icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

pupavka_pupavka
21. feb 2013

@odbornicka ahoj chcela by som poradit ohladom vyzivneho kolko je asi tak vyzivne na matku aj dieta?chcem si podat na vyzivne ale neviem kolko,manzel pracuje v zahranici zarobi dost slusne peniaze ale na domacnost neprispieva ani € ☹ a mne uz konci pomali materska,chcem sa snim rozviest,ale najskor si chcem podat na vyzivne dakujem za odpoved 🙂

odbornicka
autor
23. feb 2013

@jaris81 ahoj, ide o právny problém s medzinárodným prvkom, teda najskôr treba určiť, podľa právneho poriadku akého štátu sa bude vec riešiť. Kedže Ty si Predpokladám občan SR tak pre teba plati nasledovne
(1) Zrušenie manželstva rozvodom sa spravuje právnym poriadkom štátu, občanmi ktorého sú manželia v čase začatia konania. Ak sú manželia príslušníkmi rôznych štátov, spravuje sa zrušenie manželstva rozvodom právnym poriadkom slovenským.
Teda podala by som si návrh na slovenskom súde v obvode ktorého máš ty bydlisko, za predpokladu, že tvoj muz nema v SR nejaké bydlisko / adresu na ktorej sa pravidelne zdrzuje .

odbornicka
autor
23. feb 2013

@pupavka_pupavka ahoj, v SR nemAme žiadne tabuľky podľa ktorých b sa dalo vopred určiť aké bude vyzivne. Take tabuľky majú napríklad Česi a myslím že je to super vec. U nás je jedine stanovené minimálne vyzivne na dieťa a to je teraz 26,65€ mesačne. Inak to všetko posudzuje a určuje sudca podľa možnosti povinného, narokov opravneneho, okolnosti, oprávnených výdavkov. Vyzivne na manzelku si podaj na súde v obvode ktorého má tvoj manžel bydlisko a vyzivne na dieťa na súde v obvode ktorého na bydlisko dieťa, teda nejde to v rámci jedného konania. J

duplinka
23. feb 2013

Ahoj. Bola by som ti nesmierne vďačná a by si mi dokázala poradiť ohľadom problému, ktorý sa v našej rodine vyskytuje už pár rokov. Manžel sa rozviedol, pretože ho manželka podvádzala. Deti ostali s ním. Teraz máme dve detičky naše vlastné. Chcela by som sa opýtať ako je to s právomocami matky. Bežne sa stáva, že deti krije, keď sú cez víkend u nej, niekedy nejdú do školy aj celý týždeň s tým, že sa to môj manžel nedozvie, jeden s chlapcov mal problém s políciou (16 r.) a na súd išla ona, manžel sa to dozvedel až po troch mesiacoch úplnou náhodou. Neupovedomil ho ani súd či polícia. Pritom na súde vedia, že ona nie je ZZ. To neviem pochopiť u neplnoletých detí, teda, že ho neupovedomili. Tá žena mi robí zo života peklo, dokonca aj moja svokra sa s ňou spolčila. Dá sa proti ex nejako zasiahnuť? Má manžel nejaké právo v tomto smere? Veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď. Veľmi by mi to pomohlo. Toto je len malinká časť z toho, čo sa u nás deje. Trpia väčšinou moje deti a už mám toho dosť. Ešte raz ďakujem.

martinka254
24. feb 2013

Dobrý deň, veľmi sa ospravedlňujem, že Vás otravujem, ale mám na Vás obrovskú prosbu s takým malým srdiečkom, že mi pomôžete. Som študentkou na vysokej škole Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v odbore sociálna práca. Som v poslednom ročníku, takže pracujem na svojej diplomovej práci (dotaznik je určený pre rozvedených). Viem, že Vás s tým pravdepodobne obťažujem, no ak by ste boli ochotní mi vyplniť dotazník veľmi by ste mi tým pomohli. Dotazník je anonymný. https://docs.google.com/forms/d/1zBtxoq4BzrrnOu...

bt206
26. feb 2013

Dobrý deň! Milá odborníčka chcela by som sa Vám touto cestou poďakovať za odborné rady, ktoré ste mi poskytli. Včera sme mali súdne pojednávanie ohľadom rozvodu,takže sme konečne rozvedení a ako ste odporučili žiadať vyššie výživné, aj to nám p.sudkyňa schválila,otec navrhoval 100.-Eur mesačne,ja som žiadala 190.- Eur a výsledok: 150.- Eur. Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň!

jaris81
27. feb 2013

@odbornicka dakujem pekne za radu 🙂

1gabi2
1. mar 2013

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom úprave styku s dieťaťom, som rozvedená a mám jedného 8 ročného syna. môj bývalý manžel bol teraz prepustený z väzenia a syn sa nechce sa stýkať s otcom. Má povolené súdom každú párnu sobotu od 10,00 hod do 17,00. ako sa zachovať, lebo už štyri roky sa o malého nezaujíma, ani výživné neplatí poriadne a ni na synovu diagnózu neprispieva., ani na oblečenie. len nám robí aj s jeho rodičmi naprieky. ďakujem

izuska
1. mar 2013

Dobry den, som v 4tom mesiaci, s malinkym ostanem sama,otec dietata je klamar,psychicky na mna tlacil,co som uz nevedela zniest,rozhodla som sa,ze pre mna a moje dieta bude lepsie,ked ostaneme sami dvaja...zijem v podnajme,neviem si to ani predstavit :( ako to vobec zvladnem,ale mam okolo seba vela ludi,ktorí viem, ze stoja pri mne a to mi dava silu...chcem sa informovat, je zamestany v Rakusku, na papieri ma v cistom tych 900 eur,uz po odpocitani ubytovania,nema ziadne vydavky,len co si plati lizing auto a telefon...byva v podstate u matky,chodi domov len cez vikedn,matka je jeho zamestnana,takze on neni povinny jej davat mesacne peniaze,teda ci sa to bude brat do uvahy,keby povedal,ze on dava aj svojej matke mesacne nejake peniaze,co by samozrejme klamal...potrebujem vediet kolko by mi sud urcite pridelil vyzivne,aby som sa troska vedela spon zariadit...ja mam mesacne vydaky 380 eur :( a ked pojdem na matersku budem dostavat 200 a 23 rodicovsky prispevok,vsak to je strasne :( Dakujem

ama33
1. mar 2013

Ahoj. Prosim,poradila by si. Co ma robit muz, ktory zije sam, je plny invalid. Ma povinnost platit vyzivne. Ma velmi nizky plny invalidny dochodok. Dakujem.

odbornicka
autor
4. mar 2013

@bt206 to sa dobre číta, že ste boli na súde úspešná. Som rada že som pomohla. drzkajte sa. J

odbornicka
autor
11. mar 2013

@ama33 ahoj, neviem aký druh vyzivneho máte na mysli. vyzivne na dieťa? Na manželku? Na rodiča? To že je osoba poberatelom invalidného dôchodku nie je samo o sebe dôvodom toho, aby bola táto pozbavena povinnosti platit súdom Alebo dohodou určené vyzivne. najnižšia výška vyzivneho je teraz cca 26€ .

odbornicka
autor
11. mar 2013

@izuska ako som uz viackrát písala nikde nemáme v SR stanovené tabuľky na výpočet vyzivneho. Takze čisto len môj odhad bude 150-200€. Samozrejme ziadaj co najvyssiu sumu. Ak nie ste zosobaseni máš nárok na to aby ti otec dieťaťa uhradil preukázané náklady spojené s tehotenstvom a pôrodom. Ak ti to nepreplati dobrovoľne tak si daj návrh na sud, máš na to nárok. S tým či môže tvrdiť že plati matke za bývanie, no môže to tvrdiť a sud to zrejme bude brat do úvahy lebo ide o náklady na bývanie. Pri tomto jeho tvrdení bude tvojim cieľom preukázať že jej nedáva tak veľa ako vraví, nech on preukaze ( nejakym dokladom o zalohovych platbach ) kolko matka plati mesačne za svoje bývanie a on jej má prispievať alikvotnou čiarkou podľa počtu dni, ktore tam prebyva.

adrianka83
11. mar 2013

Dobrý den..s malo dušičkou píšem či mi viete poradit,,chcem sa len spýtat že ked už býv.manžela odsúdia za neplatenie výživného(súd sa koná 13.03.2013 na ktorý som ja nedostala predvolanie)či ho len odsúdia alebo mu aj pán sudca urči že dokedy má uhradit zameškané výživné(k dnešnemu dnu to je 1150eur)lebo prokurátorka mu navrhla 3 mesiace s odkladom na 1 rok čo predpokladám aj súd schváli,ale som si čitala rozsudky a tam sa takéto vobec neuvádza akurát len to že ich odsúdia nič viac,,potom kde sa mám domáhat tých penazí ked mu ani súd neurčí dokedy to má zapaltit??exekútor od neho nemá nič vymoct,,lebo robí na čierno,,a majetok nemá žiadny,,dakujem za odpoved a želám krásny den 🙂 🙂 Adrika

libusa123
11. mar 2013

Dobrý deň, žijeme smanželom v jednej domácnosti avšak nie sme rozvedení ale nežijeme už ako manželia. Mám dve dcéry jedna študuje na gymnáziu druha končí základnú školu. Otec na domácnosť nedáva peniaze ani na dcéry pokial platil inkaso a elektriku tak som zvládala náklady avšak za tento mesiac nezaplatil inkaso, chcela by som vedieť ako ho donútiť platiť náklady na domácnosť.

odbornicka
autor
14. mar 2013

@libusa123 dobry den požiadajte ho to prispevok na vašu stále spoločnú domácnosť . Pokial tak neurobí dobrovoľne, tak jediná cesta je podat si návrh na sud na vyzivne na manželku a vyzivne na deti. Podľa zákona o rodine sa majú manželia spoločne podielat podľa svojich možnosti a schopnosti na vedení domácnosti. Takze ak vás manžel nijako na domácnosť neprispieva máte na to nárok a domozete sa ho súdnou cestou.

odbornicka
autor
14. mar 2013

@1gabi2 ahoj z právneho hľadiska treba podat návrh na sud na úpravu rodicovskych práv a povinnosti v ktorom navrhnes obmedziť styk otca s dieťaťom z dôvodov ako si uviedla, ideálne je v tvojom prípade nechať styk otca s dieťaťom neupraveny, tým pádom sa on nema ako domahat stretnutia s dieťaťom, iba ked sa dohodnete a dieťa bude chciet. Tento návrh je oslobodený od sudneho poplatku.

odbornicka
autor
14. mar 2013

@adrianka83 skus zástupkyňu na sociálku a informuj sa na náhradné vyzivne. Možno spĺňas podmienky a budú ti ho vyplácať namiesto exmanzela. Uprimne z právneho pohladu pokial on nema oficiálne prácu, na úcte nulu, je bez majetku, tak aj ked si v práve nemáš ako výmoct to vyzivne. Jedine náhradné vyzivne.

odbornicka
autor
14. mar 2013

@duplinka ahoj, právomoci matky ani otca nie sú nikde explicitne napísané. Zakon o rodine však všeobecne hovorí o povinnosti rodiča zabezpečovať: ) sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývoj maloletého dieťaťa, Zastupovanie maloleteho a sprava jeho majetku. tieto oblasti sú vzdy predmetom rozsudku a je presne určené , ktory rodič má dieťa zverene so osobnej starostlivosti, kto je jeho zákonný zástupca a kto spravuje jeho majetok.
Ine veci tam nie sú.
V prípade toho incidentu s políciou sa mi neda napísať viac, lebo neviem či išlo o priestupok Aalebo trestný čin, no od 14rokov sú deti trestnopravne zodpovedne a v konani ich zastupuje opatrovnik. Zrejme nešlo o trestnú činnosť ale o priestupok, ktory bol dorieseny na mieste napr. Dohovorom alebo peňažnou pokutou. Pochybila určite polícia lebo ťa je povinna informovať zákonného zástupcu dieťaťa, zrejme ked tam prišla matka tak to policajti neskumali ďalej, ale je možné žen su obaja rodičia v rozsudku určení na Zastupovanie dieťaťa,vtedy by to bolo po právnej stránke v poriadku.
S ex tvojho manžela ti nepomôže, na to nie su právne páky, iba keby ste podali navrh na sud na upravu rodicovskych prav a povinnosti s navhom obmedzit styk deti a matky, ale sud bude skúmať názor deti, lebo sú uz dost veľké, no to že ich neposiela do školy, je dost závažné a malo by to byt dostacujuce n to, aby sud rozhodol vo vás prospech.
Zakonnou moznostou je aj upovedomit Úrad prace , soc.veci a rodiny o tom že matka Si neplní riadne svoje rodičovske povinnosti . nech to idu preskúmať. Možno to na začiatok bude stačiť, keby zistil závažné porušenia tak môžu sami podat návrh na sud, aby matku pozbavili resp. Obmedzili jej rodičovskej práva.
Držím Vám palce.

adrianka83
14. mar 2013

@odbornicka dakujem za radu,,aj ked neviem ako to celé dopadne,skúsim to na sociálke a uvidím čo mi poradia naše mile úradničky 😖

princesssuzi
19. mar 2013

@odbornicka ahoj, mam 2 rocneho syna, jeho otec s nami nezije uz 9 mesiacov, chcela by som sa spytat ako mam postupovat, ked chcem dieta do osobnej starostlivosti a urcit vysku vyzivneho? Myslim, ze s byvalym partnerom by sme sa vedeli dohodnut aj na rodicovskej dohode o vyzivnom, ako mam teda presne postupovat ?Ist na sud alebo ako? a je rodicovska dohoda pravoplatna a nenapadnutelna casom mojim byvalym? Dakujem

lili1141
20. mar 2013

Dobry den, prosim Vas o radu... Chcem sa opytat, po akej dobe si mozem dat zvysit vyzivne na dcerku, ktora bude mat v juni 5rokov. Ex mi na nu plati 50€. V akej vyske si ho mozem poziadat, kedze je dlhodobo nezamestnany, ale viem, ze pracuje na cierno, len neviem ako mu to dokazat... Dakujem velmi pekne za skoru odpoved.

odbornicka
autor
20. mar 2013

@princesssuzi ahoj, ak som správne vycitala z tvojho príspevku, tak s otcom dieťaťa nie si zosobasena. O to jednoduchšie to bude. Ideálne je ak s viete dohodnúť a spisat rodičovsku dohodu v ktorej sa dohodnete, komu bude dieťa zverene do osobnej starostlivosti, aký bude styk s druhým rodičom, výšku vyzivneho, správu majetku dieťaťa a Zastupovanie dietata v právnych ukonoch. Dohodu spisete v 4 vytlackoch ( ty, otec, sud, kolizneho opatrovnik) a pošlite na sud spolu s návrhom na schválenie rodicovksej dohody ( 4 vytlacky ). Potom je na ťahu sud. Ak bude mat dohoda všetko čo treba aby mala, sud dohodu schváli ( bude mat právnu silu rozsudku) a zmeniť ju bude možné zas len súdnym rozhodnutím.
Rodičovský dohoda musi byt schválená súdom, inak nema ziadnu právnu silu.

odbornicka
autor
20. mar 2013

@lili1141 dobry den, nikde nie je napisane, že po akej dobe si mozete podat navrh na úpravu vyzivneho. V zasade plati, že požiadať mozete vzdy ked sa zmenia podmienky a požadovanú zmenu viete racionálne preukázať. Napr. Že máte zvýšené náklady na dieťa , lebo navštevuje viacej kruzkov ako v čase ked bolo určovania povodne vyzivne....atd. Dokázať niekomu čierny príjem je problematické, možno mu však peniaze chodia na účet, alebo máte svedkov, ktorí vedia dokázať, že vás ex niekde pracuje a dostáva za to peniaze na ruku.. Návrh na vyššie vzivneho je oslobodený od súdnych poplatkov, tak si ho podajte, nemáte čo stratiť.

lili1141
20. mar 2013

@odbornicka Dakujem velmi pekne, ale mne bolo povedane, ze musia uplynut tri roky od pravoplatneho rozsudku na vyzivne... takze mozem poziadat aj po roku, dobre som pochopila?

princesssuzi
20. mar 2013

@odbornicka dakujem za odpoved...ano s byvalym partnerom sme neboli zosobaseny...to si mam z internetu stiahnut vzor zmluvy a sama si ju mam upravit ako to chceme alebo ako ? Potom mam ist za koliznou a potom to dat na sud. A ak by som mohla poprosit o nejaky link na vzor tej dohody. Dakujem pekne

mananenka
24. mar 2013

Dobrý večer, môžem poprosiť radu pri takomto probléme? Má právo otec dieťaťa navštevovať počas týždňa svoje dieťa v škôlke aj keď má určené súdom stretávanie na každú druhú nedeľu? Nemá dať na to povolenie matka? To dieťatko ho ale odmieta,tým že ho navštevuje mu spôsobuje traumy,lebo k nemu aj tak nechce ísť. Matka s ním navštevuje aj psychológa,lebo otca odmieta, pomočuje sa, trpí nespavosťou. otec vie,že malý k nemu nechce chodiť,aj pre neho preto nebol cca 5 mesiacov v danú nedeľu keď má stanovené stretávanie..ale aj napriek tomu si podal výkon rozhodnutia o styku na súd, na základe čoho prišla matke výzva zo súdu,aby rešpektovala rozhodnutie súdu,inak bude pokutovaná...a to ako za čo? Veď on si nebol pre dieťa. On sa drží toho,že matka nepripravujem psychicky dieťa na stretávanie s otcom a preto nechce ísť,čo ale nie je pravda. Dieťa odmieta ísť už dlhú dobu,čo sa prejavuje na jeho zdravotnom stave..Bude aj pojednávanie,ako to bude prosím prebiehať? Ďakujem krásne za radu

petiku
25. mar 2013

Ahoj! Mám 7 mesačnú dcérku a a čakám na rozvod. Otec dieťaťa platí 90 Eur. a žiadala som o to, aby platil aj na mňa 150 eur. Ako predbežné opatrenie. Súd rozhodol o 100-eurách, no on sa odvolal, napísal nezmysli, ako ma moji rodičia živia, kolko má on výdavkov a súd mu dal za pravdu-neplatí na mňa nič. Takže mám 199+100+rodinné. Ešte mám jednu dcérku-staršiu, kde nedostávam výživné vôbec. Akú mám šancu, že bude platiť aj na mňa. Ako žiadať styk s dieťaťom. Polročným-podľa mňa 2xdo týždňa stačí, nie? Alebo žiadať každý druhý týždeň?

petiku
26. mar 2013

Chcela by som Ti ešte dať poklonu a obdiv za to, ako tu veľmi pomáhaš. Trošku povzbudenia, dobrej rady a pocitu nádeje naozaj veľmi pomôže.

neznama99
26. mar 2013

@odbornicka Ahoj, ja by som potrebovala zistiť podrobnosti ako zrušiť výživné voči plnoletej osobe. Manželov syn z prvého manželstva škončil školu v máji 2012. Výživné sme neriešili nakoľko chodil po brigádach a teda nebol ešte úplne zamesntnaý. Platili sme vždy načas a ked sa zastavil, tak vždy dostal nejaké peniaze, či už len tak alebo na sviatky. Teraz je zamestnaný ale nevieme kde.. Je možné sa dostať k zmluve, príapadne k údajom zo sociálky? Lebo keď on niečo potreboval, tak sme boli dobrí, ale teraz keď mi sme od neho žiadali zmluvu, tak nám ju odmietol dať. Môže súd zrušiť výživné aj so spätným dátumom?