Môže sestra žiadať výživné na druhé dieťa?
Dobrý deň, sestra ma deti kde o jedneho sa stara otec a druheho ona.Syn,ktory bol pri otcovi zmaturoval a tak
na druhého si žiadala od manžela výživné.Jej ex s ňou vybabral, že syna požiadol až chodí na pomaturitné denné štúdium.Do školy ho vzali na denné štúdium (ale tak,že nebude chodiť do školy každý deň ,ale stačí keď príde raz za 4 mesiace urobiť skúšky a syn popri tom si bude privyrábať.Preto sa chcem opýtať či nemáte niektorá s takýmto prípadom skúsenosti ,či môže sestra žiadať o výživné na druhé dieťa.Ďakujem .S pozdravom Martina
syn mal výživné od otca na VŠ 500 e....odklepol súd.... tiež mu ex právnik navrhoval brigádu - ale prečo by mal . chodil na náročnú Vš na ktorej mal aj krásne výsledky.... Súd vôbec nevyžadoval od syna aby začal chodiť na brigádu....
Samozrejme vysoké výživné sa rátalo od príjmu otca a prihliadalo sa aj nato že ja som bola na RD....
o vyzivne mozu ziadat obe deti (maju nad 18 nast) od svojich oboch rodicov
aha to druhe dieta je mladsie tak tam ziada mama ak nema 18 ale je predpoklad ze vyzivne na starsie dieta bude vyssie
@mogaa
Nechcem sa Vás v žiadnom prípade dotknúť, ale možno by nebolo od veci zvážiť, v ktorých diskusiách, týkajúcich sa právnych záležitosti, prispejete svojou radou. Ak sa nemýlim, za posledné obdobie je toto minimálne tretia štvrtá diskusia, kde museli byť Vaše príspevky korigované.
@renatik91 do 26 je to len za istých okolnosti🙂
(§ 9 Zákona č. 461/2003 Z. z.)
@miskooo1987 Ktoré sú tie “isté” okolnosti?
@renatik91 napríklad, získanie 2. Stupnoveho titulu?
@miskooo1987 Ja som druhý stupeň denného štúdia na VŠ končila ako 23-ročná. Mali moji rodičia povinnosť ma živiť ďalšie tri roky?
@renatik91 " Zánik vyživovacej povinnosti sa neviaže na skončenie povinnej školskej dochádzky, či dovŕšenie určitého veku dieťaťa. Ľudia sa často mylne domnievajú, že dovŕšením 26. roku veku automaticky zaniká aj vyživovacia povinnosť rodiča voči deťom. Takéto tvrdenie však nemá žiadnu oporu v zákone o rodine ani iných právnych predpisoch. Zánik vyživovacej povinnosti sa viaže výlučne na okamih, keď je dieťa schopné samé sa živiť, čo znamená, že dokáže trvale uspokojovať relevantné životné náklady z vlastných zdrojov"
@mogaa
Z daného tvrdenia nevyplýva, že vyživovacia povinnosť trvá do 26. roku veku dieťaťa. Len poukazuje na mylné presvedčenie časti verejnosti, že za každých okolností dosiahnutím daného veku zaniká.
Sama ste skopírovali najpodstatnejšiu časť - "Zánik vyživovacej povinnosti sa viaže výlučne na okamih, keď je dieťa schopné samé sa živiť, čo znamená, že dokáže trvale uspokojovať relevantné životné náklady z vlastných zdrojov".
To znamená, že vyživovacia povinnosť trvá individuálne - napr. žiak strednej školy skončí štúdium na jar 2020, nepokračuje v štúdiu ani sa nezamestná, pričom mu v tom nebráni žiadna prekážka - vyživovacia povinnosť rodičov končí 31.8.2020 ( a to má 18-19 rokov)
Naopak, ťažko zdravotne postihnuté dieťa je odkázané na osobnú asistenciu aj v základných životných situáciach - vyživovacia povinnosť rodičov trvá, nielen do dosiahnutia 26. roku veku dieťaťa.
Jedna z urban legiend ohľadne vyživovacej povinnosti rodičov voči deťom (do ich 25. či 26. roku) vznikla aj preto, že vo veci hmotnej núdze (dávky) sa osoby do 25 rokov spravidla posudzujú s rodičmi - to ale nemá vplyv na vyživovaciu povinnosť.
P.S. Aj na základe tejto diskusie si dovolím opakovane odporučiť, raďte vo veciach, len ak sa v nich vyznáte. Inak zbytočne môžte popliesť zadávateľov otázok, ktorí sú často absolútni laici.

@jivraj môže , ale rovnako môže žiadať výživné jej syn u otca.....navštevuje denné štúdium, je nepodstatné že mu stačí prísť na skúšky raz za čas..... stačí že mu otec povie nech si nájde prácu na nepravidelný príjem a ostatné mu bude platiť mama...chalanovi stačí ak sem tam pôjde na brigádu + bude dostávať aj výživné....aj vysokoškoláci počas denného štúdia majú nárok na výživné aj keď si dokážu privyrobiť.....inak vyživivacia povinnosť je do rokov, takže chalan aj keby nenavštevoval denné štúdium a bol bez práce - rodičia majú vyživovaciu povinnosť....