Matka nekomunikuje s otcom dieťaťa - výživné

31. aug 2022

Dobrý deň chcela by som veľmi pekne poprosiť o radu v otázke platenia výživného, resp., čo robiť v prípade ak matka absolútne nekomunikuje s otcom dieťaťa a dieťa taktiež nie, keďže matka mu to nedovolí.
Ide o to, že dieťa dosiahlo plnoletosť, výživné je otcom platené pravidelne, avšak otca zaujímalo, či dieťa pokračuje v štúdiu, prípadne či sa nezamestnalo, avšak matka odmieta podať takéto informácie. Je možné požiadať súd o prešetrenie či trvá nárok na výživné aj naďalej? na koho sa obrátiť pre podanie takýchto informácii ak ich matka nechce poskytnúť?

janka2501
31. aug 2022

otec ak vie na aku skolu dieta chodilo, moze sa ist informovat, ci pokracuje v studiu, a podla toho moze riesit dalej

alenah31
31. aug 2022

@janka2501 nemôže - dieťa je plnoleté, túto informáciu mu nikto nepodá - mám 22 ročného vysokoškoláka, info nepodajú ani mne ako matke, ktorej bolo dieťa pred plnoletosťou zverené a otcovi tiež nie. Info má podať rodičovi priamo plnoleté dieťa. Dokonca už na SŠ ak bol syn plnoletý - aby ma škola informovala musel škole syn udeliť súhlas - taký by mal byť prístup školy.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka2501
31. aug 2022

@alenah31 mne, aj ked dcera je plnoleta na SS bez problemov dali info,a dali ho aj jej otcovi, tiez sa bol informovat, ci neodisla nahodou zo skoly, nechce sa mu platit

alenah31
31. aug 2022

@autorka písomne treba syna (keďže je plnoletý) k informácii vyzvať - ak syn nebude na výzvu reagovať treba na prísl. súde podať žiadosť o zrušenie povinnej výživy a doložiť kópiu listu, na ktorý syn nereagoval - syn ho súd ho vyzve, aby zaslal potvrdenie o návšteve školy. Ak už denné štúdium nenavštevuje rozsudok o povinnej výžive zruší.

alenah31
31. aug 2022

@janka2501 mala som normálne edupage - videla som známky...všetko. Ale ako dosiahol plnoletosť - je zodpovedný sám za seba aj za štúdium - už veci riešil sám. Divím sa, že škola dala akékoľvek info - za plnoletého už škola bez súhlasu konať nemôže. Dokonca aj výživné od 18 rokov ide k rukám plnoletého dieťaťa a nie matky.

janka2501
31. aug 2022

@alenah31 u dcery nemali edupage....mne ani dcere nevadilo, nech sa pyta, ukazal sa on ako kreten...ale dcery sa pytala riaditelka, ci moze poskytnut info...to bolo po sude o vyzivne...aj pred sudkynou sa vyjadril,ze nech uz zacne robit, lebo uz nechce platit, na dcera mu oznamila, ze ide dalej na VS, a skoro ho slahlo

danielahamar
31. aug 2022

Jedna vec je plnoletoa a druha, či už skončil strednú, to hádam viete, na akú školu išiel, či?

alenah31
31. aug 2022

@janka2501 takže riaditeľka súhlas o poskytovaní info mala - o tom hovorím, ak ho plnoleté dieťa nedá - škola info neposkytne. Syn posiela každý rok na začiatku akademického roku otcovi poštou doporučene potvrdenie o návšteve školy na ďalší rok. A dcére povedz, že keď si popri dennom štúdiu na VŠ prácu alebo brigádu nájde - - otec si povinnú výživu bude musieť plniť naďalej - u študenta denného štúdia sa jeho príjem nepovažuje za príjem ako taký, pre ktorý rodičovi zaniká vyživovacia povinnosť.

janka2501
31. aug 2022

@alenah31 hej to vie, sudkyna to otcovi tiez oznamovala.....a ma brigdau, uz dlhsie....no moc sa to otcovi nepacilo

basska_b
31. aug 2022

Ja by som dala navrh na zrusenie vyzivneho, ak je dovodne podozrenie, ze dieta uz nestuduje ... mal by kontaktovat priamo dieta. Moj muz uz roky komunikuje priamo s dcerou, nikdy nie s ex a vdaka tomu je informovany, kde pokracuje v studiu a pod...

alenah31
31. aug 2022

@janka2501 je mi jasné, že sa mu to nepáčilo. Holt čo už - decko tiež potrebuje pracovné návyky a aspoň aký-taký vlastný príjem. Syn brigáduje už od 16-tich - ale ex toto vie a kým študuje denne nerieši to nijako.

janka2501
31. aug 2022

@alenah31 ved to, ze tomu dcerinmu otcovi vadi vsetko....no nech, to je jeho problem

cacianka
11. sep 2022

Ak chce otec riešiť, musí písomne vyzvať dieťa, ak je plnolete tak priamo jeho, požiadať o info o jeho štúdiu/zamestnaní, môže požiadať potvrdenie o návšteve školy pre účely v práci a platenia výživného, číslo účtu priamo dieťaťa