Neplatenie výživného a účasť na súdnom pojednávaní
Ahojte, chcela by som sa poradiť.
Som rozvedená a mám dcéru, ktorá začína tretí rok na vysokej škole v Prahe. Dcéra býva so mnou, počas semestra je na internáte. Škola je náročná, brigáduje len cez prázdniny, počas roka sa venuje štúdiu. Prvý rok sme sa exmanželom podieľali spoločne na výživnom, ale od januára tohto roku jej neposlal ani cent.
So mnou absolútne nekomunikuje, žiaľ, už ani s dcérou, ktorú to veľmi bolí.
Po dlhom uvažovaní sa rozhodla dať na súd žiadosť o výživné, aj keď som ju od toho odhovárala z toho dôvodu, že viem, ako sa trápi kvôli otcovej ignorácii a že bude mať z toho veľký stres.
No dcéra sa už rozhodla, že to podá, že nie je fér, aby som všetko finančne hradila ja.
Moja otázka - je nutné, aby sa dcéra pojednávania zúčastnila? Prípadne, môžem tam byť s ňou? Aj keď si myslím, že to by situáciu len zhoršilo, nakoľko si myslím, že ex sa takto správa len preto, aby sa mi cez dcéru mstil. Keď ma tam uvidí, bude to len horšie.
Ďakujem za všetky odpovede.
Tak za prvé, si s tým mužom rozvedená, z čoho vyplýva, že nepatríš do jeho života, si jeho minulosť a prirodzene za to s tebou nekomunikuje. To, že nekomunikuje s dcérou je jeho rozhodnutie, nemá voči nej zákonné povinnosti, môže si žiť svoj život podľa seba. Za druhé, máte dospelú dcéru, ktorá má už určite po 20tke a prečo by mal otec na ňu platiť, keď ona sa má živiť sama ? Vysoká škola nie je pre mňa dostatočný argument na to, aby otec musel na dcéru platiť. Keby sa každé dospelé dieťa takto vyhováralo na vysokú školu, donekonečna by boli takto otcovia zdieraný o peniaze a nikdy by nemali pokoj. Smutné, že sú ženy nastavené na nekonečné zdieranie muža, ale čo už. Hádam jedného dňa budú muži viac opatrný pri výbere manželky, aby potom nedochádzalo k toľkým mnohým rozvodom a s tým zdieračky o peniaze.
Tak za prvé, si s tým mužom rozvedená, z čoho vyplýva, že nepatríš do jeho života, si jeho minulosť a prirodzene za to s tebou nekomunikuje. To, že nekomunikuje s dcérou je jeho rozhodnutie, nemá voči nej zákonné povinnosti, môže si žiť svoj život podľa seba. Za druhé, máte dospelú dcéru, ktorá má už určite po 20tke a prečo by mal otec na ňu platiť, keď ona sa má živiť sama ? Vysoká škola nie je pre mňa dostatočný argument na to, aby otec musel na dcéru platiť. Keby sa každé dospelé dieťa takto vyhováralo na vysokú školu, donekonečna by boli takto otcovia zdieraný o peniaze a nikdy by nemali pokoj. Smutné, že sú ženy nastavené na nekonečné zdieranie muža, ale čo už. Hádam jedného dňa budú muži viac opatrný pri výbere manželky, aby potom nedochádzalo k toľkým mnohým rozvodom a s tým zdieračky o peniaze.
@anonym_ce212b si uplne mimo, asi zakonna vyzivovacia povinnost ti nic nehovori
Nastuduj si najprv nieco o tom, kym sa vyjadris
@anonym_ce212b to co za hluposti tu trepes?? Samozrejme ze otec ma zakonne povinnosti sa o dceru starat kym studuje. Raz si spravil dieta tak sa ma postarat a nie sa tvarit ze dcera neexistuje a nechat to cele na druhom rodicovi.
@lina169 účasť na súde je potrebná, ale môže sa dať zastupovať advokátom. Ty ako doprovod môžeš byť, ale dnu ťa nepustia, to nie je verejné pojednávanie.
@anonym_ce212b kým študuje, rodič ma vyzivovaciu povinnosť. Pokiaľ študuje dennou formou. Iné by bolo, keby len účelovo išla študovať, lebo sa jej nechce robiť a vie, že môže mať výživné, ale to by na výške nevydržala. A tiež, kým sa nevydá. Vtedy už ju má živiť manžel.
@anonym_ce212b To, čo tu píšete, je len Váš názor, či to viete aj podložiť nejakym zákonom?
@anonym_ce212b si uplne mimo, asi zakonna vyzivovacia povinnost ti nic nehovori
Nastuduj si najprv nieco o tom, kym sa vyjadris
@lina169 To, že je v zákone stanovená vyživovacia povinnosť dokým dieťa študuje ešte neznamená, že je to tak správne, aj keď to oficiálne platí. Ja o tomto viem, ale nesúhlasím s tým. Podľa mňa by mala byť vyživovacia povinnosť na dieťa stanovená iba do skončenia strednej školy. Potom by malo to dospelé dieťa ísť pracovať, ale keď chce ísť na vysokú, tak nech si popri tej nájde prácu a nie že bude žobrať peniaze od rodičov a nepohne ani prstom. To je všetko a nemusíš byť agresívna, inak Ti bude zmazaný od admina príspevok.
@lina169 To, že je v zákone stanovená vyživovacia povinnosť dokým dieťa študuje ešte neznamená, že je to tak správne, aj keď to oficiálne platí. Ja o tomto viem, ale nesúhlasím s tým. Podľa mňa by mala byť vyživovacia povinnosť na dieťa stanovená iba do skončenia strednej školy. Potom by malo to dospelé dieťa ísť pracovať, ale keď chce ísť na vysokú, tak nech si popri tej nájde prácu a nie že bude žobrať peniaze od rodičov a nepohne ani prstom. To je všetko a nemusíš byť agresívna, inak Ti bude zmazaný od admina príspevok.
@anonym_ce212b to, že ty s tým nesuhlasiš, je málo platné, súdy to vidia ináč.
@anonym_ce212b to co za hluposti tu trepes?? Samozrejme ze otec ma zakonne povinnosti sa o dceru starat kym studuje. Raz si spravil dieta tak sa ma postarat a nie sa tvarit ze dcera neexistuje a nechat to cele na druhom rodicovi.
@michaelam2 Raz si spravil dieťa, ale keby vtedy videl do budúcnosti, to dieťa by si s tou konkrétnou ženou nespravil, lebo by vedel, že to bude chyba, že sa to skončí zle. A nie, nemusí si dcéru všímať, je to jeho život, nech už na to má alebo nemá dôvod. Je choré, ako tu vládne feminizmus, žena slepo nadržiava žene a len muž je za toho zlého, lenže pravda je inde a toto chápu ľudia na takej lepšej úrovni.
@michaelam2 Raz si spravil dieťa, ale keby vtedy videl do budúcnosti, to dieťa by si s tou konkrétnou ženou nespravil, lebo by vedel, že to bude chyba, že sa to skončí zle. A nie, nemusí si dcéru všímať, je to jeho život, nech už na to má alebo nemá dôvod. Je choré, ako tu vládne feminizmus, žena slepo nadržiava žene a len muž je za toho zlého, lenže pravda je inde a toto chápu ľudia na takej lepšej úrovni.
@anonym_ce212b nuž chcela by som ťa vidieť študovať napr medicínu a popri tom riadne zarábať na seba. Hneď po maturite vypadnúť s domu a bez haliera.
@anonym_ce212b aj ťa napadlo, že nie každá vysoká škola sa dá študovať popri zamestnaní? Normálny otec je hrdý na to, že jeho dieťa študuje, rád ho finančne podporuje, primitív sa snaží z platenia vyzuť a potom, keď zostárne a už neudrží moč, tak sa začne obzerať, kto by sa tak o neho postaral.
@anonym_ce212b Tento zákon o vyživovacej povinnosti nie je výmysel feministiek.Poznam prípad, kde mal syna v starostlivosti otec a keď sa syn stal vysokoškolákom, tak žiadal súdnou cestou o výživné matku.Studoval právo,a tak tiež neostávalo veľa priestoru na brigády,aj keď sa snažil.
@anonym_ce212b, nastastie je svetu úplne ukradnute, čo si myslí nejaký zakomplexovanec, ktorý si ho radšej privrieť do dverí ako splodiť dieťa.
@anonym_ce212b kľudne daj zmazať aj mňa - si tupé a arogantne čudo judo, ktoré nemá ani poňatie o slušnosti a morálke.
Ale zákon o rodine píše jasnou rečou - rodič je povinný prispievať pokiaľ sa jeho dieťa pripravuje na svoje povolanie. Či a čo si myslíš ty, je absolútne nepodstatné, kľudne sa môžeš aj pásť, keď chces ušetriť
@reela prosím ťa a ako je to s tým výživným? Dcéra má vyrátané, koľko platíme za intrák, strava atď.
Je potrebné, aby mala aj nejaké doklady o svojich nákladoch?
@lina169 áno musí mať, overenú kópiu zmluvy a platieb sa ubytovanie, všetky poplatky, veď aj faktúry za mobil máte možnosť, strava bežné náklady, oblečenie drogériu, môžeš zarátať aj časť / polovicu nákladov u teba v byte ( nájomné, voda, plyn elektrina, smeti) lebo to platit musíš cibtam býva 2 dní či 2 mesiace. Urobte si tabuľku, súd nech má prehlad v ruke.
Pri určení výživného súd berie do úvahy aj príjem otca, ak vieš, uved ho. Alebo pozri na Profesii ponuku inzerátov, kde musí byť uvedená mzda, podľa jeho vzdelania, povolania a praxe - aj topomze odpichnut sa. Aj keby mala dcéra brigádu, to nie je veľmi podstatný príjem, berie sa do úvahy len okrajovo.
Zastupovať ju môžeš ty alebo advokát - treba aby vás splnomocnila. Uvidíte reakciu sudcu, ale uviesť dôvod neprítomnosti - štúdium v zahraničí a ťažšie uvoľnenie počas semestra.
Skúste pozrieť na webe stránku CPP - ich pravidlá a najbližšia kancelária, ako študentku bez príjmu by ju mohli zastupovať na súde bezplatné a predtým konzultovať možnosti.
@anonym_ce212b kľudne daj zmazať aj mňa - si tupé a arogantne čudo judo, ktoré nemá ani poňatie o slušnosti a morálke.
Ale zákon o rodine píše jasnou rečou - rodič je povinný prispievať pokiaľ sa jeho dieťa pripravuje na svoje povolanie. Či a čo si myslíš ty, je absolútne nepodstatné, kľudne sa môžeš aj pásť, keď chces ušetriť
@cacianka Dokým neovladas judo, tvoje dorývanie voči mojej osobe je bizarné a nie si mi rovnocenna. Tupý uhol je medzi 90 a 180 stupňov 🤩. Vystatujes sa tu zákonom o rodine len za to, že ti vyhovuje, ako to je nastavené - že sa aj ty môžeš donekonecna vyživovať z muzovych peňazí. Verím tomu, že keby bol tento zákon stanovený inak, napr. iba do 18 roku dieťaťa by sa muselo platiť výživné a potom nie, tak už by si sa zákonom o rodine nevystatovala, (aký je správny a pod.
@cacianka Dokým neovladas judo, tvoje dorývanie voči mojej osobe je bizarné a nie si mi rovnocenna. Tupý uhol je medzi 90 a 180 stupňov 🤩. Vystatujes sa tu zákonom o rodine len za to, že ti vyhovuje, ako to je nastavené - že sa aj ty môžeš donekonecna vyživovať z muzovych peňazí. Verím tomu, že keby bol tento zákon stanovený inak, napr. iba do 18 roku dieťaťa by sa muselo platiť výživné a potom nie, tak už by si sa zákonom o rodine nevystatovala, (aký je správny a pod.
@anonym_ce212b si trápna ako cesta do roboty a celá smerácka banda, také tupelo ako ty ma nemôže uraziť, a aj tak trepeš hlúposti, lebo ja z mužových peňazí nežijem, len chranim záujmy slabších a raz keď zákon platí, tak nemáme o čom. Choď si otravovať inde, daj pokoj slušným a rozumným ľuďom.

@lina169 dcera urobila dobre, neucast moze riesit splnomocnenim