Obavy z dedičského konania po rodičoch

27. okt 2023

Ahojte, riešili ste už niektorá dedičské konanie po rodičoch? Ako to prebieha, na čo sa pripraviť a čoho vyvarovať? Zomreli mi obaja rodičia, pohreb sme spolu so sestrou vybavili aj rovným dielom uhradili všetky poplatky. Som z toho všetkého psychicky zničená, vyčerpaná, neviem sa s tým vyrovnať. Do toho prišla pozvánka na dedičské konanie. Pýtala som sa sestry, co budeme robiť s rodičovským domom. Odmieta sa o tom so mnou baviť, netuším, prečo, aké má úmysly a čo sa jej v hlave odohráva. Pre mňa je to tiež citlivá téma, predsa len, sú to spomienky, ale realita je, žiaľ, taká, že to riešiť treba. Ak to nechceme rozoberať pred notárom, mali by sme to prebrať v súkromí s predstihom. So sestrou však máme komplikovaný vzťah, lebo mamka sa nikdy nezmierila s tým, za koho som sa vydala a keďže sestra zostala žiť v dome s rodičmi, automaticky prevzala mamkinu nevraživosť, hoci môj muž jej nikdy nijako neublížil. Teraz sa preto ku mne správa, akoby o veciach ohľadom rodičov mala právo rozhodovať iba ona a mňa sa nijako netýkali. Mám preto z dedičského konania obavy, neviem, čo tam na mňa plánuje vybalit,ako sa zachová. Okrem sestry už nikoho nemám, chcela by som s ňou vychádzať dobre, len nerozumiem jej vyhybavemu správaniu a nekomunikacii.

liz_lemon
27. okt 2023

pozri sa na kataster, ci uz nahodou nie je ten dom na nu prepisany, mozno preto sa nechce bavit

pribinak
27. okt 2023

Môžeš si dat bojovú poradu s právnikom aby si bola pripravená

syslik81
27. okt 2023

ak ho uz na sestru neprepisali tak pol na pol ..bud jedna vyplati druhu alebo opacne ..ak sa nedohodnete preda sa .. alebo budete nadalej vlastnit kazda polovicu a rovnakym dielom sa o dom aj starat

tanyan
27. okt 2023

Neviaž sa na sestru len kvôli pokrvnej príbuznosti.
Tvoj muž ti je očividne blízky a on je teraz tvoja skutočná rodina, ktorú si si sama vybrala.
Na dedičskom pozorne počúvaj notárku. Možno sestra vie o nejakom testamente alebo má pripravený nejaký návrh. Dedičské konanie sa nemusí uzatvoriť hneď, hlavne sa nenechaj dotlačiť k podpísaniu nejakej dohody bez rozmýšľania.
Pokiaľ viem, tak významné dary počas života sa započítavajú do dedičského podielu, takže ak jej dom (alebo niečo iné) aj darovali, môže to ovplyvniť rozdelenie zostávajúceho majetku.
Pokiaľ však boli splnené zákonné podmienky, môže byť v závete / testamente uvedené aj vydedenie.

januska12323
27. okt 2023

Ak je ten dom stále rodičovský budete dediť rovnakým dielom. Tam sa nie je o čom baviť.
Ak dom prepísali na ňu za života nebudeš ho dediť lebo už nepatrí k dedičstvu.

zafir01
27. okt 2023

A čo prišlo v papieroch ? Aj dom je v majetku zahrnutý ? Teda prišli ti už papiere ,kde je vypísaný majetok ?
Ak nie .zo sestrinho správania môže byť ,že ten dom za života orepisali na nu

muchotrafka298
27. okt 2023

Ja riesim dedicske od augusta. Bola som ako osoba vybavujuca pohreb predvolana k notarovi s tym, ze mam priniest vsetky veci, ktore mam a ktore by sa dedili (nehnutelnosti, vypisy z uctov, auto a pod.). Prisla som tam, oni mali uz vylustrovane veci, ze co mala dotycna osoba na seba napisane, kde mala ucty a pod. Ja som predlozila veci co som doniesla, porovnali sme a notarsky koncipient spisal so mnou zapisnicu. Teraz uz len cakam na dedicske konanie, kde uz bude rozdelene, co kto z dedicov dostava (my sa ale dohodneme vopred, co by kto chcel). Zomrela osoba nezanechala zavet.

alickapusinka
27. okt 2023

na dedičské pôjdete obidve ak náhodou na ňu neprepísali dom obaja rodičia. A notárka urobila súpis majetku rodičov a od hodnoty veci sa bude odvíjať koľko zaplatíte. Ak mal niektorý s rodičov dlhy nemôžeš len vziať dedičstvo a dlhý neplatiť to sa nedá bud všetko alebo nič. Ak bude dom patriť obom sestra TI musí polku peňazí vyplatiť ak nie môžeš sa brániť na súde o vyplatenie dedičstva. ONA ak budete mať dom na polku TI môže hovoriť čo chce dôležite je čo povie notárka. Suma sa odvíja od hodnoty majetku my sme platili 1500 EUR. Ak príde znalec ohodnotiť dom treba sa s ním dohodnúť čim väčšiu hodnotu bude mať tým viac platíte na dedičskom.

tiezjedna
27. okt 2023

Pozri sa do katastra, či je dom písaný stále na rodičov. Aby nebolo prekvapenie. Oni ho za života mohli prepísať na ňu. Na dedičskom by ste tak riešili len zostávajúci majetok.

diaalex
27. okt 2023

Pôjdete tam, notárka povie čo zistila, aký majetok, rozdelí sa to medzi vás 2 rovným dielom. Zaplatíte poplatok notárka, za lustrovanie v banke a pôjdete. Nemusíte sa tam zhodnúť. sestra môže neskôr vyplatiť teba alebo ty ju.

cookie29
27. okt 2023

Ja neviem, ked to tak citam, tak vlastne mam pocit, ze sestru tiez nejako v laske nemas :( nehovorim, ze to je pravda. Na druhej strane, ty byvanie mas a idete sa bavit o jej byvani, ak dobre rozumiem, mozno to pre nu bude citliva tema o to viac...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. okt 2023

@zafir01 Neprišiel žiaden súpis majetku, iba pozvánka na konanie. Znamená to, že ide iba o to prvé stretnutie, kde si vyžiadajú doklady k majetku? Nikto nás k ničomu nevyzval, teda aspoň mňa nie a sestra mi nepovedala, čo mala v obálke ona.
@miriam11 Sestra je na tom finančne lepšie ako ja, o tom to nie je, má aj vlastný byt, ale prenajíma ho.
@cookie29 mám sestru rada, veľmi, vždy sme mali pekný vzťah. O to viac na mrzí, že sa tak nechala ovplyvniť a dovolila, aby nás mamka navzájom rozostvala. Vždy som sa ku všetkým správala pekne, odpísali ma iba preto, že si mamka ku mne predstavovala niekoho iného a môjho muža nikdy neprijala. Sestra vždy preberala jej názory, ak sa mamka na niekoho nahnevala, sestra s ním prestala komunikovať tiež ☹

nika3136
27. okt 2023

Sestra je taka povaha, nespravis s tym nic 🙂 mozes byt este mozno prekvapena ked zistis, ze vsetko prepisali na nu a ty nedostanes nic. Priprav sa i na tuto alternativu

alickapusinka
27. okt 2023

ale ak si dostala j TY od notárky tak máš ísť aj TY.

h2
27. okt 2023

Pred samotným dedičským konaním býva stretnutie s notárom kvôli súpisu majetku. Kedy bol pohreb? Ak nedávno, tak predpokladám, že to bude ono a nie už samotné dedičské konanie. V tom prípade sa ešte so sestrou nemusíš na ničom dohovoriť, máte čas. Možno je to pre ňu ešte veľmi čerstvé, preto o tom nechce hovoriť. Ale je tu aj možnosť, že vie niečo, čo ty nie. Pozrela si už do katastra? Či sú stále na liste vlastníctva rodičia?

muchotrafka298
27. okt 2023

Ja som dostala predvolanie k notarovi. V liste bolo napisane co mam priniest. U notara to prebiehalo ako som pisala vyssie. Ubehli 2 mesiace a zatial nam pozvanka na dedicske dalsia neprisla /tu cakame ak s dalsim dedicom/.

h2
27. okt 2023

@muchotrafka298 My sme čakali na dedičské konanie po otcovi trištvrte roka.

prasiatko30
27. okt 2023

Ono pokial sestra s rodicmi byvala velmi lahko sa mohlo stat, ze dom je uz davno napisany na sestru

mufka1
27. okt 2023

Ahoj ja keď som mala dedicke konanie tak moja mamina žila otec nie.Prisli papiere jej aj mne domov na adresu..Keď sme tam prišli na čas tak nás usadili (mame známeho co takéto veci robí tak sme sa bavili o minulosti a o otcovi ako rýchlo odišiel atď.) ale k veci
Posadil nás prišla pani zapisovateľka a pýtal sa nás kto platil pohreb a stým súvisiace poplatky aký majetok mal otec ,peniaze úsporné v banke,dlžoby ci mal ,či mal nejaký majetok ako role, lúky, lesy atď
...potom to spísali odobrali si s OP info co potrebovali a išli sme preč. Neviem ti presne povedať ale volal mi možno za 2 týždne ze môžeme prísť na určitý čas a dátum a tam sa všetko spísali,oni si zistili financie v banke ,byť akú hodnotu má a proste takéto veci ...keďže som len ja a moja mama ako dedicky pýtala sa mojej mami co stým ci to ostane na nás alebo sa to prepise na 1 osobu na co mama súhlasila prepis na mňa ale stým, ze som jej tam nechala doživotne právo.Dlhy otec môj nemal čo mal na knižke peniaze tak sme sa kním dostali dali nám pier na mohli sme disponovať.V ten deň som zaplatila aj vlastné za dedicke konanie . Neviem ako to bude u teba keď sestra ma taky postoj k tebe ale hlavne sa neboj oni sa Vás tam každej budú pýtať nemusí sa báť, ze ona na teba niečo povie to ich nezaujíma vás vsatah ale len čo je po rodičoch. Pokiaľ chceš viac info je tu skupina práve poradenstvo tam ti poradia. Držím palce a je mi ľúto ze si prišla o rodičov 😔😊

simca06022011
27. okt 2023

Nemusis sa bat, ty nemusis vediet nic, to nie je sud, nebudu sa riesit nazory jednej druhej, lebo na to kto co zdedi je proste postup. Hlavne si nastuduj na co mas pravo, over si ten kataster. Casto sa pri dedicskych konaniach zabuda na rozne poistky, sporenia, druhe/tretie piliere a pod, tak treba notarovi oznamit. Zistit.
A o sestre rozpravas velmi pekne, ja by som si po tomto vsetkom, ked to prebehne s nou pohovorila otvorene. Presne to co si tu napisala by som jej aj povedala. JE skoda likvidovat rodinu, kvoli nejakej zatrpknutosti, ak mate v podstate len seba uz. Ak s nou nepohnes, tak sa netrap.
Mozno sa bude citit dotknuta, ze byva v rodicovskom dome napriklad a bude sa musiet s tebou delit a pod. MOze zacat preukazovat co investovala do domu, pripadne rieist ze bude patrit len jej atd (ak to uz tak nie je). Ale toto sa robi az ked je "ukoncene" dedicske, lebo ani neviete ako vam co vyjde...

barny
27. okt 2023

My sme mali teraz dedicske po ocinovi, mamina zije, prislo nam predvolanie, supis majetku nebol, notar vam predlozi co dohladal, bol tam dom, pozemok atd co nasiel, opytal sa ci nebol zavet alebo vkladne knizky a tak, nieco nemal v evidencii, tak sme museli doniest doklad na dalsie pojednavanie, ale my sme sa dohodli pred dedicskym, na druhe som isla uz len ja a mama, mala som splnomocnenia a vybavene za 40 min, on uzal prepripravne veci a dokoncil to podla toho ako mu bolo povedane od nas. Ale tak, ked nekomunikuje, asi vztahy nemate dobre.

ahhola
27. okt 2023

Nenapinaj a kuk už ten kataster, ci je dom stále na rodicov🤧

maninka1974
27. okt 2023

Ja som bola v podobnej situácii pred rokom oco zomrel mama sestra a ja sme šli na dedičské po otcovi...sestra s rodinou býva s rodičmi teraz z mamou ja bývam inde so svojou rodinou....vôbec sme neboli dohodnutý tiež som sa bála že ako sa dohodneme...sestra dom chcela celý na seba....mama jej ho chcela dať lebo už ho začali prerábať žiadali už dotáciu.....ale to není podstatné mama mi povedala ze ho chce dať sestre mňa to nahnevalo ale držala som sa ....nakoniec som sa ho vzala s tým ze ma vyplatí neskôr notár sestru vyzval koľko mi dá povedala sumu zahrnul to do dedičského ak má nevyplatí do dohodnutého času môžem polku domu dostať späťak to dam na sud.....som spokojná máme dobré vzťahy som rada že som bola ticho keď som bola nahnevaná nedala vedieť na sebe....notár bol férový

nixie144
27. okt 2023

Zoberte si na dedičské právničku. Nestoji tak veľa. Platila som asi 200€. Tá vám všetko vysvetlí a pomôže.

autor
28. okt 2023

@ahhola podľa katastra áno

ahhola
29. okt 2023

Tak gratulujem, nie sú podrazaci rodiča, ani segra.

autor
29. okt 2023

@ahhola no, ešte sa môže objaviť nejaká darovacia zmluva alebo testament...ale mne nejde o majetok, toto ma netrápi, trápia ma tie vztahy-nevztahy, sestrina nekomunikácia a nadradenosť, akoby sa mňa nič netýkalo a vo všetkom musí rozhodnúť ona. Boli to rovnako moji rodičia a chýbajú mi rovnako, ak nie viac, keďže ona s nimi v posledných rokoch strávila viac času než ja ☹