icon

Mám to nahlásiť?

8. jún 2023

Dobrý večer,
Momentálne ma môj muž totálne "naštartoval".
Situácia je taka, že máme 3 ročného syna (škôlkar). Ja mám 17 ročného syna z prvého manželstva. Muž ma tiež 10ročného syna. Momentálne má druhý týždeň ovčie kiahne. Vraj má už aj chrasty, ale aj nové ešte nevyschnute kiahne. Tento víkend ma prísť k nám. Ten môj starší (17r) je momentálne chorý (kiahne ešte nemal), ani ten (3r) nemal kiahne tak som mužovi vravela, že v prípade toho 17 r je to nebezpečné ak by sa nakazil. Aj ten 3r sa môže nakaziť. Ja som teraz nastúpila do práce takže doma s drobcom veľmi nemôžem ostať. Muž nemôže tiež. Zvada medzi nami nastala, lebo mužova ex trvá na tom, aby k nám chlapec na vikend prišiel. Muž je ako slaboch nepovie ani pol slova, lebo ona by chlapcovi nahučala, že otec ho nechce. Ak ho pošle ešte infekčného ja ju normálne nahlasim že ohrozuje zdravie deti. Veď pre toho 17r je to sakra nebezpečné. Myslíte, že je to ok?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
majkamasar
8. jún 2023

Tak nech s nim ide otec na niekolko dni do hotela a poriesene. Neohrozi surodencov a mozno ma matka nieco naplanovane ved ked je s nim sama tiez potrebuje cas pre seba.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
tamitamitami
8. jún 2023

Nechápem prístup oboch rodičov....Muž vie akú máte situáciu mal to normálne odkomunikovať a vysvetliť že to nejde. Ponúknuť náhradný termín, spýtať sa ako inak by mohol pomôcť lebo áno súhlasím s názorom že je to aj jeho dieťa.
Matku nie úplne chápem (môže byť unavená, má dohodnutý niaky program, nedá sa jej viac ostať doma) ale predsa len ja ako matka by som mala lepší pocit keby mi choré dieťa ostane doma a normálne sa dolieči, určite by som ho na silu niekde nechcela dať. Ale tak možno sa jej naozaj už viac doma ostať nedá (tak to rieši takto).

Skús sa ešte raz porozprávať s mužom nech sa niako skúsi dohodnúť s ex (má ho mať on takže ak ona nebude chcieť nič stým nespravíte), ak nie odíď na ten víkend niekde ty s deťmi (starý rodičia, hotel, chata). Predpokladám že muž kiahne mal tak sa bude môcť vpohode vrátiť po víkende domov. Deti by som určite nevystavola kiahniam hlavne toho staršieho keď je chorý.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
ankare
8. jún 2023

Ja Ťa úplne chápem. Ja by som k nám nepustila ani chorého človeka so soplom, nie to ešte s kiahnami. Chorý človek má byť doma.
Ak Tvoj manžel nie je schopný upratať svoju ex-ku, vysvetli jej to Ty.
Držím palce!

11mirka22
8. jún 2023

Ja by som sa z mužom nehadala.. Jeho ex je riadne mimo, keď choré dieťa nasilu tlačí z domu preč. A pre muža je to jeho dieťa rovnako ako to vaše spoločné, ktorému teoreticky kiahne neublížia. Ja na tvojom mieste zajtra zarezervujem hotel, penzión na tri noci hocikde, kľudne aj v najbližšom meste pre seba a svoje dve deti a rovno z prace sa tam ubytujem. Nech si muž užije syna a tvoje sa nenakazia.. Radšej obetujem peniaze ako hádku, ktorá vo vašom prípade ozaj nemá víťaza.

zuzanapjat
8. jún 2023

@kittykat22 aj keď ide o syna manžela... aj pre syna manžela je najlepšie aby ostal doma doliečiť sa a nie aby šiel k otcovi do domácnosti, kde je ďalšie dieťa choré s inou virózou. Veď to je v najlepšom záujme všetkých, teda okrem matky dieťaťa ktorá ho potrebuje mať preč cez víkend. Koľkokrát aj rodiny ktoré žijú spolu sa radšej izolujú od seba ak majú kde, lebo berú ohľad na členov domácnosti, ak majú ochorenie ktorým môžu ostatných nakaziť. Otec dieťaťa by sa mal izolovať so synom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vamajka
8. jún 2023

Prehanas mlady s kiahnami nejde do kolektivu ide k otcovi, ktory sa ma o neho starat aj ked je chory. 3r. to neublizi cim skor ich dostane tym lepsie a ten 17r. to zvladne. Ved aj ten 3r. ti ich moze doniest zo skolky a potom co?

koniarova
8. jún 2023

@vamajka keby si práve začínala v novej práci,tiež by si bola taká hustá?

zuzanapjat
8. jún 2023

@vamajka 17 ročný ktorý má práve oslabenú imunitu to zvládne? A za to sa zaručíš? Moja sestra mala kiahne ako 21 ročná čo nie je až taký vekový rozdiel a mala týždeň 40tky, halucinácie, chcela z okna vyskočiť, stav na hospitalizáciu. Vyrážky v očiach na intímnych miestach, proste všade.

maciatkolulu
8. jún 2023

Dobre sa zabávame ,v Rakúsku sú deti maximálne,e maximálne 10 dní doma pri ovčích kiahniach. Niekedy po týždni,šup do škôlky,školy,túto ide dieťa k otcovi. Keď ten mladší chytí v škôlke kiahne,kam dáš 17ricnehi,žena dráha,s tebou to musí mať manžel ťažké. to dieťa z prvého vzťahu je rovnaké dieťa ako to tvoje malé, ma sa manžel desiť,alebo sa desil keď bol tvoj starší chorý a mohol nakaziť mladšieho a aj stredného? Dychaj

abbey1
8. jún 2023

No ale to dieťa nejde na návštevu. Ide k otcovi. Matka je s ním už druhý týždeň doma. Možno musí už do práce. Otec by nemal fungovať len v pekné a slnečné dni na prechádzku a výlety.Aj starostlivosť o choré dieťa si treba podeliť.
Neverím, že ho tam expartnerka posiela len tak na truc.

vkatush
8. jún 2023

Inak, 17 ročný je (skoro) dospelý človek. Ak bude chorý, ostane doma sám, kým budete s mužom v robote. A ak by bol chorý aj 3 ročný, verím, že sa dokáže postarať aj o neho na pár hodín, aby si nemusela brať očrku, keď nemôžeš.

Možno sa nakazí, možno nie. To celý život žiješ spôsobom čo ak, tak radšej nie?
Ja by som toho 10r zobrala. Chudáka si hádžete ako horúci a zhnitý zemiak 😑

A ako vyššie písali, ak ti to AŽ TAK vadí, nech muž ide do hotela na víkend so synom. Nenakazí nikoho, spokojná budeš aj ty aj ex.

vamajka
8. jún 2023

@koniarova
@zuzanapjat Dotycna zije s muzom, ktory ma dieta a ten co sa onho bude starat len ked je zdravy? Ja si myslim, ze ked dieta dovrsi 3r. tak povacsine ide kazda do prace a choroby sa im nevyhnu ci? Vase deti boli cely skolkarsky cas zdrave?

mircalla
8. jún 2023

@kittykat22 Inkubacna doba pri kiahnach je 14-21 dni, nie 4-7 dni. Realna skusenost 14 dni
Odporuca sa ostat doma 2 tyzdne. Infekcnost je az do zaschnutia poslednej vyrazky.
Kym date viacere nejake bludy na net, aspon si to overim

https://www.detiadorast.sk/?ovcie-kiahne-varicella

https://www.mudrstorcelova.sk/uzitocne-informac...

letfenixa
8. jún 2023

@lentilka46 pasovy opar môže dostať úplne každý kto prekonal kiahne a bez ohľadu na to, v akom veku ich prekonal.

mircalla
8. jún 2023

@abbey1 Je s nim doma, je chory, ma vysokoinfekcnu chorobu takze by zial mal ostat doma aj nadalej. Ked mam chore deti, ostavaju na jednom mieste

zuza265
9. jún 2023

@klara351 takze ty by si si v jej situacii nechala ohrozit deti? Nech sa siria kiahne a nech su doma dalsi mesiac. Kvoli jednemu vikendu. Ano? Cize aj keby chce prist niekto na navstevu s kiahnami - ved podte. Ale on sa o dieta stara aj ked je chore. Ale je ine prist so soplikom a kaslom a ine s kiahnami. Ved pre boha rozmyslajme trosku. Autorka uvadza, ze s beznymi chorobami dieta chodi k nim a bezne sa on postaraju. Ale kua vedome roznasat kiahne nie je okej. Opytaj sa kludne lekarov co ti na toto povedia. Aj na kiahnove party - lebo toto je to iste. Som zvedava ako by si sa zachovala v jej situacii. Naozaj.

zuza265
9. jún 2023

@tamitamitami aj toto je moznost. Ist na vikend prec. Ale aj ona ma choreho starsieho nie?

zuza265
9. jún 2023

@kittykat22 myslim si, ze zavolat na hygienu vie aj bez toho, aby hulakala na dieta - tym chcem povedat, ze nikde neuvadza, ze sa bude hnevat na to dieta a bude k nemu hnusna. Toto je domyslanie. Na druhej strane ohrozuju sa kiahnami dalsie deti a to by vadilo aj mne … som zvedava ci by ta mamina dala svoje dieta, ktore nemalo kiahne do tejto domacnosti, keby ich mali tieto deti. Ci by nepovedala prelozme to… ale chcela by si nakazit svoje dieta a byt s nim doma 2 tyzdne +

majla87
9. jún 2023

Autorka, tak ak je starsi zaockovany proti kiahnam, tak sa nemusis nicoho bat.

erickatt
9. jún 2023

Ja ta chapem, hlavne ze tvoj starsi je. Chory a chytit do toho aj kiahne je asi dost nebezpecne.

zuzanapjat
9. jún 2023

@vamajka moje deti boli doma a sú doma aj teraz, akonáhle majú náznaky choroby. A som na prášky z toho, že do týchto zariadení sú posielané choré deti aj v tom prípade že majú mamičky doma. Totižto pre jedno dieťa "len soplík" môže pre druhé znamenať vysoké horúčky a otrasenú imunitu na týždne. A to platí aj pri kiahňach. Choré dieťa má byť doma a podľa možnosti ak má súrodencov, tak normálny človek aj vtedy sa snaží deti aspoň vrámci domácnosti izolovať, vetrať, dohliadať aby nepoužívali rovnaké uteráky, lyžičky apd. Mne keď je starší chorý, tak mladší spí so mnou v spálni. Tu ide predsa aj o to dieťa s kiahňami, že ho chce matka natlačiť do domácnosti kde je ďalšie dieťa s virózou.

mircalla
9. jún 2023

@zuzanapjat Aspon vidim, ze tu posielaju chore deti kade tade, vobec im to nevadi. Nastastie mame dobru imunitu, ale tie matky, co maju deti vecne chore ich musi zdvihat zo stolicky, vsak nakazit sa moze kdekolvek no a co

sense
9. jún 2023

A keď ti ich mladšie donesie domov, pošleš staršieho z domu preč aby ich nedostal? Možno aj matka dieťaťa už musí do prace a áno sú aj ľudia čo pracujú aj cez víkend. Zobrala si si muža s dieťaťom, tak trebalo rátať aj s tým ze dieťa môže byť choré a ze otec nie je len na výlety a keď je dieťa v poriadku ale o dieťa sa treba starať aj keď je choré a argument ze nemôže ísť na OCR. Prečo by nemohol? To musí vždy len matka byt na OCR? A ist s platom dole, lebo pochybujem ze otec dieťaťa zaplatí v daný mesiac viac

mariska1989
9. jún 2023

Má ešte inkubačnu dobu tak jám ho chce dať ? .na surovo povedať nie .pokiaľ nebude mať preč všetke chrasty nemôže ísť nikam .čo je je....a

felycity
9. jún 2023

ja si len dovolím podotknúť, že tu nejde o to, že matky schvaľujú poslať dieťa kade tade, ale o to, že ex partneri sa nevedia dohodnúť a teda ak ex manželka trvá ( čo si myslím, že normálne nikto neschvaľuje jednanie exmanželky ), že dieťa má ísť k otcovi, tak je nutné nejako problém vyriešiť, ale nahlásiť? Je predsa aj on otec dieťaťa, takže buď sa dohodnú, alebo musia nájsť iné riešenie, ale nahlasovať? Autorka napísala, že je očkovaný, tak predpoklad je, že snád to nedostane, ale tiež treba uvažovať aj smerom do budúcna, ked je to nebezbezpečné, čo bude vždy..., že tomu sa nebude vedieť vyhýbať. pevne verím, že rodičia dieťaťa sa rozumne dohodnú...