Platenie výživného

jajami
4. jan 2016

Ahojte dievčatá,odkedy muz plati vyzivne od rozhodnutia ci podania navrhu na rozvod? Dakujem

alicka850
4. jan 2016

Ak sa nedohodnete,odo dna vykonatelnosti rozsudku o rozvode manzelstva,to ti vyznacia na rozsudku. Ked sa voci rozsudku odvola na krajsky sud,odo dna vykonatelnosti tohto rozsudku kr.sudu. Ked sa bude odvolavat,moze to pekne dlho natahovat.

emily76
4. jan 2016

@jajami nam dali odkedy sme sa rozisli, musel spätne doplatit za cca 1,5 roka.

alicka850
4. jan 2016

@emily76 nas kym rozviedli boli 3 mesiace,nasledne asi 5 mesiacov odvolavacky na kr.sud. Vyzivne platil vo vyske stanovenej sudom az od pravoplatnosti kr.sudu. Riesila som s pravnikom cez exekutora teraz nejake nedoplatky na vyzivnom a chceli sme tam dat aj toto obdobie od navrhu na rozvod po rozhodnutie kr.sudu a exekutor to zamietol. Videl rozsudky aj platby.Tak ja potom neviem.ako to je,ale moja skusenost je takato. Pozrel vykonatelnost rozsudku-datum- a to bol datum pravoplatnosti rozhodnutia kr.sudu a od tej doby vymahal vyzivne.

draik
5. jan 2016

Až od rozhodnutia súdu (či už vo vec samej, alebo na základe predbežného opatrenia). Je možné žiadať úhradu zameškaného výživného odo dňa podania návrhu (v niektorých prípadoch aj spätne).

@alicka850
Výživné sa má platiť už od doručenia rozhodnutia prvostupňového súdu bez ohľadu na prípadné odvolanie.

emily76
5. jan 2016

@alicka850 nam to trvalo 1,5 roka, kym nas rozviedli a ja som mala uz v navrhu na rozvod, ze pozadujem vyzivne od ..... a kedze sud to potvrdil, tak mi to musel doplatit. Takze asi zalezi aj na tom, co mas v rozsudku, odkedy pozadujes platenie vyzivneho. A tiez som to vtedy riesila cez exekutora a ten nepozeral, kedy nas oficialne rozviedli, ale odkedy je povinny platit. Muz by mal platit vyzivne odkedy nezije s detmi v spolocnej domacnosti, resp. odkedy sa nepodiela na ich vyzive. Kedze niektori otcovia toto nerobia, je na matke, aby si dala doplatit spatne vyzivne...

jajami
autor
5. jan 2016

on s nami nezije v spolocnej domacnosti 3 mesiace

emily76
5. jan 2016

@jajami tak si treba dat do ziadosti k vyzivnemu okrem jeho vysky aj termin, odkedy pozadujes vyplacat vyzivne. Mne tam pravnicka tusim pisala, ze otec nezije v spolocnej domacnosti a neplati nic na dieta...neviem uz ako presne to tam bolo...

alicka850
5. jan 2016

@draik malo by to tak byt,ale nie je. Dolezita je vykonatelnost rozsudku, tu ti vyznacia na rozsudku ked sa stane pravoplatnym. Na to sa pozera exekutor ako prve. Riesila som to s dvoma pravnikmi a exekutorom a nevzal mi to. Musi sa riadit rozsudkom sudu a pre neho je dolezita peciatka-vykonatelnost rozsudku. Nas rozviedli na prvom sedeni vo februari sa odvolal sa voci vyske vyzivneho,v juli kr.sud rozsudok okresneho potvrdil,napriek tomu vykonatelnost mam vyznacenu od jula.Pisala som aj ziadost na okr.sud ohladne tej vykonatelnosti,nech to opravia,napriek tomu mi znova zapisali jul. Cize exekutor nemohol vymahal dobu od februara do jula. Na pravnikov som utratila desiatky eur a nic z toho.

draik
5. jan 2016

@alicka850
Rozsudky napríklad na výživné sú predbežne vykonateľnými, aj keď nie sú právoplatnými. To, že Vám vykonateľnosť nevyznačili na súde, je, žiaľ chyba daných pracovníkov. Exekútor následne nemohol konať.

alicka850
5. jan 2016

@draik pozerala som ten rozsudok a ja tam mam napisane,ze je povinny platit odo dna pravoplatnosti rozsudku. Asi preto,ze sme uzavreli pri rozvode rodicovsku dohodu,sudkyna nepredpokladala prietahy a napisala to takto. Moj ex sa ale voci tej dohode odvolal,takze to natiahol.
Neviem,ci je to chyba uradnicok,bolo to opakovane ko zultovane aj s danou sudkynou,ktora to rozhodla a potvrdila ten datum vykonatelnosti. Kazdopadne doporucujem k tymto financnym veciam zobrat si pravnika,ja som sa uz poucila a odvtedy chodim s pravnikom na sud.