Mám nárok na dom?
Ahojte .
Onedlho mam termín na predkonzultaciu pred rozvodom .
Aj tak by ma zaujímala jedna veľmi dôležitá vec .
Manžel má dom patrí to len jemu. Kúpil si ho cca pred 9 rokmi. Momentálne som tu ja s malým.
Ma byt v meste ale ten byt ešte spláca je na ňom hypotéka a figuruje tam jeho bývalá na spoluvlastníctve ( ktorá po splatení mu aj tak podiel daruje)
Pre mňa veľmi dôležitá vec prečo som ešte nepodala skôr žiadosť lebo sa bojím kam pôjdem s malým (2 roky )
Ci mam právo si narokovat na byt alebo dom .
Bojím sa len toho ze sa ocitnem na Ocot s malým a nebudem mat kam ísť a jemu ostane dom byt aj auto .
Mne je jedno co kde ale hlavne ze mam kde byt s malým ze budeme mat domov ostatné ma nezaujíma.
Niekto kto možno poradí a sa vyzná??
Ďakujem
@bebememe bohužiaľ nárok na dom ani byt nemáš. Máš nárok na polovicu kúpenych spotrebičov, ktoré ste kupili spoločne- počas manželstva. Už sa len skúsiť "dohodnúť " či by ti (alebo teda dieťaťu) nenechal niečo z nehnuteľností...
@elizabet173 nemuselo..mohol mat nasetrene pred manzelstvom a platit z tych uspor .. a ona nemusela prispiet nicim ...
@bebememe Dalsia ktora nerozmysla a bola zaslepena laskou. Aj ty si sa mala poistit pred manzelstvom akupit si byt ked len garsonku, ved si mohla vediet, ze dom bude patrit len jemu. Mas narok /ak si si uchovavala faktury/ na polovicu toho co ste do domu vrazili pocas manzelstva, ale musis to preukazat inac hold smola a ostali ti oci pre plac. Ponaucenie do buducna: Nevrazam do cudzieho no zaobstaram si svoje
keď je napísaný len na neho asi nie, môžeš skúsiť na súde spomenúť že dieťa sa má podieľať na životnej úrovni rodičov a pýtať skrz to napríklad vyššie výživné, pretože ak on bude v dome a ty s dieťaťom napríklad dakde v garsónke je to akoby zbavil majetku a určitej životnej úrovne na ktorú bolo odkázané aj to dieťa (na čo nemá nárok a zastupuješ dieťa do osemnástky ty).
@bebememe bojíš sa kam pôjdeš s malým. Prepáč, ale na toto bolo potrebné myslieť pred tým, než si sa rozhodla mať dieťa. Že nemáš žiadne vlastné bývanie a teda ak náhodou dôjde k rozchodu, tak si budeš musieť svoje bývanie riešiť. Nájdeš si podnájom, budeš mať príjem z práce, výživné, ako iné ženy, ktoré nemajú vlastné bývanie. Úprimne, mňa toto absolútne irituje, ak sa žena nasťahuje do mužovho bytu a potom by chcela mať nárok na jeho majetok, pritom ona neurobila pre vlastné bývanie nič a preto sa odsťahovať nechce, lebo veď nemá kam.
@bebememe vďaka elisabeth som sa vrátila k tvojej predchádzajúcej diskusii, kde si čakala, že mužova ex svoj podiel na ich byte zadarmo prepíše na teba, lebo tam bývaš ty, ty si jeho žena a ona je ex. Takže si brala za normálne, že ona svoj podiel prepíše na teba a dokonca zadarmo. Takže tu je absolútne zrejmé, že proste si len slabšie myselnejšia a ešte aj vychcaná, pretože zadarmo by si sa chcela dostať k majetku. Tvoj muž si zaobstaral byt s ex, sám dom, ty si neurobila nič pre bývanie, tak to akceptuj.
Tak ty si iný vychcanec.
@elizabet173 urobila chybu, že si našla takého, ktorý má len 2 nehnuteľnosti. Mala hľadať lepšie, keby ich ma zo 10, tak možno by sa jej aspoň jedna ušla. 😂
@elizabet173 bohužiaľ nemáš pravdu je to kruté ale reálne je na rodiča a peniaze ktoré dostáva sú peniaze na deti takže musela by popritom si privyrábať alebo mať nejaké ušetrené a navyše on nadobudol majetok pred manželstvom čiže na ňu sa to vôbec nevzťahuje
@mladena dieťa zastupuje ona? otec už nie? to je smutné... (a pravdu nemáš)
@drm21 baby výživné sa posudzuje od celkovej životnej úrovne rodiča nie len od príjmu, ale od jeho možností, schopností a majetkových pomerov (v zákone), len som sa zamyslela čo môže autorka spomenúť a asi ani nemusí, súd to bude preverovať, ale dom to pravdaže nerieši. A áno ak bude v jej starostlivosti (drvivá väčšina prípadov) tak to ide na ňu zastupovanie v jeho mene, aj prídavky a tak.....
Ja píšem skôr z tej opačnej strany, dosť sa muž napísal aj naodvolával po súdoch čo sa týka jeho bývalky, tak preto viem čo posudzovali v rozsudkoch. Ja sa vôbec autorky nezastávam a podľa mňa je to kus na hlavu vid. ta jej staršia téma - či má nárok na polku bytu manželovej bývalej... ???ako nechápem ona jej platila polku hypotéky dokázateľne za ňu? Ale k tomu sa nechcem vraciať.
teda doplním že u nás na slovensku s výživným je to podľa zákona xy rokov starého a ako sa sudca vyspí, viem že sú krajiny že majú na to tabuľky- čo je podľa mňa rozumnejšie.
@elizabet173 No to už žiaľ nepredpokladám Že v tomto uspeje Vzhľadom k tomu že on nadobudol majetok už pred manželstvom keď si bude tvrdiť že si ho spláca on tak si nepomôže ak to nemá ako preukázať

Máš nárok na ten majetok ktorý ste si zaobstarali počas manželstva
Čo ste nadobudli pred uzavretím manželstva ty alebo on, je toho kto si to kúpil pred manželstvom