Manželské výživné

4samanta4
24. nov 2011

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Pred vyše rokom sme mali súd ohľadom výživného na mňa ako manželku. Pri tomto pojednávaní mi toto výživné bolo priznané, avšak manžel, v tejto dobe už ex sa odvolal a robí to až doteraz. Stále čakám či súd rozhodne aj bez nás alebo budeme predvolaný na krajský súd. Prosím napíšte či je možné stále sa tak odvolávať a čo robiť aby konečne súd rozhodol v môj prospech. Momentálne som bez práce, bez príjmu, takže mňa aj moje dieťa (ak nerátam to úbohe výživné) musia živiť moji rodičia. Za vaše odpovede vopred ďakujem

votaress
24. nov 2011

Doporučeným listom treba vyzvať odvolací súd aby vo veci konal, prípadne aby Vám oznámil prekážky v konaní. Zároveň môžete aj nahliadnuť do spisu súdu za účelom zistenia aké úkony odvolací súd vykonáva.
Pokiaľ ani na základe uvedenej doporučenej výzvy Vám nepríde odpoveď, doporučujem podať Sťažnosť na prieťahy v konaní.
Najčastejšie problémy v oblasti výživného sa týkajú neplnenia vyživovacej povinnosti riadne a včas a tiež stanovenia jeho výšky. Okrem vyživovacej povinnosti rodičov voči deťom máte právo aj na Príspevok na výživu rozvedeného manžela.

4samanta4
autor
24. nov 2011

Čo viem jedinou prekážkou je že ex sa stále odvoláva. Je nejako počtom stanovené koľkokrát sa môže odvolať? Alebo teraz už len čakať kto z nás to vzdá? Lebo sa obávam toho, že miniem viac na advokátku ako dostanem.

kaby
25. nov 2011

@4samanta4 Vynikajuco ti poradila votaress, uz cakas prilis dlho... urcite urob to, co pise... Tento ukon zvladnes aj sama, bez pravnika...
Co sa tyka odvolania vo veci vyzivneho na manzelku, ex manzel sa mohol odvolat len voci rozhodnutiu okresneho sudu... Je na zvazeni krajskeho sudu ci je potrebne predvolat vas, alebo rozhodne bez vas, pripadne vrati vec na konanie opat okresnemu sudu. Najlepsi pripad je to, ak krajsky sud potvrdi rozsudok OS. V tom pripade sa ex uz odvolat nemoze a v stanovenej lehote bude musiet vyplatit vyzivne na manzelku, ktore ti prislucha do dna pravoplatnosti rozsudku o rozvode.. .
Drzim palce..

4samanta4
autor
14. feb 2012

ahojte, už ma čaká pojednávanie ohľadom toho výživného. Neviete niekto ako prebieha pojednávanie na krajskom súde?

kaby
14. feb 2012

@4samanta4 V senate na krajskom sude sedia 3 sudcovia, kazdy z nich by mal mat nastudovany spis... V podstate su uz rozhodnutí, aj ked predvolali vas, aby vas vypoculi. V zasade vsak tieto vypovede uz nie su take dolezite ako konanie na okresnom sude. NO urcite zalezi aj od konkretneho pripadu, okolnosti, je to velmi individualne.... Kazde pojednavanie je ine, preto az tak jednoznacnu odpoved neocakavaj.. 😉 drzim palce, daj vediet ako to dopadlo

4samanta4
autor
16. feb 2012

Vyhrala som!!! Hurá. Už sa len obávam pomsty zo strany ex ale s tým sa budem zapodievať až potom 🙂

jolly84
29. mar 2012

tak super, tak gratulujem)))))

andrejockaaa
14. apr 2012

Ahojte dievcata, som smutna a hladam pomoc. Budem vdacna vsetkym radam, ktore mi tu napisete, ci uz z vlastnych skusenosti alebo skutocnym pravnym radam.

V najblizsej dobe ma caka sud ohladne vyzivneho. Moj byvaly muz stratil zamestnanie, behom par dni mi prislo doporucenie k sudu o znizenie. Je mi z toho zle, zijem v podnajme a vsetko co sa tyka starostlivosti o dieta hradim ja. On jej neprispeje nic navyse okrem toho vyzivneho 110€. Berie si ju velmi malo, takze aj program cez vikendy ostava na mna a vsetko hradim ja.
Mam uz nespocetne vela dlhov a keby nebolo mojich rodicov, tak som asi bezdomovec, lebo by som nedokazala z prijmu 300€ platit aj podnajom.

Poradte mi prosim ako sa mam na toto vsetko pripravit, co si mam pripravit :(

Budem vdacna za vsetky rady.

zabka88
16. apr 2012

@andrejockaaa ahoj, dobre tomu chápem že ťa čaká súd o zvýšenie výživného? ak áno, tak si priprav rozpis všetkých reálnych výdavkoch ktoré s dieťatkom máš plus vyčísli svoje náklady na bývanie a domácnosť, priprav si účty, bankové výpisy.. proste argumenty prečo potrebuješ viac peniažkou.. držím palčeky nech ti to vyjde 😉

alexandra
16. apr 2012

@andrejockaaa Muz plati vyzivne az kym sud nerozhodne inac, cize kym sud nevyda rozhodnutie, nemusis sa obavat.

andrejockaaa
17. apr 2012

zabka88-nie, prave naopak. Exmanzel podal o znizenie, sud mame za par dni.
tento mesiac mi nezaplatil vyzivne.

zabka88
17. apr 2012

@andrejockaaa ale postup je podobny, platiť je ti povinný kým nový rozsudok o výživnom nenadobudne účinnosť, takže tá povinnosť mu nijak nezanikla. Môžeš na to upozorniť vo svojom stanovisku - že neplatí ale musíš sa pripraviť že toto súd rozhodovať nebude, to si budeš musieť vymáhať osobitne..

andrejockaaa
17. apr 2012

Ale aspon sa to bude brat do uvahy. Aka je pravdepodobnost toho, ze mi bude meskat napr. mesiac s vyzivnym, nejakou castou a ze ked pojdem podat navrh na exekuciu, ze sa toho exekutor chyti? Myslim to riesenie pred tym cinom, ze ti nezaplati 3 mesiace.

alice107
17. apr 2012

@andrejockaaa ak ti manzel v lehote splatnosti nezaplatil vyzivne alebo cast z neho ,tak okamzite mozes dat navrh na exekucne konanie .to nema nic spolocne s pojednavanim o znizenie vyzivneho..ani s lehotou nezaplatenia vyzivneho za 3 mesiace.to je vec trestopravna.ide o trestny cin .zanedbania povinnej vyzivy.ak v priebehu najmenej 3 mesiacov povinny rodic nezaplati vyzivne,dopusta sa trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy.
ale s exekucnym konanim to nema nic spolocne.
sudne konanie o znizenie vyzivneho podal tvoj manzel,kedze statil pracu a jeho prijem sa znizil.preto ziada znizenie vyzivneho.ak predlozi relevantne dokazy,tak mu sud moze sumu vyzivneho znizit.ty mozes argumentovat a predlozit dokazy,kolko potrebujes objektivne na vyzivu dietata.ale podstatne bude,ci prijem povinneho otca sa znizil/objektivne /.musis byt pripravena,ze vyzivne sa na cas moze znizit.ak dovody pominu,mozes podat navrh na zvysenie vyzivneho.

jakub2222
21. apr 2015

a co tak najst si robotu??? este sa chvali ze vyhrala sud.... cele zle trapne ste zeny

stela310
4. máj 2015

@jakub2222 bola by som velmi rada keby si bol napr..v mojej situacii....... som presvedcena ze by si si to hodil.....nesud ked nepoznas kto ma aky problem a ci nahodou manzelske vyzivne nieje jedine vychodisko...kto nezazil,nepochopi