Menili ste si priezvisko po rozvode?
Ak ano preco, ak nie preco? Musel exmanzel suhlasit? Dakujem
Nie priezvisko som po rozvode nemenila- kvôli dcérke ( je to jednoduchšie v škole) , aj keď teraz syn má priezvisko po novom partnerovi … 😂 takze bude sranda potom v škole 😉
Zmenili by som si iba v prípade, že by sme boli bezdetný inak by som si nechala jeho kvôli deťom. Našťastie ja som to riešiť zatiaľ nemusela
nemenila, lebo som si pri svadbe nechala svoje meno, takze parada. Nechapem moje dve kamošky, ktoé mali velmi tazke rozvody a nechali si muzove meno, ja by som šprintovala priamo zo súdu na matriku....A reči, že si tu niektoré nechali exmanželove meno kvoli detom je strašna vyhovorka, kvoli škole, kvoli okoliu? To je čo za hovadina? Zaujimave, ze ja som ziadne "problemy" nikdy nemala.
Exo s tym nic nema. Jeho suhlas nie je potrebny, ani ak by si ho zena nechala, ani ak by si ho zmenila. A cca do mesiaca po rozvode je zmena zakladnych dokladov ako op a pas tusim dokonca zadarmo, ak by sa chcela vratit k rodnemu priezvisku.
Ale ano, su aj exovia, co dupu nohami, aby si zmenila priezvisko, nepouzivala rovnake ako on. Ze to je jeho priezvisko, jeho vlastnictvo, jeho narok. A mozu jej akurat vyliezt na kredenc. Zakon na to nie je.
@bmolko preco taka kritika? Ja napr. to priezvisko vnimam ako nieco, co som nadobudla (resp. muzovi tym preukazala poctu, ze to priezvisko prijmem, z lasky, kvoli nemu). Tak si s nim budem robit, co chcem po rozvode (ak by nan doslo). Je to uz nieco ako moj majetok. Moj narok.
Ja sa teda rozhodnem, ci si ho necham, alebo nie.
Ak usudim, ze je pre mna pohodlnejsie, praktickejsie a pragmatickejsie si ho nechat (napr. kvoli detom), tak si ho necham. Nejake pomylene emocie (a sprint zo sudnej siene rovno na klientske centrum ziadat o zmenu) do toho tahat nebudem.
@bmolko hovadina? Divila by si sa, koľko detí to rieši, či už na druhých alebo sami na sebe. Už 2r deti zisťujú, prečo sa vola ocko inak ako mamka. Moja kamoška tým trpela celý život. Celý život sa cítila iná ako zvyšok rodiny, ,,ako by k nim nepatrila". (Mama sa vydala druhý krát, všetci mali jedno priezvisko, len ona po otcovi)
Až taka hovadina to nie je....
Nie nemenila, prečo? Dôvodov by bolo viac... Ale tak mame spolu dieťa
@bmolko ja by som si nemenila, paci sa mi viac ako povodne, deti maju to priezvisko, nechcelo by sa mi doklady vybavovat... To, ze si zmenim priezvisko, nevymaze predsa bolest alebo traumu. A aj tak by som mala pripomienku v podobe deti, mladsi ma dokonca aj meno po otcovi. Ako bezdetna by som zvazila, ale ako pisem, paci sa mi viac.
Keby sa rozvediem, tak sa asi vratim k svojmu povodnemu priezvisku za slobodna. Ale to je len moj nazor. Manzel s tymto nema nic, on ti nema co zakazovat alebo schvalovat, je to cisto iba tvoja vec.
@bmolko no to, že si nechá žena meno po mužovi kôli deťom je fakt a nie výhovorka. Ja by som nechcela, aby mala moja dcéra iné priezvisko ako ja. A keď sa priezvisko nedá zmeniť jej, tak ja to prežijem, že mám priezvisko po exovi. Rovnako by som nedala priezvisko dieťaťu po otcovi, ak by som bola slobodná. Každý to má nastavené inak.. 😉. Ak by som bola bezdetná, priezvisko si mením hneď.
@simona20201309 súhlas, nikdy by som to nedopustila...
Nemenila som, pretoze mame spolu dieta a chcem sa vzdy volat rovnako ako moj syn..Pre niekoho to moze byt hovadina, ale pre mna nie je..Keby sme dieta nemali, vratim sa k povodnemu priezvisku..Vzdy budem mat spolocne priezvisko s mojim synom, aj keby som sa znovu vydala, necham si obe priezviska..
je to skor o pocitoch, ak to proste tak citis, tak si ho zmen. niektorym to nevadi a niektre proste zle znasaju rozvod a aj tato zmena im pomoze lepsie sa s tym vyrovnat
@elizabet173 dcera sa nemusi vydat alebo moze si nechat svoje priezvisko, tak ako syn moze prijat meno svojej manzelky, uz to nie je ani jedno take nezvycajne. 😉
@elizabet173 Tak ano, ale napriklad my sme sa rozvadzali, ked mal syn 3, ak by to bola dcera, tak dospela nebude dalsich 15 rokov a po 15 rokoch uz by sa mi to asi ani nechcelo riesit..Ale to su vsetko len hypoteticke uvahy, ktore sa netykaju mojej situacie 🙂
Ja som si prezieravo po svadbe nechala aj dievčenské 😅 No a vážne: ja som si nevedela predstaviť, že po tridsiatich rokoch sa zrazu budem volať ináč, ale na druhej strane som samozrejme chcela, aby ma stotožňvali s manželom aj skrz spoločné priezvisko, čiže mám dve. A áno, v praxi je to dlhé a hrozne nepraktické. Napokon som sa pristihla, že to automaticky skracujem na jedno, a keďže dievčenské je v poradí druhé s "ová", tak posledné roky to skracujem na dievčenské. Čiže nejakým rozvodom by som vlastne ani veľmi nepocítila zmenu v tejto oblasti 🙈🤔
@elizabet173 ináč už som sa párkrát zamýšľala, prečo je to tak.. Myslela som si, že som to perfektne a kompromisne vyriešila, ale napokon je to len zbytočne komplikované.
Nechala by som si este par rokov kvoli dietatu a potom zmenila
Pravdepodobne by som si ale pridala aj priezvisko co som mala za slobodna
@simona20201309 zaujimave, ze v zahranici, kde som vacsiu cast roka ma uz asi 30-40% manzelov, partnerov rozdielne priezviska, takze podla teba tie ich deti su uz urcite na práškoch a chodia po psychiatroch?
@simona20201309 v inych krajinach ani priezvisko pri vydaji sa nemeni a nemam pocit ze moje deti maju s tym nejaky problem ze ich mama ma ine priezvisko😂
@bmolko presne ako hovoríš
@simona20201309 jaj moja, dalšia deva zo stredovekej dediny, kde zastal čas a všetko sa rieši podla toho čo povedia iní

Ex manžel so zmeniu tvojho priezviska nemá nič spoločne. Ste už od seba.
On by musel súhlasiť ak by si chcela meniť priezvisko spoločných deti, alebo potom to riešiť cez súd