icon

Mám nárok na niečo po rozchode?

agina7777
17. feb 2013

Ahojte mam taku otazku.Moj manzel este ked sme neboli zobraty tak si vybavil hypoteku aby mohol kupit byt..Ja nie som nikde uvedena ako spoluvlastnik.Lebo ma tam uviest nechcel ...Nejako som to vtedy neriesila Ak sa rozvedenie alebo rozideme mam narok na byt alebo na nieco ine?Pocula som aj take pripady kedy musel muz zenu vyplatit aj ked byt nebol jej neviem co je na tom pravdy.

zivika
17. feb 2013

@agina7777 jedine, ze by si na sude nejako dokazala, ze si platila polovicu hypoteky...inac nemas narok na nic...

alena0305
17. feb 2013

Jeden známy si zajednal by v novostavbe - počiatočný vklad dával ako slobodný a finálne úpravy a sťahovanie bolo keď už bol ženatý. Niečo pri rozvode manželke vyplatiť musel ale nebola to polovica. Ale súdili sa dosť dlho.

barbora59
17. feb 2013

Ja si myslím že kedže byt nadobudol ešte ako slobodný , nemáš nárok na polovicu .

agina7777
autor
17. feb 2013

Som stale na materskej takze moj prijem bol a je 194 euro zaco by som ani nebola schopna zaplatit polovicu hypoteky 😒

liz_lemon
17. feb 2013

@agina7777 nie si na liste vlastnictva, takze narok nemas ziadny, len ak preukazes, ze si prispela svojimi peniazmi na udrzbu a zveladovanie bytu

kaktusik007
17. feb 2013

@agina7777 ale ja ta mozno potesim - ono ak ste manzelia, tak to hra voci tebe - pretoze vsetky splatky, ktore boli zaplatene, si v podsate jednou polovicou hradila ty zo svojho -- tu sud nebude riesit, ze fyzicky si dostavala rodicovsky prispevok, pretoze aj staranie sa o domacnost a o deti je z tohto pohladu rovnakou cinnostou -- proste tvoj manzel by sotva zarabal tak ako zarabal, ak by si sa mu ty nestarala o servis - prala, zehlila, upratovala, starala sa o vase spolocne deti.....

takze -- priklanam sa k tomu co napisala
@alena0305 - nieco to bude ale polovica urcite nie - a poopravujem prispevok
@liz_lemon ohladne tych penazi.....

sisaha
17. feb 2013

@agina7777 baby maju pravdu...najlepsie by bolo, keby ste si sadli a polovicu byt na teba napisal..., resp. povedzme pomernu cast ak daval do bytu nieco vyslovene z vlastnych penazi...Ak odmietne, tak by som sa zamyslala nad tym, aku vahu ma pre neho manzelstvo, ked uz teraz mu neveri....
u nas to bolo tak, ze moj ex si vzal hypo 2 mesiace pred svadbou a tiez bol jediny vlastnik nehnutelnosti. Po 10 rokoch pri rozvode, hoci som nikdy neriesila napisanie polovice bytu na seba mi ho cely prepisal a ja som mu vyplatila cast (necelu polovicu hodnoty), tak ako sme sa dohodli.. Lenze ja som o jeho charaktere nikdy nepochybovala..

agina7777
autor
18. feb 2013

Mala som hned tusit ze je to spekulat ktory si drzi zadne vratka len aby mi neostalo nic...Teraz ked sme pomaly na rozvod uz nic na mna neprepise...

katuska
26. sep 2013

@kaktusik007 @agina7777 kaktusik vyvediem ťa z omylu, ja som kupila byt pred manželstvom, splácala počas manželstva, a ubezpečujem ťa, že po rozvode nemal nárok ani na rohožku pred dverami 😉
Agi, nemáš nárok na jeho byt, je mi to ľúto, manžel presne vedel prečo ťa nechcel vtedy zapísať na LV. Ale ak si na materskej, nemôže ťa vyhodiť na ulicu, musí ťa tam nechať bývať, alebo aspoň ti zabezpečiť náhradné bývanie (na akej úrovni to netuším), ďalej máš nárok na rovnaký životný štandard ako počas manželstva, aký má tvoj manžel, takže môžeš žiadať výživné nielen na dieťa ale aj na seba......
No nechcem strašiť, môže sa to obrátiť ešte aj celé proti tebe, ak bude veeľmi ambiciozny, môže na súde povedať, že ty nemáš nič a nevieš sa postarať a zabezpečiť vaše spoločné dieťa a môže požiadať o zverenie vášho dieťaťa do jeho starostlivosti. 😲

havana_frost
26. sep 2013

Nechápem prečo je špekulant, čo len chce aby ti nič neostalo? Ty si čo vložila do toho bytu? Sám si vybavil hypotéku, sám ju spláca (predpokladám), živí rodinu... kto je tu špekulant?
Ak byt nadobudol pred manželstvom, nespadá do BSM a je jeho výlučným vlastníkom. Ty môžeš žiadať náhradu toho, čo si do jeho majetku vložila, v tomto prípade polovicu splátok počas manželstva, nie je podstatné kto má aký príjem, to je čaro BSM.

perliva99
13. nov 2013

tak aj ja sa chcem opitat ci mam narok na polovicu bytu ked sme si ho kupili pocas manzelstva ale manzel ma tiez nenapisal do listu vlastnictva aj som dala peniaze na opravy a nebolo to malo ci mam aj nato narok, prave sme zacli riesit majetko pravne tak cakam na rozhodnutie sudu manzel uz bol raz rozvedeni a musel vyplatit byvalu a ze uz mna nemusi ze som to zbytocne davala na sud sme rozvedeni a stale sa vyhraza byt bol jeho pred manzelstvom dakujem

vefi89
13. nov 2013

@perliva99 tak bol kúpený pred, alebo počas manželstva? to je podstatné, a dosť sa ti to rozchádza, takže nerozumiem tej časti. ak si do bytu investovala viac peňazí, máš nárok na vrátenie tých peňazí, ktoré vieš preukázať, že si ich vložila do toho bytu

perliva99
13. nov 2013

bol kupeni pocas nasho manzelstva

tgv
5. júl 2014

Ahojte mam otazku.Mam z manželkou hypoteku už 4 roky ale ona sa 3roky nepodiela na splacani hypoteky.Teraz idu byt predat .Mam narok na vratenie penazi ktore som za tri roky platil sam?

draik
6. júl 2014

V manželstve sú peniaze spoločné, preto sa nedá povedať, že platil jeden a druhý nie.

Iné by bolo, aby by bol byt kúpený jedným z manželom na úver ešte pre uzatvorením manželstva, ako je uvedené v zadaní vyššie. V tom prípade by mal ten z manželov, ktorý nie je vlastníkom bytu, pri vysporiadaní BSM po rozvode nárok na polovicu splátok hypoúveru, ktoré boli zaplatené počas manželstva.

onlyso
Odpoveď bola odstránená
nanuska13
10. aug 2014

Aj ja by som sa chcela spýťať... s manželom sme kúpili byt pred manželstvom máme ho napísaný pol na pol ... Avšak hypotéku na byt si vzal len on sám na seba... Mám nárok po rozvode na polku bytu ? Ako sa to bude riešiť?? Ak sa rozvedieme myslíte že budem môcť ostať v byte?? Bude musieť platiť hypotéku nadalej alebo kedže budem užívať byt tak ju budem musieť JA platiť?

anatalia77
10. aug 2014

@nanuska13 najsolidnejsie by bolo platit hypoteku zatial na polovicu,a v BSM sa dohodnut o byte a samozrejme o hypoteke.