icon

Návrh na zníženie výživného

4. jan 2023

Ahojte.
Byvaly manzel podal navrh na znizenie vyzivneho. Sud ustanovil UPSVaR, aby zastupoval zaujmy nasej dcery (5r). Cakala som, ze prijde nejaky pracovnik z uradu, aby preskumal pomery- prijmy, vydavky a pod a nasledne spisal nejake stanovisko pre sud (tak ako to bolo aj v pripade, ked sme sa rozvadzali). Pojednavanie vsak mame v pondelok a doteraz nikto neprisiel. Stalo sa niekomu, tiez ze nikto z UPSVaR neprisiel ani len presetrit pomery? Pripadne ma niekto skusenost ako taketo pojednavanie prebieha?
Dakujem za odpovede.

Strana
z3
mamusa123456789
4. jan 2023

To je špina hnusná... Určite podaj protinavrh na zvýšenie výživného... Ze ho hanba nefackuje za toto... Je to predsa jeho dieťa, mal by mu dat prvé aj posledné a nie ešte žiadať o zníženie výživného... Ja by som na jeho mieste chodila kanálmi za toto a nie sa ešte vyhrážala ze to vyhrám, lebo mam známeho právnika...toto nemôže vyhrať... A ak áno, tak ja už neviem... Drzim ti palce, aby dopadla všetko dobre pre teba a tvoju dcéru 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

kiki234
4. jan 2023

Nezabudni napisat ako si dopadla 🙂

any_soj
4. jan 2023

No a čo že prenájom je výdavok navyše... Ty kokso... Veď ty máš kvantum výdavkov navyse s dieťaťom... Súhlasím s názorom žiadať o zvýšenie, odprezentovať výdavky.... To mi je tak strašne ľúto, takýto egoista chlap... Pri plate 1700€ platiť len 180€ na dieťa... Veď to mu samému zostava viac, ako máme my 4 (o chvíľu piati) dokopy... Náklady na dieťa sú napríklad aj elektrina , voda, kúrenie, plyn - všetkého by ti stačilo menej, keby si bola sama.

sendricka
4. jan 2023

80€?? to sa môže hanbiť…nemá to byť cca 20% z platu?

sendricka
4. jan 2023

Spíš si cca aj za bývanie, inkaso všetko benzín alebo cestovné to už 180€ je strašne málo…

dkethe
4. jan 2023

Mna by zaujimalo aj trosku pozadie tejto rozpadnutej rodiny.
Ty zdedeny byt, roky na RD a muz s peknym nadstandardnym prijmom. Bez hypoteky sa z takeho prijmu dalo paradne setrit,
ba aj zveladit majetok, kupit dalsiu nehnutelnost/inu co by bola spolocna. kde su nasetrene peniaze? Preco odisiel s holym zadkom, a vlaci sa po ubytovniach a prenajmoch?

wiqux
4. jan 2023

@dkethe tiez ma to zaujalo, ale ked tak o tom premyslam...mohol pit/hrat/draha milenka a pod. veci, to sa peniaze rozkotulaju tak rychlo, ze si to clovek ani nevsimne. A...ludia nevedia narabat s peniazmi...
Autorka, je mi velmi luto, ze sa takto chova...jemu sa znizi prijem a teda si to kompenzuje na malom dietati. Je to nechutne. A tym, ze sa ti vyhraza, sa ti len snazi znizit sebavedomie a podporit vlastne. Typicky manipulatorsky tah, nic si z toho nerob. Aspon vies, aky je z toho nervozny, ked o tom musi takto hovorit. 🙂 Smelo do boja, to das! Za koho ineho bojovat, ked nie za dieta? 😉

sonnenshein
4. jan 2023

@h2 Mamicky Borisa sa na URPaP dohodnu, neurcuje to sud.

Kazdopadne, teoria je jedna vec, prax druha. V case, ked som riesila vyzivne na 3 rocnu dceru s imunodeficienciou, vyzadujucej si vyrazne zvysene vydavky. Moja praca bola extremne obmadzena, ex zarabal v tom case 3tisic netto, a bol bez vydavkov. Ja som zarabala 800, a platila hypoteku. Schvalili mi 300 euro. Len 500 stala sukromna skolka, lebo do velkeho kolektivu nemohla ist - chodila do normalnej 3 mesiace a skoncila v nemocnici s vaznym zapalom pluc.
Navrhovala som 100e a ze bude platit skolku. Nepreslo.
Takze ano. Teoreticky ma dieta pravo podielat sa na zivotnej urovni rodica, ale zalezi len a vylucne od sudcu, akeho chytite.

mk22
4. jan 2023

Výživné je 20perc z príjmu.
Už teraz platí malo.
Podaj si o zvýšenie!

klsmat
4. jan 2023

Z takého platu by mal platiť viac. Keď si zoberiem, že taký príjem máme s manželom spolu dohromady a k tomu 3 deti, tak jeho požiadavka je vážne smiešna.

evkakorcek
5. jan 2023

Vieš možno, že to je aj zbytočne momentálne nejaké prešetrovanie oni to hovoria "šetrenie domácnosti". Podľa mňa výživné ostane. Ale priprav sa dokladovanie výdavkov. Každý jeden blocik si odloz, aj staré ak máš. Všetko predloz.

nene_mamina
5. jan 2023

Odvolaj sa. Mne sa stalo podobné a z odvolacieho súdu to poslali nazad s tým že sudkyňa nemôže uplatniť svojvôlu, lebo na výživnom sme sa dohodli a mali sme aj rodičovskú dohodu potvrdenú na súde. Navyše ju nedodržiaval.

cacianka
5. jan 2023

Nemusí prísť, prešetrovala pri rozvode, pokiaľ sa rapídne nezmenili pomery, netreba.
S predvolanim na súd , kde bol určený termín pojednávania, si dostala aj písomný návrh exa, to čo podal na súd ( rovnopis). Taktiež poučenie ako sa správať a čo môžeš urobiť .A v tých papieroch si mala uvedené, že sa máš vyjadriť k návrhu vo veci .
Tak si mohla podrobne rozpisat , do nejakej tabuľky , nejaké bloky/ skupiny všetkých výdavkov. Všetky vaše spoločné a alikvotnu časť na dcéru, a všetko čo vynakladas a potrebujes na dcéru. Na to k vám kolizna chodiť nemusí, myslíš že by mala prísť s kalkulačkou k vám a prepočítať ?
Tvoje vyjadrenie sa dostalo do spisu na súde, aj do spisu vašej dcéry u koliznej. Kolizna vie reálne posúdiť, súd taktiež , či sú tvoje náklady opodstatnené.
Takisto ake má ex. Aké máte obaja príjmy , to dokladujete potvrdením od zamestnávateľov.
Ak si prehľad nákladov/ výdavkov súdu nepredložila, alebo nie je kompletný, cez víkend máš čas to spraviť, a predložis na súde , sprav si rovnopisy 4-5 x.
Argumenty, argumenty, argumenty - to potrebuješ viac ako právnika. Baby ti ich tu už popísali dosť , tak to pouzi.
Napr. -že zníženie platu o 100e nie je dôvod na zníženie výživného o 100e
- dieťa má nárok na štandard rodiča,
- z platu sa berie do úvahy 20-30% na dieťa, čo je cca 500e, ty navrhujes 300 k rukám matky a 100 šetrenie na účet dcéry, tzn. 400e spolu,
- ďalej návrhni aby prispieval na mimoriadne výdavky min.50% nákladov, a to napr. na plavecký kurz, škola v prírode, lyžiarsky kurz, liečenie - ozdravný pobyt, okuliare, strojček na zuby, a podobné aktivity,potreby, ak sa vyskytnú a budú v škôlke/škole organizované. (Ak dcéra nepôjde, platiť nebude) tu uved podľa potrieb dcéry, a predpokladov
- ty musíš zabezpečovať fullservis okolo dcery, (nemáte ju v striedačke, nepíšeš to), ty musíš zostať s ňou doma keď je chorá, Očr, uzatvorenie MŠ, pandemicke opatrenia, klesá plat tebe, nemôžeš flexibilne zobrať nejakú brigádu, nadčasy aby si si zvýšila príjem, či platila opatrovateľku čo sú ďalšie náklady,.
- zato biotatko má slušný príjem , voľné ruky na brigády, nadčasy, má voľnejšie možnosti svoj príjem zvýšiť, resp.mu pri Očr neklesne, môže si náklady znížiť, lacnejší podnájom, cestovať verejnou dopravou a pod.
- neviem aký máš prehľad o jeho majetku, či má napr drahšie auto, motorku,bicykel, chatu,
- ako sa oblieka, hodinky, šperky
- na aké a koľko chodí na dovolenky, víkendy, chatovice,
lyžovačky, ryby, poľovník, drahý šport, všetko to vieš možno dohľadať na sociálnych sieťach, stiahnuť fotky, nejako dokladovať, všetko čo ti čo len odrobinkou môže pomôcť. Prípadne ak nemáš priame dôkazy, oslov svedkov nech ti napisu čestné vyhlásenie.
Neboj sa toho, keď on nemá kožu na hube a chce odrbkat svoje dieťa, ty nemaj zábrany bojovať, veď nič nečestné v tom nie je.
My sme boli na súde, na začiatok sa sudkyňa spýtala, že skôr ako otvorí hlavné pojednávanie, sa môžeme dohodnúť, argumentovať, komunikovať, tak sa spomenuli podobne aspekty ako som hore uviedla, dohodol sa kompromis, ale ty si daj bacha aby bol vo výrazný prospech dcéry, až potom sudkyňa formálne otvorila riadne pojednávanie, uviedla že obe strany sa dohodli mimosúdne vopred , a tu dohodu rodičov formálne schválila, bez možnosti odvolania.
Ak sa nedohodne, tak začne riadne pojednávanie a prebehne to podobne, až nato že to môže súd odročiť a vyžiadať si doklady, dôkazy, .
Takže pouzi z toho čo som ti napísala ja aj iné baby všetko čo sa dá, čo ti môže pomôcť, a čo trebujes, podľa vašich okolností.
A na záver - v tejto skupine, ak v iných, napr Právne poradenstvo, je popísané mrte dobrých rád a argumentov, skús si prečítať viac a robiť poznámky.
Budeš lepšia ako tvoj ex + advokát, bude mu na (...), čo sa ti len teraz snaží nabulikat, vystrašiť a zneistiť .
Drž sa a daj vedieť

maciatkolulu
5. jan 2023

Nedocitala som sa koľko zarobíš ty?

kvietocek87
5. jan 2023

@mk22 nie 20 ale 30 percent z príjmu

mk22
5. jan 2023

@kvietocek87 mne bolo povedané 20perc inf čerstvá

dankagirl
5. jan 2023

Kľudne sú zažiadaj ihneď o zvýšenie
A buď si istá ,že Ti vyhovejú a on odíde u dlhými ušami

nikuska412
9. jan 2023

Ahoj, ako ste dopadli?

mamusa123456789
9. jan 2023

Ahoj celý deň nad vami rozmýšľam ze ako ste dopadli

autor
10. jan 2023

@mamusa123456789
@nikuska412
Ahojte, dakujem este raz vsetkym za vase nazory.
Nemala som skorej cas sa sem dostat, tak pisem az teraz. Bola som sa informovat u jednej advokatky ako postupovat, bola uzasna a ochotna pomohla mi spisat protinavrh a dolozila som vsetko co bolo potrebne (plus pribudlo zvysenie poplatkov v skolke) a nakoniec zvysili na 220€ s tym, ze sudkyna odporucila, aby som si hned po tom ako zacne dcera chodit do skoly poziadala o zvysenie a teda exmanzela vobec nesetrila😊

wiqux
10. jan 2023

To je ono! Gratulujem! 🙂

nikaeli
10. jan 2023

ha ha, to je fakt super.. a ako sa tváril superman?

nikuska412
10. jan 2023

No vidíš ! Ja som ti hovorila. Ešte ľutoval, že to vôbec podal 😀 takto sa to má robiť. Si statočná! Gratulujem a teším sa s tebou…

kvietocek87
10. jan 2023

Super, ani neváhajte potom keď pôjde do školy.Ale to bolo jasné, že to neprejde a pekne vám zvýšia

mamusa123456789
10. jan 2023

Parádička, gratulujem vám 🎉🎉🎉🎉🎉 chvalabohu zvíťazil zdraví rozum 👏

ajuska111
10. jan 2023

supis! a co sa stalo? ex si zabudol zobrat toho znameho super pravnika?🤣 daj nejake detaily, ja som sa tak smiala, az som si skoro cvrkla, ked mi kolegyna opisovala, ako sudkyna jej byvaleho pérovala na sude a ked sa ozval a povedal nejaku kravinu na svoju obranu, skoro preskocila ten svoj pult🤣

evkakorcek
Odpoveď bola odstránená
misinka20
Odpoveď bola odstránená
cacianka
11. jan 2023

Super👏 . A kde mal toho úžasného právnika, čo mu vydupe pomaly aby si mu ty splacala ?!
Uboziakov sú mrte, treba s nimi tvrdo.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3