Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
ahoj, aj ja by som sa chcela opytat na jednu vec..kedze manzel je zivnostnik, samozreje mal problemy ,ked mu nejake peniaze nevyplatili, firma u ktorej samozrejme tym padom ostal dlh ho dala na sud,sud prehral a my peniaze musime vyplatit..cize musime predat dom, ostanu nam nejake peniazky, ale nebude to tolko aby sme si mohli kupit byt, cize pojdeme do podnajmu..ani sama neviem , ci budeme mat peniazky na to aby sme si aj podnajom platit mohli..chcela by som sa opytat a budem velmi vdacna ked mi niekto bude vediet poradit..chcela by som aby peniazky ktore ostanu z predaja domu, boli na mojom ucete a vlastne moje, aby som vedela jedneho dna byt kupit, aj ked asi v inom meste ale aspon budeme mat strechu nad hlavou a znova zacinat odznova..manzel mi slubil, ze nema problem a zmluvu da urobit tak, ze peniaze budu vyplatene na moj ucet, ale bojim sa toho , ze ked sa to dozvie svokra, tak urcite suhlasit nebude a kedze manzel svoju mamu posluch na slovo tak jeho slub platit nebude.. ako to mam urobit, dalo by sa to nejako u notara? alebo podklady napise pravnik? sme stale manzelia, nerozvadzame sa, ale chcela by som to mat v poriadku, lebo nechcem zit v strachu, ze pride dalsi sud ktory prehra..budem velmi rada pokial mi budete vediet poradit, dakujem
Ahojte dievcata, pisem vam do fora, ze vsetky vase prispevky citam, ale teraz pred Vianocami nestiham tak bleskovo odpisovat. Mam Ich vsak na mysli a ked mi to predvianocny zhon dovoli, tak budem na vase dotazy reagovat. J
@marta742 pri zacati podnikania treba suhlas druheho manzela, ze sa mozu pouzivat peniaze spolocne, ktore patria do BSM, ak si pisomne nic neurobila, tak sa ma za to, ze si suhlasila.
Pokial ide len o konkretnu zmluvu, tak ci onak su peniaze spolocne, nech budu na kohokolvek ucte.
Ak chces, mozete podat navrh na zrusenie BSM za trvania manzelstva, robi sa to formou notarksej zapisnice u notara.
@armica152 apeluj na zaujem maloleteho dietata. Na to nepotrebujes mat pravnika, a ani oni nemusia byt podplateni (to je blbost, ze to takto funguje), tak sud pri tychto tvojich argumentoch da na tvoje slova.
Otec ma na dieta pravo, ale je pravda, ze ak to sam s nim nezvlada, dieta tam ist nechce, no a navyse je este aj male, tak len treba verit, ze sudca naozaj bude prihliadat na zaujem maloleteho dietata a nie na zaujmy rodicov.
ahoj, prave ma caka sud, kde som podala ziadost o zverenie synceka do mojej opateri a ziadost o vyzivne 100 Euro. Zila som v Anglicku s otcom dietatka a 6 tyzdnov po jeho narodeni som sa vratila na slovensko. On ho uz od vtedy nevidel a minimalne sa zaujimal. Verim, ze sud rozhodne v moj prospech ale zaujimalo by ma, ci by som mohla dodatocne poziadat aj o zmenu mena synceka, ktore ma po otcovi a je kompletne moslimske. Tym, ze zijem so syncekom na Slovensku, ktoreho je obcanom, tak si myslim, ze jeho cele meno aj s priezviskom by mu len kompllikovalo zivot. Bolo by mozne v ramci tohto pojednavania zahrnut aj zmenu mena. Termin sudu uz bol urceny.
Dakujem za odpoved
dakujem za odpoved
@jojomama ahoj,o źenu priezviska dietata jziadas na Obvodnom urade,v ktoreho obvode ma dieta trvaly pobyt. podas ziadost o zmenu priezviska dietata, odovodnis ju ako si pisala a zvycajne ti vyjdu v ustrety. Plati sa 33eur ale az po skonceni koonania.Ja som o to ziadala az ked som mala rozsudok,ze dietat zverili do mojej stasostlivosti,co bol velmi padn argument, aby sme mali obe rovnake priezviska. Drzim palce.
@marta742 konkretne tie peniaze z predaja domu by som riesila u notara spisanim dohody o vyluceni urcitej sumy z BSM, a budu napr. Na osobitnom ucte v banke, napr. Na klasickej vkladnej knizke, tu ti zriadi akakolvek banka prakticky bez poplatku a ty budes jediny opravneny majitel. pokial to nebudete mAt vsak urobene formou vyluceni z BSM tak tie peniaze mate stale v BSM aj ked ti to muz slubi, ze budu len tvoje. Do buducna by som odporucila ako ti pisala Dupinka podat navrh na sud na zrusenie BSM z dovodu podnikania manzela.
@erikinka ak brani matka deti styku s otca s detmi v prvom rade by som to riesila zmierlivo, napriklad vydiskutovanim si to, ak nezaberie tak cez mestsku policiu.
@armica152 myslim , ze ked tak akomsi pisala situaciu okolo maleho opises na sude, tak to su velmi padne argumenty v tvoj prospech. Minimalne ziadaj, ze dieta je velmi male a tak nemoze byt cez noc prec, teda ze nech si ho zoberie napr. Na sobotu od rana do vecera. Navyse si mylsim, ze keby si mu nechala maleho na jeden vikend, tak by sa z toho zblaznil🙂) a hned by ho presla chut starat sa a robit prieky na sude. Hlavny argument by som videla v tom, aky ma on postoj k liecbe vasho syna a ze mas dovodnu obavu, ze by liecbu nariadenu lekRom nedodrziaval. Drzim palce.
@odbornicka DAKUJEM
@odbornicka mozem zmenit aj meno a aj priezvisko? maly ma meno youssef a doma mu hovorime jozko,
dakujem
@odbornicka ĎAKUJEM veľmi pekne za odpoveď.
@jojomama ak ide len o zmenu cudzojazycneho mena na jehonslovensky ekvivalent, nie je to problem. Opat robi to Obvodny urad.
dakujem a budem sa odkazovat na obvodny urad. 🙂
@odbornicka dobry den...chcem sa opytat, ked maju manzelia zrusene a vysporiadane BSM a jeden z nich je vylucnym vlastnikom bytu a bytoveho zariadenia, tak po rozvode staci zrusit len druhemu (ktory nie je vlastnikom trvaly pobyt alebo treba najst aj nahradne ubytovanie...dakujem
Dobry den,
chcela by som sa opytat, ci existuje nejaka minimalna vyska vyzivneho.
V pripadade, pokial by sud urcil otcovstvo a otec sa o dieta nestara, je sudom priznane aj vyzivne, alebo je rozhodovanie o otcovstve a vyzivnom oddeleny proces, teda prebieha nezavisle od seba.
Dakujem velmi pekne.
M
@silvia07 dobry den, staci zrusit trvaly pobyt.
@aamelia minimalna vyska vyzivneho je cca 23€ .Sudny proces bude zalezat od podaneho navrhu. v zasade su to dva samostatne konania o urceni otcovtva a o uceni rodicovskych prav. mozete vsak ziadat, v jednom navrhu, aby sud tieto veci urcil naraz. sud vsak moze rozhodnut , ze konanie rozdeli alebo ak treba spoji. osobne by som najskor riesila otcovstvo a potom by som ziadala vyzivne. No da sa aj ziadat vyzivne a ked bude otec dietata namietat, ze nie je otcom , nech on poda navrh na zapreetie otcovstva. Zalezi co je pre vas vyhodnejsie.
@odbornicka dakujem za odpoved 🙂
@odbornicka velmi pekne dakujem a prajem pekny zvysok vikendu
@odbornicka
Prosim o odborny nazor.
Mam 11 mesacnu dcerku, matka ex partnera ma pred 2 mesiacmi vyhnala zo spolocnej domacnosti s jej synom.
Ex partner zaraba 930 eur netto, ma byt vo vlastnictve nadobudnuty pred 7 rokmi, nove auto kupene v 2011 v hotovosti a na ucte nasetrenych 21 000 eur.
Dobrovolne mi dava na dcerku 100 eur, co nezodpoveda vydajom, ktore na nu mam.
Odkladam si blocky, len za oktober, spolu s oblecenim, plienkami, hrackami, liekmi som mala vydaje na dcerku 550 eur, v novembri bez oblecenia 390 eur. Zakon o rodine hovori, ze dieta ma narok na zivotnu uroven rodicov. Ja jej tu uroven z mojho rodicovskeh prispevku a rodinnych pridavkov zabezpecit neviem, kedze z tejto sumy 217.24 eur platim najom bytu, poistky, ucty a nezostane mi ani eur na zabezpecenie vyzivy pre dcerku.
V navrhu na sud ziadame o 300 eur vyzivne a 100 eur na tvorbu uspor. Prosim Vas z vlastnej skusenosti mi napiste, ake mozem dostat vyzivne pri tychto majetkovych pomeroch otca. Sud bude najskor v maji, ked bude mat dcerka 1.5 roka.
Strasne vela mi spapa, vazi 11 kil, narastla za dva mesiace 6 cm skoro, zje 2 jogurty na desiatku, poobede rozok s masielkom, banan a jablcko este, kasicku Nutrilon mam na 3-4 dni. Zase jej musim kupit nove oblecenie a jej otec nema ziadne ine vydaje ako to ze plati 100 eur najom, na telefon ma 2 eur mesacne, kedze vyuziva firemny mobil, a na cestovne minie 50 eur tiez a na stravu maximalne 100 eur. Zostane mu 600 eur samemu a vsetko odklada. Stravuje sa cez tyzden doma na zemlicke a salatikoch a tuniaku a cez vikend ho nabali matka plnymi obedarikmi.
Toto je snad sen, uzasne ze niekto v dnesnej dobe ma snahu pomoct inym..
Mozem sa teda spytat, je nejake casove ohranicenie DOKEDY si MUSIM podat ziadost o pridelenie dietata do starostlivosti??
Maly ma 2 roky, otec zije v zahranici, sice na neho plati,ale vsetko je nasa verbalna dohoda..v rodnom liste ho mam a nic viac som neriesila.. Musi to konecne dat cierne na bielom ale bojim sa ci som nepresvihla termin, niekde som pocula ze do ROKA a niekde ze do TROCH.
Dakujem moc

@odbornicka takze to znamena ze ked zijeme v anglicku musim si poziadat o sudy na slovensku??