Má žena právo na výživné aj v prípade, keď dieťa chce zostať bývať u otca?
Má právo žena na výživné na dieťa aj v prípade, že dieťa chce zostať bývať v nehnuteľnosti u otca, pričom mama ho berie na výlety, spať chodí k matke, ráno s matkou do školy, poobede je u otca, matka ak chce môže prist do bytu otca za dieťaťom? Taká cudna striedavka, ale bývame vedľa seba ten istý vchod. Toto je teraz také obdobie kedy sa dieťa nevie zmieriť, resp.citi že domov má ešte ten pôvodný a nový byt je ešte nie úplne zariadený, necíti sa tam doma, keďže ešte tam nemá všetko. Financie to u mňa brzdia, preto sa pýtam či mám nárok aj takto na výživné. Lebo kam idem samozrejme tiež všetko platím... A otec ho nikam nezoberie von, ale že absolútne. Otec by mu takmer nič nekúpil, lebo pre neho je všetko zbytočnosť a "všetko" ma, čo potrebuje.
@jjanulienka platí, aby sa dorovnal štandard dieťaťa
Dostala si ako samozivitel úver, takže nejaký ten príjem, slušnej si mat musíš.... Na par vstupov snáď nasktiabes a keď nie, tak sa dá byt aj vonku, zadarmo
Ja myslím, že ak si si práve kúpila byt, tak tých pár eur na plaváreň raz do týždňa nejako dáš. A keby predsa len nie, nemôžeš si dovoliť kúpiť jednu loptu, s ktorou budete chodiť hrať futbal? Alebo si kúpiť nejakú spoločenskú hru - hoc aj z druhej ruky? Existuje milión činností, ktoré nestoja prakticky nič - hľadaj spôsoby, ako niečo spraviť, nie výhovorky, že to nejde.
Nie si prvá, ani posledná.
Píšeš ze ste spolu 13rokov.
Neviem koľko r máš ty.
Píšeš ze 9r si trpela.. Takže tento záver ta neprekvapil.. Rozchod.
Za tých 9r trpenia si si mohla plánovať, odkladať, sporiť..
A skus sa menej hnevať, riešiť ex, jeho lepší život.. A rodičov a dobrý štart.. Na čo to teraz riešiš.
Nezmeníš to.
Vedela, si o tom od samého začiatku to ta 13r zralo ze mu pomohli rodicia a tebe nie.
On za to môže ze je z takej rodiny? Ja mam 21r syna, pomáham mu, pomôžem.. To jeho priateľka sa, ma, hnevať ze ja som mamca nápomocná a jej rodicia menej?
To nemyslíš vážne?
Ona, sa ma hnevať, lebo jej priateľ má milujúcu matku, ktorá pomôže.. Upresním.. Nedotujem ho, pracuje, je samostatný, ale moje deti sú pre mňa všetkým a dám im prve-posledne..
To neznamená ze budem podporovat lenivosť.
Hovorím o pomáha i.
A áno začal od nuly.. Pracuje a kúpil si auto a plánuje si kúpiť byt.
Plne ho podporujem a rada mu pomôžem.
@elizabet173 mne nesedí ze 13r ju nikde nevzal, 9r trpela.. Ale babka rozhodla ze ostane.. A dnes sa hnevá na celý svet ešte aj ex je zlý lebo mu pomohli rodicia..
Zena ma pravo poberat vyzivne na dieta vtedy, ked jej je zverene do opatery.
Ženy si majú pomáhať, ale v tomto prípade, nedá mi...
Asi to bude znieť útočne, ale toto mi z tvojich odpovedí vyplýva.
Všetci si prešli v živote sračkami, väčšími, menšími, nikdy by mi ani len nenapadlo niekomu závidieť, že mal lepší život a hlavne nie, ak som (pravdepodobne) toho človeka milovala na toľko, že som si ho chcela vziať a urobila som si s ním dieťa. To o čom bol potom ten váš 13 r vzťah, preboha?
Ďalej, nerobila by som si dieťa, pokiaľ sa oň nedokážem postarať. To znamená, mám minimálne obstojný príjem, prípadne brigádu k tomu, našetrené na horšie časy, ak by mi príjem vypadol. Aj keby som mala muža milionára, s vlastnou holou riťou si dieťa nerobím, lebo aj to dieťa odo mňa bude mať holú riť. A ty sa ešte hneváš, že si chcela viac detí ?
To, že on sa má dobre, je jeho šikovnosť, aj keď sa ti to nepáči. Mohla si ísť študovať informatiku a mať sa tiež tak dobre, keď ťa to toľko žerie. Ja by som bola naopak rada, že sa môžem spoľahnúť na to, že sa niekto môže postarať o moje dieťa, keď už to ja neviem a dokonca mu dať vysoký štandard. Raz to dieťa bude mať na štart do života, ktorý ty toľkým závidíš. Navyše ti pomáha s tým, že ti to dieťa vyberie zo školy, keď ty nemôžeš, čo by som brala ako obrovskú pomoc. Lebo ty chcete z muža len opatrovateľku na chvíľu ako potrebuješ a bankomat. Uvedom si, je rovnaký rodič, ako aj ty.
Dieťa ako aj otec môžu byť introverti, nemusia mať až tak radi šport, prírodu,... A čo ? Radšej sa snažím dieťa rozvíjať v tom, čo ho baví, ako mu nútiť moje koníčky. Sama sa vzďaľuješ od dieťaťa tvojím prístupom.
Škoda, že sa nedozvieme aj point of view otca, ako by on opísal teba a jeho život/výchovu. Ale z toho, čo si písala a ako reaguješ, on možno bude ešte chcieť mať deti, len nie s tebou. To potom ako rozdýchaš z bytu od vedľa?
Nerob zo seba obeť, neschopnú matku a zatrpknutú ex. Ublížiš len sebe, synovi a vášmu vzťahu.
Nauč sa komunikovať, kompromisovať a trošku zapracuj na sebe.
A hlavne nepoužívaj vety, že sa môžeš rovno zabiť. Aj keď len na zveličenie. Lebo vtedy by som neuvažovala o psychike exa, ale tvojej.
@vkatush presne celých 5 strán si myslím to isté, nevie komunikovať a robiť kompromisy 🤦♀️
@autorka vôbec si nemyslím, že príprava prváka do školy trvá 15 minút, my máme bežne aj celú stranu z matiky počítať a čítať text minimálne 5x, v očiach učiteľky je optimálne aj 10x ak to vedia zhora dole, majú to čítať od spodu hore 🙈a daj si dokopy svoju psychiku u odborníka
@panelacikova ked bude byvat s matkou Ano ale nebude s nou byvat lebo maly nechce. Evidentne si s nim nevie poradit, podla toho co pise autorka. 10 rocny chlapec uz moze povedat k veci svoj nazor aj pred súdom. Chyba je niekde inde a nie je to rozchod rodicov.
Písala si ze 9r trpis.. Dieťa má 7r..potom ze ľutujes ze si s ním dieťa mala..
Hádam ti nikto nedržal nôž pri krku.. Ostať s nim.. A mat s nim dieťa.
Tvoje rozhodnutie, tvoj výber partnera..
Ja keby s niekym trpím.. Založiť si rodinu je posledne na čo myslím..
Nie, neopakujem..precitaj si po sebe svoje odpovede.
A každá druhá rada, ktorá tu padla bola mierena teba.. Nič v zlom, aby si sa neurazila.. Daj sa dokopy, daj si pár sedení s odborníkom.. Aby si bola v kľude a mohla pestovať svoj vzťah so synom.
Ex ta môže predbehnúť a podá o zverenie on.
Predsa, ma home off, ma príjem, dieťa ostane doma.. A tebe ostane par dni v týždni a víkendy..
Aj to sa môže stať.
Haló, čo to píšeš, nebola si využitá, predpokladám ze dietatko ste chceli obaja.
Nikto ta nevyužil.
Si mamou, verím, že svojho syna miluješ, a chceš byť pre neho tou najlepšou mamou.
Máš iba jeho, tak sa vzchop, neľutuj sa, nájdi si právnika, porad sa.
A neuveríš, možno tie sedenia ti pomôžu vidieť túto situáciu ináč..lebo dnes si veľmi nehnevána, čo chápem.. Ale hnev a ľútosť ti vbc nepomôžu.
Tak držím palce.
A niekedy je lepší kompromis ako boj.
Nájsť zlatú strednú cestu, k spokojnosti všetkých.
Ze ma ex home off ze ho vie vyzdvihnúť, že sa naučia.. To všetko ber ako plus.
Sú otcovia ktorí sa ukážu 2x do mesiaca z povinnosti.
Tvoj ex ma aspoň snahu a ochotu sa mu venovať.
Keď budeš mat svoju domácnosť, budú tam fungovať tvoje pravidlá.
Je to síce beh na dlhú trať, čaká ťa boj, puberta, nálady kde ty budeš ta hrozna a otec super.. Takže veľa síl želám.
Treba sa s chlapcom rozprávať.
Vysvetliť mu, prečo si odišla, čo sa stalo.
Detská hlávka to pochopí, možno pomalšie.. A bude rásť, dospievať. Neskôr uvidí ze ty mu dávaš niečo iné ako otec.. Zážitky, výlety.. Ze s tebou robí aktivity, ktoré s otcom nie.
Dnes má 7r, za dva roky bude opäť starší. Žiaden prehraty boj.
Ale máš.
Ver mi, matky dokážu možné-nemožné.
Musíš si veriť. Stačí ísť na to pomaly, netreba čakať hneď zázraky, predsa je to dieťa, s otcom sa cíti fajn.
Ale ty si jeho mama. Bude to iné, keď budeš mat bývanie.. Syn svoju izbu..
Bude to lepšie a lepšie.
Obrn sa trpezlivosťou.. Nájdi si koníček nejaký, bud vytrvalá, všetok voľný čas tráv so synom bud nápadita kreatívna, bude ho ťahať za zážitkami, ver mi.
Netreba výlety kt sú finančne nákladné.. Je veľa možností.. Stačí výlet vlakom.. Niekde do vedľajšieho mesta, rôzne prechádzky, netreba hneď veľké zmeny, že denne výlet.. Nie, len ukázať chlapcovi ze ho voláš, chceš byť s ním..
Ísť bicyklom.. Niekedy stačí málo.
A počítať s tým, že ťa bude odmietať.. Ze si možno vyberie otca a hranie s nim.
Alebo rozhovor s ex, že by bolo fajn aby chlapec mal aj pohyb, isto ti dá za pravdu, že denne sedieť za PC nie je zdravé.. I keď zrovna on neviem ci to povie, keďže to robí celý zivot😁 ci to teda správne pochopí.
Vidíš, keď ti vyjde druhá práca, opäť krok dopredu.
Stačí pomaly.