raz za cas a vybavene len aby bolo) a su to skveli ludia. Ale ich som si nevybrala za muza 😉
@vroni Ja som strojný inžinier. Viem čo je pragmatickosť a logika. Každý deň pracujem s exaktnou vedou. Ale to neznamená, že zároveň nemôžem byť veriaci. Jeden môj blízky priateľ je svetoznámy fyzik (menovať ho nebudem) a tiež je veriaci, hoci celý jeho život je len fyzika a matematika. Technokrat neznamená ateista
@yosi, ale veď to je úplne v pohode. Jasne, že môžeš byť veriaci, aj skvelý človek môžeš byť, aj technicky nadaný a zdatný. Ale žiť by sme spolu nemohli (ja viem, že to ani nehrozí, ale také typy ako my), proste naše duševné svety bežia po iných cestách. Žiadnych horsich či lepších. Proste iných. Mimochodom, som matematicka, teoretická. Úplný netechnokrat. 🤣🤣🤣
@vroni prosim, bav sa s nim ďalej, ja chcem vedieť koho všetkého známeho priam svetoznámeho pozná (možno už aj videl Kolenika naživo juj 🤭) tento pragmatik čo potrebuje 10 božích prikázaní na to aby vedel ako sa ma normálny človek správať
@bonboniera Sklamem ťa. Koleníka nepoznám. Ani nikoho známeho zo sveta umenia. Poznám pár ľudí z politického života keďže som v politike pôsobil a ešte pár ľudí z vedy lebo tam sa zase pohybujem profesne. Hádam som ťa teraz veľmi nezranil
@yosi, v predošlom príspevku. Ale nevadí. Proste by mi zmena v základných nastaveniach vadila. Takisto, ako by zrejme vadila mužovi zmena ženy z karieristky na putku domácu (alebo naopak), napríklad. A tiež tá žena možno len precitla. Ktorýmkoľvek snerom. A ešte mi tu muž vykrikuje, že by mi vadilo, keby bol vegan. Neviem síce, ako k tomu dospel, ale má pravdu. Vegan by sa mi nepáčil. Ale na rozvod by mi to asi nestačilo. Si myslím... Fuj, ale som netolerantna, liberálna a neviem aká.... A vôbec ma to neruší. 😱
S tebou sa niekto vadí? To mi je úprimne ľúto.
No tak,ked s tebou takto bezne komunikuje,ze ta ani len vypocut nechce a teda takymto stylom sa bezne baví s tebou,tak ano ja by som sa rozviedla
Ocividne si on teba vobec nevazi
Ja som prveho mala takeho...
Rozviedla som sa.
Nie som ziadna namyslena baba,ale zasluzim si predsa byt milovana.ak to vo vztahu nedostavam,ja by som radsej bola sama.teraz mam druheho manzela a to je uz vztah,ktory by som nemenila.a to mam aj kila navyse.no moj muz ma lubi rovnako ako ked som ich este nemala.
Aj on sa zmenil,dost zostarol,ale to vobec nic nezmenilo na mojich citoch.
Milujem ho rovnako,lebo ak niekto nemiluje cloveka pre jeho srdce a aky je,iba posudzuje zovnajsok,tak to nie je laska.a bez lasky je vztah o nicom
Odisla by som z kazdeho jedneho vztahu, kde by som sa necitila rovnocenne...Ked sa zacne dynamika vztahu preklapat z partnerov na nadriadeny/podriadeny zacina to ako slaby prud vody, ale casom to roz*ebe brehy a potom sa to ťažko krotí, lebo uz je naucene správanie. Vztah ma byt v duchu hesla "ve dvou se to tahne lip" plusom, ma byt pridanou hodnotou k tebe ako dokonale funkcnej samostatnej jednotke. Ked ti ten clovek ale naopak len berie tak matematika je jednoduchá. Lenze tuto zasadnu vec nema vela ludi zvladnutu, najdu si partnera, ovinu svoj zivot okolo neho, prestanu existovat v jednotnom cisle a ked sa nieco dobabre, tak zrazu niet cesty von, lebo aj nazakladnejsie zivotne potreby su spojene s tymto clovekom.
Ja som tak buchla dvermi lebo sme zili v stereotype z ktoreho vyjst nechcel...robota doma, varit, upratovat a stale v jednom kole, na dovolenku az kym dieta vyrastie, vylety su skoda penazi....atd...ty plat vsetko a ja zaplatim nakupy ktore uznam za vhodne....vikkend piatok sviatok po robote flaska v ruke a co sa stazujem....7stastnych rokov prec z tej psychiatrie
Ahoj, moj manzel mi povedal, ze sa mu pacia na mne len moje dobre vlastnosti, a tie zle nie.. a topka bola ze lutuje ze sa zenil (realne nemusel, ibaze by ho rodina tlacila?? Fakt neviem..)… uz su to dva roky, a kazdy den premyslam nad rozvodom.
No co Ti poviem 🥲. Okrem toho sa dal na vychodnu medicinu… zapadnu uplne odmieta, stale cosi o sebarozvoji tlaci do hlavy (keby si radsej precital nieco o vztahoch a manzelstve..)… a nas syn ma celiakiu a cukrovku, cize strasne tazko sa s nim rozprava o comkolvek ohladom zdravotneho stavu syna. Ale najhorsie je to s tou citovou strankou. Niekedy uz nemam chut byt neustale pozitivne naladena (so zlomenym srdcom..), a nemam sa o koho opriet v tazkych chvilach.. to mi chyba najviac.
Tak určite sa nerozvadzaj.Skús sa zmeniť,začni cvičiť doma,prestaň jesť na večer,kúp si napríklad sedačku na bicykel pre dieťa a jazdí s ním.Možnosti máš neúrekom.A s ubúdanim kíl porastie tvoje sebavedomie,ver mi.A muž si to všimne a nebudeš mu taká ľahostajná.Teda ak nie je debil a miluje ťa...
@jarabinka Prepáč, ale to si podľa mňa dosť nešťastne napísala. Začni menej jesť, začni cvičiť, nebudeš mu ľahostajná.. vážne? Manželstvo je v dobrom aj v zlom. Ľahostajná by mu nemala byť ani pribratá, ani chorá, ani nešťastná, ani so šedivým vlasom.. Ak by mala cvičiť, tak pre seba, svoje zdravie a svoj dobrý pocit. Či ozaj musíme všetky byť modelky, chodiť tip top nahodené ešte aj doma (lebo aj tam nás môže prepadnúť muž s návštevou, nedávna diskusia), vždy usmiate, bez problémov? Hmm..okrem sociálnych sietí nemožné. U autorky doma majú asi viac problémov ako len váha a mali by ich vyriešiť spolu v poradni, aspoň teda spraviť pokus pred konečným rieším. Nie iba nech sa ona/všetko zmení.
Autorka, neviem, ci to este citas, ale ak ano... Poloz si zasadnu otazku: Chcela by som, aby mali takyto vztah moje deti? Lebo oni to vidia a v buducnosti to budu povazovat za normu. Ak si ich otec nevazi ich mamu, synovia si nebudu vazit svoje zeny a dcery sa nechaju zneuzivat. V takom pripade by im bolo lepsie, ak by ste isli od seba. A druha otazka: Co by si poradila kamaratke, keby bola na Tvojom mieste? Ak je to len nejake prechodne oddialenie, ochladnutie citov, urcite by si jej radila, aby este skusili poradnu, zabojovat o vztah... Ak by Ti ale kamoska hovorila, ze tie vycitky a toxicke prostredie prerastaju do niecoho horsieho, urcite by si jej radila odist. Len Ty vies, co vsetko sa u Vas deje (a kopec veci si mozno ani nechces pripustit, ako velmi su zle...), musis si sama vyhodnotit, co sa realne deje, bez toho sa nepohnes...
@mamutka presne toto, ze toto ani nie je tema o chudnuti. Ale hned z uvodu ju tam zacne zena restovat, ze to je jedno, ze manzel nie je ochotny jej vytvorit podmienky na cvicenie a postrazit dieta je jedno ake stare je dieta... ma cvicit, lebo vsetko je o prioritach!
Potom zas vsade pisu, ze ma zena zavesit muzovi dieta na krk na par hodin a ist ku kadernicke, kozmeticke, do fitka.
Ale v tomto pripade ma sama zvladat vsetko, muz nemusi nic, ani decko na hodinu zabavit, este jej aj vyhubuje a tak je to spravne. Ach tento kon...

@yosi ale toto nie je téma o chudnutí. Ona píše, že muž jej stále niečo vyčíta, my nevieme ani čo všetko. Spomína aj názory na výchovu, ale keď chce aby sa on venoval dieťaťu, tak on ma prácu … vieme primálo a zvrhlo sa to na diskusiu o chudnutí. Ty si so svojou váhou spokojný a možno niekomu sa neznášam až tak super. Ale nemá právo sa k tvojej váhe vyčítavo vyjadrovať.
Ale neprekvapuje ma to, tu ženy raz mudrovali o chudnutí v diskusii kde autorka jasne napísala že je po ťažkej nehode, dlho sa dáva dokopy, veľa liekov pojedla a obmedzená schopnosť pohybu a lieky jej bránia držať si váhu. Bez hanby boli múdre že ako by oni varili a ostali by chudé. Lebo človeka robí človekom asi len keď ma miery 90-60-90