Máte nejaké finančné rezervy pre prípad rozvodu?
Opýtala sa ma známa v neľahkej životnej situácii 😢 a dala "chrobáka do hlavy". Byt na manžela, bez práce, manželstvo v ohrození a neistá budúcnosť...
Zaujímali by ma prípadné vaše skúsenosti, či máte nejaké hlavne finančné rezervy, keby zostanete samé, len s dieťaťom, teda bez manžela, či partnera?
@maminuska vieš, ale keby sa niečo stalo, nebodaj rozvod, tak polovica z tých našetrených peňazí patrí mužovi. V bezpodielovom manželstve je to tak. Ty by si ochotne venovala polovicu z tvojich úspor mužovi, ktorý by sa s tebou chcel napríklad rozviesť a trval by na rozdelení majetku? No ja teda nie. A keď teda zadné dvierka, tak zadné dvierka. Tie peniaze sú proste železná rezerva a to že muž o nich nevie? No a čo. Ako som spomenula, človek nikdy tak celkom nevie, s kým žije až dovtedy, kým sa nevyskytne nejaká extrémna situácia. Už som videla také manželstvo - ukážkové 15-ročné manželstvo sa skončilo a manželia sa nechutne naťahovali o majetok.
aj nedávno som to zažila. Muž si našiel milenku, a čo sa týka majetku, tak to rozdelil tak, že zobral si auto, byt nechal žene s tým, že on už hypotéku platil dosť a viac nebude a nech sa stará ona ako vie. No proste skvelé. Fajn, že neostala s dieťaťom na ulici, ale teraz sa môže zodrať, aby aj tak nakoniec o ten byt neprišla. V dražbe.
baby no super 🙂 a ja žiadnu rezervu nemám 😢 ,ale tak s mm si doverujeme,a viem,že nech by sa stalo hocičo,nenechal by nás s malou v štychu 🙂 možno som naivná,ale nikdy ma ani nenapadlo mysliet na zadné vrátka,šla som do vztahu a manželstva s tým,že dovera nadovšetko,a tiež s tým že to bude navždy,viem,stat sa može hocičo,ale svojmu mužovi verím,takže...,a ešte si myslím,že niekedy,nehovorím že vždy je to tak,ale mám v oklí pár takých prípadov,že jeden z páru myslí už od začiatku vztahu nato,že čo ak bude raz koniec,a podla toho sa aj chová,teda všetko na polovicu,financie atd atd.,a tým akoby si ten koniec vztahu aj sám alebo sama privolávala,ja sa snažím nemysliet na takéto veci,a žit prítomnostou a spoločnou budúcnostou,ale hold šikulky ste 🙂
@hadassah ja som presne v takej istej situácii, s bývalým sa natahujem o byt , ktorý dali rodičia mne ale otec trval aby formálne bol napísaný aj na manžela, že on by nič predsa nechel v prípade rozvodu .Rozviedli sme sa a hups už sa súdim o byt, chce polovičku aj ked sviniar nan neprispel ani korunou.
Nechápem ženy ktoré prinesu do manželstva byt svoj vlastný a potom sa pýtaju že či maju prepísat polovičku na partnera lebo on tam predsa tiež býva, a robí na nich nátlak
@ttrrinitty sa oplati dat pozor...ale vazne...poznam viacero pripadov, ze muz by nikdy nic take nespravil, dobrak od kosti a hups...stalo sa...ono muzi niekedy tymto sposobom radi zenu pochybne trestaju...snad to nebude tvoj pripad, ale slepo sa neoplati verit, sme predsa len velke dievcata uz....
@amouramour to je absolutna pravda, ten kto sa mstí nepozn hranice, najväčší dobráci su niekedy aj najväčší hajzlíci.
@maminuska no viem, ze sa tak zachoval jeden znamy...mal penazi vyse hlavu a svoje dieta ktore dovtedy miloval, prekracoval a neprispieval na neho a nechal ho pomaly hladovat...a to len aby bol z nejakych pochybnych dovodov zly na zenu...
@amouramour
@maminuska viem baby že máte pravdu,a určite vychádzate aj zo skúseností,a velmi dobre to viem aj ja,že niekedy sa slepo verit neoplatí,aj to poznám,ako sa z dobráčiska vyklul total (sorry za výraz)hajzlík,ale predsa mi to nedá,možno som fakt taká naivná 🙂 ,ale ja ešte (teda zatial)verím v to,že dvaja inteligentní ludia,ktorí spolu niečo prežili a majú spolu dieta,sa dohodnú,aj ked nie vo všetkom,ale už ked kvoli ničomu inému,aspon kvoli dietatu pristúpia na kompromisy a rozumnú dohodu,klop klop...dúfam,že mi to raz nebude osudné 🙂 😕
@hadassah prave, ze ked si to clovek odmaka, tak sa vela nauci, posilni ho to...ale ked dostane vsetko od rodicov, tak sa nenauci zit zivot, nenauci sa prekonat sa, bojovat, vstat z nuly...ja som dostala od rodicov vsetko a potom sme o to vsetko prisli vdaka podnikaniu, takze som zostala s holou 'ri...u', nemala som ani kde byvat, spavala som v priestoroch nasho 'biznisu' na zemi na zinenkach. Bolo to fakt hrozne, ale postavila som sa tomu, nasla pracu, aj ked slabo platenu, ale stacilo aspon na prenajom a pomaly som sa z toho dostala a vobec na toto obdobie nespominam nejak bolestne, ale vdacne, ze som to mohla zazit, nadobudla som vieru v seba, uz sa nebojim, ze zostanem na ulici, ze sa v zivote stratim, atd.
Ved su rozne zivotne poistky, v pripade najhorsieho, aj v pripade trvalych nasledkov...moj muz taku ma.
@ttrrinitty nechcem ti brat iluzie, ale precitaj si nejaku tu temu tu na MK a pochopis, o com rozchody/rozvody su, o vsetkom inom, len nie o dohode v prospech deti.
Veru tak dievčatá. Ja osobne mám milujúceho muža, nosí ma na rukách, splní mi čo mi na očiach vidí, ale..... polovicu bytu na neho neprepíšem!!!! Taká tupaňa naivná nie som. A to si ho naozaj vážim a aj ja pre neho robím, čo vládzem. Každý deň s heslom "sicher je sicher" . Nie som veštica, aby som mohla predpovedať, čo bude o 10 rokov.
@ttrrinitty môj bývalý manžel , pôsobil ako dobrák od kosti , o deti sa počas manželstva staral , nebol zlý otec len mizerný manžel.Byt mi dali rodičia a môj otec mu táák veril a chcel aby sa necítil môj exmanžel trapne, tak trval na tom môj otec aby bol napísaný aj na neho.
Po čase sme si prestali rozumiet a sme sa rozviedli a..... odvtedy jeho jediná starost o deti je poslanie výživného, nijak inak sa o ne nezaujíma, žiadne darčeky, žiadne návštevy. Dnes má moja staršia dcéra 16 rokov, neposlal jej ani pohľadnicu , teda presne za 5 minut, o darčeku od neho môže iba snívat.
A z bytu chce samozrejme pri BSM polovičku, môj otec sa chytá za hlavu že .... taký dobrý človek to bol vraj 😠
@ttrrinitty ja som bohuzial dvoch inteligentnych ludi nevidela dohodnut sa inteligentne...castokrat muz chce zacat novy zivot a na ten stary aj deti zabudne...sestra mala "otca roka" vsetci jej ho zavideli, vykaslal sa na nu a decka a ani sa im neozve, neprispieva na nich...a do neho by som to nikdy nepovedala teda...
@amouramour aj ja som už takých ukážkových mužov a otcov videla. Potom im preplo, obrat o 180 stupňov.
@amouramour mne ked povie terajší manžel ( inak dobrý otec a dobrý manžel ) že on by nikdy neopustil Romanku , sa len v duchu pousmejem, toto som už niekedy raz počula - od bývalého manžela ked sa nám rozvádzali spoloční známi to len rozprával a čo je ten Jano k...., ved je to jeho krv a je mu vela platit na syna 4 tis.Sk ? No a ked sme sa rozvádzali my , musela som z neho tie peniaze doslovne páčit to už jeho krv nebola 😒,chel prispievat na syna 1000 Sk a na dcéru 1500 a to pred štyrmi rokmi. Takmer po rozvode odstavil deti na vedlajšiu kolaj , po roku sa oženil a odvtedy ho vídam iba na súdnych pojednávaniach, a na deti sa ani raz neopýtal ako sa majú.
baby ja velmi dobre viem ako to myslíte,a čítala som aj počula,dokonca videla,to o čom tu píšete,niesom zasa s marsu,len zasa nie v každom prípade to tak musí dopadnút,poznám aj páry,ktoré aj počas aj po rozvovom konaní vedia hodit spoločnú reč a dohodnút sa,síce je ich ovela menej,ale sú aj také prípady,kde to funguje
@aliza chápem o čom to je,teda vadčšinou je to kruté,nespravodlivé,bolestné,niektorých chlapov by som ukamenovala,ešte pekne povedané,ako dokážu všetko rýchlo hodit za hlavu a žit iný život,ja chápem,a stotožnujem sa s vašim názorom,len vravím,že sa radšej snažím mysliet pozitívne,je mi jasné,že tie ktoré s rozvodom máte skúsenost,či s rozchodom,máte už realistickejší názor a podložené argumenty,to je jasné
@maminuska to je teda fakticky sila,fest dobrého ocka musíš mat,za dobrotu na žobrotu,ako sa vraví,to je velmi úbohé od tvojho manžela,že žiada čo nenadobudol,len získal od nezištného a dobrého svokra,tomu sa hovorí prefíkanost 😝 MM je zatial dobrým otcom aj manželom,dúfam,že mu to aj zostane,no fakt je ten,že život je nevyspytatelný a treba rátat zo všetkým,no rezervy si nerobím,teda aspon zatial,neviem,no všetko je v dnešnej dobe možné a možno k tomu časom dospejem aj ja,len dúfam že nebude neskoro,zatial klape všetko ako má,a myslím si že ak by som začala pocitovat nejakú neistotu,neklapalo by nám to,alebo by mi niečo zásadné na manželovi vadilo,tak by som di rezervu robila už dávno,no zatial naštastie nemám ten pocit,je úbohé ako sa chlapi nazývajú otcami,a pritom sú akurát tak ochotní ledva zaplatit aslimenty(čest výnimkám)z takých sa mi dvíha tlak 😝
@maminuska tak tak, presne tak to je. MOze sa stat cokolvek. A inak sa rozmysla ked je clovek bezdetny, moze si dovolit aj "hrdost" stylu - ved nech si ex necha co chce pokial sa ide handrkovat. Ale ked ma clovek deti, vsetko ostatne ide stranou. Jedine co ma zaujima je aby moje dieta nezostalo na ulici.
Takeho otca roka som tiez poznala. Vzdelany, doktor, bez financnych problemov, milujuci tata. A hups, stalo sa co sa nemalo, rozviedli sa. A verte alebo nie, zenu aj s dcerou vyhnal z bytu (mal ho na seba) aby mohol zacat novy zivot s novou zenou a matka jeho dietata mala aj v obcianke pekne ako bezdomovec, ze trvaly pobyt OBEC!
ja osobne som uz hadam odkedy som zacala mysliet doma rodicom hovorila, ze ja od muza nikdy zavisla nebudem...sice som na vela veci hovorila nikdy a nakoniec to bolo inak, ale tohto som sa drzala...vzdelanie, zarobit si peniazky, dobra praca - investicia do buducna...tak aj sme sa s MM brali po 6 rokoch uz spolocneho zivota, ale s tym, ze kazdy z nas mal slusne nasetrene, plus dobru pracu s dobrymi vyhliadkami do buducna..vtedy sme sa az rozhodli zakladat rodinu, riesit byvanie, auto a podobne veci..Teraz mame aj poistky ale ja pracujem a zarabam slusne...neriesim kazdu korunu za jedlo ci kus nabytku, kupujeme podla toho, kto ma pri sebe peniazky ci kartu a ako je to vhodnejsie..ale viem, ze ak by sa stalo nieco take, ze nas mm opusti, tak aj keby som odisla z nasho domu, viem dobre vyzit z mojho platu aj s dietatom a v pripade najvacsej nudze mam aj slusne nasetrene...tak ako maminuska, aj ja by som chcela do buducna maleho vychovavat skromne a aby si vedel veci zasluzit, aj ked mu hadam budeme moct dopriat viac ako sme mali kedysi my...ja som ale vzdy mala pocit, ze sa chcem vediet postarat sama o seba, rodicia mi tiez prispeli na nejaky vylet a samozrejme aj veci co som chcela, ale casto som si privyrabala sama, pripadne som si vedela usetrit aj s 20 SK mesacne vreckoveho...rodicov som pozvala aj na nasu svadbu ako na party, zaplatili sme im hotel, spravili sme si svadbu malu a nechcela som od nich ani cent..skor im chcem davat ako od nich brat...myslim, ze aj keby sa nieco stalo mne, tak mm by maleho tiez pekne uzivil..snazim sa mysliet na zadne vratka uz roky, este ked som nepoznala mm...a moj mm je taky isty, preto viem, ze aj pre dieta aj pre seba mame iste moznosti A, B, C - aj keby doslo k najhorsiemu...
Je to pekne zit zo dna na den, len potom vidim tie rodinky v telke, v Lamparni ci aj v Modrom z neba, kde mamina/tatino placu, ze ostali na ulici s detmi, nemaju ich z coho zivit atd...a casto je to prave o tom, ze na co mysleli predtym? (samozrejme nemyslim tym teraz nejake zivotne tragedie a podobne, ale ze ich opustil partner)
ešte by som chcela dodat,na margo tej práce,my obaja s manželom máme tiež dobré pracovné miesta zo slušným zárobkom a keby dačo,tak jeden aj druhý sa vieme o seba postarat,aj o malú,ale neberiem to ako zadné vrátka,skor ako výhodu všeobecne pre nás,ako pre rodinu,tiež máme spoločné úspory,takže pre nás ako pre rodinu je to vyhovujúce,ak by sa niečo stalo tak poistky,to sú "zadné vrátka"výhodné pre nás ako rodinu,ved sme dospelý zodpovední ludia,tak treba byt zabezpečený,ale pre seba ako jednotlivca nejaké "zásoby"nerobím,tiež som neni závislá na manželovi a keby niečo viem sa postarat o nás obe,ale,ak mám prevdu povedat nikdy som takto,teda zatial,nad tým neuvažovala,skor to beriem ako plus pre nás všetkých
@maminuska, ja s tebou v principe suhlasim. Aj deti si viac vazia "zasluzene" veci nez to, co dostali "zadarmo". Oblecenie a topanky kupujem pekne a kvalitne. Je mi uplne fuk, ci je znackove alebo nie. A skolu sme vyberali taku, kde nestaci, aby rodicia platili, ale aj dieta musi "nieco" dokazat (pred dvoma rokmi z tejto skoly bez mihnutia oka vyrazili premierovu dceru, lebo chodila poza skolu, takze evidentne im "nelepi" ani z prominentnych rodicov ani "len" z platiacich) Chcela som tym povedat, ze take najpodstatnejsie zadne "vrata" pre mna su vedomie, ze moje dieta bude raz schopne (kvalitneho) samostatneho zivota a nebudem ho musiet zivit ja a ja budem mat dostatocne financne zabezpecenie, aby ma nemuselo zivit ono.
jasneze myslime... no horsie je to s praxou... nemyslim na to ze by ma manzel opustil äaj to sa moze stat, nikdy nehovor nikdy) no pri jeho povolani kamionistu, myslim na to, kolkoch nehod sa uz zucastnil a nic sa mu chvalabohu nestalo.. no nemuselo to tak byt. radi by sme si odkladali (udajne treba odkladat 20% prijimu domacnosti aby sa utvorila ako taka rezerva) ibaze sme mlada rodina, prave sme si zariadili byt, cakame mrnuska, a sporime na domcek....
takze rezerva je... ale len tak na pokrytie max 3 mesiacov.. co si uvedomujem ze je zalostne malo....
@hadassah takto som myslela, že "zadné vrátka", že niečo, čo nebude predmetom delenia sa v prípade rozvodu. Tiež mi to trocha príde také divné, ale tiež podľa skúseností, ktoré počúvam aj zo svojho okolia, skôr nevyhnutné, bohužiaľ 😒
@anjelicek26 1000 eur v zahranici neni nic moc, plus ak by stratil pracu bolo by ovela menej. A na SK sa len tak odtrepat nemozes, ked je manzel cudzinec povazovalo by sa to za unos. Ak ti muz poda o rozvod a vezme si dobreho pravnika tak ty bez penazi neziskas vela, este aj deti mu mozu pirsudit ak nebudes mat svojho pravnika. Najlepsie zadne dviera je mat bokom usetrenych dost penazi aspon na pol roka za predpokladu zeby nebol ziaden prijem. Bez toho aby manzel o tom vedel lebo ked pride k zlemu hned vybieli kasu.
@lucka1987 tiež som raz počúvala nejakú diskusiu a radili tam , ako si našetriť a keď tam zažali, že neviem koľko % a som si to vypočítala, tak by som jedla suchý chleba asi. Zas až takto sa to nemôže robiť, veď žijeme aj dnes, tak čo budeme mať z toho života? Fakt je treba hľadať vo všetkom tú zlatú strednú cestu 😉
@diid - isteze ano, ale pokial som na materskej tak usetrim prt a ani sa o to nesnazim... No a drahy plati uz alimenty na dve deti z prveho manzelstva (13&15 rocne) a plati 1350 eur a mal velmi dobreho pravnika, tak si to viem priblizne predstavit, kolko by pripadlo nam. A vravim, ja pojdem ked bude mat maly dva roky naspät do prace, tak to uz opät bude inak vyzerat... A deti nedostane s jeho 12 hodinou pracovnou dobou ani nahodou 😅 Pravnik nepravnik 😀
No to je jedno, vravim, sme cerstvo zobraty, ani nie tri mesiace 😅 Zadne dvierka nam snad nebude treba.
@jarunka111 tak ono nam by sa momentalne najblizise obdobie dalo odkladat aj 50% prijimu... leasing skoncil ( huraaaaaa) a platime len najom, a par sekov.. + strava.. dokopy max 700 eur..
ale akoby sme potom nasporili na domcurik? no asi ziadno... by sme ozaj zili len z toho aby sme si sporili keby cosi.... aj ked teda nie je to zle.. ale v dnesnej dobe je to dost tazko.
dnes sa chalupy nedostavaju za "korunu" ani byty za odrobene roky vo fabrike... vsetko stoji strasne prachy a pokial clovek ozaj nema uzasnu pracu kde zarobi 2 tis eur kazdy mesiac, a ked chce pritom sporit na vlastne byvanie tak nema sancu si aj nieco usporit bokom .
@anjelicek26 1350 na alimenty??? 😅 fuuuha, to musim otcovi povedat... nasa mama mala sudom prikazane platit 140 eur na oboch mladsich surodencov.. ale akosi sa roky rokuce nozmohla ani na jedno euro... 😅
@lucka1987 no veď to, že vieme si predstaviť ako by sme to chceli, ale horšie je to už v praxi. Ale pokiaľ sa dá aspoň ako-tak, tak je to lepšie ako nič 😉 Vidím veľkú radosť 😀 že leasing je už minulosť.

@hadassah súhlasím , až na to že tvorit skrytu rezervu za partnerovým chrbtom sa mi zdá nie príliš košér, ale inak do bodky súhlas.