Môže sa výživné použiť na splácanie úveru?

8. máj 2022

Kamaratka rozmysla, ze sa da rozviest. Momentalne aj tak ziju oddelene. Na to, aby si zabezpecila byvanie jej chyba cca 10-20 000 € po tom, co by ju muz musel vyplatit a nieco by jej mozno pomohli aj rodicia. Jej prijem v cistom je okolo 1000 eur ale po vyplateni stravy, energii, benzinu, sporenia na dochodok, drogerie a kozmetiky, atd. jej zostane len okolo 200 eur mesacne. Uver by tak mohla splacat len okolo 100 eur mesacne, lebo zvysok chce setrit na oblecenie, topanky, vymenu pripadnych pokazenych spotrebicov, opravy, nejake vylety s dietatom atd. Ak by sud jej manzelovi vymeral aspon 150€ vyzivne(zaraba okolo 2500-3000€ v hrubom), mohla by 50€ pouzit na splatku uveru? Cize splacat bud viacej, alebo ist 50€ ona a 50€ z vyzivneho a mesacne by jej ostavalo cca 150€ namiesto 100€.

dadis
8. máj 2022

Kamaratka moze dost vyzivne na deti, dieta cca 400 eur. Podla poctu deti, veku, zaujmov deti - kruzky, skolne, doucovania, zdravotneho stavu..atd .ale 150 eur je naozaj skromne vyzivne...ma dobre spisane naklady? Vyzivne dostava do ruk ( niekedy sud zaviaze otca na tvorbu uspor pre deti - len na tuto cast vyzivneho nemoze siahat) a uz je na nej, na co tieto prostriedky vyuzije (ved strava, najomne, kozmetika, lekaren...su vsetko naklady na nu a deti/dieta)..no a k uveru..skutocne jej chyba malicko, aj na takuto malu sumu sa da dostat hypoteka, stale su este prijatelne uroky, na byvanie nech si vezme hypoteku a nie uver, ktory ma vyssie uroky a len 10r splatnost..financni poradcovia pracuju zadarmo (dostavaju provizie z bank), nech si necha pordit odbornikom. A ohladom vyzivneho, nech si vezme pravnika. Lebo pri vistom prijme otca 2000eur pyta malo vyzivneho, zbytok by mohol otec tvorit uspory..alebo nech pyta vyssie vyzivne..

autor
8. máj 2022

@dadis ona si vyzivne este vobec nezistovala. a pocita radsej s mensim a vsetko navyse by bolo len plus. na sude by samozrejme pytala viac, ale tam to zalezi aj od toho, ako to uhra chlap... a ci ma 2500 aj oficialny prijem netusim.

ukulela
8. máj 2022

Ak nema prijem ma paske nech si kamoska zozenie vypisy z uctu, naklady na domacnost ucty z dovolenky.

sissy27
8. máj 2022

Nikto neskúma, či v obchode zaplatila za nákup detských vecí z výživného alebo zo svojej výplaty. To isté pri úvere - banku nezaujíma, odkiaľ sú peniaze na účte. Takže z tohto hľadiska môže úver splatiť peniazmi z výživného.
Čo ale nemôže je zahrnúť splátku úveru do nákladov na deti pri žiadosti o výživné.

autor
8. máj 2022

@sissy27 ani v pripade, ze vyzivne by nechodilo na jej ucet ale na ucet dietata? maju zvlast ucet kam kazdy mesiac obaja posielaju peniaze a z tej karty vacsinou ona potom kupuje dietatu nejake veci. samozrejme nie vsetko, nevydeluje nakup a podobne a plati aj zo svojej karty. a skolku a stravu plati z uctu dietata. ak by muz trval ba tom, ze vyzivne posle na ten zvlast ucet, aj tak to bude pravne kryte ak ona z toho uctu mesacne prevedie 50€ na svoj? ale zase asi to moze odovodnit, ze je to za stravu, za vylety atd. co plati zo svojho.

matullienka
8. máj 2022

Tak pokiaľ viem na maloleté dieťa sa výživné platí k rukám matky/otca nie na účet dieťaťa

dadis
8. máj 2022

Vyzivne sa plati do 18r k rukam matky/otca, vynimkou je, ak sa cast vyzivneho sa splaca ako tvorba uspor

luccija
8. máj 2022

Nezabúdaj na to, že prvý sa rieši rozvod a výživné až potom majetkové do 3 r od rozvodu.
Takže nemôže ešte rátať s tým, čo jej dá muž, lebo to možno bude o 2,5 r.to výživné pri jeho prijme je nízke nech pýta viac

autor
8. máj 2022

@matullienka
@dadis vdaka. to nemam odkial vediet.

matullienka
8. máj 2022

To je jasné teraz už vieš 😉

stanulienkat
8. máj 2022

Pytat vyssie vyzivne+vyzivne na seba.

autor
8. máj 2022

@luccija mohla by ist na ten cas k rodicom. je otazne ako by sa v takom pripade zachoval, ci by jej tie peniaze nevyplatil aj skor ako by musel. predsa len islo by aj o to, ako by byvalo jeho dieta. ale je to tazka povaha, tak je mozne ze bude robit problemy.

matullienka
8. máj 2022

Na to sa veľmi nemôže spoliehať, že bude taký ohľaduplný lebo tam bude bývať aj jeho dieťa žiaľ takých je ako šafránu. A ak majú spoločné bývanie nedalo by sa tak, že by vyplatila ona jeho a nech sa poruca? Keď odíde zo spoločného bývania môže to mať ten efekt, že sa on nebude s vyplácaním ponáhľať veď on má pokoj tak načo by sa ponáhľal

autor
8. máj 2022

@matullienka oni uz teraz ziju oddelene. moc nechcem konkretizovat ale ona v malom a chcela by do vacsieho. on v pomerne velkom, co je ale z velkej casti jeho, lebo mal dost este pred manzelstvom. ona by jeho vyplatit nedokazala. to by musela brat ovela vacsi uver/hypoteku.

maciatkolulu
8. máj 2022

@stanulienkat výživné na seba z akého titulu? Ze pracuje a ma 1000 eur v cistim🤣🤣🤣sme na sk

stanulienkat
8. máj 2022

@maciatkolulu na sk moze zena pozadovat vyzivne aj na seba, ak zdovodni, ze pocas trvania manzelstva mala vyssi zivotny standard, atd... To vobec nie je ojedinele.

luccija
8. máj 2022

Zatiaľ by som bývala aj v malom, alebo vrátila sa k rodičom.To je pekné, že chce ísť do väčšieho, keď bude na to mať nech premýšľa.Este sa kľudne môže stať, že jej muž nevyplatí ani to čo by mal ..pri majetku a rozvode sa ukáže charakter snáď nebude robiť problémy.Ale hovorím majetky sa riešia ako posledné väčšinou...

autor
8. máj 2022

@luccija ano jasne. len sme nevedeli ci to nie je pravne osetrene. ze peniaze na dieta sa mozu pouzit len na potreby toho dietata. aj ked aj to dieta tam bude byvat a slo by aj o zlepsenie jeho komfortu. lebo mat izbu s matkou nie je casom bohvie co.

makova333
8. máj 2022

Autorka: Nikto ju nebude kontrolovat na co vyzivne minula, ak je o dieta riadne postarane. A splatku hypo moze pokojne zaratat do nakladov, ved doprcic niekde s tym dietatom byvat musi a ak by to nebola hypo, bol by to podnajom alebo prispievanie rodicom na byvanie... Cize pokojne pri spisovani nakladov moze uviest byvanie aj splatku hypo + energie alebo podnajom + energie.

sissy27
8. máj 2022

Pokiaľ sa bavíme o maloletých deťoch, tak výživné ide k rukám matky - teda na jej účet / meno / adresu. Logicky si predsa dieťa neplatí svoju časť nájmu, potravín, neplatí si krúžky atď. - to platí vždy rodič. Dieťaťu na účet môže posielať sporenie a s tým nemá hýbať ani jeden z rodičov.
@makova333 o tej hypo nie som úplne presvedčená, pretože nehnuteľnosť nie je majetkom dieťaťa, prečo by teda malo z výživného prispievať na splácanie hypo? Náklady čo sa týka energie, odpadu atď sú druhá vec.

tenerifka
8. máj 2022

Mne sa paci to jemne pomenovanie chlapa “tazka povaha”, namiesto “ chuj”

makova333
8. máj 2022

@sissy27 ani podnajom nie je majetkom dietata a je to naklad.

elizabet173
8. máj 2022
makova333
8. máj 2022

@stanulienkat to plati pri vyzivnom na deti, nie na rozvedene exmanzelky. Ak by bola s malickym dietatom na materskej alebo pobera ID, tak ok beriem moze sud priznat. Pri standardne zarabajucej byvalej manzelke je to velmi nepravdepodobne.

stanulienkat
8. máj 2022

@makova333 ja taku poznam. A teda nezaraba minimum. Len sa to na Sk malo vyuziva.

sissy27
8. máj 2022

@makova333 podnájom je ale vyslovene platba za poskytovanú službu, nie splácanie hypo.
Zober si to takto: nájdeš si priateľa, ktorý si kúpil byt na hypo, je jediným vlastníkom nehnuteľnosti. Nasťahuješ sa k nemu - budeš mu platiť polovicu hypo aj keď ťa neplánuje dopísať na list vlastníctva, alebo mu budeš platiť len časť nákladov na energie atď? Ani leasing na auto alebo spotrebák jej neuznajú, aj keď v aute vozí dieťa do školy a spotrebák brala možno na vybavenie detskej izby.
Že sú matka-dieťa ešte neznamená, že ten byt raz bude patriť dieťaťu.
Možno sa ale mýlim a súd bez problémov zohľadní aj hypo pri určovaní výšky výživného. V tom prípade by mal toto ale zohľadniť aj na strane otca ak má hypo.

makova333
8. máj 2022

@sissy27 miesas hrusky s jablkami. Za istych okolnosti sa da uznat aj ten leasing na auto, ale nejdem to tu komplikovat. Co sa tyka hypo, tak aj na strane otca sa samozrejme zohladnuje. Je to jeho naklad na byvanie. Ked sa zdokladuju naklady (matka aj otec), tak sa zapisuju (zvycajne do tabulky) vsetky naklady suvisiace s dietatom. Cize mama si tam nenapise kadernicku a otec novy bicykel, kedze toto sa dietata nijako netyka. Ale naklady na byvanie ano, dieta tiez opotrebovava ten byt, byva v nom, niekde byvat musi inak by skoncili pod mostom.

maciatkolulu
8. máj 2022

@stanulienkat hej? No ja neviem mala som oveľa vyšší štandard pred rozvodom, oveľa nižší príjem ako ešte manžel a teda žiadať výživné na seba? Waaaw, akože na sk je bežné problém získať ako také výživné na deti a nieto na manželku pokiaľ teda nie je chorá, nejako obmedzená co mi pri 1000 eur prijme nepríde.... Problém majú ženy na materskej získať na seba par doslova drobných. Takže takáto rada mi príde úplne od veci. Minimálne pre slovenské súdnictvo.

modry1985
8. máj 2022

@stanulienkat neviem kde si na to prišla ale pár rozhodnutí súdu som už videl a ešte som nevidel priznané výživné na manželku ktora zarába 1000 eur.....a on hoc aj 3000...( nie je na materskej a i ) ...ak ty áno sem s ním.....pre autorku : až tak podstatné nie je koľko jej výživné ex dá...jej z 1000 eurového prijmu nedajú viac hypo ako 100 000 eur s tým že 20% musí mať vlastných úspor....otázka je kde býva či vôbec za 100 000 niečo zoženie - u nás je problém za to zohnať 1 izbový byt...o tom ako schvaľovať hypotéku počas manželstva bez súhlasu manžela by sme mohli tiež viesť dlhý rozhovor........to že sa niekto rozhodne rozviesť zo sebou neprináša len pozitíva ale aj negatíva - bytová otázka ak na to človek nemyslel skôr a životný štandart patrí medzi negatíva....

autor
8. máj 2022

@modry1985 ak vies citat s porozumenim, tak pisem, ze jej chyba 10-20 000 €. to zalezi od toho, v akom stave by sa jej podarilo kupit byt. islo by o 3 izbovy byt. je nepodstatne kolko by jej hypo dali a kolko ma v hotovosti. pisem, ze by potrebovala 10-20 tisic.
neviem ako to je so schvalovanim pri rozdelenom bsm.