icon

Musím ísť na súd. Môžem vziať so sebou 3-mesačné bábätko?

zarnocaid
17. aug 2024

Dobrý deň prajem , rada by som sa spýtala či niekto nemá skúsenosť , mám 3 mesačne bábätko a musím ísť na súd , nemám stráženie . Môže ísť na súd so mnou ? Za rady , skúsenosti ďakujem

michaelam2
17. aug 2024

@natalienka12 prosim ta len pre info, keby teda povedala ze ma malicke dieta, ktore nema kde dat tak ju sud v pohode ospravedlni a presunie sa pojednavanie? Nebude s tym problem?

mima172
17. aug 2024

Odbornú radu si už dostala, tak ja len praktickú, ak naozaj nemôže žiadna kamarátka (myslím, že na postráženie 3m dieťatka netreba žiadne špeciálne skúsenosti, len krátke "školenie" - tiež mam dieťa a sem-tam mi ju aj vo veku tvojho dieťaťa kočíkoval niekto iný ako ja), tak sa to dá krásne poriešiť cez https://www.hlidacky.sk/ - baby sú tam overené, pri každej sa píše prax, skúsenosti.

zarnocaid
autor
17. aug 2024

@mima172 super nápad , ďakujem 😇

natalienka12
17. aug 2024

@lonely66 Nejde jej o vyzivne, lebo je odporkyna. A este sa rozculovala, ze ju niekto “dal na sud” 2 tyzdne pred porodom. Predmet sporu je irelevantny.

natalienka12
17. aug 2024

@michaelam2 Urcite ju ospravedlnia, dieta je plne dojcene a nemoze ho nechat nikomu.

zuzanka.zuzu
17. aug 2024

@koniarova porovnávam ich niekde? 😀 uviedla som len ďalšie životné situácie ktoré sa časom stihli už zmeniť 🙈 ale rýpla si si, pisanemu textu nepochopila, super, si šikovná 😉

koniarova
17. aug 2024

@zuzanka.zuzu ale čo majú spoločné tie ďalšie životné situácie s touto konkrétnou?

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 super, ze sa to da takto. Inak napadol mi prave dobry dovod, preco neumoznit dojcenie na sude _ kvoli moznym obstrukciam _ zneuzivaniu tejto moznosti.

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi Ako to myslis?

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 moja kritika situacie spocivala v tom, ze si myslim, ze dojcene dieta do 6m ma mat pravo na to, aby bola matka dostupna a mohla ho v pripade potreby nakrmit. Viem si vsak predstavit, ze by to mohla matka ako ucastnicka trestneho konania zneuzivat a prerusovat sud castymi alebo dlhymi pauzami alebo cokolvek podobne. Ja som si predstavovala, ze by sa dietatko malo mat moznost nadojcit aspon raz za 1,5 _2 h ako vidim potrebu u mojich deti. Ale chapem, ze sa to mozno da pravne vyuzit, ved vidime ako trestne stihane osoby zneuzivaju/vyuzivaju instituty PN.
.

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi Nemyslim si, ze by sa to zneuzivalo. Trestne konanie ale neporovnavaj s civilnym. V trestnom konani su tehotne a matky do 1 roka po porode osobitne zvyhodnene.

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 skvele 👏 to rada citam. Preco to nie je rovnako v civilnom?

thoughtfulweirdo
17. aug 2024

@lonely66 Mimo témy, ale moje dvojmesačné radšej 5 hodín hladovalo, než by sa napilo odsateho mlieka z fľaše, panakovky alebo lyžičky. Dokonca ani prstom po cievke. Takže stať sa to môže, hoci samozrejme, dieťa za 2-3 hodinky hladom ani smadom neumrie, ak ide o životne dôležitú situáciu.

ankare
17. aug 2024

@kmrl presne, napojiť ho na zdroj a vložiť do šatky. A bábo v kľude a bez stresu zvládne aj súdne pojednávanie. 🙂 Aj mamina bude spokojná, že je o dieťatko dobre postarané. 🙂

natalienka12
17. aug 2024

@ankare Nemoze ho vziat do pojednávacej siete.

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi V civilnom konaní zena nevykonáva trest odňatia slobody!

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 to mi je jasne, ale Tvoj prispevok o zvyhodneni tehotnych a matiek do 1r som myslela, ze sa vztahuje aj na obdobie pocas priebehu konania, nie na vykon trestu...

blaazi
Autor odpoveď zmazal
pieksamaki
17. aug 2024

@zarnocaid nemôže byt v miestnosti ...aby nerusilo pojednavanie.....ale za dverami s oaptrovatelkov moze....mozes si to potom zaratat do nakladov.....rovnako aj cestovný lístok...naklady na benzín....atd

pieksamaki
17. aug 2024

@zarnocaid. Pripadne požiadajte o online pojednávanie.....mali by vyhovieť.....

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi Preco by mala byt tehotna zena a matka v niecom zvyhodnena? Z akeho dovodu? Tehotne a matky do 1 roka veku dietata su zvyhodnene iba v tom, ze sa im prerusi vykon trestu odnatia slobody, aby sa mohli starat o dieta.

natalienka12
17. aug 2024

@pieksamaki To sa tyka iba svedka, ze si moze uplatnit tzv. svedocne. Autorka je odporkyna, ucastnik konania, uplatnit si nahradu nakladov moze len od navrhovatela v pripade uspechu v spore. To len aby nedoslo k nejakemu nedorozumeniu.

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 ved sama si to pisala 🙈 ..reagujem na to. Dojciace matky do 6m veku dietata by mali byt zvyhodnene podla mojho nazoru kvoli nevyhnutnosti ich osobnej starostlivosti o dieta, ved o tom si piseme dnes od rana. Dakujem za Tvoje trpezlive odpovede.

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi Zvyhodnene v com? Ze im bude prisudena vyssia suma? Alebo nizsi sudny poplatok?

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi Ty si zrejme myslela nejaku diskretnu miestnost na sude, kde si dieta nakojis a prebalis. Toto mozne je, ale sudy na to nemaju priestory, bohuzial. A vacsinou chodia tie matky na sud bez babatiek, ja som na sude asi 3-4 x tyzdenne takze z praxe ti poviem, ze za rok vidim pred pojednavackami mozno 2x babatko v kociku. Tieto miestnosti by na sude boli nevyuzite.

ukulela
17. aug 2024

@zarnocaid vieš, môžeš sa urážať. No na súd dieťa nepatrí. Keď sa ti v šatke, či kočíku pokandi, tak čo? Súd má svoju formu a vážnosť. S minimom to nejde. Môžeš na súd prísť s kočíkom, no nechať ho s niekým na chodbe, nech ho kolíše. A áno, mimono má svoje potreby, tak ak to teraz nevieš dať, myslím pojednávanie bez neho, tak sa ospravedlň.

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 ano, to mam na mysli + pravo na prestavku na nadojcenie/odsatie mlieka..Dakujem za odpoved. Taketo nieco (miestnost) maju v OC Nivy BA, prvykrat som nieco podobne videla, bolo to vyborne.

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi OC Nivy je sud?

natalienka12
17. aug 2024

@blaazi Obchodne centrum urobi maximum pre pohodlie zakaznikov aby co najdlhsie predsa nakupovali a minuli viac penazi. Sudne pojednavanie sa neda prerusit len preto ze mamicka potrebuje nakojit. To nemozes mysliet vazne toto.

blaazi
17. aug 2024

@natalienka12 nie je to sud, ale pekny priklad pre verejne institucie. Verim, ze statny sektor sa postupne inspiruje sukromnym. Mrzi ma, ze si nerozumieme...ale je to v poriadku. Prajem Ti pekny vecer, vdaka za diskusiu.