Požiadať o viac peňazí: Leto a rozvedené deti
Deti po rozvode zverené matke, otec platí výživné a berie si ich keď sa dohodneme. Počas šk. roka sú počas týždňa u matky a víkendy približne pol na pol (podľa okolností). Prišlo však leto, kde deti sú stále u matky (mám dovolenku) a k otcovi idú počas víkendu. Pre upresnenie je 17.7. tak 5 dní boli s otcom (2 víkendy + jeden pol deň v pondelok) ostatné u matky. Náklady sa zvýšili (každodenné varenie, viac nakupujeme potraviny, chodíme na kupko, zmrzka, výlety- proste program). Pýtali by ste od ex viac peňazí?
Uvediem ešte priklad: deti idú na dovolenku so svojou krstnou (matkinou sestrou). Dovolenku celú hradí sestra, avšak náklady na "výbavu" (kufre, topánky do vody, plavky s dlhým rukávom, cesta na letisko a späť) je všetko na mne ako matke. Ex o tom vie, ale nenúka sa, že by prispel.
Je podľa Vás na mieste, pýtať viac peňazí?
Bud rada! Moje deti otec nevidel 5 rokov, pošle výživné, a tam to končí. Polovicu nadštandardných výdavkov ma úplne v riti, a má to na súdnom rozhodnutí, môžem mu poslať čo len chcem. Na súde sa dušičkoval ako má o deti záujem, ako chce ich telefónne čísla, ako im bude volať každý víkend. A realita? Už je to rok odkedy plakal a ani raz! nezavolal. Takže on pošle almužnú, nevykrijem s tým ani len stravu pre nich,takže ak chcem nejaké vyššie nároky, tak musíme s terajším mužom viac točiť prdele, aby sme viac zarobili
@matullienka ale ona sa nečuduje. Len si myslela, že si to všimne sám a iniciatívne ponúkne podporu, pretože s financovaním detí zjavne problém nemá...
@vevebono to je smutné. Držím palce nech je to aspoň trosku lepšie....
normálne mu to nadhoď, ak bude chcieť prispeje, ale nie je to jeho povinnosť
@tiezjedna je to skôr o hrdosti ako o peniazoch... on to mal takto vždy, aby som si "pýtala " a on bol ten "mačo" čo dá...
@vevebono áno to chapem. Skôr som chcela počuť názor iných, či vnímajú zvýšené výdavky počas leta...
@autorka áno, keď chcem, aby sme z leta niečo mali, výdavky sú zvýšené. Ale ja chodievam so synom na výlety prioritne vlakom, ktorý má on zadarmo. Bežne mám so sebou preňho desiatu a olovrant, obed si dáme tam, kde sme.
A počas šk.roka, keď ťa obedy v škole stoja 10 eur mesačne, tvoje deti neranajkuju, nedesiatuju, neolovrantuju, nevečeraju? Oni len obeduju??
Keby pýtam od ex viac peňazí "lebo leto" pošle ma akurát tak do teplých krajín.A to nás iba dovolenka vyjde do 3tis.On nepokladá za dôležité niekam s dieťaťom ísť,nebodaj doňho investovať.Na všetko má odpoveď netreba,nemusí,na čo.Ty si poznáš exa či je prístupný debate.Ved vyskúšaj,vypytaj si a uvidíš.Bud dá alebo nedá.
Ženy prestaňte sa tváriť, že v leto nestojí viac. Však sú prázdniny. Treba si dopriať a aj deťom. Cely rok tvrdo makajú a my tiež. Autorka úplne ti rozumiem.
Ani nie. Deti mám učené k skromnosti. Variť sa dá jednoducho a sýto, nestravujeme sa pravidelne vonku. Skôr sú to výnimky, ako sviatky. Občas sa objedná pizza, možno 2x za mesiac. Bývame na dedine, takže zmrzlina vôbec. Majú chuť, kúpia si nanuk. Výlety väčšinou po okolí, ideálne bicyklom. Kúpanie na nadrziach. Veľa turistiky ešte. Venujem sa im fulltime. Ak sme doma, tak spoločenské hry, spoločné cvičenie, sútaže a hovadiny. Jedna veľká výhoda, že máme bazén. Napríklad toto leto boli najväčšie výdavky odmena za vysvedčenie. Jeden chcel kolobežku do terénu, druhý si vybral 9 kníh. Takže je to naozaj všetko od toho, ako si žijete, aký máte štandard. Starší sa chystá ďalší rok na brigádu, lebo chce motorku a vodičák na ňu. Peniaze neserem, tatko má na háku. Povedala som, zarob si polovicu a druhú ti doplatím
@letfenixa to nie, ale kupujem oveľa menej. Sú pol dňa preč, takže už len takých snekou zjedia menej ako keď niekde ideme, alebo sme doma. Obedy na výletoch sú drahé - ale aspoň jedno varené jedlo pre nich chcem.
Mne by ani nenapadlo pytat od ex za moje letne vymysly, a to je u neho dcera asi tak 4-5 do roka, pricom len sedia doma na gauci, teda na nu na vylet ci dovolenku neminie ani cent, zas je pravda, ze jej vtedy "suchne" do vrecka daky peniaz, ale na ten ja nesiaham. Na nic okrem strojceka som nepytala, a to mame za sebou x dovoleniek, tabor, SVP, lyziarsky, uz par rokov dioptricke okuliare, x lekarskych vysetreni...
@vevebono to je váš štandard, ktorý je super. My bohužiaľ zijeme v byte v meste a každý únik niečo stojí navyše, ako pobyt doma.
@mandzula dakujrm aj za takýto názor 😉
Tak ako sú tu príspevky o " znížení " výživného počas prázdnin , tak je to aj zo zvýšením. To čo píšeš je fakt. T.j každému kto má školopovinné dieťa , prázdninami nie len stúpnu náklady , ale aj samotné veci ohľadom práce sa značne skomplikujú. To všetko je však vo výživnom už zarátané. V živote som nevidel súdne rozhodnutie , kde by bolo výživné iné cez rok a iné cez prázdniny. Možno také existuje , ja som ho o ňom ale nepočul. V prípade , že sa ti zdá nízke , požiadaj súd aby prehodnotil jeho výšku. Osobne mám počas prázdnin násobne náklady na dieťa . Dovolenky , výlety a i ale to nie je už starosť mojej ex , ale moja. Ja to dieťaťu chcem dopriať , pretože na to mám. Ak by som na to nemal - tak by sme sa chodili bicyklovať a doma jedli kurča z kauflandu keď je v akcii za 2.49. Právne - on nemusí prispieť ani o jediný cent viac . Tak je v rozhodnutí súdu a on ho dodržiava.
stále nechápem tú spojitosť - otec išiel na dovolenku, tak som musela zobrať deti na výlet. Prepáč, ale nemusela. Rozumiem, že si im chcela dopriať, ale fakt nemusela.
My tiež žijeme v byte, v meste, ale to neznamená, že sa nedajú vymyslieť aktivity ktoré nestoja veľa peňazí (hlavne teda pri malých deťoch, tipujem prvý stupeň zš). Ja som vyrastala v meste v byte a vôbec si nepamätám, že by ma rodičia ťahali po výletoch každý víkend, Áno, ja viem, doba sa zmenila - teraz je tých možností oveľa viac a preto sa aj dá vybrať, či pôjdem s deťmi na platenú aktivitu alebo vymyslím niečo zadarmo. Ja tiež dcére doprajem, ale beriem to tak, že to je moje rozhodnutie a nikdy som ani nerozmýšľala nad tým, že by mohol ex na to prispieť (aj keď teda my máme situáciu výrazne odlišnú - záujem nula, platí len to čo musí aby nešiel sedieť... ).
Každopádne mať očakávania je základom sklamaní...takže s ním komunikuj ak sa dá a uvidíš.
Samozrejme, že v lete sú väčšie výdavky, teda pokiaľ človek nenechá decko celý deň doma presedieť pri TV či mobile.
Ja tomu nerozumiem, inokedy sa pindá, čo sa otec viac nezapája a tu má otec cez jeden mesiac prázdnin deti len 7 dní (lebo logicky si ich nezoberie, ked ide sám na dovolenku bez nich) a už matka vymýšľa, aké môže mať zvýšené výdavky a keď ich aj má, čo má čo pýtať od otca, má byť hrdá a všetko zvládnuť sama, veď tie deti sú asi iba jej. Za desať eur mesačne (áno, toľko stoja obedy na ZS na mesiac - dotovaná strava na ZS) matka nenavarí obedy na celý mesiac. A to nehovorím o tom, že tá strava sa nepripraví sama, ja mám pocit, že nič iné nerobím, len varím cez prázdniny.
Tu nie je problém, že by rodičia na to nemali peniaze, tu skôr ide o to, že jedného tá starostlivosť stojí viac peňazí a aj času a rozumiem pocitu nespravodlivosti. A nepríde mi normálne písať, že buď vôbec rada, že platí a zaujíma sa, lebo ten môj ex nejaví o deti záujem.
Autorka - ja na tvojom mieste by som sa ho na to opýtala s tým, že tento mesiac deti strávili podstatne viac času u teba a máš s tým výdavky. Alebo mu navrhni, nech ten ďalší mesiac má tie deti väčší počet dní on.
Podľa mňa sa prikrývaš perinou na akú nemáte a chcieť od muža aby to financoval mi príde trochu zvláštne.
Keď na to nemám, tak proste deťom urobím lacnejšie leto, lacnejší program a lacnejšie jedno ako McDonald.
@damian85 ja toto chápem. Avšak napríklad zo 60 dní prázdnin (približne) sú u otca cca 12 dní a ostatné u matky, bez nároku na viac peňazí. Ja svojou dlhodobou dovolenkou strácam peniaze, on chodí klasický do práce a neprichádza o nič. Mne sa výdavky zvýšili, jemu nie. Nerieši, kde sú deti keď majú voľno - toto je problém mnohých rodín. Nemáme starých rodičov, proste "zaužívané " ja budem doma a vybavené. Nechcem peniaze pre seba, stačilo by mi nech im dá nejaké vreckové, že si môžu kúpiť zmrzku, maličkosť za to...
@dzejny656 ja na to mam, ale musím ísť do úspor... on o plat neprichádza, lebo deti sú zabezpečené mnou aj počas prázdnin, ja mám dovolenkou nižší plat. Jeho výdavky sú rovnaké ako počas roka, lebo 2 víkendy keď ich má niekde idú. Mne sa výdavky zvýšili.
Autorka sorry. Ale byť otec detí nedám ti peniaze. Aby si ty minula každý deň v reštaurácii 50tku? Lebo nemáš polhodinu na navarenie? Sú jedlá čo sa dajú navariť aj na 2 dni. A okrem toho v reštike pýtajú nekrestanske prachy za jedlo, ale často varia z najlacnejších nekvalitných surovín. No nechcela by som, aby moje deti sa celé prázdniny stravovali v reštauráciách. Radšej im prachy odložím a prispejem na štúdium v zahraničí alebo na prvý byt neskôr, nie aby som vyhadzovala peniaze na rozmary matky čo chce každý deň drahý výlet a obed v reštaurácii.
To ze spominas extra varenie je fakt divne.
Ku zvysku. Ak by si nebola rozvedena, a nemas penazi nazvys - nechodis ani na kupko, ani zmrzky, miesto noveho kufra das cestovnu tasku od susedy a pod...
Program je vzdy volba a vzdy ma byt v ramci financnych moznosti, ci si stastne vydata/vdova/rozvedena.
Ak mas nazmrzku chod, ak nemas nechod. Ale hadam nebudes pytat extra peniaze 🤦
@betulinka1 mas to pomylene. Nejdu pol na pol,pretoze matka sa stara viac o deti ako otec. Nikdy to financne nie je pol na pol
@april171 toto si vystihla . Ja si vypočujem rada aj iný názor, len ma zaujímalo či aj iné rodiny pociťujú vyššie výdavky keď je "voľno ". Ale ako som písala, za opýtanie nič nedám... asi budem "márne " čakať že on sa dôvtipí...
@marsmykkok odkiaľ si nebrala toto??? Vonku jeme keď sme preč. Ak ideme ráno preč z domu na celodenný výlet, tak nie nevarim. Ak sme preč na 3 dní, tiež jeme tam. Keď sme doma varím a aj na viac dní, to je pochopiteľné.
Autorka podľa mňa s tými výdavkami preháňaš. Ale aby som nebola sviňa, chápem, že môžeš cítiť krivdu, že celú dovolenku minieš na deti a on si svoje voľné dni môže užívať ako chce. Bolo by fér, keby ich aspoň na 2 týždne počas prázdnin zobral. Ale s tým nič nenarobíš. A stále sa nemusíš obetovať, sú aj denné tábory kde ráno dieťa dáš a poobede vyzdvihneš. Kľudne si to mohla využiť. A je jedno či deti chcú alebo nie. Proste ak nie sú starí rodičia a tak nedá sa inak. Každé dieťa by radšej bolo celé prázdniny doma s mamou a chodilo po výletoch a zmrzlinach ako ráno vstavalo do nejakého tábora a bolo tam do poobedia. Ale proste život nie je ideálny a rodič musí aj do práce.

@matullienka určite to nie je každý deň, to by som musela byť inak za vodou 😀 ale je to oveľa častejšie ako počas roka. A pri týchto šialených cenách všade je to už citeľné.