icon

Má žena právo na výživné aj v prípade, keď dieťa chce zostať bývať u otca?

26. apr 2023

Má právo žena na výživné na dieťa aj v prípade, že dieťa chce zostať bývať v nehnuteľnosti u otca, pričom mama ho berie na výlety, spať chodí k matke, ráno s matkou do školy, poobede je u otca, matka ak chce môže prist do bytu otca za dieťaťom? Taká cudna striedavka, ale bývame vedľa seba ten istý vchod. Toto je teraz také obdobie kedy sa dieťa nevie zmieriť, resp.citi že domov má ešte ten pôvodný a nový byt je ešte nie úplne zariadený, necíti sa tam doma, keďže ešte tam nemá všetko. Financie to u mňa brzdia, preto sa pýtam či mám nárok aj takto na výživné. Lebo kam idem samozrejme tiež všetko platím... A otec ho nikam nezoberie von, ale že absolútne. Otec by mu takmer nič nekúpil, lebo pre neho je všetko zbytočnosť a "všetko" ma, čo potrebuje.

mk22
26. apr 2023

@panelacikova to ze synovi je dobre s otcom..je vlastne super, nemyslíš?
Otcom mu bude do konca života.
A ze 7r chlapcovi je moment s nim lepšie lebo sa zahrajú.. Je úplne prirodzené.
Za pár rokov sa to môže zmeniť.
A nie neobera. Je to jeho syn.
Ci co ma podla teba robiť.. Tváriť sa ze syn sa vyparil?

lienka.7
26. apr 2023

@panelacikova mas uplnu pravdu👌
@autorka urcite dobrého pravnila, ten dokáže častokrát vybojovať aj nemožné. Drzim ti palce ✊🍀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
26. apr 2023

@stanulienkat tak to je už druhá stránka.... hoci, výnimky potvrdzujú pravidlo, stane sa, že i šikovná a múdra žena opustí partnera práve v tej najdrahšej dobe a ak teda autorka kupuje byt teraz, ešte stále sú cenovo vysoké a z 1 príjmu ťahať hypo je naozaj náročné. no ja nezávidím nikomu, kto sa za posledné 2-3 roky osamostatňoval od partnera. je to ťažké. a nie každý má lukratívny zárobok. ja by som s mojím školským príjmom hypotéku nemala šancu ťahať, keďže živím 2 osoby.. no bohužiaľ.
ale autorka dostala dosť rád, myslím, že si poradí.
@mk22 prepáč, malo to ísť inam. tebe som chcela napísať len to, že načo miešať nejakú prípadnú budúcu partnerku ex-a do tejto diskusie. autorka je s tým jednoznačne vysporiadaná vnútorne a dáva len konkrétnu otázku k výživnému. a myslím, že odpovedí je tu dosť, nech ide cestou právnika, spísať žiadosť, podať ju na súd, vyriešiť všetko súdnou cestou, lebo podľa jej slov usudzujem, že inak to nepôjde....

panelacikova
26. apr 2023

@mk22 čo sa týka toho, že mu je s otcom super, to je vec pohľadu. každé dieťa BERIE tam, kde je to ľahšie, pohodlnejšie a podľa jeho želania a túžby. nie vždy je to však na dobro veci, bohužiaľ. syn chce tráviť s otcom čas iba preto, lebo otec s ním hrá hry. myslím, že mi dáš za pravdu, že toto nie je dobré riešenie pre syna. otec je schopný z neho urobiť gamblera... respektíve závisláka. a to vôbec nepreháňam. aby mi dieťa vo veku 7 alebo 8 rokov hralo denne niekoľko hodín hry, tak to teda nie...
som zvedavá, ak autorka dosiahne striedavku a ak sa ozve o nejakých 6-12 mesiacov, že ako to dopadne. viem si to živo predstaviť. dieťa zanedbané, unavené (z hier), zanedbaná škola, atď... a nie, nepreháňam to. podľa opisu autorky syn ide k otcovi iba preto, aby hral hry. nie preto, že ho zbožňuje a že trávia čas inak. len a len hrami.

autor
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
26. apr 2023

autorka, ja ti fakt rozumiem, z toho mála, čo píšeš, usudzujem, že si rozumná a poradíš si. a presne viem, čo konkrétne ťa na tomto celom štve. takže choď cez právnika a rieš. myslím, že sa ti zadarí 😉

autor
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
26. apr 2023

autorka - aj dievčatá sa dajú ľahko zlákať takýmito hrami, nemysli si. ale akosi ich to vo väčšine prestane rýchlejšie baviť, vo všeobecnosti vídam (škola, okolie), že baby potom začne zaujímať niečo úplne iné. áno, chalan skôr podľahne tomuto pokušeniu, to ti musím dať za pravdu. nuž urob tak, ako plánuješ.
no a inak otec dieťaťa je aký? totálne neschopný starať sa o dieťa vo všeobecnosti alebo keď bude tá striedavka, tak sa dá naňho spoľahnúť?

christie11
26. apr 2023

@luccija v rodine mame pripad,kedy rozvedeni partneri mali byty oproti sebe.a pre deti to bolo skvele riesenie,otca mali nablizku.

mk22
26. apr 2023

@panelacikova to co si ty rozpísala v 10 vetách som ja zhrnula v dvoch.
Kde som jej poradila nech si pôda o zverenie do starostlivosti a odôvodni prečo.. To isté som napísala co ty.

panelacikova
26. apr 2023

@christie11 je to super, ak sú obaja rozumní a obaja schopní plnohodnotne venovať svoju starostlivosť a svoj čas deťom. stačí ti, že jeden z nich je idiot alebo egoista a konečná...
@mk22 ok... asi rada píšem.

power_of_now
26. apr 2023

To si myslis ze tvoje naklady na výlety su vyssie ako jeho naklady na stravu, bývanie, hygienické potreby a PC techniku??? Radšej do toho neryp, lebo ešte ty budeš platiť jemu... a keď je solventný a vlastní byt bez hypo bud len rada, aj tak to zdedí váš spoločný syn.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
power_of_now
26. apr 2023

Píšeš ze si chcela svadbu, viac detí... to si mala riešiť skôr ako si s ním spravila dieta a nie teraz vycitat jemu.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
power_of_now
26. apr 2023

Deti dedia vzdy. Zavisi len akym pomerom... no mne to pride akokeby si sa stale len stazovala a sralo ta, ze ma lahky zivot... a staram sa, lebo si sem verejne napisala do fora. Tak si daj dokopy ake mas naklady a pobav sa s byvalym... ale osobne si nemyslim ze budu prevysovat tie jeho.

luccija
26. apr 2023

Pozri sa žiadneho syna nestratis si tak isto mama ako on otec.Si v strese kto by nebol?rozvod, rozchod je veľký stresor.
On ho taha k hrám, tak ty ho budeš vychovávať inak.Daj pozor na tú závislosť 8r má chodiť na kolobežke, bicykli jasné, že sa bude hádzať o zem pravdaže sa Ti bude ťahať k otcovi záleží na tvojej doslednosti, ak sa s ním učí buď rada o starosť menej môžeš sa mu viac venovať inak.Nakup iné hry, veď ho k niečomu inému sport, knihy..ešte je malý ešte to vieš podchytiť.
Ty ho budeš viesť inak tak ako chces...vždy bude jeho otec, že má chyby čo narobis.Len to neber tak, že Ti ho berie.Chlapec s otcom v puberte súperi a hádky budú aj s tebou puberta...pozeraj na pozitíva robí z domu možno Ti pomôže, keď bude syn chorý, navarí ..je blízko len by som sa bála, že bude viac tam ako u mňa a, ked to zakazes budeš zlá na to sa priprav

@christie11 ale ano veď nie je všetko čierne niekedy je to plus, niekedy mínus

luccija
26. apr 2023

Syn bude dediť zo zákona záleží či bude mať ďalšie deti, ale vždy niečo dostane

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
lavender273
26. apr 2023

Je to len moj nazor ze dieta je zavisle na PC hrach tak preto je mu tak dobre s otcom? Nehovorim ze inak by nemali pekny vztah. No tam ma povolenie sa hrat takze mu je sveta zit
No keby syn bol viac akcny, ze priroda,bycikel futbal.. ex partner by s nim tiez travil tolko casu?

autor
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
26. apr 2023

autorka, podobná situácia, ex egoisticky vychovaný chlapček, mal všetko, čo si zmyslel, aj čo sa týka bytu, prispeli mu cca 30% rodičia... život gombička. ja z chudobnej robotníckej rodiny, všetko, čo som nadobudla a dokázala, tak svojím pričinením. čo svojim rodičom vôbec nevyčítam, mám úžasnú mamu, obetavú a láskavú. len proste.... čo sa dalo robiť 🙂 takže úplne, ale úplne ti rozumiem.

lavender273
26. apr 2023

Tvoj ex ma velmi divny postoj k zivotu a uci to aj syna. Maly je zavislak na pc hrach a to nie je dobry zaciatok, aby z toho neboli vacsie problemy.
Ja ti ani neviem co poradit v tomto pripade. Idealne sa odstahovat trosku dalej a mat syna v starostlivosti. Neviem no.