icon

Otec odmieta rešpektovať krúžky 7-ročnej dcéry?

slovanka2508
11. júl 2024

Ahojte, potrebujem poradiť. Som rozvedená 2,5 roka, s exmanželom máme tri deti, on si k sebe berie iba najmladšiu dcéru ( 7 rokov). Dvoch starších chlapcov zavolá max. na Kofolu, občas na futbal, aby nechodil sám.
Ja mám nový vzťah, čakáme spolu dieťa.
Momentálne sa už 1,5 roka súdim s exmanželom kvôli výživnému. Chce platiť čo najmenej, preto spochybňuje výdavky na deti. Nechce sa podieľať na platení výletov, exkurzií, atď.
Momentálne je problém takýto. Súdom máme zatiaľ upravený len styk počas víkendov. Exmanžel chcel cez prázdniny dcéru na dva týždne. V júli však dovolenku nemal a v auguste ju chce na cca 1,5 týždňa. To by mi v zásade nevadilo, ale dcéra chodí na plávanie. Je v tom dobrá a baví ju to. V júli mala prestávku a trénerka jej povedala, že v auguste bude rozhodovať, či nepostúpi do vyššej skupiny už v septembri, lebo predčila deti, ktoré plávajú 2 roky. Ale v čase, kedy jej plávanie opäť začína, exmanžel ju má mať u seba. Keďže pochádza z východu (aj ja), ale obaja bývame na západnom Slovensku, chce ju vziať k svojej rodine, čo mi tiež neprekáža, ale chcem, aby ju na plávanie na začiatku júla odviezol. Resp. aby počkal zopár dní na západe a potom ju vzal za rodinou. On to odmieta, vraj tú hodinu oželie, hoci ju ja musím zaplatiť a on sa na tom podieľať nechce.
Už som kontaktovala kolíznu opatrovníčku, ako mám postupovať zatiaľ odpoveď nemám.
Vie mi niekto poradiť, či je otec povinný rešpektovať krúžky detí? Alebo ako to je?
Budem vám vďačná za vaše skúsenosti.

leo2019
11. júl 2024

@pininka1 jeden ma 15 a druhý 17 zo západného mesta, vidím to nadšenie ich, keď otec im zahlási ideme na východ aj so setričkou. A naplánujem výlet tak aby adolescentný chlapci zdieľali nadšenie s programom 7 ročnej dcéry. hmmm...

leo2019
11. júl 2024

@betulinka1 ty vieš čo znamená úprava styku? to znamená že matka je povinná dieťa pripraviť pre styk a dieťa rodičovi odovzdať. Otec ale nie je povinný si dieťa prevziať ale povinný odovzdať. Preto som zástancom striedavej lebo tam už je tvoja povinnosť si dieťa prevziať a v stanovenom čase odovzdať. Treba proste rešpektovať čas otca a dieťaťa a nevyplakávať sa na MK. Nebudeme tu nezmyselne a absolútne iracionálne obhajovať 1tréning a písať čo otec môže aký náhradný program si ma spraviť alebo kedy si ma brať dovolenku kvôli jednému tréningu 7 ročného dieťaťa. Ak trénerka vidí v tom potenciál tak ho posunie vyššie aj bez toho tréningu.

kp7333
11. júl 2024

@leo2019 ale on im ma naplanovat take prazdniny, aby im vyhovel. Nie supnut deti na dva tyzdne k starym rodicom a nestarat sa. Kupalisko, turistika, stanovacka, more cokolvek podla ich predstav a svojich financnych moznosti. Je to jeho otcovska povinnost do 18 rokov ich veku. Ako si s nim inak vybuduju vztah, ked vidia z jeho strany nezaujem? Ake s nim budu mat zazitky?

leo2019
11. júl 2024

@petulda333 presne ako píšeš ZJAVNE takže ďalej zbytočne tvoj komentár rozoberať.

kp7333
11. júl 2024

@leo2019 a ak by mi starsie dieta povedalo, ze chce byt doma a travit cas s kamaratmi, tak mu navrhnem kompromis. Aby si ten cas rozdelil medzi mna a kamaratov. Nebudem ho nasilu tahat k starym rodicom, aspon nie na cely cas dovolenky, najdeme nieco, co bude vyhovovat vsetkym. Lebo poviem ti zo svojej skusenosti, aj ja mam doma pubertiacky, ak ich necham doma same, budu kludne cely den na mobile. O tom je rodic, aby dieta usmernil a dohliadol nan aj cez prazdniny.

leo2019
11. júl 2024

@kp7333 ale ty nemôžeš nútiť deti aby šli s nim keď nemajú aj oni záujem čo to zase tu miešame? To že majú vzťah aký majú bohužiaľ ale ak má rád svoju dcéru a chce s ňou byť tak nemiešajme čo chalani. Bavíme sa o vymeškaní tréningu.

mamutka
11. júl 2024

@slovanka2508 tak očiernila si ho tu dôkladne, všetci chápeme, že to jej blb a zgrloš, ale ty si to dlhé roky tolerovala. Teraz je zbytočne sem pisat jeho negatíva, keď si si ho ty vybrala, tolerovala ponižovanie, robila si s nim ďalšie deti. Zbytočne riešiť aký bol, očividne geneticky materiál poskytol v poriadku. Tu ide len o to, že tak dôležitý termín na nejakom krúžku da normálny človek v lete, ked sú decka preč? No neda. Každý druhý človek by im napísal “nehnevajte sa, ale máme plány, dovolenky, toto sa neda realizovať a rozhodovať počas letných prázdnin” dovi dopi. Ak je taká dobrá, tak snáď o nu aj stoja na tých tréningoch a da sa dohodnúť.

leo2019
11. júl 2024

@kp7333 a čo robia baby keď ich dotiahneš k babke? Vidíš a to je kompromis miláčik jeden tréning vynecháš a urobíme si týždeň a pol výlet k rodine a vezmem ta tam na kúpalisko. Zoberie aj chlapcov a budú hundrať že oni nechceli a keď máš deti v puberte vieš ako to je... Vezmeš telefóny a povieš veď ideme na túru a cela túra bude len o božíkani a nakoniec si ten pubertiak vezme domov len to že musel. Rodičom sa poďakuje lebo však musí.

nikaeli
11. júl 2024

@slovanka2508 ako keby som čítala o mojom ex, len s tým rozdielom, že máme spolu iba jednu dcéru. Sme od seba 10 rokov, dcéra má 17 a presne týmto správaním dosiahol to, že ona s ním už ani nechce byť. Nikdy ju nikam nevzal. Všetky prázdniny, voľné dni, sviatky trávi so mnou. Lebo on nemá TOĽKO dovolenky. Dal výpoveď v práci s normálnym platom a šiel do inej za minimálnu mzdu na papieri. Robí zo seba večného chudáka, všetci môžu za to, aký má život, len on nie. Odmieta prispievať dcére na školné, lebo nemusela ísť na súkromnú školu (mám ju preložiť na štátnu) a nechce pochopiť, že sme rady, že s poruchami učenia urobila prijímačky aspoň tam, kde je. Takže ja ti rozumiem a drž ti prsty. Aj keď hlavou múr neprerazíš. Šla by som za trénerkou, povedala jej fakty a požiadala, nech ju 'preskúša' v inom termíne, že ti aj s dcérkou na tom záleží, ale bohužiaľ otcovi nie a nie je v tvojich silách to ovplyvniť. Môj ex s tou školou vyskakoval aj na súde, no sudkyňa ho schladila, že nevidí dôvod meniť školu, keď je v nej dieťa spokojné a darí sa mu. Netráp sa preňho. Tvoj druhý manžel vás podporuje a ľúbi a dcérka to časom pochopí aj sama. Ako tá moja. Aj môj druhý manžel jej venuje svoj čas a peniaze, bicykluje s ňou, brázdi lesy, vysvetľuje matiku 😉 sústreď sa na vaše spoločné šťastie a ex nech si žije ako chce. Aj so svojimi právami. Škoda len, že títo superotcovia zabúdajú na svoje povinnosti.

leo2019
11. júl 2024

@pininka1 už vieme čo stojí za tým celým divadlom a tam to už ďalej netreba rozoberať. prečítaj si jej príspevok a hlavne vetu: "Ale nesúhlasím s tým, aby tam bola dva týždne v kuse" a tým by sme mohli uzavrieť celý prípad.

@petulda333
@betulinka1
@kp7333
@mamutka

maciatkolulu
11. júl 2024

@stvura asi som sa sekla...každopádne si to zhrnula👍

petulda333
11. júl 2024

@leo2019 ale aj tie tvoje

leo2019
11. júl 2024

:D :D :D je to komické čítať niektoré príspevky hlavne mamičky urobia si 1,2 dokonca 3 detičky...žijú spolu desaťročie a viac, ľúbia a milujú sa a potom tu robia zo svojich ex žumpy lebo to není podľa ich predstáv :D . Striedavka to za pána nie kde by mal rovnaké povinnosti a bol by nútený ale výživné a hundrať že ako málo dáva to tu je plný MK. Samozrejme výnimky sú otcovia čo sa nestarajú. Bohužiaľ vychcanosť poniektorých žien donútilo chlapov robiť kroky aby mal papierovo menej. A to dámy som prelustroval 100 ky súdnych rozhodnutí a to čo tam poniektoré dávali to som žasol, chvála bohu ešte že sudcovia a sudkyne to vedia skorigovať. Veď nedávno na MK tu bola žena ktorá bola pri kurátorke a vypočítali sumu na dieťa ale až neskôr bola s právničkou a zistila žeby mohla mať ešte viac tak si prišla pre radu na MK že či môže ešte do spisu upraviť výšku výživného :D :D :D a mal som dosť. Tak sa potom nečudujte jaky sú chlapi.

petulda333
11. júl 2024

@leo2019 a zo vsetkych veci si si vzal len jednu,ze ona nesuhlasi aby tam bola 2t vkuse. To vsetko ostatne a zle na otcovi asi nevidis. Ja nie som za to,aby zeny robili napriek. Moja ex svagrina to robi,ale nie som ani zato aby sa chlapi spravali ako debili. To zas robi moj svagor.

leo2019
11. júl 2024

@petulda333 ty si čakala že bude rozhorčená ex písať o svojom ex v dobrom? Neviem ako ty ale ja som to nečakal, už po úvode pred samou pointou som vedel že ee... A nerozumiem taký debil celý život ale just si s ním spravím 3 deti... nie som detektív ale tu dačo nebude v poriadku.

petulda333
11. júl 2024

@leo2019 a ty so svojou mas kolko deti? Tiez asi nebola v poriadku a bol si s nou. To su take argumenty. A vies,citala,aj pocula som v okoli ako ludia na svojich ex nadavaju,ale autorka sa sprava normalne. Nemam pocit,zeby ho tu urazala extremne. Len popisuje situaciu

betulinka1
11. júl 2024

@leo2019 my dvaja sa v tomto nezhodneme. Mrzi ma, ze mas ty mas zlu skusenost v tvojom zivote. Vzdy je to pre rodica tazke, ked uz starsi ma svoj program alebo proste nechce ist druhemu rodicovi. Preto je velmi velmi dolezite budovať tie vztahy od mala. Pracovala som v sfére maloletých deti, Cize tych pribehov poznam viac akoby som mozno aj chcela. Aj napriek malo info od autorky, by bol krok otca zobrat ju na ten trening a pozerat sa na nu, podporovať ju, obrovským krokom pre tu dceru. Nie pre matku. Zabudnime na to co chce matka. Lebo takymto núteným výjazdom sa moze stat opak. A potom pride presne vek 11 -12 rokov, ked ju uz nik nedonuti. Preto bol moj prvy prispevok o tom, spytala by som sa dcery ako to chce. U nas je sice striedavka ale ak chce maly ist na oslavu k bratrancovi, kamosovi, tak ho tam odvezieme a ked zavola dovezieme. Maly vie, ze ci je u otca alebo u matky, svoje záujmy ma podporované. Na druhej strane my vieme, ze ked povieme, ze ideme tam a tam, tak chce ist s nami. Bude mat 11 rokov. Ale to je o tom, ze ten rešpektujúci vztah bol budovaný a nebolo to lahke to mi ver, na tomto stave ako je to teraz sa pracovalo.

slovanka2508
autor
11. júl 2024

@leo2019 Tento príspevok nemal slúžiť na to, aby si tu niekto vylieval svoju frustráciu. Ja rozhodne nevyplakávam a ani mi nejde o to, aby som exmanžela nejako "očerňovala". To bola a je realita, ktorou sme žili a žijeme.Dva týždne s ňou pokojne môže byť, ale v ZÁUJME dcéry a tým nesúhlasím, neriešim svoje ego ani nič podobné. Sú všelijaké rodiny a podmienky, chápem aj to, že je MOJOU chybou, že som si s ním mala tri deti. Vždy som dúfala, že sa situácia obráti k lepšiemu a nie horšiemu. A situácia sa nejako vyvíjala. Ja neriešim to, čo bolo. Prázdniny nemáme ani len upravené, len víkendy. Chcem mu vyhovieť, ale bola by som rada, keby aj on vyhovel dcére.

leo2019
11. júl 2024

@petulda333 jedno a ver či never ja som chcel druhé ale situácia tomu zabránila. Nebola to zlá žena popravde bola to skvelá manželka len som možno zakrýval oči a nechcel som niektoré veci vidieť. Zmenila sa ale nikdy a nikde som nepísal a nehovoril aká bola a všetký zle vlastnosti, prežili sme spolu 8 rokov a neľutujem máme nádherného syna. Bolo čo bolo ale nebudem tu z nej robiť nejakú žumpu lebo tiež to nemám jednoduché.

pininka1
11. júl 2024

@leo2019 zasa nečítas s porozumením a vyberáš si z textu len to co sa hodí tebe. Ja som napísala aby otec vymyslel program pre všetky deti, hoc aj oddelené, ak majú iný vek, lenže to by chcelo sa pohnúť a chcieť nie vyplalakavat co robíš aj ty. Škoda ze ta žena co je s nimi celý rok nemôže urobiť to co otec roka, že odíde na vychod s jedným deckom a dve nechá napospas osudu doma lebo majú už 17 rokov. Moji majú 17, 13 a 7cize skoro totožné ako v tejto téme a nikdy nebol problém vymyslieť program pre všetkých.

leo2019
11. júl 2024

@slovanka2508 hej no je mi ľúto že si tú poniektorí vylievajú svoje frustrácie z ex...no a to hovorí za všetko, svoj problém si začala predlohou o tom aký je čo ste si prežili. On by nám tiež mohol porozprávať a možno by sme boli prekvapení. To že nemáte prázdniny určené je preto že sa asi súd pýtal či ste dohodnutý a viete sa dohodnúť pretože aj nás sa to pýtala hlavne sviatkov lebo pri SS neriešiš rozdelenie prázdnin nejak extra. Ak nie môžete aj jeden aj druhý požiadať o úpravu styku počas letných prázdnin. Akože ty mu vyhovieš lebo mu dovolíš byť s dcérou ? to snáď nemyslíš vážne a on ešte vďaka tomu že ty mu vyhovieš si má upraviť plán aby vyhovel tvojím predstavám čo dcéra bude alebo nebude robiť počas času s ním....no to už sú fakt silné kapky aj na mňa.

leo2019
11. júl 2024

@pininka1 počkaj kde sa tu ja vyplakávam nepochopil som. A ty si rozvedená? To že ty spravíš všetkým deťom program ako vyhovuje tebe tak to je jedná vec a ako to vyhovuje a páči sa im je druhá. Už vlastne píšeš dookola to isté.

maciatkolulu
11. júl 2024

@slovanka2508 počkaj,máte určené stretávanie a nejaká sudkyňa by preskočila prázdniny,Vianoce a tak....no to sa mi fakt nezdá. A čo je v.roospech dcéry ,tak to snáď vie aj jej otec. Lebo pardon,je to jej otec,ma rovnaké práva. Ty nie si výhradný "majiteľ" zjavne si s ním naozaj a reálne dlho bola a veľmi ,ale veľmi si dúfala,keďže máš už skoro dospelé dieťa a aj malé. Takže sa mi nezda,že by zrazu prestal byť schopný sa postarať o dieťa na dva týždne. A nech si robia čo chcú. Pokiaľ nebude mala spokojná,tak potom treba riesit a nie dopredu. Predpokladám,že aj starí rodičia z východu z ex strany chcú vidieť vnučku.

nikaeli
11. júl 2024

@maciatkolulu ani my nemáme určené prázdniny a sviatky. Dcéra je v mojej starostlivosti, otec má súdom určené párne víkendy, bodka. JA som navrhla rodičovskú dohodu, aby mal možnosť za ňou prísť kedykoľvek po predchádzajúcej dohode - napr. vybrať ju počas týždňa zo školy a vziať na zmrzlinu, či na koncert, to je jedno. NIKDY tak neurobil. Všetky prázdniny a sviatky trávila so mnou, lebo jemu to súd nenakázal 🤷🏻‍♀️

maciatkolulu
11. júl 2024

@nikaeli tak je rozdiel mať neobmedzený kontakt a mať určené. Neobmedzený sa dáva po dohode predsa.

nikaeli
11. júl 2024

@maciatkolulu nie, my nemáme neobmedzený kontakt. Ale to je jedno. On o ňu aj tak nemá záujem.

mogaa
11. júl 2024

Ono autorka píšeš že v podstate s ničím problém nemáš, len ti vadí tá vynechaná hodina.....Z môjho pohľadu 1 vynechaná hodina právania neurobí nič, dieťa sa ešte napláva dosť a má 7 rokov, takže predpokladám že sa plávaniu nevenuje ani súťažne....veď to má ako hoby, takže vynechaná hodina nie je problém...či by si ho nútila ísť aj keby malo teplotu?

tanicka907
11. júl 2024

smutna situacia... otec, ktori preferuje iba jedno dieta, chudata chlapci, tych mi je luto. Uz teraz su tym ovplyvnení na cely zivot a cely zivot sa budu musiet s tou traumou vysporiadavat.

ten jeden trening by asi nevedail, dcerka by bola smuta, kebyze nejde s otcom na prazdniny, ale nejde tu o princip, ktory otec (a niektore komentujuce) moc nechapu?? Tieto prazdniny je to jeden trening, "lebo len vtedy ocko moze", atd, atd... chudata deti, vsetky tri...

anjelicek26
11. júl 2024

Ja v tom nejakú traumu pre synov nevidím, 15+17 roční pubertiaci a ist ku babke do bytu tráviť prazdniny nie je žiadna lákavá predstava. Z mesta volakam na východ na vidiek. Come on. Sama píše, že ich brava na rôzne akcie, ale proste nie na celý víkend a mozno to ani oni nechcu....Áno mohol by sa snažiť viac, ale už ani môj vlastný 14 ročný s nami cele prázdniny netrávi a výlety a kamoši a bude to pribúdať...to nemá nič s láskou, ale osamostatnovanim...

Každopádne autorka zavolaj trenerke,vysvetli,že mala je u otca a nemôže prijst,hotovo. Skutočne ak má talent a je budúca majsterka sveta, ten jeden vynechané tréning v 7 rokoch to nezmení. Teba skrie, že ti rozhadzuje plány, ale tak to po rozvode proste je - už sa nemusíte v planovani zhodnúť, ma pravo aj on a aj ty robiť veci po svojom. Ak to budeš hrotiť dá upraviť styk súdne a vezme ti ich/ ju na ten východ polku prázdnin,kazde druhé Vianoce a veľkú noc a ver mi sediet pri stromčeku sama nie je nič pekného.

tanicka907
11. júl 2024

@anjelicek26 "Dvoch starších chlapcov zavolá max. na Kofolu, občas na futbal, aby nechodil sám."

toto robil aj otec mojho manzela, ktory doteraz "bojuje" o jeho pozornost. Mne sa otec venoval tak, ako to v jeho ponimani bolo mozno, spatne, dnes by som si priala, aby sa mi ako pubertiacke venoval viac (aj napriek tomu, ze som bola pubertiacka).