icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

muska21
4. máj 2015

@odbornicka Ahoj, píšem v mene brata a chcel by vedieť, ako má postupovať. Narodil sa mu syn s vydatou ženou a chcel by dať synovi svoje priezvisko kedže pani neje rozvedená tak maličký dostal priezvisko jej manžela. Odmietol vybrať rodný list a preto jeho manželka podala na sud o zapretí otcovstva, on tam aj došiel aj sa vzdal otcovstva no sudkyňa mu nariadila že rodný list musí vybrať a odniesť na sud, no jeho mama napísala môjmu bratovi sms-ku že rodný list neuvidí ani do vianoc. Naša otázka preto znie. Može neisť vybrať ten r.l. keď mu to nariadila sudkyňa? a ako by mal teraz postupovať môj brat, môže ho nahlásiť polícii alebo niečo také? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

24hourloanservice2011
Odpoveď bola odstránená
jana4614
9. jún 2015

Dobrý deň. S manželom už nežijeme 7 mesiacov a synček má rok. Pred páru dňami bol súd ohľadom výživného a stretávania sa so synčekom. Nedopadlo to veľmi dobré pre mňa. Chcem sa spýtať, že ak dám na rozvod tak či môžem dať hneď aj o úpravu styku otca s dieťaťom keďže ešte len pred nedávnom bol súd. Ďakujem za odpoveď.

nebicko2
9. jún 2015

@jana4614 Dobrý deň, konanie o rozvod manželstva je automaticky spojene s konaním o určenie výžvného a úpravu styku. To čo mate rozhodnuté teraz platí len do rozvodu.

jana4614
10. jún 2015

@nebicko2 Ďakujem vám.

fazulka7
29. júl 2015
Používateľ fazulka7 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od fazulka7.

ahoj odborníčka, dakujeme ti za ponuky pomoci 🙂 mne pri rozvode a výživnom pomáhal https://www.linkedin.com/in/tomaskorcek no viac názorov je vždy lepších. isto ta v prípade potreby oslovím 🙂

antakarana
12. aug 2015

😔

dominikaa77
16. aug 2015

Zdravim...mam otazocku aj ja....vo stvrtok ma caka pojednavanie ohladom rozvodu...ja tam teda urcite pojdem kedze navrh som podavala ja, no "este" manzel mi povedal ze on proste ten sud odignoruje a aj dalsie ked bude treba..no a otazka znie ze aky je dalsi postup sudu ked milostivy sa nedostavi na tento a ani na dalsie pojednavania? co mam cakat? Vdaka

janeri151
24. aug 2015

@odbornicka Dobrý deň.Ja sa chcem poradiť.Chcem sa dať rozviesť.Manžel ma neustále podvádza.Stačí že sa pohádame a hned si hľadá iné ženy,je na zoznamkách.Veľmi ma ponižuje a vulgárne mi nadáva.To sem nejdem ani písať ako lebo je to hrozné.A tak ked na mňa slovne útočil aká som p....,ku.....,pri...... no a tak dalej ,že som nemožná v posteli.A ked som sa sním pomilovala tak mi hned potom povedal že on si len urobil dobre a ja som posledná chudera a iné sú lepšie.a Tak kedže ma tkto rečami drvil som neraz v skrate povedala že si radšej niečo spravím lebo som v tej chvíli nevedela ako dalej.Máme dve deti a on to chce teraz použiť na mňa pri rozvode.že som blázon a deti mi vezme a toho sa bojím...Sama som si napísala rozvod už ho len podať.Dakujem za radu

butterfly001
8. okt 2015

Prajem pekný deň, rada by som poprosila o radu pre moju veľmi dobrú kamarátku ohľadom vysporiadania BSM. Ako manželia žili spolu cez 18 rokov, majú jedno dieťa-už dospelé. Rozvedení sú 1 1/2 roka. Jej snaha osamostatniť sa je veľká, ale bývalý jej robí problémy. Nedá sa s ním vôbec dohodnúť...aj napriek tomu, že i počas manželstva sa ona snažila to vždy dať dokopy...i teraz sa s ním snaží sa dohodnúť o vysporiadaní. Mali aj súd, o výživné na dieťa, ktoré dostala ona a aj jej je ,,pridelené". Žijú ale stále pod jednou strechou, teraz tiež poslali s právnikom jemu výzvu, aby sa dostavil a dohodli sa na finančnom vysporiadaní mimosúdnou cestou, nakoľko by sa rada vyhla tým neskutočným % za trovy a potom aj % so samotného majetku, pretože na to nemá. Muž ale stále odmieta, vie že keď nepríde, nič sa mu nestane, pretože to ,,sedenie" nie je žiadny právny úkon, ktorým by on utrpel. Ako riešiť danú situáciu ďalej, ak on naďalej bude odmietať sa vysporiadať? Rada samozrejme by to vyriešila skôr, ako uplynú 3 roky po rozvode a majetok sa tak podľa zákona rozdelí automaticky ,,sám"? Ďakujem krásne

laskamoja123
9. okt 2015

@odbornicka chcela by som sa spýtat, kamarát zil s priatelkou u rodicov, čiže svokrovcov. Zobral uver, plati ho peniaze vzazil do ich domu kde byvali a teraz ho vyhodili bez ničoho. Zil tam 10 rokov. Čo sa stým da robit aby sa mu vrátili peniaze?

draik
10. okt 2015

@laskamoja123
Všetko nad tri roky je premlčané, ak niet nejakej dohody.

zhadiska
11. okt 2015

@odbornicka dobry vecer. Chcem sa vas opytat ako ma vyzerat navrh na zvysenie vyzivneho? Je na to nejaky vzor? Mam si ho spisat sama alebo mi s tym pomozu na urade? dakujem

laskamoja123
12. okt 2015

@draik čo to znamena

draik
12. okt 2015

@laskamoja123
Ak je odôvodnene vznesená žalovaným námietka premlčania dlhu, tak súd nemôže žalobcovi vyhovieť a musí žalobu zamietnuť. Je potrebné posúdiť začatie plynutia premlčania a dobu trvania.

zana7
16. okt 2015

Ahojte zienky 🙂 Mam problem.... Sud mi zamietol ziadost o rozdelenie BSM
pretoze nesplnala zakonnom urcene nalezitosti. Ani po doplneni udajov to nestacilo.
Viete mi poradit kde najdem vzor? Alebo ak ste to pisali uz... Vedeli by ste mi poslat nejaky koncept? .... Bola by som Vam nesmierne vdacnaaaa 🙂

maminka2112
5. nov 2015

Chcela by som sa spytat ci sa da obnovit spatvzatie navrhu na znizenie alimentov

861961
8. feb 2016

Ahoj, som rozvedená už niekoľko rokov. Exmanžel žije s nami (ja a spoločné 3 deti) v spoločnej domácnosti. Nehnuteľnosť som nadobudla sama už po rozvode, ale ex je prihlásený v tejto nehnuteľnosti na trvalý pobyt. Poraďte mi prosím ako ho mám dostať z domova ( neprispieva na domácnosť nakoľko nepracuje a ani na deti, v minulosti absolvoval protialkoholické liečenie ale pije opäť).
ďakujem za radu

kaktusik007
10. feb 2016

@861961 zrusis trvaly pobyt a vystahujes mu veci? na zaklade akeho titulu obyva nehnutelnost?

861961
10. feb 2016

ďakujem za reakciu....som si vedomá že som urobila chybu, keď som sa zľutovala pred niekoľkými rokmi aby na sviatky prišiel (tie sviatky sú trvalé)...viem že mu môžem zrušiť trvalý pobyt, ale stále je to len to administratívne, čo urobí cudzí človek ale trpieť budú deti a ja (bude vyzváňať, búchať a nadávať predo dvermi pred susedmi)

zana7
12. feb 2016

Dala by som na sud o zakaz priblizenia a zakazdym kontaktovala policiu.

sarlota19
15. feb 2016

@odbornicka dobrý večer...chcela by som poradiť ex manžel má určené návštevy s detmi kazdú druhú sobotu za mojej pritomnosti ale každý druhý krát chodí s rodičmi je to normálne???? pritom svokra sa snaží ma vždy provokovať rôznymi spôsobmi naposledy sa dcery pýtala : mamička ťan nebije??? a vzala ju na WC a kontrolovala či nie je pobitá hrôza. možem niečo s tým robiť???

mirica
16. feb 2016

@sarlota19 ..a kde sa stretávate? Ak u teba, tak ju jednoducho nepusti ďalej....stretnutia si podla rozsudku povinná umožniť jemu.

sarlota19
17. feb 2016

@mirica ahoj stretnutia už u mna nie sú, pretože mladý si predstavoval, že bude chodiť ku mne ako na výlet...kávička, minerálka obedík a tak. Stretávame sa vonku a on ide do cukrárne alebo sa prechádza alebo centrum pre deti.(interierové ihrisko). je to veľmi ťažké lebo jej nezabránim zavolá a dojde za nami.

mirica
17. feb 2016

@sarlota19 tak to je potom ťažké, lebo s tým potom nemôžeš nič urobiť. Nedá sa zakázať len tak prístup na verejné miesto.

sarlota19
18. feb 2016

@mirica no práve to.... ☹

zuzanap14
18. feb 2016

Ahojte máte niekto skúsenosti ohladne právnikov budem potrebovať právničku/ka viete približne povedať koľko ma to asi výde myslím že bude stačiť jedna konzultacia s pravnikom a jedno zastupovanie na sude potrebovala by som približne vedieť ceny ďakujem

magduska2
19. feb 2016

@odbornicka Ahoj ,chcela by som sa spytat...neviem ci mi budes vediet poradit ,je to trošku z ineho sudka,ale skusim..kamarat kupil chatu ,vtedajšej priatelke dal pravo k doživotnemu uživaniu..bol do nej velmi zalubeny a vlastne ho k tomu prinutila..vyhrazala sa mu ,že ak ju nezapise k doživotnemu uživaniu rozide sa snim...on ju teda k doživotnemu uživaniu v katastri zapisal...teraz už su rozídení a ona si na uživanie chaty narokuje,on je v situacii kedy potrebuje chatu predat a ona si kladie podmienku že mu predaj podpise pod podmiekou ,že jej vyplati urcite financie.. Dodam že na chatu si bral uver/požicku to už presne neviem(splaca ho on) a aj ako jediny majitel je zapisany on..ona je len v katastri zapisana ze ma dozivotne uzivanie...o tom aka je to žena ,že sa rozisli preto že ho podvadzala o tom sa rozpisovat nebudem,bola to od nej čisto vypocitavost ze ho takto prinutila zatial co ona ho aj vykopla z bytu,nemam na nu slov..lenze on je teraz v zivotnej situacii kedy potrebuje chatu predat a ona ho spinavo vydiera...ma ona vlastne narok klast si narok na financne odskodne? co moze urobit on?velmi rada by som mu chcela pomoct,ak mozes budem rada ak mi das radu alebo typ ako je mozne toto obist..je možne jednoducho ju vyškrtnut?je mozne sudit sa a vyhrat?Ma vlastne ona narok pytat si odskodne,alebo teda financie,aby mu podpisala predaj,kedze financie svoje nevkladala?Dakujem

lacino88
22. feb 2016

Ahoj,
prv by som opisal danu situaciu.
Predsavme si rodinny dom, ktory je z casti vlastnictvom povodnej vlastnicky, vacsinovu cast vlastni jeden z potomkov a zvysne su stale predmetom dedicskeho konania ktore moze byt o rok, dva .. nevie sa.
Do majetku [dom, pozemok] vacsinovy vlastnik investoval do prerabky, renovacie, a taktiez dochovava povodnu majitelku. Blocky z investicii do domu si dokladne vacsinovy majitel odkladal.
Je moznost pri dedicskom konani dokladovat tieto blocky ako doklad ze dany majetok zveladil a tym mu prislucha vacsia cast dedicstva? Berie posudzovatel majetku do uvahy aj tento aspekt, alebo posoudzuje cisto aktualny stav majetku, a ked tak podla coho to posuduje?
Popripade pri posudeni majetku, jej ceny sa berie v uvahu len nakupeny material alebo aj praca vykonana na majetku. Avsak praca bola vykonana svojpomocne.
Nemoze sa stat ze napr. investujem do prerabky domu na material 5000e, ale hodnotu domu zvysim o 8000e a tym hodnotu podielov aj zvysnych vlastnikov?

ondrejkovamamina
22. feb 2016

Dobrý deň, žiadam o radu, resp. odpoveď: V prípade, že som podala na súd návrh na platenie príspevku na výživu slobodnej matke a som oslobodená od platenia súdnych poplatkov, budem platiť súdne trovy protistrany v prípade, že návrh bude zamietnutý? Máte s tým skúsenosti z praxe?