Matka žiada, aby sme sa zriekli dedičstva

lia98
14. mar 2022

Ahojte,

rada by som Vás požiadala o radu. Pred týždňom mi zomrel otec. Okolností, pre ktoré zomrel nebudem opisovať. Ostala po ňom moja mama, ja (22) a moja sestra (20). Obe sme študentky. Dnes na nás vybalila, aby sme sa pri dedičskom konaní, ktoré bude prebiehať zriekli obe dedičstva. Následne to argumentovala tým, že je to tak kvôli poplatkom lepšie, že sa zriekneme dedičstva a ona zaplatí poplatky, ktoré následne budú menšie. Potom, že odkúpi byt a darovacou zmluvou to prevedie na nás.

Mne to však nesedí a veľmi jej neverím. Nevedel by mi niekto z vás poradiť, či skutočne je pravda to, čo hovorí?

hipuska
14. mar 2022

To, či poplatky budú menšie alebo nie, nie je asi veľmi podstatné. Skôr to, či to naozaj na vás prevedie. Či jej natoľko dôverujes lebo to ošetrit nijako nevieš.

andreagartnerova
14. mar 2022

A načo by platila zmluvu plus poplatok na katastri keď to môže v rámci dedičstva, teda otcovu polovicu prenechať vám (každá máte nárok na 1/3-inu). Ten poplatok by sa navýšil keby sa rozhodne dať aj svoju polovicu nehnuteľnosti do dedičstva. Chce vám prenechať aj jej podiel? Asi nie, podľa mňa je mladá ešte na to.

diamond007
14. mar 2022

@lia98 som laik a prešla som si len dedicskym konanim ...napíš radšej sem na MK do poradne.
Ako odkúpit byť? Od mesta?
Ja by som mojej mame nemala dôvod neveriť, ale dobre že si to chces overiť.

lenuska9999
14. mar 2022

@lia98 ja by som sa nezriekla v jej prospech. Prečo sa ona nezriekne vo váš prospech ? Je to to iste.. proste treba byť obozretna, žiaľ aj v rodine. Ja to poznám na vlastnej koží

jajo1
14. mar 2022

@lia98 tiež ma zarazila informácia, že odkúpi byt ... od koho ho chce odkupovať. Ak mala mama s otcom byt v bezpodielovom vlastníctve, mama bude mať nárok na 4/6 bytu, každá dcéra po 1/6.

zlostitko
14. mar 2022

@lia98 napis do pravnickej poradne tu na MK

andreagartnerova
14. mar 2022

@diamond007 robila som u notára jediné čo ma napadlo je, že má družstevný byt a ten musí ísť na druhého manžel a potom ho môže od družstva odkúpiť..

diamond007
14. mar 2022

@andreagartnerova to máš pravdu...

lia98
autor
14. mar 2022

@andreagartnerova áno, je to družstevný byt

andreagartnerova
14. mar 2022

@lia98 notár by ho mal dať na mamu, aspoň u nás to družstva žiadali, aby sa to nedrobilo na viacerých, potom dedič odkúpil za nejakú zostatkovu cenu. Len v tom dedičskom ak by to šlo na ňu tak sa nemôže zaviazať, že vám ho prepise, jedine tam dať klauzulu, že v prípade predaja, darovania vyplatiť.

diamond007
14. mar 2022

@lia98 v Tom prípade ako píše vyššie andrea... Je na vás ako mamine veríte ❤️

katkamatka7
14. mar 2022

@lia98
Úprimnú sústrasť.
(Píšem z mojej skúsenosti, ktorá nemusí byť ,,všeobecne platnou ani odbornou).
Poplatky sú určené za celé konanie, nie podľa počtu osôb. Čiže keď dostaneš list od notára na Tvoje meno, bude tam presne uvedená suma, ktorú žiada uhradiť, nezáležiac na tom, či bude dediť jeden alebo traja.
Preto tvrdenie, aby ste sa obe zriekli dedičstva je manipulatívne. Môže byť za tým mamina obava, že ak by ste obidve jej dcéry mali už teraz na papieri svoju časť majetku, môžu medzi vami nastať nezhody.
Ak máme neveríš, neverí ani ona Tebe.

diamond007
14. mar 2022

@katkamatka7 píše že mama ma družstevny byť čo musí odkúpiť a ten sa nedá ak má troch majitelov

katkamatka7
14. mar 2022

@diamond007 Mama uvádza dôvod poplatky. Mama neuviedla dôvod potreby jedného vlastníka družstevného bytu. Alebo áno?
@lia98

lia98
autor
14. mar 2022

@katkamatka7 áno, podľa nej je lacnejšie ak sa všetky dohodneme, prídeme za notárom, my dve sa zriekneme dedičstva a ona následne za tie peniaze odkúpi byt a prevedie na nás darovacou zmluvou.

lia98
autor
14. mar 2022

@katkamatka7 mne táto skutočnosť však nesedí. Veď dedit sa bude tak či onak, aj keby dedila ona jediná sama a my by sme neboli. Nechcem sa s ňou rozhadam ale mne vôbec nepríde korektne aby mne a sestre po ocovi neostalo nič.

diamond007
14. mar 2022

@lia98 veď by vám ho darovala následne po odpredaji.
Neviem ale bližšie poradiť, moja mama pre mňa a sestru chcela len to najlepšie a nebála by som sa prepísať byt na ňu ak by to malo pomôcť.... V tomto jej plne dôverujem. Ak máš pochybnosti tak do toho nechoď alebo sa poraď s notarkou o koľko by suma vyšla lepšia.

diamond007
14. mar 2022

@katkamatka7 nie, mama uviedla poplatky a za to čo ušetrí odkupi byt...asi peniažky navyše na to nema

mamina0078
14. mar 2022

Ja osobne by som sa nezriekla, nepríde mi to ako dobrý nápad.

katkamatka7
14. mar 2022

Je predmetom dedičstva finančná hotovosť aj majetok alebo len jedno z toho?

diamond007
14. mar 2022

@lia98 a teda len pre správnosť, 4/6 mama vlastni a ty a sestra po 1/6tine. Spýtaj sa možno ako vám daruje byť, ako to myslí. Bez otázok. Ak to tak plánuje tak ma to zodpovedané v hlave

loginexistuje
14. mar 2022

Vobec nejde o sumu ale druzstevny but do dedenia ani nevatupuje dedia sa len podiely a ano spravidla dedi podiel manzel kedze zjavne ten podiel mali v bsm a ziadne ze na tretiny
Ak takto spekulujes uz teraz na maminom mieste by som vam nedala z bytu nic ak ho odkupi neskor ani neni povinna vam nieco dat

kacena4
14. mar 2022

nerob to nas takto vypiekla rodina dedili sme byt po zomrelom dedkovia presvedcili nas aby sme sa zriekli svojej casti spravili sme to a ked sa malo dedit po babke rodina spravila to ze byt predala a nam ostali oci pre plac ☹ srat na poplatky zaplat ich ty ale dedicstvo ti ostane

mariska1989
14. mar 2022

Tak by som to spísala a u notára potvrdila že na vás prepíše byť a je .lebo skôr mi to príde že to neurobí

lalala94
14. mar 2022

Tak ja som asi vadná, ale v čom je vlastne problém? Prečo sa ti nepáči, že "nebudeš mať nič" po otcovi? Ty aj sestra ste mladé, obe si vybudujete časom svoj vlastný majetok. Podľa mňa je úplne normálne, že ak žije vaša matka, vy ako deti sa zrieknete svojho podielu v jej prospech, nech si s tým bytom nakladá ako chce ona. Bol to predsa jej byt a byt vášho otca, vy ste sa oň nijako nepričinili. Keď raz zomrie ona, bude váš, pokiaľ sa nerozhodne inak.

sashabb
14. mar 2022

Čiže mama odkúpi cely byt, a vy chcete od nej podiel zadarmo 🙄 veď sa zložte na byt všetky tri, či to už nie hm?

loginexistuje
14. mar 2022

Treba si ivedomit ze otec nevlastnil ten byt ale len clensky podiel v druzstve a ten prejde len na jedneho a to bude mama takze ak by aj mama chcela vy tam podiel nedostanete zakon to neumoznuje mozete sa dohodnut s nou na vyplateninz clenskeho podielu (nie z trhovej ceny bytu)

lyci
14. mar 2022

@lia98 ohladom poplatkov. neviem ako velmi sa to lisi u jednotlivych notarov, ale mali sme dedicske minuly tyzden. po mame sme dedili otec a 3 deti. boli tam viacere nehnutelnosti a zopar drobnosti. najvyssi mozny poplatok, ak by sme sa zriekli a vsetko slo na otca, by bol 700e. ak by dedili vsetci 4, tak najvyssi mozny poplatok bol 900e. rozdelili sme dedicstvo podla zakona medzi 4 a platili sme 720e (kazdy zaplatil za seba cca 180e). plus este dojde sek na sudne trovy, tusim na 160e.
takze ten poplatok, ak to ide vsetko na jedneho a ostatni sa zrieknu sa vyrazbe nelisi od poplatku, ak dedia viaceri

saja1
14. mar 2022

Mne sa to tiez zda uplne v poriadku, ak byt nechate mame. Ved to je byt ktory si zariadili s otcom, a byva v nom. Vy ho zdedite po jej smrti. Mam pocit ako keby ste nemali velmi dobre vztahy, co by samozrejme zavazilo 🤔

verka1818
14. mar 2022

@lalala94 my sme to spravili presne ako pises, akurat nam zomrela mamina 😞 normalne sme sa dohodli, ze byt bude napisany iba na otca, ten v nom aj zije a ked umrie, tak predsa ho zdedime my - tiez sme 2 sestry
Zas ale my sme boli sudrzna rodina, nemali sme ziadne problemy a sme uz so sestrou osamostatnene.
Problem by mohol nastat jedine v pripade, zeby ste mali nedobre vztahy s mamou a mohla by Vas dve vystahovat a zostali by ste bez nicoho...ale ake vztahy mate, neviem posudit, my sme to brali automaticky, ze ho napiseme iba na tatina.
Ale ako pisu baby, never nikomu, lebo sa stavaju ozaj smutne pripady.a bohuzial medzi najblizsimi