icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

eleona
2. jan 2013

Všetkých pozdravujem a ďakujem odborníčke za ochotu a trpezlivosť!!!! klobúk dole, málo je takých ľudím ktorí len tak podajú pomocnú ruku!!!!! Veľmi si mamičku a jej pomocnú ruku vážim a zároveď prosím o radu:
Nie sme rozvedení, žijeme pod jednou strechou, ale ja s de´tmi mám trvalý pobyt tu, kde bývame, manžel má trvalý pobyt u rodičov. spolu sme brali na tento byt hypotéku. Nakoľko sa nám manželstvo akosi začína kaziť, neviem, ako ďalej postupovať. Čiže: Ak by naše manźelstvo naďalej trvalo, môžem i napriek tomu požiadať o výźivné? MM pracuje v zahraničí, príjem cca 1200eur, z toho cca 500eur ide na splátky a inkaso. Koľko by som mohla dostať od neho mesačne dostať? Lebo prvá dcéra nie je jeho, druhú máme spoločnú. A čo sa týka hypotéky:v prípade, že by sa on vrátil býva´t k rodičom, ja ostanem na ulici? čo s bytom? Musí ho naďalej platiť, ke´d je písaný ako prvý? Ja nemám ako, lebo som na MD a iný príjem nemám??? Mám aspoň v niečom výhodu???? Alebo je ,,na koni,, zase len MM?? ďakujem za odpovede. 😉

tajik
2. jan 2013

dobry den.potrebovala by som poradit.pred mesiacom sme boli na rozvodovom pojednavani,kedze neboli vazne dovody na rozvod,tak sudkyna nam prerusila konanie na dobu 3 mesiace.s tym ze pred uplynutim doby sa mame pisomne kazdy vyjadrit,ci doslo k obnove spoluzitia a tak.ako by som to vyjadrenie mala napisat,ak nas vztah sa obnovil?(klop,klop.dakujem

odbornicka
autor
5. jan 2013

@zahrika ahojky, Co presne potrebujes mat na papieri? Ak som spravne pochopila dietatko mas ty v starostlivosti, otec dietata ti plati vyzivne, so stykom otca s dietatom nemas Problem,kedze zije v zahranici.

odbornicka
autor
5. jan 2013

@eleona Ahoj, kedze mate hypoteku spolocnu, patri do BSM. V zasade trvaly pobyt nehra ziadnu rolu pokial ide o splacanie hypoteky, ci inych veci, ktore spominas.
pocas manzelstva poziadat o vyzivne a to na seba - vyzivne na manzelku a vyzivne na deti. Pri tych pomeroch ako pises, ze MM plati splatky na inkaso na byvanie, kde ty byvas, pocitam ze by si mohla vysudit takych 100 eur na seba a do 200 eur na dieta. POkial by vsak MM prestal splacat hypoteku , tak ziadaj urcite viacej.
Kedze ste tu hypoteku brali spolocne, tak ste obaja zaviazani ju splacat, tj ked nesplaca jeden, musi splacat druhy. POkial nebudete mat na splacanie, treba sa dohodnut s bankou a byt predat, vyplatit hypoteku, aby ste sa zbavili financneho zavazku. Banka moze aj sama prikrocit k predaju vasho bytu na dobrovolnej drazbe, co vsak vacsinou nie je take vyhodne, pretoze tam sa ceny pohybuju nizsie, preto odporucam vam aktivnejsi pristup, myslim ze to oceni aj banka a bude ustretovejsia. Predpokladam totiz, ze banka si zriadila hypotekarne zalozne pravo na vas byt. (udaj najdete v liste vlastnictva v casti C-tarchy)
Kedze sa vy osobne starate o vase spolocne dieta, ste na koni vo veci vyzivneho na dieta a na vas ako manzelku. Pokial vam dobrovolne neplati, tak si poziadajte o vyzivne. O vyzivne na dieta ziadate na sude v obvode ktoreho ma dieta svoje bydlisko. Vyzivne na vas si ziadate na sude, kde mal MM bydlisko (zakon nehovori o trvalom pobyte!!), takze by to mohlo byt opat tam kde ste spolocne byvali, byvate.
j

odbornicka
autor
5. jan 2013

@tajik Dobry vecer,
to je super, ze sa zacali vo vasom vztahu mraciky vytracat...ale s pisanimodpovee na sud, by som sa nenahlila, staci take tazden, dva pred uplynutim terminu, nech ste si na istom.
CO v tom vyjadreni nesmiete zabudnut je: oznazenie sudu (napr.Okresny sud Presov), cislo konania resp. spis. zn. (napr. 5C 11/2012) v akej veci (vo veci rozvodu),
vec: vyjadrenie
Napisete, ze ste sa mali vyjadrit, tak sa vyjadrujete nasledovne: Pocas 3mes.lehoty davňnej sudom doslo/nedoslo k obnove manzelskeho spoluzitia s vasim manzelom. Ci doslo k zlepseniu vasich vzajomnych vztahov, ci zijete v spolocnej domacnosti, spolocne sa o nu starate, ci si financne pomahate, ci spolu intimne zijete, ci sa spolocne starate o deti a pod.
V zasade ide o tom, ze ak dojde k obnove spoluzitia, nema vyznam pokracovat v konani o rozvod a konanie sa zastavi.

drzim vam palceky.

zahrika
5. jan 2013

@odbornicka na papieri nemam este nic... ani pridelenie do starostlivosti ani vyzivne... mam ho len v RL a vsetko ostatne je verbalna dohoda...

tajik
5. jan 2013

@odbornicka dakujem krasne za odpoved.zatial sa nikam nenahlim,ale ten cas tak leti....

chados
9. jan 2013

@odbornicka Dobrý deň,
rada by som sa informovala či môj partner,s ktorým žijem na nárok na môj byt.Nie sme zosobášený,kupovala som ho v roku 2011.Máme jedno dieťa,nemáme nijaké problémy len by ma zaujímalo,čo mám spraviť lebo jeho mama chce aby som ho napísala aj na ňho,viac menej nátlaky robí.S partnerom sme spolu už ale od roku 2007,predtým sme bývali v byte jeho matky,ktorá sa nachádza v zahraničí,ale museli sme ísť s tamaď preč...prosím o radu,ďakujem pekne

chados
9. jan 2013

@obdornicka a ma zaujíma,či vastne na ňho nárok má,môj partner ak som byt nadobudla už po rokoch žijúcich s ním ale kupovala som ho so svojich peňazí

katinkaaa7
9. jan 2013

Dobrý deň chcela by som poprosiť o radu.Dá sa spísať Dohoda o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva ešte pred rozvodom,alebo až po?Pôjde tam o prepísanie bytu,manžel súhlasil že ho prepíše na mňa alebo deti.Len neviem či sa to dá spraviť už pred rozvodom,nakoľko som sa dozvedela že kým nás rozvedú to môže trvať aj pol roka a ja to chcem spraviť čím skôr,aby si to po čase nerozmyslel.Ešte by som sa spýtala informatívne neviete koľko by stálo spísanie takejto dohody u právnika? Vopred dakujem pekne za rady.

odbornicka
autor
10. jan 2013

@chados dobrý deň, ak ste si byt kúpili vy sama, je len vás, pokial ste ho nakupovali počas manželstva. Píšete že nie ste zosobaseni , takze byt je len vás. Osobne by som vam neodporucala prepisovať polovicu bytu na vášho partnera len preto že tam spolu bývate.pokialmnie ste zosobaseni, nemá vás partner nárok na vás byt ani v prípade že ste si ho kúpili vy sama aj ked po rokoch odzitych s ním. Vás partner má po istom čase postAvenie "spoluzijucej osoby" či "blízkej osoby" podľa občianskeho zákonníka a tým má iste práva napr. V dedicskom konaní v prípade vášho úmrtia, či posudzovaní vasho nároku na niektoré sociálne dávky, kedy sa posudzuje aj príjem vás aj príjem spoluzijucejnosoby.

odbornicka
autor
10. jan 2013

@zahrika pokial spolu s mužom ako tak komunikujete, riešila by som celu vec rodičovskej dohodou, ktorú dáte schváliť súdu. V nej si určite styk s dieťaťom, výšku vyzivneho na dieťa, kto bude spravovať jeho majetok a kto ho bude zastupovať v právnych ukonoch. poda sa to na sud v 3 vytlackoch.
Skús si pozrieť toto:
http://www.epi.sk/Main/Download.aspx?fn=EDL\Vzo...
http://rozsudkyodetoch.sk/index.php/vzory-navrh...

V skratke treba spievať dohodu a napísať návrh na sud, ku ktorému sa táto dohoda prilozi.

J

zahrika
11. jan 2013

@odbornicka super diky moc..my mame naozaj vyborny vztah..priam nadstandardny napriek vsetkemu... syna vidi len ked pride sem raz za mesiac a viac nechce..sumu sme si dohodli a sme obaja s nou OK.
Problem je ze ako pristupovat ked je cudzinec... spisat to dvojjazycne? alebo staci nasmu sudu predlozit v SJ a on si to musi prelozit? Dakujem moc

hausknechtova
13. jan 2013

Ahoj som rok rozvedena ex teraz vyhodili z prace a mame pozicku ktoru platime na polovicu ak ju on prestane platit musim ju platit len ja ja som tam vedena ako spolurucitel a ako je to keby prestal platit vyzivne na malu teraz ma sudom urcene 90 eur a ešte potrebujem poradit s obmedzenym navštev ma ich stanovene každu druhu nedelu od 15:30 do 18:00 v bydlisku matky a za pritomnosti matky no vobec to nedodrzuje malu nevidel 1,5 roka ani jej nic nekupuje posiela jej len sms na moj mobil ako blahozelania teraz dokonca ju chcel vidiet na mikulasa a na vianoce no ked som mu odpisala ake mam plany ani sa neukazal ani sa viac neozval poradite mi prosim ako mam postupovat dakujem

katarinka243
13. jan 2013

ahoj 🙂 ja by som sa chcela spýtat . môj ex platí 100 eur každý mesiac na naše dve deti 10 rokov a 7 rokov . chcela by som zvýšenie ale nakolko je nezamestnaný bere len podporu myslím si že mi to zamietnu. a chcela by som vedet prečo ked bere podporu má na prenájom rodinného domu platí mi výživné a sem tam si deti zoberie k sebe dakujem

miska030
14. jan 2013

@odbornicka Dobry den,chcela by som sa opytat,ci otcovi dietata zvysia platit vyzivne,ked nide nepracuje,nie je evid.na UPSVaR,moj maly ma DMO,v septembri nastupil do 1.roc.ZS,otec sa odmala o neho nezaujima a nekupuje mu darceka,ani na Vianoce,ani na narodeniny,ani pohladnice,proste nic,vlastne nikto z jeho rodiny mu nikdy nic nedal,ani neposlal,nezavolal,v roku 2006 mu stanovili platit vyz.33e,ktore plati,az ked podam tr.oznamenie a az mu hori za pätami.Teraz1xziadam o zvysenie.ked sme v roku 2006mali sud ohladom zverenia do mojej vychovy a o vyzivnom,vedela som ,ze je nezamestnany,vtedy bola najmensia suma680sk,s ktorou som suhlasila,ale sudkyna mu pre jeho arogantne spravanie dala platit1000sk,to je33,19e.Co vsetko mozem na sude pouzit,lebo mam aj papier z UPSVaR,z nastenky,kde boli volne prac.miesta,bolo tam aj volne prac.miesto,ktore vystudoval aj moj ex,a o to miesto sa nezaujimal a bol sa zaevid.na urade,lenze ked mu dali datum kedy sa ma ist hlasit,tak nedosiel,lebo zabudol,tak ho vyradili.1januara ho mataka udala na policii a dala ho vykazat z bytu na 48hod.pretoze je to alkoholik,pritazi mu aj to,ak by dosiel na sud opity.Cakam na sudne pojednavanie a urcite tam triezvy nedojde,dakujem,Miska.

lulu15
15. jan 2013

ak mozem popsrosit o radu moj manzel mi nechce po rozvode nic dat ma na to pravo sme spolu 7 rokov nic sme nenadobudli a pritom ma kopec penazi na svojom ucte je zivnostnik mne uz pol roka nedal peniaze odmieta ze spolu uz nezijeme tak ze mi viac nic neda naozaj ma po rozvode necha bez penazi ? nemame ani deti dakujem

latvia
16. jan 2013

@lulu15 mozno mas narok na vyzivne na seba, ale to ti naisto povie @odbornicka aby som nekecala dovetra 😅 . ty mas nejaky prijem?

lulu15
16. jan 2013

ano mam som zamestnana sice len minimalnu mzdu ale mam lenze z toho vyplacAM TAK AKURAT BYT a on zoseba robi frajera ze nemam narok nanic ,ze tu nebyva nema preco mi davat nejake peniaze keby mi nepomohla rodina som v kely :(

destiny22
17. jan 2013

Dobry den, dufam ze mi viete pomoct. Situacia o ktoru sa jedna je ina ako bola ta Vasa. Byvala priatelka mojho brata s ktorym ma 4 rocnu dcerku chce odist so svojim novym priatelom do zahranicia. Mojmu bratovi boli povolene dva vikendy v mesiaci mat malu pri sebe. Vyzivne plati. (predtym to bolo 60€ a teraz je to 90€) voci comu sa slecna X samozrejme odvolala. Dotycna ma este jednu dceru vo veku 12 rokov, otec jej prvej dcery sa na vyzivnom vobec nepodiela. Vraj ho nevedia najst povedala jej obhajkyna na sude, na otazku preco ziadaju vyzivne 140€ od mojho brata a od prveho otca iba 33€. V kazdom pripade sa bude slecna pravdepodobne vydavat a mala sa pytala partnerky mojho brata ci sa bude hnevat ked sa odstahuju prec. Kedze komunikacia medzi dotycnymi osobami lahka nieje nevieme momentalne ci zrealizuju svoje plany a ak ano tak kedy. V pripade ze sa slecna X vyda, ma pravo vziat dcerku mojho brata do zahranicia? Proti jeho suhlasu? Existuje prosim Vas aj moznost Vam sukromne napisat? Iste fakty by som pre istotu nerada uvadzala na board. Vopred Vam velmi pekne dakujem. S pozdravom Destiny22

odbornicka
autor
17. jan 2013

@hausknechtova ak si spolurucitel, banka môže on teba vyžadovať splatenie celej hypotéky, ak zistí, že tvoj muz neplatí.
Ak prestane platit vyzivne, tak môžete podat na nebo trestné oznámenie za zanedbanie povinnej výživy, rešpekt. Môžete vyzivne vymáhať cestou exekutora.
Obmedzenie návštev je potrebné upraviť cestou súdu, podaním návrhu na úpravu rodicovskych práv a povinnosti.

lianka2
17. jan 2013

@odbornicka prosím ťa a ako je to, ak by muž nevládal platiť pôžičku, ktorú si bral pred uzavretim manželstva. Keby ju nevedel platiť a nemá uvedeného spoludlznika, iba rucitela? Alebo v prípade, žeby sa mu niečo stalo, nedajboze, tak tie záväzky prípadnú na mna alebo na rucitela? Ďakujem

atka3
19. jan 2013

Dobrý den. súrne by potrebovala radu právnika,matky čo si tiež prešla peklom.v skratke opíšem aký je problém:som rozvedená 3roky,mám deti vo veku 20,17,13. pred 2 rokmi som si dala zvýšiť výživné,lebo podmienky sa zmenili a o mesiac neskôr sme rozšírili konanie o zákaz styku. najmladší sa bojí otca,odmieta k nemu chodiť.absolvovali sme lekárske vyšetrenie,detského psychologa,dokonca aj súdnoznalecký posudok.všetci sa zhodlôi na tom,že odporúčajú zákaz styku.dokonca aj deti vypovedali na súde,aj kurátorka je názoru,aby zakázali styk. v novembri sa súd odročil,lebo predvolať chcú súdnu znalkynu,medzitým však ex zažiadal o nestranneho svedka z ochrany práv dieťaťa. on ma už kontaktoval,máme sa stretnúť v stredu.zdá sa mi však čudné že len tak neoficialne, na námestí,nechce vidieť ani spis,ani dieťa.preto sa pýtam:na čo všetko si mám dávať pozor pri rozhovore.môže mi uškodiť v súdnom procese,môže vstúpiť do pojednávania?lebo ex aj napriek všetkému trvá,aby ho dieťa navštevovalo,aj ked má traumu.bojuje len o najmladšie,ktoré má zdravotné a psychické problémy z neho. bojím sa stretnutia,lebo neviem čo môžem očakávať od dotyčnej osoby,kedže som si na nete prečítala rôzne názory na túto organizáciu,že presadzujú,aby styk bol uskutočnovaný.doteraz máme krajským súdom stanovený zákaz styku dočasne a syn je v pohode.ale čo bude dalej....

odbornicka
autor
19. jan 2013

@lianka2 ak má tvoj muz pôžičku, ktorú si zobral pred sobasom, je z nej zaviazany iba on, nie ty, kedže ťa pozicka nepatrí do BSM. Ak má rucitela, tak keby tvoj muz nevedel pôžičku splácať, veriteľ sa obráti na rucitela, ktorý pôžičku bude musieť splatiť. V prípade úmrtia tvojho muža, tak dlh (pozicka) budú prejednavane v rámci dedicskeho konania. ty ako manželka si v zasade jeden z dedicov. pri dedicskom konani platí zásada, že dedic môže dedičstvo odmietnuť, ale tým omietnes nielen pasiva, teda dlhy, ale aj aktíva, teda majetok.

odbornicka
autor
19. jan 2013

@atka3 treba si uvedomiť v prvom rade, že výpoveď nestranneho svedka, ako to píšete je len jedným z mnohých dôkazov vo vašom konani. zatiaľ všetky vykonané dôkazy sú vo vás prospech, čo je výborne.
V zasade sa nemusíte stretnutia s tým "svedkom" báť. Kedže Vás kontaktoval on, zrejme Vám chce niečo povedať, tak si to vypocujete. Nemoze vás prinútiť aby ste mu vy niečo povedali, čo sama nechcete. Odporúčam mu povedať len to, čo už odznelo na súde, nič viac. ak sa to dá, majte poruke mobil a keby sa Vám nepozdavalo, čo Vám hovorí potajme si to , nahrajte. Je hodne zvláštne , prečo nechce hovoriť s deťmi, ked je z ochrany práv dieťaťa. Spytajte sa ho na to.
Držím Vám palce. O výsledku mi môžete napísať aj cez IP.

nikolkas
26. jan 2013

Dobrý deň p.Odborníčka .Chcem sa opýtať že mi sa rozvádzame s manželom už od mája ale malú chce do svojej starostlivosti aj napriek tomu že ja sa o malú riadne starám , a vychádzam mu v ústretí každý večer malej telefonuje aj niekoľkokrát / chcem sa opýtať malá má 5rokov či musím mu zdvihnúť zakaždým telefón malá keď sa s ním nerozpráva že sa jej nechce alebo sa hrá tak začne do nej hučať cez telefón či ho už neľúbi že sa sním nerozpráva a potom si ma pýta k telefónu a mi nadáva že ja som ju nahovorila a tak čo nie je pravda / že keď má každý druhý víkend či mu ju musím dávať každý večer k telefónu aby to neobrátil na súde voči mne že zakazujem malej a dokonca ju chcel uniesť malá sa ho bojí ako čerta ale všetko hovorí len mne ako starka jeho mama do nej hučí keď je u nich .
a moja druhá otázka že má ma ohodnotiť zamestnávateľ ale čo má tam napísať mám skrátený úväzok zarábam 300eur mesačne a či mi kvôli tomu nezoberú malú či tam môže zamestnávateľ napísať tú sumu robím v Call centre od 9 do 15tej pre malú si chodím sama aj ju vozím do škôlky mám priateľa ale on ju nezaváža všetko okolo malej robím ja aby nemal môj ex námietku že ju nahávam na cudzích a zamestnávateľ mi povedal že nech si poviem čo chcem mať napísané on je so mnou a s mojou prácou nadmieru spokojný že mi pomôže vo všetkom .
ďakujem za odpoveď

studienka
29. jan 2013

Dobrý deň,
som pred rozvodovým konaním , mám jedno 13 ročné dieťa, podala som návrh na rozvod a uviedla som tam, že po rozvode žiadam zverenie dieťaťa do striedavej starostlivosti, nie je mi však jasné či mám ešte písať dohodu, že sme sa dohodli s manželom ako to bude alebo to určí súd?a kedy sa to podáva na sud či pred pojednávaním alebo to mám dať pri pojednávaní, a čo tam mám napísať. dakujem

odbornicka
autor
31. jan 2013

@nikolkas ahoj, začnem tým hodnotenim zamestnávateľa, ide nielen o mzdu, ale napr. Oo dochadzku do prace, či si spoľahlivo, zodpovedná a takéto vlastnosti.
Telefón je tvoj ak som To správne pochopila, tak ty zdvihnes telefón komu chceš, ak nechcel, tak nezdvihnes. Rešpekt. Zdvihnes v dobe , ked mala večer uz spí a tak ju predsa nebudeš budit k telefónu🙂 zo zákona o rodine vyplýva povinnosť informovať o dieťaťu, no pokial ťa velmi tvoj muz obtazuje tými telefónatmi, tak žiadajú sud, aby určil rozsah tejto informačnej povinnosti, napr. Jeden telefonát každý druhý den, v prípade choroby alebo úrazu jeden telefonát za den.
Ked volá muz a chce hovoriť s dcérou, opýtať sa jej nahlas, či chce s ním hovoriť, ak ona poviete nechce, oznam to mužovi, že dcéra s ním nechce hovorit a ty ju nebudes k tomu nútiť. Určite to použije na súde, že dcéru huckas proti nemu, ale aj ty môžeš povedat, že on dcéru cez telefón citovo vydiera, že po každom telefónatmi je rozklepana, uplakana a pod a teda takéto telefónatmi s otcom nie sú v prospech dieťaťa.
J

odbornicka
autor
31. jan 2013

@studienka je super, že ste sa s mužom dohodli , tým sa velmi celé konanie urýchliť. Bude dobre, ak tu dohodu spisete ešte pred pojednávaním a dorucite na sud. Ide o rodicovsku dohodu, v ktorej si upravite styk s dietatom, zastupovanie dietata v pravnych ukonoch, a spravovanie jeho majetku. Skús pozrieť na www.najpravo.sk v časti Rady a vzory nájdem článok o rozvode manželstva. Takúto dohodu však môžete uzatvoriť aj priamo na pojednávaní.

wewemia
1. feb 2013

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám ročného synčeka, už od jeho narodenia sme sami. Jeho otec ho zatiaľ len raz navštívil a občas napíše, že ako sa má. Myslím, že už je najvyšší čas riešiť túto situáciu- teda chcela by som podať Návrh na určenie výživného. Problém je ten, že otec nie je zapísaný v rodnom liste. Mohli by ste mi poradiť ako postupovať? Je lepšie, ak sa s otcom môjho synčeka dohodnem o zápise do rodného listu a následnej výške výživného a tak to dám potvrdiť na súd, alebo pri podaní návrhu na súd sa automaticky robia DNA testy, ak otec nie je zapísaný v rodnom liste? Môžem návrh sformulovať sama, či je lepšie ak požiadam odborníka o pomoc?
Veľmi Vám ďakujem 🙂
Je skvelé, čo pre nás mamičky, ktoré si nevieme dať rady, robíte 🙂