icon

Poradíte mi právnika?

alenuska23
19. feb 2018

Ahojte, chcem vas poprosit o radu.... ide o to ze som v takej situacii ze uz nie som schopna nijako existovat so svojim manzelom. Ide o to mame 3 deti o ktore sa treba starat a on mi v tom nie je ziadnou oporou, neustale ma komanduje krici po mne..nie sme jednoducho schopni sa normlane rozpravat ako dospeli ludia, vobec to uz medzi nami nefunguje. Mam pocit ze o deti sa nezaujima, nerobi si s nimi domace ulohy jedine najmladsieho odvedie rano do skolky. Ja by som sa chcela vratit do prace, znova sa nejako zaradit do zivota po materskej (asi to mnohe poznate) mam pocit ze este mozem nieco v zivote dokazat a pod. no moj manzel to nechape prikazuje mi ako malemu decku ze ostanem doma a ze sa mam starat o domacnost. Ja uz ale takto dalej nechcem zit chcem sa rozviest a odstahovat sa od neho s detmi. Tie ho pomaly ani nepoznaju ked ho vidia len vecer sediet pred telkou. ale ja som rozhodnuta, chcem sa urcite rozviest.. viete mi prosim poradit co mam robit? kde zacat? mam sa obratit na pravnika? viete mi nejakeho dobreho poradit? naozaj uz chcem zit iny zivot...😢

zuzanka.zuzu
19. feb 2018

miliooooon nie že podobných, ale úplne rovnakých tém, stačí hľadať...
treba papierovo poriešiť zverenie detí, výživné na deti a na seba, návrh na rozvod
okrem toho poriešiť z praktického hľadiska ubytovanie (máš kam ísť s deťmi?) a čo najskôr robotu (vraciaš sa do pôvodnej?)

marusia12
19. feb 2018

@alenuska23 ak máš peniaze, ber si právnika... síce nechápem, na čo ti bude, ale ok. Zájdi na odbor soc. vecí, tam ti najskôr napíšu návrh na súd na predbežné zverenie detí do výchovy, podaj si rozvod... to zvládneš dvomi vetami podať aj sama... právnik ti len vyvetrá peňaženku.

petruska308
19. feb 2018

@alenuska23 presne viem ako sa cítiš. Celý život som bola proti rozvodom, no sama som sa nakoniec musela rozviesť pretože môj manžel na mňa chorobne žiarlil, kontroloval ma v práci a vkuse vyvolával aj môjmu šéfovi. Musela som sa hanbiť ešte aj v robote...Stále ma urážal a ku koncu ma aj zbil....to bola posledná bodka. Ak máš kam ísť a neostaneš s deťmi na ulici, a cítiš že už niet vychodisko, že už neviete komunikovať, radšej to ukonči. Bude to tak lepšie aj pre deti, ako by ste im mali ísť zlým príkladom do života...Dnes máš aj veľa vzorov návrhov na rozvod na internete, nemusíš mať právnika, no ja som si radšej našla, sama by som to psychicky v tom čase nezvládla. A dobre som urobila. Moj ex bol policajt, ked som mu povedala, že sa chcem rozviesť, furt sa mi vyhrážal, že mi vezme malú, že má na súde známosti, že ma o všetko oberie. Ja som už bola na nervy zo všetkeho. Kamoška mi vtedy odporučila advokáta Bánosa, že jej tiež spisoval návrh na rozvod aj s ňou bol na súde, ona bola spokojná, všetko prebehlo hladko, povedala na súde hádam dve vety. To bolo dobre, že sa nezlakol, že vedel zainteresovať aj media, ked na nu jej bohatý ex robil tlaky, že on je známy a má prachy, a že súdy budú rozhodovať ako on chce. Tak ja som tiež mala tohto Bánosa a fakt som rada, že som za nim vtedy išla, aj ked som sa veľmi hanbila. Boli super všetci v kancelárii, takí že nemáš pocit že si úplný blbec a ten stres z teba ako tak opadne. A hlavne na súde som bola rada, že som bola s ním, lebo tam som sa hned rozrevala a už som ani nevedela suvisle vety hovoriť. Fakt viem ako sa cítiš, že už nevieš kam skonopy. Tuto som Ti našla stránku, keby si potrebovala www.banos.sk, lebo neviem odkial si, ale tak majú viac pobočiek čo som kukala, skús mu zavolať, kamoška síce vravela, ževraj nebere nové prípady, ale tak možno spraví výnimku. Hlavne sa drž alenuska a mysli na deti a ver si, že to zvládnes.Máš právo byť šťastná, a pracovať ak sa tak rozhodneš, a ver tomu, že v buducnosti najdeš niekoho kto to bude chapať, a bude Ta vtom aj podporovať. Držím Ti palce!

janinah
19. feb 2018

kolegyňa sa rozvádzala,jedna inteligentná žena,ale dobre,že mala a má právničku aj dva roky po rozvode má s ex problémy...nie som právnik,ale jedna vec ma zaráža....prečo sa musí odsťahovať matka s deťmi z ich domova?kvôli deťom by som sa snažila vypoklonkovať muža preč,jedine,ak bývate v byte,ktorý bol len jeho už pred svadbou

charlie1980
19. feb 2018

Pises, ze o deti sa treba starat. Na druhej strane chces odist od muza, ktory chce po tebe tolko, aby si sa starala o domacnost a o deti.
Tak teraz sa ta pytam.....ako zabezpecis 3 detom starostlivost, o ktorej pises, ked chces iny zivot ??? Ked nastupis do prace napr ...? Tak ja ti teda prajem vela stastia najst si vhodne zamestnanie, ako aj umiestnenie deti do zariadeni, hlavne vela sil, aby si to aj financne utiahla.
Inak....co si si myslela....? Ze mat 3 deti je prechadzka ruzovou zahradou ? Je to min.6 rokov prebalovania zadkov, prezliekania, uspavania, atd, atd, atd, atd.
Tak drzim silno palce.

tt247
19. feb 2018

Áno, ber si právnika.

deti95060810
19. feb 2018

@charlie1980 tiež by som si ten rozvod ešte asi rozmyslela.... 3 deti- no viem čo to je....

charlie1980
19. feb 2018

@deti95060810 Mi hovor nieco 😂 Aj my - skrt cez moje plany, tramtadadaaaaa, tretie na ceste. Nuz, zmierila som sa s tym, ze do roboty tak skoro nenastupim 😭 😂

fefe123
20. feb 2018

@charlie1980 neviem, prečo tak útočne, neviete, aké zázemie má autorka... možno pôjde k rodičom a tí jej pomôžu, prípadne vypoklonkuje muža... zato, že má tri deti, tak snáď nemusí znášať doma rozkazy od nejakého muža... je pekné, že chce ísť do práce, zarobí, dostane výživné....je svojprávna a nebude ani prvá ani posledná....

charlie1980
20. feb 2018

@fefe123 Neviem, ake ma zazemie, to je fakt. Jedine, Co viem, je, Ze pise, Ze este dokaze urobit dieru do sveta a ako dovod uvadza, ze sa chce zaradit do zivota a muz ju komanduje. Neviem, Preco by sa vobec mal ucit s detmi a pisat si s nimi domace ulohy.....nerozumiem tomu. Ved je doma, stara sa o deti a domacnost....Ked len to je najvacsi problem (pretoze ine vazne problemy neopisala), Tak potom je to urcite dovod na rozvod 😄

Cize nie, matka s 3.detmi Uz ziadnu dieru do sveta neurobi. Staci, Ze jedno z nich nahle ochorie....staci, Ze pre chripkove obdobie budu doradu vsetky chore a moze si brat mesiac OCR. Tak chcem vidiet toho zamestnavatela, ktory ju bude cakat s otvorenou narucou.
Co vsak neznamena, Ze zivot zeny skoncil pri troch detoch. Znamena to len tolko, Ze vychovavat sama 3 deti bez muza, Tak to je odvaha.
Nemusime si snad pisat, aka je vymozitelnost alimentov na SK 😂

fefe123
20. feb 2018

@charlie1980 tak ja som si doteraz myslela, že deti sú rovnako matky aj otca... neviem, prečo by sa o ne mala starať len ona sama, na výchove sa majú podieľať obaja... a neviem, prečo by mala byť matka doma, keď má 3 deti... myslím, že písala, že aj najmenšie chodí do škôlky... ak si to vie zariadiť, neviem, prečo by sa nemala realizovať... ak nevieš pozadie, tak hneď nehodnoť, že by to nezvládla... a ona sa ani na to nepýtala, pýtala sa na to, čo má robiť, aký postup zvoliť, aby sa mohla rozviesť

charlie1980
20. feb 2018

@fefe123 Jasne. Predpokladam, Ze aj ty mas deti. A teda.....chcem vidiet Ako tvoj muz beha okolo sporaka a s handrou v ruke, perie, zehli a postara sa Este Aj o deti 😂 Dobre si sa vydala 😂

dhlinkova
20. feb 2018

@marusia12 Na UPSVaR návrh nikto písať nebude, mali sme to zakázané. Na takéto záležitosti slúžili Centrá právnej pomoci ak sa jednalo o osobu, ktorá spĺňala podmienky na bezplatnú právnu pomoc.

alenuska23
autor
20. feb 2018

Dakujem vam za rady..vsetky dovody mojho rozhodnutia by boli na knihu takze som situaciu co mam opisala len vskratke.. nebojim sa ze by som nezvladla sa postarat o 3 deti poznam vela zien co tak funguju a mama mi tiez pomoze. Pred materskou som mala normalnu pracu a chcem v nej pokracovat..viem ze je vela takych pripadov ale ja sa v tychto veciach nevyznam a nemam cas citat stovky clankov, preto som sa sem obratila o konkretnu radu.. mozeme ist s detmi byvat k mame v podstate deti by ani nemuseli menit skolu ale nechcem skor ako si najdem pravnika..bojim sa ze by to bolo brane ako unos a bojim sa manzela ..neviem ako mu to povedat a ci vobec najradsej by som bola keby vsetko za mna vybavil pravnik nezvladam to psychicky sama..nieco mam usetrene a dam vsetko aby boli deti zverene mne... petruska308 dakujem naozaj za radu hned ked ulozim deti spat sa si pozriem tu stranku! dakujem este raz..

jumama
20. feb 2018

@alenuska23 Od veci budem, ale co sa zmeni rozvodom? Ak ti zveria deti, uz duplom ti s nimi manzel nepomoze. Bude vediet, ze je o ne postarane. Nadych vydych, skus si to naozaj dobre rozmysliet a spisat na papier, co ocakavas, ze rozvod vyriesi a potom si skus nad kazdou vetou porozmyslat, ci to tak bude. Tebe okrem starania sa o domacnost, a starania sa o deti pribudne este aj praca. Vies kolko je prazdnin, vies ako deti zvyknu chore byt... ak by ti nedajboze muz aj neplatil? Odist k mamine, rodicom, to je docasne riesenie. Rodicov mame, na to aby nas podrzali, ale nie na to, aby riesili nase problemy za nas, aby sa o nas ako o deti starali do neviem kedy. O svoje deti a vnucata. Nehnevaj sa, ze zniem karavo. Dospelost znamena prave toto, ze prevezmes zodpovednost za seba. Chcem poukazat naozaj len na to, ze rozvodom svoju situaciu nevyriesis. Skus si najst sama pre seba psychologa, ktori ti pomoze zvysit sebavedomie - ak sa bojis jednat so svojim muzom, poukazuje to na to, ze mas z nejakeho dovodu nizke sebavedomie. AK sa bojis, ze ti vezme deti - ved na jednej strane tuzis mat viac casu, neveris mu, ze by sa o ne postaral rovnako dobre ako ty? Ked ich bude mat na prazdniny alebo na navsteve, to neprezijes? Ak sa odblokujes pomocou nejakeho psychologa, ak zacnes s kludom menit seba, moze sa zrazu aj cela situacia vo vasom manzelstve zacat menit. Proste neuhnes niektorym poziadavkam muza a budes pevna a bez strachu ich pozadovat. A pokial by to bolo naozaj tak nezneistelne, pravnik za teba moc nebude vyjednavat - pary, ktore sa nedokazu dohodnut, komuniku jez "mediatora" - skus hladat, ci niekde v tvojom okoli iekto neposkytuje sluzby mediatora. Len vies, ja si naozaj myslim, ze ak ujdes pred tym, co sa ti deje vo vztahu teraz, tak ta to dozenie v inych situaciach. Mozno sa vasi za teba postavia, lebo ta lubia, ale ak sa narusi ich zivot, tiez sa mozu casom narusit vase vztahy lebo budes na nich zavisla.