icon

Požiadať o viac peňazí: Leto a rozvedené deti

17. júl 2024

Deti po rozvode zverené matke, otec platí výživné a berie si ich keď sa dohodneme. Počas šk. roka sú počas týždňa u matky a víkendy približne pol na pol (podľa okolností). Prišlo však leto, kde deti sú stále u matky (mám dovolenku) a k otcovi idú počas víkendu. Pre upresnenie je 17.7. tak 5 dní boli s otcom (2 víkendy + jeden pol deň v pondelok) ostatné u matky. Náklady sa zvýšili (každodenné varenie, viac nakupujeme potraviny, chodíme na kupko, zmrzka, výlety- proste program). Pýtali by ste od ex viac peňazí?
Uvediem ešte priklad: deti idú na dovolenku so svojou krstnou (matkinou sestrou). Dovolenku celú hradí sestra, avšak náklady na "výbavu" (kufre, topánky do vody, plavky s dlhým rukávom, cesta na letisko a späť) je všetko na mne ako matke. Ex o tom vie, ale nenúka sa, že by prispel.
Je podľa Vás na mieste, pýtať viac peňazí?

banderaska29
17. júl 2024

no a ja by som sa opýtala - koľko je tu z komentujúcich reálne slobodných matiek, ktoré majú deti vo svojej výlučnej starostlivosti (dve a viac) ?

ja Ťa autorka plne chápem. akože ruka na srdce - podľa mna trošku nevieš hospodáriť, ale v lete jednoducho idú financie viac na dračku, ako cez rok. už len to, že ste doma a deťom sa vymýšľa program. ja to so stravou nemám síce iné ani cez rok, ale cez prázdniny sú výdavky vyššie. moje deti sú skromné, ale ked už ideme niekam (zoo, hrad, kúpalisko) tak je to stále niečo - maminka zmrzka, hranolky, langoš, šalát, nanuk. ešte ked sme niekde kde sú atrakcie tak tam a tam a bam - to už nie je pár eur, ale desiatky. a to ja mam finančneho poradcu a hospodarit viem, no na leto si nechávam rezervu aspoň do plusu 200-300 eur na blbotiny. cely rok vela pracujem a aspon v tom lete si doprajeme, myslim na to ale cely rok, aby nebol stres v juli 🙂

čo sa tyka ex - my mame dobre vztahy, preto netlačím na zvyšovanie výživneho, ale dohodneme sa vzdy na rovnocennom trávení času s detmi. on ich berie na dovolenku, aj ja, plus idu k babke jednej, potom druhej, potom su zasa somnou a zasa s tatkom, potom mestsky tabor, ale moje deti už vedia byť aj same chvilku 🙂

autor
17. júl 2024

@marsmykkok minuloročný tábor vyzeral tak, že z 5 dní trvania po 2 prerevaných dňoch som dieťa už do tábora nedala. Nie každé dieťa je s tým vpohode... a tábor by som tak či tak musela zaplatiť. Ale je to možnosť... avšak keďže by som to opäť platila len ja, tak to asi nejako finančnú situáciu nezmení.

mandzula
17. júl 2024

@autor neviem, ci sa to v diskusii uz spomenulo, ale preco nemas styk s detmi upraveny tak, ze polovicu prazdnin ich bude mat otec?

matullienka
17. júl 2024

Koľko majú deti vlastne rokov, lebo to dom sa nikde nečítala

autor
17. júl 2024

@banderaska29 mne nejde o zvýšenie výživného. Skôr o nejaké vreckové pre deti počas letných prázdnin, kde sa míňa viac na "somariny ". On si deti nezoberie na dlhšie, cez týždeň pracuje (nemusí - chce)a cez víkend si ich zoberie ak nemá iný program. On ide na dovolenku sám- chce stále len spoznávacie výlety plné chodenia a presného časového rozvrhu. Deti to nechcú- chcú sa napríklad čvachtat vo vode, proste nerobiť nič presne plánované. On seba obmedzovať nebude! Ja sa obmedzujem, lebo vraj sme ženy na to "prispôsobené " 😂 ale mne skôr ide o to, nech z výletu deti niečo majú.

mandzula
17. júl 2024

@banderaska29 napisem ti za seba. Ja mam sice len jedno dieta, no cas straveny s otcom za tych necelych 12 rokov sa da spocitat v hodinach, najviac casu mu zaberie zadat trvaly prikaz na vyzivne.

april171
17. júl 2024

@marsmykkok Ak navaríš za 10 eur obedy pre 1 dieťa na celý mesiac, tak si kúzelníčka a vyčaruj aj mne, pretože toľko stoja obedy pre 1 dieťa na celý mesiac - dotovaná strava. Už len z toho mi vychádza, že tie výdavky sú o dosť väčšie.

banderaska29
17. júl 2024

@mandzula chápem, to je fakt blbé, že taky človek existuje. nechápem, ako sa rodič celkovo nemoze zaujimat o deti... ja poznám dokonca aj take matky. dieta je s otcom v starostlivosti a matka ani nepríde za malym, kedy ma :(

autor
17. júl 2024

@mandzula lebo nechcel. Ono je to zložité. S deťmi je len vtedy, keď mu to vyhovuje. Ja som vďačná aj za ten čas... a aj napriek tomu, že je to na dohode, je to skôr o tom, že on si napíše kedy chce deti. Ak vtedy nič extra nemáme idú k nemu (na víkend). Ja iba dostanem dokument kde je aj 3 mesiace dopredu napísané kedy on nemôže a ostatné riešime za pochodu

autor
17. júl 2024

@matullienka 7 a 12

autor
17. júl 2024

@banderaska29 zaujíma keď mu to vyhovuje + platí výživné. Som rada aj za to, niektorí nemajú úplne nič. Ale "tatko" roka z neho nebude 😀

mandzula
17. júl 2024

@banderaska29 vies co, ja nemozem povedat, ze sa nezaujima, len proste dcera, ako rastla a zistovala, ze jej nevyhovuje jeho povaha (dovod, preco nie sme spolu), tak k nemu prestala chodit a ide len z povinnosti na par hodin. On tomu nerozumie, vysvetlit si to neda a ja dceru nenutim, ked vidim, ze u neho len trpi.

mandzula
17. júl 2024

@autor tak potom je to pekny smrad. My styk nemame upraveny sudom, takze som nevedela, ze ked si otec povie, ze nechce, tak proste nemusi.

damian85
17. júl 2024

Ja ťa plne chápem , ale jednoducho takto súd rozhodol. Niekedy súd rozhodne , že dieťa má jeden rodič mesiac cez prázdniny a druhý tiež mesiac a výživné počas týchto mesiacov je identické aj ked je dieťa mesiac u druhého rodiča , ako v ten mesiac , keď je u rodiča 4 resp.6 dní. Výživné sa berie kompletne na celý rok. Ako príklad uvediem záujmové krúžky , ktoré sa napríklad cez leto neplatia , školné , stravné , pomôcky do školy a i. Výživné sa berie ako priemer výdavkov za rok / mesiac. Nik nikomu zakazovať nemôže dať deťom viac , nik však ani neprikáže ak je to raz rozhodnutím súdu dané. Existujú rodičia , ktorý maju dieťa 365/24 hodín , čiže ani tých 12 dní cez prázdniny druhý rodič dieťa nemá ( pretože nemá záujem ) a na výšku výživného to má minimálny vplyv.

mk1111111111
17. júl 2024

Neber to v zlom. Robis im dost casto drahy program. Ak sa Ti to zda vela, tak to koriguj. Deti nepotrebuju 3 dnove pobyty, ja to chapem, ze aj Ty sa tak lepsie odreagujes a mozno tam je ten problem, ze si ex mysli, ze ho tak budes vyuzivat vo svoj prospech- teda, preplati cast vyletov aj Tebe a este si deti budu mysliet, ze to im mamina zaplatila. Predpokladam, ze vyzivne mas v celkom dobrej vyske, tak ny som do toho moc nevrtala, nech si nerobite naprieky. Radsej trvaj na tom, ze si ich vezme nasledne v nahradnom termine, aby Ta financne odlahcil.

maciatkolulu
17. júl 2024

Sranda,ja mám muža,otca dietata a fakt behám s malým kade-tade,ale aj varím,aj si beriem so sebou na kúpalisko,výlet jedlo. A muž nezarába zle. Ja nepracujem. A vážne nevidím veľmi rozdiel v minani cez prázdniny a cez školský rok, veď nemusíš nič kupovať do školy,celý sk.rok sú tu sťažnosti ako školy vkuse pýtajú,koľko stoja krúžky atď. Veď to teraz neplatis....

luccija
17. júl 2024

@marsmykkok ty nemáš dieťa však?dať dve deti do táborov stojí cca 180 eur jeden...strašne ľuďom kole oči, že si dovolila ísť na 3 dni do Viedne a Brna.Pises ako keby sa stravovali každý deň v restauracii.Ona sa im chce venovať a nie ich vybrať 16:30 z tábora.Plus má ten tábor platiť iba sama?
Bežne je, že polovicu prázdnin má jeden rodič druhú polovicu, alebo dovolenku druhý rodič...ja s ňou súhlasím niečím by mal prispieť samozrejme, ak by na tie výlety nemala nezoberie ich...takto peniaze za týždenný tábor minuli na výlety boli spolu ako rodina a niečo zažili...nečítam všetko autorka nie, nedovtipi sa a za opýtanie nič nedáš.
Mojej kamarátke, keď robila právnicka zoznam na výživné, tak jej tam rátala všetko aj darčeky pre spolužiakov, letná dovolenka, zimná, športové potreby ..tak ako bolo zvyknutí predtým.Ak máš pocit, že dáva málo daj to na prehodnotenie.Ak by chcel čo evidentne nechce spraví program pre deti a nie, že on chce spoznavacku a, keď deti nie, tak budú doma.A áno, každému cez prázdniny stupnu vydaje

gab1sol
17. júl 2024

Ja sa len zamýšľam - máš dve deti, na dieťa výživné 200e, to je spolu na mesiac 800e (400e od otca, 400e od matky). To je ročne 9600e. Skús zriadiť osobitný účet, kde si tieto financie vyčleníš. Možno v priebehu roka “ušetríš” a tým pokryješ zvýšené výdavky… Áno, ak máš vyššie výdavky na deti, asi by mal prispieť, ale prispieť na dovolenku s tvojou sestrou? To nie je nevyhnutný výdavok podľa mňa…

maciatkolulu
18. júl 2024

@luccija a potom im zase stupňu v septembri,lebo škola,krúžky,či tie sú zadarmo? Proste deti stoja niečo a neverím,že by sudca nebrala do úvahy aj leto pri určovaní výživného. Ako som si prežila sama a nie zase nejaká kamoška,suseda a sesternicinho koňa pes,ti môžem napísať,že môže akurát poprosiť,opýta,skúsiť dohodnúť s ex (na to nepotrebuje radu z MK🤷)my nepoznáme jeho finančnú,rodinnú a ani žiadnu situáciu,nepoznáme vzťahy,autorka môže napísať čo chce. Ale žiaden sudca ti nič také,ako zvýšené náklady v lete neakceptuje,berie sa ročný priemer.
Nejako som nepostrehla akú super prácu musí mať autorka,že môže denne byť s deťmi mimo. A nie je schopná im zbaliť jedlo napríklad so sebou. Tráviť čas spolu je super,rovnako ako v tábore,u kamarátov,u sestry,trochu od veci pýtat peniaze na dovolenku,kde ich berie sestra. Som sa úprimne zasmiala na tom. A u nás sa berie názor celej rodiny,keď ja mám rada poznávaciu,tak sa snáď nebudem obmedzovať najbližších koľko rokov,20? Lebo detičky nie? Akože😉😃. Vyberieme spolu primeraný pre všetkých. A áno,máš pravdu deti po rozvode musia žiť rovnaký štandard ako pred. Ale čítaš,rovnaký. A nie,že zrazu deťom stupňu náklady zázračne. 200eur výživné je taký priemer. Takže ocko nebude nadpriemerne zarábajúci. Keď sa matka rozhodne nevarit,čo sa rozhodla. A chce behať po mekacoch,nech sa páči. Ale hold musí sa pričiniť. A nie nevarí,teda ona sama písala,že iba palacinky a pod. S tým by som fakt na sud nešla🤣

autor
18. júl 2024

@maciatkolulu neviem odkiaľ si nabrala, že navarím!!?? Varím keď sme doma, ale nie keď ideme na celý deň preč, prípadne sme preč 3-4 dní. Počas školského roka keď majú deti varené jedlo v jedalni, tak nevarím. Ale cez vikend áno. Toľko k vareniu. Akonáhle sme niekde, jeme v restike. Neberiem žiadne varené jedlo zo sebou, max nejaké sladké. Zarabame s otcom detí dobre, aby sme na to mali. Ak by deti boli v tábore, polku by platil. Deti do tábora nechcú, sú so mnou a chodíme kde chceme- na tomto sa však ex nepodieľa. O to mi išlo, že moja starostlivost je denná, program reálny- ex má z výletu fotky, je rád že deti nesedia doma za PC a mobiloch ale sú vonku. Niekedy je výlet lacnejší, niekedy drahší. Nepreháňaj to mojím nevarením a vyhadzovaním. Každý si urobí program taký na aký má. Ja na neho mám, len mám pocit, že by mal na to extra prispieť aj ex, ktorý nemusí riešiť kde budú deti počas celých prázdnin. Iní rodičia riešia túto dilemu, hľadajú tábory, babky, starých rodičov- ja som na to sama (a áno je to náročné , lebo niekedy by som si najradšej ľahla a nerobila nič). Chcela som počuť nazor aj iných rodičov, či vnímajú vyššie výdavky počas letných prázdnin... mnohí áno, iní nie - chápem. Každý má iný štandard. Ale tento tvoj "zhadzujúci" komentár si nechaj pre seba...

maciatkolulu
18. júl 2024

Kde vidíš,že zhadzujuci? Veď snáď komunikuj hlavne s otcom dieťaťa. Márne ti tu @julinka napíše,že žiadaj a iný nich iné. Vy si poznáte svoju situáciu a viete obaja čo a ako...ale akože keď ide tvoja sestra na výlet,tak reálne nevidim dôvod na prispievame,ale niektorí chlap by prispel,takže ty musíš vedieť. To dá logika.
AUTOR

Včera o 11:42
@sissy27 cez týždeň doma nevarím (max tak palacinky, puding, krupicu) a víkend podľa programu
To deti jedia cez týždeň akože čo? Palacinky,puding a krupicu? Prosím ťa🤣. Pozri,vaše vzťahu,vaše dohody,ty vieš,čo zaplatí a co nie. Bravas decka do Viedne a potom napíšeš,že ex iba poznávacky....dievča....ak chces čítat,choď do toho,pýtaj a sklb ,čo sa dá. Tak kľudne ,hor sa. Ale súdne nevymozes nič,akurát nechuť ex. A ak by chcel dávať,tak by snáď dal aj sám🙃😉

autor
18. júl 2024

@maciatkolulu sestra berie deti každý rok na dovolenku (tak to bolo aj pred rozvodom). Ex je s tým OK. Ja mám veľa známych v okolí, ktorí tvrdia, že leto je oveľa náročnejšie na financie a chcela som počuť názor aj žien/mužov, či to tak naozaj je. Svoju situaciu poznám a myslím si, že robím počas roka dosť, aby som to pokryla. Bohužiaľ na úkor úspor.
Pripevok o varení bol počas šk. roka, kedy deti obetujú v jedlani a na večeru už nevarím

sissy27
18. júl 2024

@gab1sol výživné ale nemôžeš počítať 50:50, toto neviem čo máte niektoré za matematiku. To by si mohla v dvoch prípadoch
1. položíš deťom na stôl 200€ od otca, 200€ od matky a detičky starajte sa samé o seba
2. ak sa otec bude podieľať rovnako 50% fyzicky na starostlivosti o deti
Ak ale jeden z rodičov musí prispôsobiť svoju prácu (čo môže znamenať aj nižší zárobok) aby stíhal odviezť dieťa do školy a vyzdvihnúť ho) a voľný čas deťom, musí im navariť, oprať, spraviť s nimi úlohy ak treba, behá s nimi po lekároch, zostáva očr v prípade potreby (a opäť príde o časť zárobku), a ten druhý si žije svoj najlepší život a nič nerieši, venuje sa deťom len keď má čas, tak určite nemôžeš rátať výživné 50:50.

kristiii
18. júl 2024

Autorka, tiež mám pocit, že trošku preháňaš s tými výletmi a vymýslami a keď už máš tú potrebu, tak neviem čo má s nimi ex, ak výživné riadne platí. Deti nemusia byť každú chvíľu na predĺženom víkende plus ešte k tomu ísť na dovolenku plus ešte neviem čo. K tomu aj s otcom chodia po výletoch. Píšeš, že ideš do úspor, no na dovolenku predsa šetrí počas roka takmer každá bežná rodina, málokto si ju zaplatí len taký fukot z aktuálnej výplaty. A ak nechceš ísť do úspor, tak buď zníž množstvo výletov alebo zmeň ich náročnosť. Deti sú už dosť veľké, nepotrebujú byť stále niekde, niekedy stačí aj vybehnúť von s kamarátmi, do prírody, k jazeru a to nič nestojí. Jedlo sa dá vziať aj z domu.

letfenixa
18. júl 2024

@autorka tak sestra berie deti na dovolenku každý rok, ale zrazu teraz treba kúpiť kufre.

letfenixa
18. júl 2024

A nie je to tak, že za dovolenku mám viac peňazí, ako keď som v robote?

kristiii
18. júl 2024

@maciatkolulu presne toto som si aj ja všimla, otec má rád poznavacky, deti nie, oni sa chcú kúpať, ale mama ich berie do Viedne a do Brna.

matkahelka
18. júl 2024

ak vies, ze chlap si to dovolit moze a ze ti prachy da, len sa potrebuje zahrat na doleziteho, aby si ich ty pytala, urcite by som pytala.bez vahania!
Tie, ktore tu pisu, ze v lete nemaju zvysene vydavky, asi ziju v paralelnom svete. nepoznam rodinu, ktora pocas prazdnin nema vyssie vydavky oproti letu. vsak to dieta nemoze byt 2mes.doma zavrete. nas 1tyz.krasokorculiarskeho campu v nuli pre starsiu stal 280€, v auguste ide znova. nas stoji leto extremne peniaze. ano, dovolenky pri mori nutnost nie su, ale ked uz s detmi nepojdes ani na kupko, ani na nejaky vylet? hej opekacka v lese, ano, to je zabava pre deti na kazdy den, to urcite. ja napriklad s varenim problem nemam, varim cely rok, ale v lete varit neznasam, stat nad sporakom v 40 stupnoch je pre mna neprijatelne. takze ja trebars v lete varim minimum a jeme mimo. urcite by som na tvojom mieste od exa peniaze pytala, obzvlast, ked k detom pristupuje stylom - som s nimi, ked nemam lepsi program.

tramtada31
18. júl 2024

Ako sú staré deti? Nebola možnosť, aby boli v zbernej škôlke, či SKD? To by sa ti tie náklady znížili. Inak mna trosku zarazilo to, že cez tyzden nevaris, davas im lacné a sladke jedla typu palacinky, krupicovu kasu, puding a ešte spomínaš MC Donald a na vyletoch to asi zas budú len jedla typu hranolky s niečim. Veď skuste sa najesť doma o 11tej niečoho zdravšieho (už aj take masovo zeleninove sote s ryzou, ktoré je uvarene za 20 minut na 2-3 dni, má väčšiu vyzivovu hodnotu ako taká krupicova kasa, z ktorej deti len tlstnu). Takto by si usetrila, aj by deti konečne jedli niečo zdravsie. A keď sa na to pozriem naozaj objektivne a bola by som v kozi exa, asi by sa mi zdali prehnane dve dovolenky (s krstnou a tebou) a do toho x výletov do zahranicia.

matkahelka
18. júl 2024

@tramtada31 precitaj si celu diskusiu. deti su skolaci. pudingy a palacinky robieva pocas skol.roka, ked maju obed v skole.