icon

Nevýhody striedavej starostlivosti

24. jún 2023

Baby, prosím vas, tie ktoré máte deti v striedavej starostlivosti, aký dopad to ma na dieťa? Aké su výhody, nevýhody? Ďakujem

joannita
26. apr 2024

@leo2019 vyskusaj si minimalne 1 rok pendlovat medzi 2 domacnostami a potom sem napis.

joannita
26. apr 2024

@jakubrianka no to je ten seversky model o ktorom pisem ktory mame aj my s ex.
Na sk to vacsinou nieje mozne to chapem.
Ale tvrdit ze pendlivat medzi 2 domacnostami ako tvrdi tu pan, je v poriadku pre krehku detsku dusu, je fakt cez ciaru.

jakubrianka
26. apr 2024

@joannita úplne súhlasím.

leo2019
26. apr 2024

@jakubrianka vy ste decká psychologicka? Viete veľa matiek nechce striedajú kvôli vyživnom lebo očakávajú finančnú kompenzáciu za to ze majú doeta dlhšie takzvaná opicia láska...a pri striedavej oteckovia neplatia náklady na dieťa? Nakupujú veci? Lebo ja áno a hradim rovnako...to skôr matky kvôli peniazom ako oteckovia pretože oteckovia sa pri striedavej nezbavia finančnej zodpovednosti za dieťa. A nieje pravda ze v ostatných štátoch to je tak už akú voľbu rodicia zvolia je to na nich....Nam osobne detská psychologicka aj psychologicka z poradenstva UPSVR povedala na poradenstve ze dieťa nemá problém z dvoma domovami vie sa na to rychlo adaptovať dokonca mensoe deti o to skôr. Dieta sa cíti všade doma tam kde cíti lásku a bezpečie od rodiča...Takže názor na to ci je alebo nieje mam nezávislé od dvoch psichologiciek.

leo2019
26. apr 2024

@joannita bože nemusím si nič skúšať za mňa je to ok pracoval som v zahraničí viem aké to je...

jakubrianka
26. apr 2024

@leo2019 áno mám semestre psychológie a sú to slová psychologičky s dlhoročnou praxou. Všetko do bodky s ňou súhlasím.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 zaujimave, mne psychologicka z upsvar povedala pravy opak a taktiez 2 detske psychologicky z usmevu ako dar. Plus som citala a pocula nazory dalsich, ktore maju rivnaky nazor. Kde je teda pravda? Jeden psycholog tvrdi jedno a druhy druhe. Co to znamena? Ze je to len ich subjetivny nazor. Rovnako ako jedny vyskumy tvrdia ze striedavka je ok a dalsie vyskumy ze nieje ok. Kde je pravda? Basnicka otazka.

Ved maj striedavku ked chces ale nepresviedcaj nas. A potom sem napis za 15 rokov, budem zvedava.

betulinka1
26. apr 2024

Nie je to pre kazde Dieta. Muz ma striedavku od dvoch rokov maleho a krasne to funguje. Ma 10, nie je ziaden problem. Podla mna to ani nepociťuje, lebo ma rad nas a aj rodinu mami. Ale napriklad u nas sa nebalia veci ako oblecenie alebo tak, cize v piatok ide rovno zo skoly k nam a v potom o tyzden zo skoly k mame. Takze tam nie je ten syndrom balim si kufor. A tym, ze to tak ma od mala, tak to podla mna neriesi. Samozrejme ak je v tej alebo v tej rodine oslava, tak sa dohodneme a nemame problem ho dat a plati to aj naopak. Aj dovolenky vieme v pohode doriesit. S jeho ex si tykam, mame na seba cisla a vieme spolu komunikovat. Dokonca nam ex doniesla svadobné kolace zo svojej svadby 🤣🤣. Ale zase spolocny cas spolu netravime ani dovolenky, ale su tam korektne vztahy. Takze ak da dokážete dohodnut a dieta to same chce, tak nie je problem. Napriklad kamoska rušila s muzom striedavku, lebo maly povedal, ze chce zit s nimi. Tak k bio matke chodi na vikendy. Ale on uz ma 12 rokov. Takze zase deti si aj povedia ak im nieco nevyhovuje, len ich treba pocuvat.

leo2019
26. apr 2024

@betulinka1 nádhera bodaj by sa to podarilo aj nám takto vychádzať. Klobúk dole! Nech vám to tak už ostane.

leo2019
26. apr 2024

@jakubrianka semestre z vás nerobia psychológa...ja mam tiež semestre z psychológie a netrúfam si na takéto doslovne vyjadrenia.

leo2019
26. apr 2024

@joannita veď štúdie sú ale ani jednu jedinú som nenašiel kde by bola striedavka zla...všetky štúdie ukazujú ze striedava je po rozvode ta najlepšia forma pre dieťa pokiaľ to okolností dovoľujú...a nehnevajte sa ale spatne som písal. Zákony sa vytvárajú na základe skúseností...takže skôr si vynyslate a len subjektívne hodnotíte niečo s čím osobne nieste stotoznena.

liliana8
26. apr 2024

Ja ked som toto riesiala som hovorila s niekolkymi psychologmi, aby som pocula ich nazor. KAZDY povedal, ze striedavka je dobra pre rodicov, ale nie pre dieta, ze dieta potrebuje svoj stabilny domov, ale samozrejme aj zachovanie vztahu s druhym rodicom.

leo2019
26. apr 2024

@liliana8 ja som čítal niekoľko desiatok názorov vypočul som si osobne aj so ženou dvoch a ani jeden v našom prípade nepovedal ze striedavka nie...dokonca v našom prípade sa aj kolízna aj sudca vyjadril za striedavu...písal som pár príspevkov do zadu treba si pozrieť odborníkov ktorý to robia po desaťročia a štúdie z niekoľkých krajín sveta. Kde striedava je bežnou praxou.

leo2019
26. apr 2024

@joannita a ja ta nemusím presviedcat mňa presvedčili reálne veci z praxe ozajstných odbornikov a nie semestralnych študentov psychológie. O 15 rokov to bude dobre tak ako státisíce detí zo sveta ktoré striedavu absolvovali.

joannita
26. apr 2024

@leo2019 preboha toto uz snad ani mozne nieje 🤦‍♀️ som v kontakte so sudnymi psychiatrami a advokatmi ktori KAZDY den riesia rozvody a deti striedavky. Niektore tie deti su v zubozenom stave! A nie, nieje to preto, ze to u nich nefungovalo, ale preto, ze tie deti to proste nezvladli, ticho trpeli. Teraz su v puberte maju 14, 15, 16.
Preboha uz sa zastav prosimta, zi si svoj zivot a bud rad ze zatial si stastny. Lebo vsetci tito studovani ludia ktori riesia DESIATKY tychto pripadov su tupci a ty si mudrejsi ako oni 🤦‍♀️🤦‍♀️

joannita
26. apr 2024

@leo2019 omg jasne ze kolizna odobri striedavku, aj sudca, oni konaju v medziach zakona. Ale my sa nebavime o zakone, my sa bavime o pocitoch tych deti!

leo2019
26. apr 2024

@joannita pre boha živého už sa ty zastav! Stále tu opakujes ja som počula ja som videla ale nikde nič si neukázala...to sú tvoje tvrdenia už prosím nekomentuj niečo čo proste nemáš nijak podložené len svojimi tvrdeniami...ja som ti dal jasný odkaz na to co funguje a keď teba už nepresvedčí 10 krajín a státisíce deti ktoré takto už vyrástli tak tebe už zbytočné dačo písať. Naopak ty si ži svoj život, deti máš v striedavke tak rob tak aby nemuseli tvoje deti navštevovať psychológov. Lebo očividne ty niesi stotoznena s tým co máš určené súdom. Ty tu len stále obracias situáciu jedna babka povedala. Ja som napísal autorke ak si nebola stotoznena načo ma označujes načo vnucujes mne a ostatným svoj názor! Zákony sú dané a sú riešené v prospech deti na európskej a celosvetovej úrovni...tak tu prosím nepresviedčaj ostatných o tom aká je zla striedavka. Všetky krajiny sa spikli proti deťom a zákony sa urobil preto aby deťom ublizovali...prosím už sa zobud...tých pseudopsychologov z postkomunizmu prestaň počúvať urobíš dobre pre seba aj deti a možno aj pre mamičky ktoré nad týmto uvažujú.

jakubrianka
26. apr 2024

@leo2019 ešte raz. Toto sú slová skúsenej psychologičky, ktorá nám prednášala. Vravela, že tak zdevastované deti ako sú zo striedavej starostlivosti, ešte nikdy dovtedy nevidela za celú niekoľko desiatok ročnú prax. Či ideš skúsenej psychologičke tvrdiť niečo iné???

joannita
26. apr 2024

@leo2019 ale ja som nepocula nevidela, ja s tym robim! Paneboze 🤦‍♀️
Ja niesom ztotoznena s tym ze mame striedavku podla severskeho modelu? A na to si ako prisiel?
Ved to je najlepsie co pre deti moze byt po rozvode! Trepes blbosti, slamky sa chytas.
Ja ti tu nebudem hladat publikacie a odkazy ako ty, ved si ich najdi sam 🤦‍♀️ je ich viac nez dost.
Ale hlavne! REALITA je dolezita, a tu ja mam na dosah ruky.
Asi si nevyrovnany sam so sebou, lebo sa obhajujes nonstop, bojujes sam so sebou, unak by si nepotrebival studovat tolko teorie, ale bol by si ty sam presvedveny o spravnosti svojho rozhodnutia! Toto je volanie do tmy a presviedcanie sameho seba ze si urobil spravne.

leo2019
26. apr 2024

@joannita v medziach zákona je aj dieťa dat do osobnej starostlivosti jedného z rodičov...takže?

joannita
26. apr 2024

@leo2019 a? Co si tym chcel povedat? Ty druhym kmentom?

leo2019
26. apr 2024

@jakubrianka ešte raz ty tvrdíš iba niečo...stále len tvrdíš. Prijaté zákony,dohovori a charty sú dôkazom toho ze nerozpravas dobre...mne dlhoročne psychologicky povedali presný opak. Presný opak tvrdia aj štúdie ktoré sú vypracované dokonca konzesus odborníkov to potvrdil odkaz som poslal. Takže zas iba tvoj názor a tvoje tvrdenia ničím nepodložené. Preposlal som ti aj rozhovor so súdnou znalkynov v tejto oblasti ktorá stále funguje. Rozprávaš o nejakých psychológov posli aj do súkromnej správy a ja kontaktujem a nechám si poradiť.

leo2019
26. apr 2024

@joannita ktorým druhým komentom?

akje
26. apr 2024

@autorka. By ma zaujimalo, keby bola striedavka na rodicov a nie na deti, ako by to znasali. Ze dieta ostava na jednom mieste, kde ma domov a rodicia by sa kazdy tyzden stahovali a mali domov na striedacku, ze ako by to davali. Luto mi je takych deticiek... ale chapem, ze ked to nejde, tak to nejde a rodicia nemozu spolu jednoducho ostavat nasilu... no potom to musi byt pre deti strasne tazke cele..

betulinka1
26. apr 2024

@leo2019 Kazdopadne to treba skusit. Ak to dietatu nebude vyhovovat, tak na to pridete velmi rychlo. Mozno treba zacat postupne, ze 3 dni v tyzdni u otca, potom 4 dni v tyzdni, 5 dni atd.. takto postupne zacat s tym pracovat a po pol roku ist na 7 dni. Nebude to pre dieta sok a pekne sa pripravi. Ja som citala o tom zahranicne štúdie a tam napriklad presne pisu aj o tom baleni, ze aby sa tomu rodicia vyhli aby dieta nemalo pocit, ze cestuje, to sme potom aplikovali, ked sme zacali spolu zit s muzom. Potom aj komunikacia rodicov, tam musi byt na 100% lebo nejaky základný rezim by mal byt rovnaky. Napr. Cas ist spat, cas na elektroniku, pravidelne ucenie, ak ide o školákov. Aby to nebolo u jedneho rodina free a druhy chce rezim a potom Dieta bude inklinovať k rodine, kde ma benevolentne podmienky vo veku tych 13 rokov. Jasne, ze budu rozne situacie ako napr. ked ti od ex chodi chore dieta, stale s kašľom a ty ho preliecis, odovzdas zdrave a zase ti pride chore od nej a musis riesit OCR alebo babky alebo HO😉 alebo nasadis dietatu nieco na imunitu a ona to aj tak nedava…. Ale to zase asi k tomu patri, ze su rodiny ktore su starostlivejšie a tie kde je to trosku zanedbané. Zahudres si ale realne s tym nic nespravis. To sa potom vekom ustali.

leo2019
26. apr 2024

@betulinka1 áno ďakujem. My v podstate sme od začiatku tak začali...v podstate syn je zvyknutý. Pokiaľ sa stane ze syn chce ísť o deň skôr tak ho odveziem, z mojej strany to je tak ze ja sa prispôsobím potrebám. Ak napríklad sa syn dožaduje aby bol dlhšie pri mne snažím sa mu vysvetliť ze maminka sa na neho teší ze budu mat program a ze bude dobre...stále mu opakujem ze ho obidvaja ľúbime a ze sme pri nom ako keby stále. Dieťa sme spolu vychovávali spoločné 4 roky takže už máme jeden aj druhý prehľad ze vieme co fungovalo a na skoro 100% sme sa zhodovali.Ja určite nechcem meniť niečo čo nám fungovalo spoločné samozrejme som otvorený s ex o zmenách. Co sa týka choroby to neriešim a neobvinujem proste padne dieta choré na mňa musím sa s tým vysporiadať.

betulinka1
26. apr 2024

@leo2019 tak potom nie je o com. Dieta ma Dobry vek 4 roky je fajn, este je tam skolka, s ex komunikujes. Podla mna fajn podmienky.

leo2019
26. apr 2024

@joannita už prosím nezapajaj sa do debaty ;) cítiť z teba zufalost... som človek ktorý si prejde fakty skúsenosti z hmatatelnych respektíve očitých vecí...ty tu stále len tliachas o niekom a niečom...proste nič len do vetra...ja som hľadal lebo som to hľadal kvôli synovi co mi je najviac a striedava sa ukázala ako variant prospešný....očividne niesi stotoznena,utesujes sa len v niečom co si dosiahla ale striedavku si nechcela...len si si chcela skomplikovať život aj svojmu ex...dieťa ktoré je len v určitom styku musí rovnako cestovať a baliť sa.... ústavný súd ČR to presne popísal v odvolaní otca poslal by som ti link ale zbytočné. Čiže tvoje výkriky nesmeruju na otázku bývania ale na to ze niesi spokojná ze máš deti v striedavej...Asi tak ;)

leo2019
26. apr 2024

@betulinka1 dosť obmedzene lebo ona neni stotoznena so striedavou vlastne ju odmieta...ale snažím sa aby to syn co najmenej alebo skôr vôbec necitil...robím všetko preto aby nevidel nejaký rozpor medzi nami.Vzdy honuistujem ze mamka a táto ho ľúbia najviac...

joannita
26. apr 2024

@leo2019 prosim zavolaj svojmu psychologovi, lebo toto uz je diagnoza. Tak ja ti neodpoviem na otazku lebo uz nemienim s tebou diskutovat a ty mi aj tak napises ze sa nemam zapajat do debaty 😂😂😂
Pomoc.
Toto co tu davas to ai nieje na psychologa, ale psychiatra. Asi si si zabudol dat tabletky.
Ja som nedocitala OPAT tvoj koment, to sa neda citat. Mozes mi uz prosimta neodpovedat?
Dakujem