Máte nejaké finančné rezervy pre prípad rozvodu?
Opýtala sa ma známa v neľahkej životnej situácii 😢 a dala "chrobáka do hlavy". Byt na manžela, bez práce, manželstvo v ohrození a neistá budúcnosť...
Zaujímali by ma prípadné vaše skúsenosti, či máte nejaké hlavne finančné rezervy, keby zostanete samé, len s dieťaťom, teda bez manžela, či partnera?
@jarunka111 jeej si ani nevies predstavit aka to je radost... 😀 😀 od maja 😀 sak som pomaly oslavolala.. 3 roky sme platili aj s poistkou havarijnou aj povinnou 380 eur 😅 . a mm mal aj chvilky ze nemal pracu, ked bola " kriza" aj kamiony nevyvazali... no a z mojho platu sa to veru nestihalo tahat aj najom, aj seky aj leasing..... tieto leasingy a uvery... to je na nervy.. clovek caka len kedy sa cosi stane a banka mu hned bere majetok 😖 my sme bolo pozadu s jednou splatkou. ( dva mesiace pred skoncenim leasingu) a uz pisali mm smsky ze ak do 7 dni nezaplati dve splatky naraz tak mu auto vezmu 😖 uz ked bolo takmer splatene
@lucka1987 ešteže sa vám to dobre podarilo doplatiť a teraz môžete na ten domček 😀 Tiež fajná zábavka, ale to bude úžasný pocit, keď sa budete sťahovať 😀 😀 😀 Troška som sa nechala uniesť, lebo aj my by sme chceli, ale...
@anjelicek26 no v nasom pripade teda prijmu matky ..lebo otec nas vychovaval... teraz este dvaja surodenci ostavaju... nastastie my sme neboli odkazany na jej vyzivne.... takze si ho otec ani nepyta spatne ani nic... aj ked za tie roky su to uz pekne prachy..
no to ano... to si clovek nemoze vela vyskakovat z toho co ostane.. 😕 ale kukam ze zijes v UK, lebo tu si " obycajna"rodina nedovoli platit s tychto platov take pálky..
@jarunka111 no zabavka 😀 😀 optimisticky planujem ze co a ako, a robim rozpocty na 5 rokov dopredu... kalkulacie ze ako daleko sa mozme so stavbou dostat aby sme nemuseli uver brat... takze ked som ratala realne za 5 rokov mozme mat stavbu zastresenu zaoknenu, a mozme vziat uver na dokoncenie...
len ono sak vies.... to su LEN plany.... vzdy sa moze cosi stat....
a mozno vyhrame v lote a plany pojdu do kelu, lebo si kupime nejaku velku rezidenciu 😀 😀 ja stale hovorim ze nikdy nehovor nikdy, lebo vacsinou co som to hovorila tak sa mi to vypomstvilo...
@lucka1987 - my zijeme v nemecku, v UK sme dufam len na dva roky, aj ked drahy vcera splietal, ci neostaneme o rok dlhsie, no ani nahodou... v nemecku mame nas domcek, co tam teraz stoji a nikto tam nebyva, tu mame sice prenajaty dom, ale klasicke anglicke "stavitelstvo" proste aj dnes kurime, lebo izolacia neexistuje 🙄 A to je vraj dom lepsej kategorie 😕 No ale prt, fakt hruza... Ja som doma na materskej, nastastie mam matersku z nemecka, plus oba rodicaky, lebo som robila az do materskej normalne v nemecku, tak som dostala na dva roky po 900€ takze to mi uplne staci na veci pre deti a pre mna, je to fajn.
ahojte tak co k tomu...je mi luto ak ste spoznali zlo...to som spoznala aj ja s ex..nemali sme deti ale bolo to tvrde..velmi tvrde..samozrejme rychle vyhodenie na ulicu ked prisla druha...byt bol prepisany na jeho brata..tazke to veci boli...a taky dobrak to bol..teraz mam iny vztah aj deti..aleee svoj byt maly ale moj...byvame u neho...v jeho dome...ale ziadne spolocne ucty..platime podla dohody..stale mam pred ocami hrozu z byvalym natahovanie sa po sudoch....a hoci sme mali len psa..uz nikdy ho nechcel vidiet ani sa na podotykam jeho steniatko nepytal...a aneverim v slusne rozvody boli sme spolu desat rokov..a on si nasiel milenku...ale ta mu kazala co ma robit a ako sa mstit..preto ak sa da...treba mat rezervy nie pre svoj prospech ale pre deti a neprepisovat nic..na co ten druhy nema narok...a majetok mat svoj osobny..mat zavet...a vsetko aby islo na deti...lebo ak prepadne muzovi moze sa druhykra ozenit a len boh vie aky bude mat druha zenska vzath k nedajboze opustenym detom..nam sa to v rodine stalo ze macocha vzala vsetko...takze ja sa istim aj zavetou...v prospech mojich deti...ja nehovorim ze sucatnemu partnerovi neverim...ale...radsej deti zaistim ,,,,,,nesudte ma priliz...su to skusenosti
My to máme presne naopak. Byt je napísaný na mňa, peniaze - rezerva je na mojom účte. Keby sa niečo stalo, môj manžel nechce nič. Veď by to zostalo aj jeho synovi.
@anjelicek26 no tak aspon to mas super.. mne sa paci ten system tam.. aj mm kedysi strasne chel ist do nemecka, kedze tam vozi tovar a mal tam na ruke pracu... no mali sme pred svadbou a ja po nemecky viem len pozdravit a tu smiesnu vetu "moja mila ty si sv*na " to este z cias ZS 😀 😀 😀 takze je to pre mna uuplne cudzi kraj.. 😅 ale kamoska tam zije a je na urade prace momentalne.. tiez vravi ze ma bez par eur 1000 eur podpory... no zas aj vydavky vacsie na byvanie...
ja som asi ten typ co v zahranici vydrzi max 3 mes... este som dlhsie nikde nevydrzala.. som asi nejaka patriotistka alebo co 😀
@lucka1987 loto je tvoje a ideš do haciendy, vianoce budú veselé 😀 😀 😀 Presne tak, nikdy nehovor nikdy... A ak nebude loto, tak bude miminko a to uvidíš tú obrovskú radosť 😀 😀 😀
@locko007 aj u nas je byt na mna... auto na mm. a peniaze na ucte mame na spolocnom... ja sa nezatazujem otazkou co pri rozvode.. ak by nejaky nastal..... vtedy sa to da zvladnut a dohodnut sa.. aj ked nikdy nevies, moze prepnut aj chlapovi aj mne.. clovek sa meni... viac sa obavam toho ze by sa mm nieco stalo.
jasne, zadne vratka musia byt... je blbe, ze clovek musi mysliet na to, ze sa rozide/rozvedie, ale stava sa a je naivne mysliet si, ze prave mna to necaka... a zabezpecit svoje deti je nutnost...
ale zas, nic si nedopriat... co mam zo zivota, ked budem len setrit? 😀 zivot treba zit, uzivat si a nie neustale setrit... ale to je asi dost individualne, niekto moze aj odkladat aj zit, iny zije "z ruky do huby"...
@lucka1987 - v zahranici si zvyknes, len jazyk aspon zaklady treba vediet, inak je clovek trochu izolovany. No neviem podporu, ja som po tyzdni hladania prace mala dve ponuky, z ktorych som si jednu fajn vybrala, len 35 hodin tyzdenne a len kilometer od skolky mojej dcerky, sedem kilometrov domenkov, proste parada. No a system tu fakt museli zmenit, kedze tu je uplne nizunka porodnost, tak teraz dostavas velmi slusnu matersku na rok, ak si ju rozpolis, tak na dva roky.
My by sme zili na slovensku, ale pracovne nam to teraz nevychadza, mozno o tri roky skusime aspon cesko, madarsko ci prilahle oblasti 😅 Najprv hajde aspon na chvilu do nemecka 😅 Lebo dcerka mi uz len po anglicky rozprava, nemcinu a slovencinu mi totalne ignoruje potvorka 😠
neviem si to sice predstavit,ze sa rozijdeme este pocas nasho zivota 😅 ,ale viem s istotou,ze manzel by sa o svoje deti postaral...z akejkolvek strany.moja mama zije sama vo velkom rodinnom dome-otec nedavno zomrel a brat byva uz dlho sam,takze urcite by som neostala na ulici.skor sa obavam co i len pomysliet na to,ze by sa s manzelom nieco stalo tu v zahranici a ja ostanem sama s detmi....tam by sa nam karty zivota poriadne zamiesali uz pri rieseni problemu dostat sa na Slovensko s troma detmi a vsetkym co tu mame.
@anjelicek26 dufam, ze tieto rady nebudes potrebovat ani nikto z nas tu. Vies, lebo na starsie deti sa platia alimeny vyssie, na mensie menej, taktiez ked ty budes pracovat alimenty budu ovela nizsie a nedajboze strati pracu, tak na 4 deti bude davat minimum. Deti mu tiez mozu pridelit na 2-3 dni v tyzdni, ved v praci by si bola aj ty takze deti by boli v skole alebo opatrovatelky aj tak. A ked mal dobreho pravnika tak ty by si musela z vlastnych penazi zaplatit svojho. Ja som tiez na materskej a si chodim 1-2 do tydna zarobit, manzel nevie kolko dostavam ani ma nepyta ja si vsetko odkladam pre seba. Clovek moze setrit kolko chce, pri rozvode nevyhrava ani muz ani zena, a uz vobec nie deti
Rada by som ešte napísala, že dávajte si pozor na polovičky keď su náchylné na bratie úverov, to je môj prípad. Svojho muža milujem ( ale aj my sme už prešli pár krízami ), ale velakrát som som sa jasne postavila proti zobratiu uveru na hocijaku dalšiu hovadinu.
Splácame už hypotekárne uvery - môj manžel na byt ktorý nadobudol pred manželstvom a potom na spoločný byt, takže sme zadlžený dosť.
Teraz mu ponukli na ten jeho byt prefinancovanie v inej banke, uver by bol výhodnejší to bez diskusie, banka by vyplatila jednorazovo v predchádzajucej ale !!!!! nový uver by bol na nás oboch teda by postavil ma do situácie že by som mala pasíva ale žiadne aktíva 😒 . Príepis časti aktív na mna nie, pasíva - no však sme manželia on by ma nikdy neoklamal tak ako bývalý manžel
Povedala som jasne nie, aj sa trocha hneval ale som nepopustila , vraj mu neverím. Ale verím , ale len pokial sme manželia, niekedy sa váš partner dokáže zmenit na riadnu beštiu , zvlášt ak je štvaný milenkou ( bývalý manžel ), takže som mala návštevy sociálky počas rozvodu , trestné ktoré na mna podával a teraz sa s ním tahám po sudoch kvôli bytu.
Kamarátka žila s partnerom 10 rokov !!!!!, ukážkovite sa staral o jej dve deti a o tretie spoločné, zobral uver na rekonštrukcii bytu , ona mu ručila a dva mesiace po zobratí uveru odišiel do Anglicka aby sa mu lepšie splácalo a a aby rodina netrpela, už je tam 5 rokov uver nespláca, alimenty neplatí, nič o nom nevie. Takže ona spláca za neho z čoho nevidela ani korunu.
Ale jeho mamina básni ako sa mu tam darí, vraj sa už aj oženil.
@maminuska ach to je strašné, čo človek počúva ☹ . Ani si na to nepomyslím, čo sú niektorí ľudia schopní vymyslieť a urobiť. Ja neviem, či so taká naivná alebo... 😢 Ale som rada za každý príspevok, kde sa neopisuje len sladké spolunažívanie a ukazuje sa aj pravá realita, aspoň sa môžem poučiť 😉
@maminuska ja som pocula, ze je to takto - ak mal partner uver pred svadbou a splaca sa aj po svadbe (zo spolocneho) tak v pripade rozvodu mas na cast bytu/penazi narok aj ty 🙂
treba myslet na zadne vratka zeny ! 😒 😒
svojho muza lubim, ale velmi som sa sklamala ohladom milovaneh cloveka... preto aj keby neviem co bolo, zadne vratka mam a budem mat.... 🙂
nespadajú tieto vaše rezervy do bsm?? ja mám zadné vrátka prácu, ktorá uživý mňa aj syna možno aj nejaký nájom. Neviem si teraz predstaviť ako by mi pomohla hotovosť, určite by to nebolo na byt.
do bsm spada vsetko co z neho nebolo vylucene. ale ak je rezerva absolutne mimo, tak sa proste do bsm nenahlasi 🤐 😔 deli sa to o com sud vie.
@maminuska nezijes ty nahodou moj zivot? az na drobnosti mam za sebou skoro to iste.
momentalne sa bojim zadnych vratok vo forme uspor, tak si drzim zadne vratka vo forme zeme a nehnutelnosti.
adidas , nike predsa su znacky mozno len proforma v nasich zemepisnych sirkach
😅 vo svete to nosi kazdy nezamestnany. nekupujem to z pricipu lebo odmietam kupovat nieco co
1. je vyrobene v cine a u nas predavane v drahych obchodoch za nehorazne peniaze
2. vyrobene z kozenky / z 90%/ a gumy
za kozenku odmietam dat take peniaze len aby to malo fajku
3. nedoverujem zdravotnej nezavadnosti pre nohu mojho dietata
4. vyhadzovanie penazi za snobizmus na par tyzdnov v pripade deti.
ja znackove veci mam velmi rada a nehanbim sa za to ale aby som aj vedela za co platim.
naozaj znacka stoji mozno o trosku viac ale dostanem za to aspon zodpovedajuci material a prevedenie.
deti - jasne ze topanky u batu dohliadnem si na to aby bola koza zvonka aj zvnutra. a su za polovicnu cenu.
deti rastu rychlo a nevynosia veci niekolko rokov ako dospely clovek.
Jedna nasa stara znama / babicka/ vzdy hovorila:
Nikdy never nikomu iba sebe trošíčku.
A toho sa drzim. Manzela mam velmi rada a zatial aj on mna prtedpokladam ale veci treba mat vysporiadane uz na zaciatku vztahu. Lebo na slusny rozvod neverim.
Manzelstvo je loteria a casto clovek ani po 30 rokoch ani netusi koho si zobral a co zacne vyliezat na povrch.
takze ak ma zena byt v manzelovom byte a byt na neho odkazana, je velmi kratkozrake hovorit ze on slusny clovek by nikdy nic take, o com sa tu uz mnohokrat pisalo, neurobil.
ale urobil.
alebo my sa mame radi , nas vztah je seriozny, ved sa milujeme.
99% manzelstiev sa uzatvara z tychto dovodov . a aj tak sa viac ako polovica rozvadza. a potom uz sa to melie. deti nedeti.
a vzdy sa citi kazda strana okradnuta a oklamana a pomstychtivost rastie...
@ada32 slušne sa rozviesť dokážu len inteligentní a vyspelí ľudia, ale to musia byť obaja. Ak len jedna zo strán je primitívnejšia, ľahšie ovplyvnená rodinou, milenkou ,milencom , zaslepená zlobou tak nastáva vojna ako hrom.
typickým príkladom som ja.
S exmanželom sme sa doholdi že sa rovedieme, dom zostane jemu, byt mne, deti budú u mna s tým že si ich môže často brávať, dohodli sme sa na 6 500 Sk výživného, manžel sa odsťahoval najprv k rodičom a potom k priateľke.
Po dvoch mesiach ho to prešlo , na deti chcel 1000 Sk na syna, 1500 na dcéru , chcel dom a vyplatiť z bytu ktorý mi dali rodičia, zobral mi auto pre postihnutu dcéru a zamkol ho do garáže, posielal na mna sociálku , chodil do školy kontrolovat deti či su čisté ...... no bolo toho veľa, dodnes sa súdime. Výsledok je taký že deti nevidel už vyše dobrého roka, nijak sa nezaujíma, nič nepošle len výživné , nezavolá .
Lenže najhoršie je že nič nepochádza z jeho hlavy, zas taký blb nieje, ono ako blbec je ale v tom smere že sa nechá ovplyniť - milenkou ktorá po 13 rokoch ulovila chlapa, rodičmi ktorý sa zrazu báli že im syn zostane na krku a snažili sa z mojej rodiny vytĺcť maximum.
A preto do bodky suhlasím s Adou , je fajn že sa milujete ( to sme sa aj my ), ale urazené mužské ego posilnované mamou a priatelko milenkou je hnacím motorom vás oškubať o všetko a vtedy velmi rýchlo padaju akékoľvek dohody, akékoľvek pokusy o zmier jednoducho všetkoa najhoršie že tá primitívna strana zabúda že má s tou nenávidenou ženou deti.
Rozvody su veľmi ťažké a smutné a nemali by sa diať ale bohužiaľ dejú sa.
@berus222 Presne takto sme na tom aj my:(Niektoré ženy povedia že si robia rezervy a ja neviem čo ale aj majú dobré zamestnanie, tu u nás nájsť normálnu prácu a vôbec nejakú nájsť, tak to je umenie aj s VŠ, a ak aj nájdete tak vás zderú ..a ja mám strašnú smolu na zamestnávateľov dievčence moje:(
@maminuska ako velmi vidim v tvojom pripade aj ten nas...
je to smutne, ale chlapom niekedy proste sproste preskoci a chovaju sa iracionalne 😖
mojho muza mi kolegyne zavideli, plne som mu doverovala, boli sme spolu 11 r. a aha... jedneho dna sa zbalil a odisiel k matke, sestre, bratovi (obaja slobodni), vzal auto na ktore som dost prispela vlastnymi peniazmi (nenapadlo mi neverit mu) a cast sme potom dlho splacali spolocne... teraz sa vlacime s malou s taskami po autobusoch a zastavkach.... dieta tiez chodia kontrolovat do skoly..... majetok co som dostala ako dedicstvo nastastie nebol prepisany aj na neho, aj ked on si uz so susedom dohadoval, ako cast preda... jeho pribuznych zaujimalo len, ci to uz ma na meno a vyrypovali, naco robi na cudzom... takze je po manzelstve, bola to len iluzia ale hral to pekne... vacsina spolocnym znamych mu veri, ved on predsa je taky zlaty a vzorny muzsky.... ale v nom ostala cista nenavist a pomstychtivost ktoru uz predo mnou ani neskryva...
bude ako starostlivy otecko bojovat za svoje rodicovske prava a chciet striedavu starostlivost... aby nemusel platit vyzivne, uz tomu verim, ze to tak bude...
jednoznačne odkladať pre strýčka príhodu...na účet niekoho iného(mamy, či dieťaťa)...alebo po dohovore mať každý svoje financie...10 rokov sme boli manželia...začínali z ničoho...za slobodna som si 5 rokov odkladala polovicu platu, a kúpila si moje prvé auto a zaobstarala jednoizbový bytík...tým istým spôsobom som chcela byť v manželstve...len akosi čo muž doniesol domov, to si aj minul...doslova, stúpli výdaje na stravu, denne pivo, a jeho cesty domov na Ukrajinu...darilo sa mi odložiť smiešne malú sumu...dostal padáka v práci a úspory zmizli...tak sme sa rozhodli pre zahraničie...bol to RNDr Phd a Csc no vďaka svojej povahe tu už miesto nedostal...odišli sme za prácou do Ruska, ja s malou...no peniaze nič moc, ale aspon niečo...po revolúcii bolo peniažkov viac...ja s 2 dcérami na Slovensku, on vonku...tak ako som bola z domu naučená, skromne z mojej materskej sme my baby prežívali a ja som šetrila na spoločnom účte celý jeho príjem, aby sme mali konečne štandard strednej triedy, čo bolo v mojom poňatí 2 izbový byt, auto a úspory deťom na štúdium...po 10 rokoch manželstva, sa mi podarilo vymeniť byt za väčší (právne teraz už ako manželia) a mať na účte toľko, aby sme si kúpili auto...po týždni čo bol byt prepísaný na neho, zavrel mi účet...a potom vyšiel na svetlo aj jeho súkromný život...samozrejme nasledoval rozvod, peniaze na účte už neboli, deti ho nezaujímali, iba do tej doby, aby mi zle robil, alimenty nikde, zaujímal ho len byt...ten kopanec do hlavy ma zobudil z naivných snov, že žili krásne až do smrti...bojovala som húževnato proti veľmi silnému a manipulatívnemu súperovi dlhých skromných a ťažkých 5 rokov...vysúdila som nakoniec vysoké alimenty, ale nikdy sme z nich nič nevideli...úspory nedobytné...2 malé deti...nízky plat...ale byt som si napriek jeho nátlaku nedala, nakoniec bude náš ako kompenzácia za dlžné výživné, keď to exekucia dorieši...on sa vyparil za hranicu, lebo ak by tu bol, išiel by do väzenia na 3 roky za neplatenie výživného...pre mňa to nie je útecha, toto moje deti šťastné neurobí...takže ako tu píšu baby, dnes môže byť všetko ok a zajtra úplne naopak...mať úspory, ľahšie a slobodnejšie by sme sa odrazili...ja som mala aj 2-3 práce, aby som utiahla domácnoť...fakt fuška a súkromný život nikde, nezostávala energia...dnes mám firmičku, ktorá mi dáva druhý príjem...život je už celkom pekný, aj dievčat aj mňa s priateľom...ale mať financie, bolo by to oveľa skôr
@santine a to je len začiatok , bohužiaľ.
Ak ti môžem poradiť z mojich osobných skúseností , pokus sa jeho pokusy o akukolvek snahu vyvolať konflikt odignorovať, to je najúčinnejšia cesta ako sa od neho oslobodiť.
Venuj sa hlavne sebe a malej , nereaguje na žadne sprosté pripomienky priateľov. Plne ti verím , že tvoj muž vystupuje ako p.dokonalý a ty ako tá najväčšia krava , ale aj to prejde ver mi. Aj u nás to tak bolo .
Ja som to nezvládla na začiatku, hádala som sa s ním , dotahovala, reagovala na jeho emaily až tak že som bola totálne psychicky na dne, navšívila som psychologa a ten mi doporučil ho uplne odstrihnut, jednoducho sa nedat vyprovokovať.
Keď som nereagovala , zasa bolo zle lebo nechcem " komunikovať " a problém riešiť . Nechápem čo chcel riešit, dohodli sme sa na slušnom rozvode, nedodržal z toho nič ale zlom u mna nastal až vtedy ked už nevedel ako ma vyprovokovať, tak mi zobral auto, ktoré som nutne potrebovala pre dcéru . Týmto krokom u mňa definitívne skončíl.
@maminuska, vdaka, budem sa Tvojej rady drzat.
ja uz sa na neho ani nedokazem pozriet... pri kazdej sms ma zamrazi... no musim respektovat, ze je otec, aby sa to neobratilo proti mne... len ide o dcerku, aby ju neskor neoblbli... lebo oblbol aj mna zial a to tak, ze po jeho odchode som bola psychicky tak oslabena, ze som sa nedokazala rozhodovat ani v tych najjednoduchsich beznych veciach, vypestoval vo mne odpor voci vlastnej rodine a taku ukrivdenost voci zivotnym okolnostiam, negativizmus... a az pomaly pomalicky som sa casom nejako pozbierala... teraz vidim, ako jasne ho vtedy este na zaciatku tesne po jeho odchode odhadli pribuzni, ked som im to vypovedala... mne to trvalo dlhsie pochopit, proste mi to neslo do hlavy... iba 2 ludia toho "idealneho" manzela od zaciatku neznasali, iba 2 ho odhadli 😒
@orlovka, si silna zena, vela si prezila, uff... zelam Ti len to najlepsie aj pre tvoje dcery
@santine absolutne ti rozumiem ale fakt nereaguj a to na nič, len ak sa ta opýta ako sa má dcéra, napíš dobre a koniec.
Neviem ako je stará dcérka, ale neboj len tak ľahko mu ju nezveria. Musíš sa pozbierať a začať znova. Môj exmanžel začal vyvádzat hlavne ked som si našla nového partnera, to bolo kecov a vyhrážania sa, že sa kurvím a tak, napriek tomu že on mal tiež už niekoho.
a som s odstupom času na seba a pyšná ako sme to zvládli s deťmi, syna si totálne voči sebe poštval svoim nezáujmom a hlavne tým že na mna pred ním veľmi škaredo hovoril a rozprával detom že som mala frajerov a tak .
" Nič neprebudí v ňom väčší záujem o teba ako tvoj nezáujem o neho " Nerieš, nepýtaj sa , odovzdaj dcéru na kontakt a dovi dopo . Che to čas.

@lucka1987 - tak v nemecku idu podla jednej tabulky podla prijmu a rovnako ako na slovensku mozu siahnut az do 1/3 prijmu otca... a je jedno, ze jeho ex a novy manzel zarabaju slusne...ale to je ina kapitola...vdaka draheho pravnikovi neplati az tu 1/3 ale aj tak je to riadna palka mesacne, ked pripocitas tisicku splatka za dom, ostatne poplatky, no clovek si az tak nevyskakuje 😕