icon

Požiadať o viac peňazí: Leto a rozvedené deti

17. júl 2024

Deti po rozvode zverené matke, otec platí výživné a berie si ich keď sa dohodneme. Počas šk. roka sú počas týždňa u matky a víkendy približne pol na pol (podľa okolností). Prišlo však leto, kde deti sú stále u matky (mám dovolenku) a k otcovi idú počas víkendu. Pre upresnenie je 17.7. tak 5 dní boli s otcom (2 víkendy + jeden pol deň v pondelok) ostatné u matky. Náklady sa zvýšili (každodenné varenie, viac nakupujeme potraviny, chodíme na kupko, zmrzka, výlety- proste program). Pýtali by ste od ex viac peňazí?
Uvediem ešte priklad: deti idú na dovolenku so svojou krstnou (matkinou sestrou). Dovolenku celú hradí sestra, avšak náklady na "výbavu" (kufre, topánky do vody, plavky s dlhým rukávom, cesta na letisko a späť) je všetko na mne ako matke. Ex o tom vie, ale nenúka sa, že by prispel.
Je podľa Vás na mieste, pýtať viac peňazí?

Strana
z5
matullienka
17. júl 2024

Ako to máte určené súdom? Pýtať môžeš či ti ich dá je otázne

autor
17. júl 2024

@matullienka výživné je určené. Ostatné nečakané výdavky sú pol na pol. Avšak medzi neočakávanými výdavkami sa spomínajú krúžky, lekár - strojček, orteza a podobne).

matullienka
17. júl 2024

No skúsiť osloviť ho môžeš ale ak nedá tak vymáhať ich sa zrejme dať nebude

luccija
17. júl 2024

Berie ich otec niekam na dovolenku?
Pýtala by som, ale vieš ako to je...on povie, že zaplatí, keď ich bude mať on

autor
17. júl 2024

@luccija nie na dovolenku nie, ale počas víkendu keď sú tam tak idú tiež na výlet, prípadne aquapark. Rovnako ako so mnou.

marsmykkok
17. júl 2024

trochu preháňaš, napríklad s tým, že viac nakupujete potraviny. Väčšina ľudí je v tých horúčavách menej. Nemajú deti obedy v škole a ty v práci, ale však to tiež nie je zadarmo. Však ty ak si v práci dáš teraz na deň 8 a viac eur za menučko, za to v pohode uvaríš pre troch obed. A výlety, no musíš podľa svojej peňaženky plánovať. Zmrzlina, no nekúpim každý deň každému kopček a nedám 5 eur za to denne, ale kúpim v lidli 3 zmrzliny za 1 euro a je. Proste peniaze nikomu z neba nepadajú. Tu by som skôr pýtala peniaze na školské pomôcky potom koncom augusta-to je viac oprávnené, respektíve sa dohodla, že jednému dieťaťu urobí nákup na začiatok školského roka on, jednému ty.

betulinka1
17. júl 2024

Zalezi aj kolko ti plati vyzivne. Lebo v podstate takou istou sumou vyživujes deti aj ty. To znamena ak plati 200€ na dieta, tak 200€ je ty. To by malo byt teda 400€ jedno dieta. Mas dve deti Cize 800€ na mesiac na dve deti. Plus mas rodinne prídavky a nejaky danovy bonus. Cize dobrovolne ti prispiet nemusi. Ak plati 100€ na dieta, tak pracujes s uplne inou sumou. A vtedy by si mohla požiadať otca a nejake preplatenie vydavkou naviac. Ak ti nebude chciet prispiet, tak si komunikaciu odloz a pri zvyšovaní vyzivneho v budúcnosti s tym vies argumentovať, ze nic naviac ti nechce prispievat.

sissy27
17. júl 2024

uprednostnila by som dobré vzťahy s exom pred pár €.
Ak máte normálny vzťah, viete sa ohľadom detí dohodnúť a deti netrpia vašimi žabomyšími vojnami ako to často býva, tak by som neriešila. Resp. možno by som sa exa spýtala, že "počuj Fero, decká idú na dovolenku s Marienkou, ale bolo potrebné dokúpiť pár vecí, trošku mi to nabúralo rozpočet, vedel by si na to prispieť?" Inak akože tie kufre hádam vydržia pár rokov, topánky plavky snáď nestáli 200€ a cesta na letisko neviem odkiaľ ste, ale tiež to nebýva náklad v stovkách €... Každopádne možno by bolo férovejšie mu to povedať vopred, že teda ťa čakajú takéto výdavky a či by nebol ochotný trebárs ich odviezť na to letisko, alebo poskytnúť kufre - možno má nejaké doma a nemusela si kupovať...
To, že sú prázdniny a mám deti viac doma, to by som neriešila absolútne. To už mi príde vychcané, sú to moje deti a chcem s nimi tráviť čas, nie? Tak nech si ich ex zoberie napr. na týždeň, na dva, do striedavky...

maciatkolulu
17. júl 2024

No a pri rozvode to bolo ako? Chcel deti? Ja neviem,som bola rozvedená,s dvomi deťmi,ale nenapadlo mi pýtať extra peniaze na prázdniny. Na tábor by som sa možno opýtala,či nedá polovicu,ale inak? Keď mu zavoláš a povieš,že teda môže si ich na dva týždne zobrať,na mesiac. Či len peniaze stačia?

luccija
17. júl 2024

Skôr sa spýtaj či mu nie je blbé, že letecku dovolenku platí švagriná to sa ani nespýtal či nemá prispieť, dať deťom vreckové?
Tak výdavky cez prázdniny sú zvýšené to všetci vieme, ale zase neplatia školné v škôlke, škole...keď ich bude mať on týždeň tiež nebude od teba pýtať...ja by som nepýtala, ale na tú dovolenku by mohol niečo prispieť

cookie29
17. júl 2024

A Ty si kto? kedze pises o otcovi aj matke ako o 3. osobe?

autor
17. júl 2024

@marsmykkok
@betulinka1
@sissy27
@maciatkolulu ani jeden z rodičov nie sme sociálne prípady (pre upresnenie). Výdavky na jedlo stúplo extrémne- sme doma, kupujeme oveľa viac ako počas školy. Deti majú obedy za 10€mesačne - toto je suma ktorú nechám napr. v Mekači na jedno posedenie. Áno, nemusíme tam chodiť, nemusia mať ani zmrzku každý deň, ani výlet... ale takto skončiť určite nechcem. Skôr ma mrzí, že ex aj napriek tomu, že vidí koľko peňazí stojí "leto" neponúkne viac. Alebo nedá deťom. Do tábora decká nechcú ísť- akceptujem. Avšak mne to rozpočet nabúrava za mesiac (keď rátam koniec šk. roka, kde som hradila školské výlety, darčeky pre učiteľky, výlety lebo ex bol na dovolenke a podobne... minuli sme o 1000€ viac ako bežne). Ja vnímam, že nič nie je "povinné " ale deťom chceme obaja urobiť prázdniny kde niečo vidia, zažijú a peniaze sa proste míňajú. S ex si nerobíme naprieky, žiadne vojny ani nič podobné... len ma mrzí, že nevie ohodnotiť už len to, že deti majú s kým byť 2 mesiace...

autor
17. júl 2024

@luccija on ich týždeň nebude mať. max si ich berie v piatok okolo šiestej a v nedeľu poobede donesie späť. Takže víkend.

sissy27
17. júl 2024

- školské výlety za mňa spadajú do kategórie "neplánované výdavky" a na to by som od exa žiadala polovicu
- darčeky pre učiteľky na konci šk. roku - sorry, to je tvoja blbosť, že do niečoho takého investuješ. Kvietok a čokoláda vyjde tak na max 10€ ako poďakovanie.
- výlety lebo bol ex na dovolenke? tu asi nerozumiem súvislostiam...
- ak tvojim deťom stačí obed v šk. jedálni a mimo toho nemusíš variť, tak máš zázračné deti. Na druhej strane to vo mne vzbudzuje nádej, že konečne sa niečo zmenilo v šk. jedálňach a tie jedlá sa dajú jesť a sú to dostatočné porcie...
Ak ťa to naozaj tak veľmi bolí, tak si požiadaj o úpravu styku - nie podľa dohody, ale nech si ich berie na polovicu prázdnin alebo požiadaj o zvýšenie výživného.
Najhoršie, čo môžeš v tomto prípade urobiť, je mať očakavánia. Buď mu na rovinu (ale slušne) povedz, aká je situácia a čo od neho chceš, alebo si to rieš súdnou cestou. Ale čakať, že on si všimne a ponúkne a potom fňukať, že on si nevšimne a neponúkne, je za mňa úplne mimo.

marsmykkok
17. júl 2024

autorka Tak to je tvoja vec, ak potrebuješ dať každý deň na výlet 100 eur alebo neviem koľko, nevieš s deťmi sa zabaviť aj doma, ísť do lesa opekať, na maliny, kúpiť za 5 eur puzzle a spoločne ich skladať, povyhadzovať nepotrebné veci spolu a podobne. Na jednej strane píšeš, že nie ste sociálny prípad, na druhej ako nemáš doma kufor? To dnes má každý. A keby aj nemáš, ak idú chartrom a kufor ide do podbalubia veľkosť je neobmedzená, stačí kúpiť jeden najväčší pre oboch, v pohode sa tam pobalia, kúp normálny nie detský a za 35 eur (napríklad v Tescu) máš kufor čo sa zíde určite ešte v domácnosti a neskrachuješ.

autor
17. júl 2024

@marsmykkok nie nemám doma 2 kufre ktoré môžu ísť na palubu lietadla- lebo také potrebujú a mám len celú sadu, kde jeden je tohto rozmeru. Takže druhý som kúpila- stal 45 €. Áno chodíme na výlety aj drahšie ako 100 € lebo také sú ceny- priklad išli sme do Viedne na 3 dní, kde sme toho kopec videli, zažili a patrí to k bežným výletom. Veď obyčajné vstupné do aquaparku stojí 50€. A áno chodíme aj opekať...

matullienka
17. júl 2024

No podľa mňa si kus náročná, MC Donald, zmrzlina, výlet každý deň pri dnešných cenách je naozaj luxus. A kde boli tvoje deti na školských výletoch a čo si pre pána kupovala učiteľkám keď sa ti zvýšili rozpočet o 1000 eur?

autor
17. júl 2024

@sissy27 cez týždeň doma nevarím (max tak palacinky, puding, krupicu) a víkend podľa programu. Ak niekde ideme jeme tam, ak nie navarim. Učiteľkam som kúpila veci, ktoré som chcela- nemusela! Ale je to 4x10€ už si na 40€. Výlety boli drahšie, keďže staršie dieťa išlo na chatu... možno pre pochopenie, nepýtam (okrem strojčeka) viac peňazí a teraz mám ten pocit, že treba. Nerobím z toho kovbojku- buď dá alebo nie.
A objasnim ten bod s dovolenkou. Keďže ex išiel na dovolenku. Tak deti boli u neho počas celého mesiaca jeden víkend.

tiezjedna
17. júl 2024

A keby si mu v dobrom nadhodila taký návrh? Len sa spýtala? Za to nič nedáš, keď máte dobré vzťahy... zvlášť, keď aj on vidí, že deti sú spokojné a majú postarané o pekné leto... Je logické, že len za jedlo sa uvalí viac, naši to isté, síce sú na prímestských táboroch, ale prídu domov a prvé hlava do chladničky... melón, hrozno, jogurty, nanuky... to ide ako na bežiacom páse

melanta
17. júl 2024

Ja väčšinou radím, aby žena pri výživnom riešila maximálnu možnú sumu, aby mala toho vo výživnom čo najviac. Ale tu budem iná - to, že chodíš často na výlety, je tvoje rozhodnutie, ex nie je povinný ti na toto prispievať. Taktiež nie je povinný ti prispievať na dovolenku, na ktorú dieťa pošleš so svojou sestrou. Školské výlety maj vo výživnom. Ak ich tam nemáš, daj návrh na doplnenie. Ak si nemala niekoľko rokov upravené výživné, daj návrh na zvýšenie. Ale určite nie je namieste, aby ti doplácal za darčeky pre učiteľky, na dovolenku s tvojou sestrou či na vaše výlety.

tiezjedna
17. júl 2024

@melanta prečo by to nebolo na mieste, ak s tým bude súhlasiť?? Možno mu to len vôbec nedošlo, že takéto výdaje sú proste mimo, muži moc nepremýšľajú o tom, čo im nie je jasne podané. Ja si myslím, že všetko je otázka dohody. Ak majú dobré vzťahy, tak by som sa s ním pobavila. A buď dá lebo nie - to autorka napísala jasne.

autor
17. júl 2024

@matullienka šk. výlet chata- 80€ (ubytko a strava) druhe dieťa- 40€ (zoo, hrad, doprava). To je 120€ + vreckové, sladkosti a máš 150€. Učiteľky nič extra... ale počas tej doby sme boli napríklad na víkend v Brne - výlet pre deti. Deti boli s otcom len jeden víkend, takže program som robila ja. Keby boli u neho idú s ním a mňa to aspoň trošku "odľahčí".

melanta
17. júl 2024

@tiezjedna ja nepíšem, že dohodnúť sa nemôžu. My platíme mužovnu synovi takmer všetko oblečenie, všetky krúžky, kurzy, výlety so starými rodičmi. Mužova ex má tak výživné doslova len na stravu, nič nemusí dieťaťu financovať. Takže áno, všetko je vecou dohody. Tu ale autorka komunikuje trochu ostro podľa mňa. A hlavne s tými výletmi, darčekmi pre učiteľky a podobne. A ak otcovi nevadí vidieť deti len víkend v mesiaci a nezobrať ich na dovolenku, tak asi to nebude otec roka.

januska12323
17. júl 2024

Mne to pripadá, že nevieš hospodáriť a míňaš na zbytočnosti.
" (keď rátam koniec šk. roka, kde som hradila školské výlety, darčeky pre učiteľky, výlety lebo ex bol na dovolenke a podobne... minuli sme o 1000€ viac ako bežne)."
tejto vete nerozumiem, školský výlet je výdavok navyše - má prispieť aj on, darčeky pre učiteľky - kytica a čokoláda alebo darček za xx eur?, výlety lebo ex bol na dovolenke? To má aký súvis?
To všetko za 1000?? Ty doma tlačíš peniaze alebo tak dobre zarábaš?

vevebono
17. júl 2024

Bože buď rada, že sa o deti aspoň zaujíma, že im robí program a berie si ich. Treba zľaviť z nárokov, tatko nie je bankomat

tiezjedna
17. júl 2024

@melanta k tej poslednej vete - súhlasím, na tom niečo bude. Tiež nerozumiem tomu, prečo otec nevezme deti na dovolenku, keď sám na ňu ide. Ale inak si nemyslím, že by bola ostrá. Proste len vidí, že "letný režim" nakusáva rozpočet viac než bežný a mrzí ju, že on to nevidí a neponúkne nejaké € navyše. Ale ako som napísala, ja by som sa ho spýtala na férovku, bez konfliktu. Možno na to kývne bez akýchkoľvek ďalších otázok...

januska12323
17. júl 2024

Nuž keď potrebuješ každý víkend ísť na drahé výlety je to tvoje rozhodnutie a na to prispieť naozaj nemusí.

autor
17. júl 2024

@melanta ako osto? Vysvetľujem ako to je. Ex okrem výživného (200€ na dieťa) neplatí nič. Teda áno polovicu za strojček (tak to je aj v dohode). Kupujem deťom všetko a keď idú k ocovi, tak berú tie veci (nemajú u neho ďalšie). Ak sú počas roka 2 víkendy u mňa a 2 víkendy u otca tak obaja im robíme program. Čiže približne rovnako aj míňame. Avšak teraz v lete sú len u mňa a teda u otca len málo (tento mesiac to bude u otca presne 7 dní), zvyšok u mňa. Takže áno výdavky sú oveľa vyššie, pri zachovaní bežného štandardu, ktorý mali a majú.

matullienka
17. júl 2024

@tiezjedna tak letný režim nakusne rozpočet len do výšky do akej mu dovolíš. Každý deň výlet, obed vonku naozaj nie je potrebný každý deň. Rovnako ako výlet každý víkend. Potom nech sa autorka necuduje, že tie peniaze utekajú

autor
17. júl 2024

@tiezjedna nezoberie ich na dovolenku lebo on nepôjde k moru, chce len poznávacie výlety, na ktoré zase nechcú ísť deti. On sa im neprisposobuje, preto ich berie na dovolenku krstná (už dlhodobo). Na ďalšiu idú so mnou, kde od neho nežiadam nič.
@vevebono o deti sa zaujíma vtedy keď má voľno. Napríklad víkend ak nemá iný program. Ale toto je o niečom inom. Ja som rada, keď si ich vezme - sú to jeho deti.

Beriem to tak, že za opýtanie nič nedám... asi len "zbytočne " čakám, že veď si všimne sám...

Strana
z5