Môže otec vycestovať s maloletým dieťaťom bez súhlasu matky do zahraničia?

lauraanastazia
26. júl 2021

Môže otec vycestovať,bez súhlasu matky,s maloletým dieťaťom do zahraničia?
Vec sa ma tak že matka je hospitalizovaná na psychiatrii, otcovi dieťaťa to povedala na poslednú chvíľku s tým, že o dieťa sa postarajú rodičia. Otec býva v zahraničí a je ochotný sa na čas, ktorý bude matka na psychiatrii, postarať o dieťa. Matka nesúhlasí, a jej jediný argument je, že ona chce aby za ňou chodila 4ročná dcéra na návštevy lebo ona to bez nej nezvládne. Bolo by to maximálne na 2 týždne.
Ďakujem za odpovede

alenah31
26. júl 2021

@lauraanastazia pokiaľ je dieťa súdom zverené matke - čiže otec má podľa súdneho rozhodnutia určený styk s dieťaťom - tak áno, matka má právo nesúhlasiť s vycestovaním dieťaťa do zahraničia a môže tiež určiť, že v čase jej hospitalizácie bude dieťa v starostlivosti starých rodičov a nie otca. Otec môže s dieťaťom mimo republiku len ak to bude v čase, ktorý určil súd (ak určil víkend môže byť s ním mimo SVK víkend). Pokiaľ dieťa matke zverené nie je tak má otec aj matka práva a povinnosti voči dieťaťu rovnaké.

sense
26. júl 2021

Ak je dieta zverene matke tak nemoze bez jej suhlasu, iba v case ked ma s nou urceny styk... ak to tak nie je tak otec dieta zobrat moze

lauraanastazia
autor
26. júl 2021

@alenah31 dieťa nieje zverené matke a hlavne, dieťa chce byť s otcom a je s ním rado. Jediný problém je, že matka si povedala že nechce, lebo chce aby za ňou dieťa chodili na psychiatriu kde, pokial mám dobre informácie,môžu deti asi od 15 rokov. Ak otec zoberie dieťa, v zaujme dieťaťa k nemu domov, môže matka reálne niečo urobiť, alebo by si otec mohol uškodiť nejak tým, že sa chce postarať o svoje dieťa ?

mondolina
26. júl 2021

@lauraanastazia
kľudne môže zobrať otec svoje dieťa do zahraničia.

mogaa
26. júl 2021

@lauraanastazia pokiaľ nie je súdom zverené dieťa jednému z rodičov, tak obaja rodičia majú rovnaké práva.....ale pokiaľ by bolo dieťa ale zverené od staroslivosti jednému z rodičov, vtedy musí každý z rodičov mať súhlas toho druhého ak ide s dieťaťom do zahraničia

mogaa
26. júl 2021

@lauraanastazia takže ano, vo vašom prípade môže otec zobrať dieťa do zahraničia

laila22
26. júl 2021

@lauraanastazia dobrá podpasovka pre matku na psychiatrii, zjavne ma toho málo a treba jej priložiť ešte viac, zobrať jej dieťa bez jej súhlasu, s tým, že ona je bezmocná a nemôže s tým nič urobiť. Také ľudské a ohľaduplne..

mondolina
26. júl 2021

@laila22
veď jej ho neberie na celý život....4 ročné má chodiť na psychiatriu? alebo byť radšej v kľude s otcom ?

laila22
26. júl 2021

@mondolina tak neviem okolností za akých je matka hospitalizovaná, ale pokiaľ by stretnutie prebehlo v nemocničnom parku, záhrade, nevidím v tom problém. Len aby to nebolo posledné vycestovanie do zahraničia. Matka má v tom asi jasno.

lauraanastazia
autor
26. júl 2021

@laila22 a poviete mi aj prečo to je podpásovka ? Čo je zle na tom keď sa chce otec postarať o SVOJE dieťa a v momente led príde matka domov tak príde aj dieťa. Podľa vás je v poriadku ťahať tak malé dieťa na psychiatriu ? A hlavne ide o to že ona mala tu drzosť neinformovať otca o tom že bude hospitalizovaná a keďže jej bol odobratý telefón a bude na tabletkách otec nebude mat celu tu dobu žiadnu o informáciu o svojom dieťati.

laila22
26. júl 2021

@lauraanastazia a čo je zle na tom zobrať dieťa na návštevu do záhradného parku? Či matka je zviazaná v kazajke a v sieťovanej posteli? Asi jej to na psychike neprida... A kde nechala dieťa? Doma samé? A ako sa to dozvedel otec dieťaťa?

lauraanastazia
autor
26. júl 2021

Doeta nechala u staych rodicov ktory s nim nekomunikuju a dozvedel sa len opytala ci poslal peniaze a musi odovzdat telefon. Podla vas je lepsie tahat take male dieta do nemocnice aby videlo choru matku namiesto toho aby si s otcom urobila pre nu pekny vylet a nemusela vobec vediet ze je matka chora alebo sa nieco deje ? Opakujem ze dieta chce byt s otcom.
@laila22

luccija
26. júl 2021

@lauraanastazia kde bol doteraz otec tiež mal takú snahu starať sa o dieťa?ak nemajú dohodnutú starostlivosť môže si ho vziať, ale tiež by som prihliadala na ženu, ktorej teraz nie je najlepšie a nechala dieťa u starých rodičov.to, čo píšeš, že na psychiatrii od určitého veku môže dieta je pravda, ale možno v areáli môžu byť.Zrazu otec aký aktívny a žena možno z vyčerpania a problémov skončila na liečení.Chce ju mať u rodičov rešpektujte to.

mogaa
26. júl 2021

@luccija v prvom rade urobila chybu matka - mala si zažiadať o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti....tým že to neurobila, majú obaja rodičia rovnaké práva.....

luccija
26. júl 2021

@mogaa áno, s tým súhlasím obrovská chyba.Otec náhodou nebude chcieť vrátiť dieťa a toto riešiť cez úrady zahraničné na nervy

lauraanastazia
autor
26. júl 2021

@luccija To nemyslite vazne co pisete ? Kde bol do teraz ? Staral sa o to aby matka jeho dietata mala dost penazi lebo do prace chodit nemohla a aby jej nerobil este viac stresov zarabal a posielal jej viac ako jednu slovensku vyplatu ! Ona ho nikdy o nicom neinformovala az neskor sa dozvedel co sa deje a az teraz zistil ze hrala cely cas formu az teraz vyslo najavo ze sa o dieta cely rok ani nestarala a bolo u starych rodicov ! Nesnazte sa z otca spravit monstrum za kazdu cenu aj zeny vedie byt hnusne a vypocitave

alenah31
26. júl 2021

@lauraanastazia moze dieta vziat mimo SVK, ale ma povinnost informovat druhu stranu. V tomto pripade su stari rodicia povinni dieta odovzdat druhemu rodicovi. Ak tak neurobia treba sa obratit na soc. kuratelu. Len pozor, aby nebolo dieta nakoniec mimo SVK viac ako 90 dni - tam uz potom treba bud sudne rozhodnutie alebo notarom overeny suhlas matky. To, ze je na psychiatrii ju rodicovskych prav nezbavuje. Je to odd. ako kazde ine, predpokladam, ze blazon nie je, sud ju jej prav nezbavil. Ak sa lieci a dieta to neohrozuje tak ani nezbavi. Vseobecne je v nemocnici zakaz navstev do 15 rokov nielen na psychiatrii tak zasa nerobme z navstevy dietata na tomto odd. tragediu - ma 4 roky, riesi, ze vidi mamu a nie to kde sa mama lieci - to zbytocne riesia dospeli.

alenah31
26. júl 2021

@luccija dieta bude musiet vratit spat - mimo republiky len s informovanim druhej strane moze byt max. 90 dni, potom ak nema overeny suhlas kde je presne specifikovane preco, kde a kolko bude dieta mimo republiku bude otec potrebovat sudne rozhodnutie. Zakladatelka nepise, ze dieta sa nevrati spat k matke tak zbytocne riesit dopredu. Len chce dieta pri sebe kym sa da matka dokopy - a to on moze.

naattalie
26. júl 2021

@lauraanastazia moze vycestovat

katkami123
26. júl 2021

Teraz napíšem niečo, čo sa tu nebude kopu zenam páčiť, ale treba si uvedomiť, ze keď je už matka hospitalizovaná na psychiatrii, bude mat dosť vážne problémy a bolo by dobre aj zvážiť, či bude schopná sa plnohodnotne postarať a vychovávať dcéru. Z okolia poznám pár žien s psychickými problémami s deťmi a poviem len toľko - chúďatá tie deti. V prvom rade treba myslieť, čo je najlepšie pre to dieťa a nie, čo vyhovuje matke. Mimochodom mnohich psychiatrických pacientov nepustia ďalej ako na chodbu, aby neušli atď. sú rôzne diagnózy, iba mizivé percento môže ísť niekde do parku. Ďalšia vec, ak by mala matka rozum, 4-rocne dieťa by do takého prostredia neťahala. Ja sama som ako dospela bola na návšteve takej osoby a mala som problém tu návštevu ako dospela spracovať 2 dni. Jedna pani tam vykrikovala, dalsia zase v kuse plakala, ľudia na liekoch vyzerali ako nevnimajuce múmie…. Ako čo dá takáto skúsenosť malému dieťaťu? Mne to príde od matky egoistické, ona chce dcéru, vníma iba svoje potreby a vôbec sa nezaoberá psychikou malého dieťaťa. Tam deti vôbec nemajú čo robiť.

zuzanka.zuzu
26. júl 2021

jake chrapunstvo zobrat dieta kym je matka v nemocnici lebo "aj on ma svoje prava a mala sa na neho tesi"... jasne bezne sa 4r dieta tesi na 2 tyzdne na niekoho koho vidi mesacne par hodin 🙄 dalsi co ma len svoje prava a chudacik mukluje v zahranici na mater co si uziva jeho prachy, no jasne, dalsia zlatokopka co sa cely rok o dieta nestara (istezeee) a brala si ho len pre peniaze (vsak preto ze bol bohac tak musel odist robit von, logika ne)... ani ma neoznacujte, moje dieta to nie je, ale asi by ma v tej nemocnici rovno nechali keby sa to dozviem ☹ smutne

zuzanka.zuzu
26. júl 2021

@katkami123 ako dobre ze tvoj nazor nezdielaju v zahranici a navstevy aj deti su na psychiatrii dokonca ziaduce! ale tu isto dostanes hromadu lajkov 🙄 matka tam predpokladam isla dobrovolne tak toho treba vyuzit a rovno jej dieta odobrat, idealne natrvalo lebo vsak psychiatria, urcite je psychopat

sense
26. júl 2021

@lauraanastazia áno v takom prípade môže dieťa zobrať zo sebou keďže ma rovnaké práva ako matka.. A nepotrebuje ani jej súhlas, a tiež otec nemusí súhlasiť aby sa o dieťa starali starí rodičia

luccija
26. júl 2021

@lauraanastazia ok, ten tvoj je mozno jeden z mála čo ju nenechal napospas. ale je to aj jeho povinnosť postarať sa o dieťa a ex ženu nie, ak nemohla zo zdr.dovodov ci nechcela pracovať.Pravdu môžeme len hádať ako to bolo.
Zaujímalo by ma ako často videl dcéru a trávil s ňou čas, keď nevedel, že rok sa o ňu starali starí rodičia.Zrazu je otec roka.Asi dlho spolu nežili, keď mala má 4 r a su od seba predpokladám, že ty si nová partnerka s dietatom

alenah31
26. júl 2021

@katkami123 zakladateľka tejto témy nerieši psychický stav dieťaťa - z toho čo písala je dieťa úplne v poriadku - ale chcú, aby sa o dieťa staral otec - nie starí rodičia a tak by to malo byť. Ty vieš prečo sa matka na tej psychiatrii lieči? Vieš s čím všetkým sa na psychiatrii leží, čo všetko sa tam lieči? To nie sú len rôzne závislosti, poruchy osobnosti a pod. A vôbec nie - práveže mizivé percento je tých, ktorí sú na tom tak, že nemôžu inam a musia byť izolovaní v izbe (takú izbu rozoznáš podľa mreží na oknách - uväzovanie o posteľ ani tzv. klietky u náš už povolené nie sú. Väčšina pacientov totiž môže všade. Je kopec neurologických porúch (hlavne rôzne druhy bolestí, ktoré vyzerajú, že nemajú príčinu), neurdžanie rovnováhy, pracovné vyhorenie, ťažké únavové stavy, nespavosť....atď. Pokiaľ je toto oddelenie v rámci nemocnice vyzerá ako všetky ostatné - takže ja nechápem ako si ak dospelá mohla mať nejakú traumu z tohto oddelenia ak ti iné odd. problém nerobia - asi len s výnimkou geriatrie či onkológie, to dá bez "ujmy" fakt len málokto. Deti všeobecne do nemocnice nepatria - to neznamená, že tam nechodia. Evidentne má toto 4 ročné dieťa naviazanosť na matku aj otca - návštevou v nemocnici - a hlavne v tomto období zrejme niekde vonku sa jej čo môže stať? Max. uvidí mamu v pyžame a možno menej usmiatu. Ale zasa je pravda, že dva týždne by vydržať mohla . Ostatne návšteva sa momentálne všade hlási vopred - ak by to bolo nežiadúce oš. lekár im ju nepovolí. Mne to príde, že si navštívila skôr nejaký ústav pre psychiatrických pacientov - lebo to je iné kafe.
A páči sa mi tvoj výrok: "Z okolia poznám pár žien s psychickými problémami s deťmi a poviem len toľko - chúďatá tie deti." To ty si ich zdiagnostikovala? Či to majú na čele napísané resp. sa ti chválili? Musíš žiť v zvláštnej komunite - mám široký okruch kolegov, rodiny, známych, susedov....a osobne poznám presne dvoch s psychickými problémami - jeden je alkoholik a druhý po psych, týraní s trv. následkami. Skôr mi príde, že si unavené, nevyspaté, frustrované ženy po niekoľkoročnej materskej, ktoré sa možno vzdali kariéry, VŠ, cítia sa nedocenené, nespokojné a pod. rovno odsúdila na psych. trosky.

loginexistuje
26. júl 2021

moze dieta zobrat a nech to aj urobi cim skor dieta za matkou na psychiatriu aj tak nepustia take male ak bude matka chciet moze volat ked bude mat povolene hovory

matkahelka
26. júl 2021

@loginexistuje ak nie je matka zviazana v kazajke, ma normalne povolene vychadzky. v areali/parku nemocnice za nou dieta prist moze kedykolvek, dokonca to lekari odporucaju.

matkahelka
26. júl 2021

@lauraanastazia ty si nova partnerka otca, ze to tak proaktivne riesis? vycestovat s dietatom moze, otazne je, ak dieta rok nevidel, aky vztah s nim ma. a nedramatizuj, na psychiatrii beru mobil kazdemu. to, ze bude na liekoch z nej nerobi cvoka a ani jej to neubera na moznosti stretavat sa s dietatom aj kazdy den v areali nemocnice.

loginexistuje
26. júl 2021

@matkahelka no tazko ma hned na zaciatku take vychadzky urcite prve dni nie a najma ak je bez telefonu a ani neviete kde je na akom oddeleni v akom stupni atd je to poziadavka matky nie dietata a dva tyzdne nech pekne vydrzi da sa do dokopy a nech je schopna sa o dieta starat a nie nechat ho rok na krku starym rodicom a od exmanzela tahat prachy
psychicky chora matka (najma ta co to zodpovedne neriesi svoju chorobu) dokaze znivit vsetkych okolo a najma svoje deti

@lauraanastazia stopnite jej privod penazi davajte len priemernu sumu na 4 rocne 150 eur plus nejake oblecko a pod a nech otec poziada o zverenie dietata do svojej starostlivosti

matkahelka
26. júl 2021

@loginexistuje esteze ty tu matku poznas a poznas vsetky okolnosti 🤦‍♀️