Musím ísť na súd. Môžem vziať so sebou 3-mesačné bábätko?
Dobrý deň prajem , rada by som sa spýtala či niekto nemá skúsenosť , mám 3 mesačne bábätko a musím ísť na súd , nemám stráženie . Môže ísť na súd so mnou ? Za rady , skúsenosti ďakujem
Odbornú radu si už dostala, tak ja len praktickú, ak naozaj nemôže žiadna kamarátka (myslím, že na postráženie 3m dieťatka netreba žiadne špeciálne skúsenosti, len krátke "školenie" - tiež mam dieťa a sem-tam mi ju aj vo veku tvojho dieťaťa kočíkoval niekto iný ako ja), tak sa to dá krásne poriešiť cez https://www.hlidacky.sk/ - baby sú tam overené, pri každej sa píše prax, skúsenosti.
@lonely66 Nejde jej o vyzivne, lebo je odporkyna. A este sa rozculovala, ze ju niekto “dal na sud” 2 tyzdne pred porodom. Predmet sporu je irelevantny.
@michaelam2 Urcite ju ospravedlnia, dieta je plne dojcene a nemoze ho nechat nikomu.
@koniarova porovnávam ich niekde? 😀 uviedla som len ďalšie životné situácie ktoré sa časom stihli už zmeniť 🙈 ale rýpla si si, pisanemu textu nepochopila, super, si šikovná 😉
@zuzanka.zuzu ale čo majú spoločné tie ďalšie životné situácie s touto konkrétnou?
@natalienka12 super, ze sa to da takto. Inak napadol mi prave dobry dovod, preco neumoznit dojcenie na sude _ kvoli moznym obstrukciam _ zneuzivaniu tejto moznosti.
@blaazi Ako to myslis?
@natalienka12 moja kritika situacie spocivala v tom, ze si myslim, ze dojcene dieta do 6m ma mat pravo na to, aby bola matka dostupna a mohla ho v pripade potreby nakrmit. Viem si vsak predstavit, ze by to mohla matka ako ucastnicka trestneho konania zneuzivat a prerusovat sud castymi alebo dlhymi pauzami alebo cokolvek podobne. Ja som si predstavovala, ze by sa dietatko malo mat moznost nadojcit aspon raz za 1,5 _2 h ako vidim potrebu u mojich deti. Ale chapem, ze sa to mozno da pravne vyuzit, ved vidime ako trestne stihane osoby zneuzivaju/vyuzivaju instituty PN.
.
@blaazi Nemyslim si, ze by sa to zneuzivalo. Trestne konanie ale neporovnavaj s civilnym. V trestnom konani su tehotne a matky do 1 roka po porode osobitne zvyhodnene.
@natalienka12 skvele 👏 to rada citam. Preco to nie je rovnako v civilnom?
@lonely66 Mimo témy, ale moje dvojmesačné radšej 5 hodín hladovalo, než by sa napilo odsateho mlieka z fľaše, panakovky alebo lyžičky. Dokonca ani prstom po cievke. Takže stať sa to môže, hoci samozrejme, dieťa za 2-3 hodinky hladom ani smadom neumrie, ak ide o životne dôležitú situáciu.
@ankare Nemoze ho vziat do pojednávacej siete.
@blaazi V civilnom konaní zena nevykonáva trest odňatia slobody!
@natalienka12 to mi je jasne, ale Tvoj prispevok o zvyhodneni tehotnych a matiek do 1r som myslela, ze sa vztahuje aj na obdobie pocas priebehu konania, nie na vykon trestu...
@zarnocaid nemôže byt v miestnosti ...aby nerusilo pojednavanie.....ale za dverami s oaptrovatelkov moze....mozes si to potom zaratat do nakladov.....rovnako aj cestovný lístok...naklady na benzín....atd
@zarnocaid. Pripadne požiadajte o online pojednávanie.....mali by vyhovieť.....
@blaazi Preco by mala byt tehotna zena a matka v niecom zvyhodnena? Z akeho dovodu? Tehotne a matky do 1 roka veku dietata su zvyhodnene iba v tom, ze sa im prerusi vykon trestu odnatia slobody, aby sa mohli starat o dieta.
@pieksamaki To sa tyka iba svedka, ze si moze uplatnit tzv. svedocne. Autorka je odporkyna, ucastnik konania, uplatnit si nahradu nakladov moze len od navrhovatela v pripade uspechu v spore. To len aby nedoslo k nejakemu nedorozumeniu.
@natalienka12 ved sama si to pisala 🙈 ..reagujem na to. Dojciace matky do 6m veku dietata by mali byt zvyhodnene podla mojho nazoru kvoli nevyhnutnosti ich osobnej starostlivosti o dieta, ved o tom si piseme dnes od rana. Dakujem za Tvoje trpezlive odpovede.
@blaazi Zvyhodnene v com? Ze im bude prisudena vyssia suma? Alebo nizsi sudny poplatok?
@blaazi Ty si zrejme myslela nejaku diskretnu miestnost na sude, kde si dieta nakojis a prebalis. Toto mozne je, ale sudy na to nemaju priestory, bohuzial. A vacsinou chodia tie matky na sud bez babatiek, ja som na sude asi 3-4 x tyzdenne takze z praxe ti poviem, ze za rok vidim pred pojednavackami mozno 2x babatko v kociku. Tieto miestnosti by na sude boli nevyuzite.
@zarnocaid vieš, môžeš sa urážať. No na súd dieťa nepatrí. Keď sa ti v šatke, či kočíku pokandi, tak čo? Súd má svoju formu a vážnosť. S minimom to nejde. Môžeš na súd prísť s kočíkom, no nechať ho s niekým na chodbe, nech ho kolíše. A áno, mimono má svoje potreby, tak ak to teraz nevieš dať, myslím pojednávanie bez neho, tak sa ospravedlň.
@natalienka12 ano, to mam na mysli + pravo na prestavku na nadojcenie/odsatie mlieka..Dakujem za odpoved. Taketo nieco (miestnost) maju v OC Nivy BA, prvykrat som nieco podobne videla, bolo to vyborne.
@blaazi OC Nivy je sud?
@blaazi Obchodne centrum urobi maximum pre pohodlie zakaznikov aby co najdlhsie predsa nakupovali a minuli viac penazi. Sudne pojednavanie sa neda prerusit len preto ze mamicka potrebuje nakojit. To nemozes mysliet vazne toto.
@natalienka12 nie je to sud, ale pekny priklad pre verejne institucie. Verim, ze statny sektor sa postupne inspiruje sukromnym. Mrzi ma, ze si nerozumieme...ale je to v poriadku. Prajem Ti pekny vecer, vdaka za diskusiu.

@natalienka12 prosim ta len pre info, keby teda povedala ze ma malicke dieta, ktore nema kde dat tak ju sud v pohode ospravedlni a presunie sa pojednavanie? Nebude s tym problem?