Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
@odbornicka Dobry vecer.Syn sa s nim nechce stretnut tak preto ma to zaujimalo.Dakujem velmi pekne.Erika
@anina818 ahoj, ako nevydata matka mas narok na toto:
Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke
(1) Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
(2) Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu.15)
(3) Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu.
- najprv ho výzvi, nech dobrovoľne ti uhradí tieto náklady, ak ti nevyhovuje, tak máš jedinú možnosť a to riešiť to cez sud.
Určite si odkladať blocky, čo kupujem pre babo, alebo pre seba, napr. Vitamíny, teho oblecko a pod, veci bežnej spotreby ako potraviny a drogeriu netreba dokladovať blockami, ale treba mat prehľad a reálne vediet vyčísliť, kolko Dávas mesačne na tieto veci asamozrejme na doktora, prehliadky v tehotenstve.
Pri dieťaťu so bude počítať hlavne plienky, flasky, umelé mlieka, lieky. Žiadaj si aj predplatné nákupu kočíka či postielka a takýchto väčších veci, aj ked neviem , či to sud bude akceptovať, kedže tieto veci nie sú predmetom výživy dieťaťa..
To by som potom riesila návrhom na určenie vyzivneho.
J
@erika160669822 tak potom nech si pôda návrh a k nemu hneď prilozi písomne plnomocenstvo pre matku. Sud však bude zrejme chciet syna v konani vypočuť a tak sa zrejme ucasti na minimálne jednnom pojednávaní nevyhne.
@odbornicka Uz so ziadala o zvysenie ked bol 8.na zakladnej ale ex sa tam ani raz nedostavil.Zvysili aj bez neho.Ma ale dlh na vyzivnom a teraz v pondelok ho z vysluchu odviedli do vazby lebo bol na neho vydany zatykac neviem ci ho sudca prepustil a bude cakat na slobode na sud.Neviem ako mu urci potom sudca dlh splatit.Ked to je takto tak aj tak asi musim pockat kym budem moct podat o zvysenie.
@simonka28 ahoj, je to naozaj individuálne. Ak pôjdem za advokátom, treba sa o cene otvorené rozprávať. Záleží či chces len vypracovať návrh podania alebo chces aby ťa zastupoval v celom konani. Určite záleží, či to budes riešiť v Blave alebo v menšom meste. Vyhlaska advokátov určuje iste horne aj dolne limity, a treba sa v ramci nich jednať.
@erika160669822 nedávala si žiadosť o náhradné vyzivne?? teraz ked ho právoplatné odsúdia, tak si požiadajte o náhradné vyzivne, nech syn dostava aspoň nejake peniaze a o zvýšenie vyzivneho požiadate potom ked bude mat syn 18. to, že otec dieťaťa je o väzbe či v base neni na prekážku , akurát že nema príjem.
@odbornicka Este nevien ci si ho tam samosudca nechal alebo nie.Na ex bolo vydane celostatne patranie a potom zatykac lebo nepreberal postu od policie ohladom vyzivneho.Tento pondelok predsa len isiel na policiu na vysluch a odtial putoval rovno pred samosudcu.Nemyslim si ze si ho tam nechali.Za takychto kolnosti neviet ci mu daju splatkovy kalendar?Alebo ako postupuju?Dakujem.
@erika160669822 s postupom trestných sudcov nemám skúsenosti a tak ti neviem povedat. jedine ak zaplatí dĺžne vyzivne, tak sa zbavi trestnopravnej zodpovednosti. Ak nezaplatí, tak ho odsúdia. otázka je či mu dajú podmienku, alebo nie. skôr však tipujem , že dostane pár rokov natvrdo, kedže "nespolupracoval".
Každopádne držím palce, nech sa dostanete čím skôr k vyzivnemu.
@odbornicka Ved to mne nejd o to aby sedel ale o vyzivne.Dakujem velmi pekne za cenne rady.Dobru noc.Erika
@odbornicka dobry den chcela by som vas velmi pekne poprosit o radu.rozisli sme sa s muzom v pondelok sa chystam podat ziadost o rozvod..chcem sa spytat ake naklady stym spojene ma cakaju ked som na RD.a este jedna otazka moj muz mi nechce dovolit zobrat si nabytok kt nam dali nasi este pred sobasom,ani veci nasej dcery vraj az ked nas rozvedu a vraj mu je jedno co jeho dieta bude nosit a nacom bude spat.auto kt sme si kupili pocas manzelstva ide hned zajtra predat..ma nato narok nedat nam nase veci ked ich on nekupoval?
@matuska133 ahoj, sudny poplatok za navrh na rozvod je 66€. Toto je zaklad - sudny poplatok. Mozes vsak skusit poziadat o oslobodenie do sudneho poplatku. sud to posúdi a bud ti vyhovie alebo ťa vyzve na zaplatenie tých 66€. ak si na RD požiadaj o oslobodenie od súdneho poplatku. Žiadosť Najdes na nete a podaj ju spolu s návrhom na rozvod.
Všetko čo si nadobudla vylucne len ty, napr. Darom od rodicov, ale aj veci ktore podľa svojej povahy slúžia výlučne tebe, napr. Oblečenie, čo plati aj pre dieťa, bezohladu na to či si si ich kúpila sama alebo dostala od manžela, sú len tvoje, resp. Len dieťaťa a tak si ich môžeš vziať so sebou.
Pokial tvoj muz predá auto, ktore bolo predmetom BSM, tak vytazok z predaja tiez patrí do BSM, a teda máš nárok na polovicu peňazí. Ak auto predá a peniaze ti nebude chciet dat, tak to môžeš napadnúť na súde. Ak by sa tak stalo, daj vediet, napíšem k tomu viac.
@odbornicka dakujem si zlata...tvrdi ze ho ide dat zosrotovat.mam ziadat dokaz?lebo tomu neverim to auto nieje vrak...a este sa chcem spytat ak som na RD mam narok aj na pravnika?pretoze mi tvrdi ze nabytok(od mojich rodicov) mi neda kym mu nepodpisem ze ma nevyhodil(vyhodila ma jeho matka)...a hlavne chce malu na vikendy co je nepredstavitelne pre mna kedze si lubi vypit,je v podmienke a o par mes. nastupuje na vykon trestu za jazdu pod vplyvom alkoholu..moze byt toto argument pre mna ze malu moze mat len pri mne?
@matuska133 na právnika nemáš nárok, iba ak by si bola v hmotnej núdzi tak môžeš požiadať Centrum právnej pomocí o pomoc, ale rozvodove konanie nie je konaním v ktorom musíš mat advokata.Alkoholizmus a to že je v podmienke a ide sedieť je určite argumentom na tvojej strane a nemala by si mat problém na súde presadiť že sa otec môže stretnúť s dieťaťom len v pritomnosti matky.
Ak chce dat auto zosrotovat, tak žiadaj dôkaz.samozrejme so zosrotovanim nesúhlas, radsej nech ho
Preda na súčiastky, to dostane nejake peniaze a tie si rozdelite.
Nábytok je tvoj, a môžeš si ho vziať. Nikomu nic podpisovať Nie si povinna.
@odbornicka ahoj chcem sa spytat a poprosit o radu,Ak davam ja ziadost na rozvod a poberam rodicovsky prispevok,musim aj zan zaplatit(66e v kolkach?)
jej necitala som diskusiu teraz vidim vyzsie ze si to pisala...prepac
@odbornicka a predsa mam na teba jednu prosbicku.Ked ja som na materskej a poberam rodicovsky prispevok,mam pravo rozhodovat aj ja o manzelovej vyplate?Mam narok na jeho peniaze???dakujem
@odbornicka Ahoj, prosim o radu: pri akej prilezitosti mozem poziadat o zvysenie vyzivneho, resp. ako casto? Sud ohladom zverenia deti do opatery sme mali v decembri 2011 - ex plati 50e na 8 rocnu dceru a rovnako 50e na 9 rocneho syna. Je toho nazoru, ze ked som sa ja rozhodla od neho odist, nemam od neho chciet ziadne peniaze. Obavam sa ze kazde poziadanie o zvysenie sa bude v buducnosti stretat s velkymi neprijemnostami z jeho strany ☹ Plati sa poziadanie nejaky poplatok? Dakujem
@p.j.jacky ahoj, pokial ste manželia, tak máte vzájomnú vyzivovaciu povinnost. Teda ak si ty na MD/ RD a tvoj manžel zarába, je povinny ti prispievať. Ak ti nedáva peniaze, resp. Neplatí bývanie, stravu, veci pre deti a pod . Tak si môžeš na súde podat žiadosť na vyzivne na manželku. Po rozvode, si môžeš požiadať o prispevok na výživu na rozvedeneho manžela, pokial sa z vlasntej viny nevieš/nemôžeš zamestnať, čo v prípade RD je logické.
Pokial ste manželia, máte stále BSM v ramci ktorého plati, že manželia rozhodujú o bežných veciach samostatne no o väčších veciach spoločne.Zakon vôbec nerieši či má prácu a zárobok len jeden z manželov alebo obaja, podstatný je fakt že sú manželia.
@kika112 ahoj, požiadať o zvýšenie vyzivneho môžeš v zasade kedykoľvek ked máš na to padne dôvody. kedže sa súde musíš preukázať že doterajšie vyzivne uz nestačí a že prečo žiadať viacej. dôležity je aj fakt, či otec deti má z čoho platit.
Sud môže prehliadat pri urciovani vyzivneho Aj na dôvody pre ktore sa manželia rozviedli, ale čo je najdôležitejšie na čo sud musi v prvom rade prehliadat je záujem maloletých deti.
Za návrh na zvýšenie vyzivneho na deti sa súdny poplatok neplatí.
Držím palce.
dobrý večer,ja by som potrebovala poradiť, s manželom nežijeme spolu 2 mesiace,chceme podať žiadosť o rozvod - podám asi ja,máme jedno dieťa,ktoré si vezmeme asi do striedavej starostlivosti,mali sme dom,ktorý dostal manžel ako dar ešte ked sme neboli spolu,ale prerobili sme ho za manželstva,on sa bol radiť s právnikom,ale nič moc mu nepovedal,akurát,že ho to celé vyjde na 266e približne,a toho druhého na 200e - takže mna vlastne na 266,ked budem podávať žiadosť,mám info,že by ma mal vyplatiť v podstate z polovice hodnoty domu,ale ja nechcem tak vela,už sme sa dohodli aj na konkrétnej sume - neviem čo všetko mám teda k žiadosti okrem sl a rl malej doložiť,a myslíte,že ak budeme takto dohodnutý,dá sa to na jednom pojednávaní???
Ahoj,chcela by som sa opýtať ako mám postupovať..chcem sa rozviesť,pretože ma manžel dostal do obrovských dlhov,máme spolu 6 a pol ročnú dcérku na ktorú neprispel už dva mesiace,išiel do zahraničia pracovať od polovice novembra,no zistila som že ma celý čas klamal( aj po iné roky preto som teraz v dlhoch) že pracuje a nepracuje...nemá žiadne peniaze,stále len sľubuje hory- doly,že nám bude posielať na splátky aj na malú,ale bohužiaľ nič.Som zamestnaná,žijeme v podnájme ale môj plat na všetky výdaje nestačí.Zistila som že mal aj požičané peniaze od známych a nie malé sumy, aby som si myslela že je to jeho výplata,no proste stále nepoučený a klame naďalej,bojím sa aby sa na mňa všetko nenakopilo a hlavne na malú v budúcnosti,preto to chcem riešiť takou cestou.
@luci78p neviem, kde zobral pravnik tie ciastky, mozno je v tom zahrnuta aj jeho praca ... ale ak sa viete dohodnut, nemusis si platit advokata, zaplatis poplatok za navrh na rozvod 66 €, ten navrh mozte aj obaja podpisat, pripadne poziadaj o odpustenie, ak si na tom financne zle .... ak ten dom bol jeho uz pred svadbou, nemas narok na nic z neho, ani na polovicu .... mas narok len na to, co ste spolu nadobudli, t.j. zhodnotenie domu napr. rekonstrukciou, zariadenie domu ..... pokial mam ja vedomosti, tak rozdelenie BSM sa riesi na samostatnom konani na samostatnu ziadost, pripadne spisanim/podpisanim dohody u notara ... v konani o rozvode sa jedna len o rozvode + o starostlivosti o dieta
Ahojte, prosím o pomoc. Pred 3 mesiacmi som odišla od priateľa. Bola som s ním 5 rokov. Náš vzťah bol taký ako na hojdačke - raz dobre, raz zle. Raz som už od neho odišla lebo ma pri hádke udrel a teraz sa to zopakovala, tak som si povedala, že dosť..... Máme 4 ročného syna. Po odchode nastali problémy. Najprv sa vôbec o syna nezaujíma, nechcel riešiť žiadne veci ohľadom hypotéky a ostatných problémov................ Teraz sa začal vyhrážať, že mi syna zoberie, že som ho uniesla, že som rozbila rodinu................... Vyhrážal sa mi aj smrťou, chcel zabiť seba, plakal, opil sa.............. Za synom bol asi 2x - odišla som k rodičom cca 300 km, takže sme moc ďaleko od seba. Pýta si chlapca aj na noc, zatiaľ nemáme súdom stanovené návštevy. Bojím sa mu po týchto všetkých vyhrážkach dať dieťa, neverím mu a mám veľký strach. Musím mu vydať syna aj na noc? Nepovedal mi, kde bude spať keď príde, len po mne vyžadoval, že syn bude spať pri ňom a ak mu to nedovolím, tak podá trestné oznámenie............Veľmi mi tieto problémy uberajú sily.
@luci78p tak my sme si spisali dohodu sami, ale u notara ju treba podpisat .... alebo sa da aj priamo notara oslovit, on vam ju tiez spise, ale za peniaze samozrejme .... alebo sa dava navrh na sud a sud schvali vasu dohodu, tam je zase nejaky sudny poplatok .... BSM vo vasom pripade az po rozvode, pocas manzelstva sa da tiez rozdelit SUDNE, ale tam treba splnat nejake podmienky, napr. kvoli podnikaniu.
@ada4326 ak si s nim neodisla do zahranicia, tak o unos nejde .... ale daj si na sud co najskor navrh na starostlivost o dieta, kde si daj nejake tvoje navrhy, sud to schvali, ale urci on podla svojho zvazenia .... a taktiez si daj v jednom konani aj o vyzivne, nech to mas z krku ....
ak sa ti vyhrazal smrtou a bojis sa mu syna dat, tak do do toho navrhu nezabudni napisat ... ak vies, tak si to nejako zdokladuj, napr. SMSka od neho, svedok, moze to pomoct ....
@luci78p nie nejde, pocas manzelstva ako som uz pisala, su moznosti ako zuzit, resp. rozsirit BSM, pripadne zrusit ale to, ze ste sa vy dvaja dohodli tam nepatri ... tu mas link priamo pravnikovi jednemu, mas to tam vysvetlene podrobnejsie a presne http://www.michalicka.sk/?page=spoluvlastnictvo_2
@luci78p ahoj, ak ti dohodnutá s manželom, tak ti naozaj netreba chodiť za advokátom, spisete si návrh na rozvod ku ktorému prilozite rodičovsku dohodu a cele tompodas na sud. Kolko je ako sa uz tu písalo 66€, k tým príloham k návrhu na rozvod okrem toho čo si uz napísala treba ešte aj potvrdenie o poslednom spoločnom bydlisku manželov, vydaju ti to na MsU časť evidencie obyvateľstva.
Ako ti písala tajomna21 k vysporiadanie BSM potrebujes mat právoplatné rozhodnutie súdu o rozvode. samozrejme že sa mozete uz teraz dohodnúť ako sa vysporiadate ale po právnej stránke to papierovo bude možné az po rozvode.
Musím povedat že má velmi teší, že sú tu aj ľudia ktorí sa vedia dôstojne dohodnúť a nerobia si prieky. držím Vám palce, nech to cele prebehne tak ako ste sa dohodli.

@erika160669822 ahoj, tiez by som odporučila počkať, kým bude mat syn 18, nech si to poda on. napísať to môžeš ty ale v jeho mene. A môže ti napisat plnú moc na Zastupovanie. To môže urobiť vopred, napíše to ako plnú moc na Zastupovanie na cele konanie o zvýšení vyzivneho. Môže to hneď prilozit k návrhu na sud, ale stačí ked to odovzdá sudcovi na prvom pojednávaní. taktiež môže syn priamo na pojednávaní povedat ústne že chce aby ho jeho matka v celom konani zastupovala a sudca to zaprotokoluje, a nemusíte nic písať. Akurát ty tam musíš byt osobne a musíš sa preukázať plateným občianskym preukazom.