icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

nikolkas
1. feb 2013

@odbornicka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

duracelko
2. feb 2013

@odbornicka mozem poprosiť o radu?? ako prebieha zrušenie bezpodieloveho vlastnictva manželov počas trvania manželstva??? treba ist za pravnikom spisať to, a potom sa to podáva na sud?? kolko to trvá kým to zrušia... dakujem za radu / dôvod su manželove velke dlhy o ktorých som doteraz nemala ani tušenia, bojim sa aby som neprišla aj o peniaze ktore mam na svojom ucte, a sporiacom ucte pre deti/

jajami
4. feb 2013

Ahoj odborníčka, prechádzam velmi tazkym obdobím, prosím mozem ta kontaktovať mailom? Potrebovala by som nejaké rady, čo robiť. Ďakujem

katka0005
4. feb 2013

ahoj chela by som sa opytat ci ma manzel narok na vstik nasho maloleteho syna pokial niesme este rozvedeny a chce ho na tyzden.mal ho minule a vobec mi nebral telefon nevedela som ako sa ma moje dieta od cudzich som sa dozvedela ze je chory ani mi ho nedoniesol spet musela som pre neho dojst.on pracuje a malo co je so synom ked je u nho zvecsa je so starymi rodicmi,a ja neviem ci mu ho teraz dat alebo nie on sa odolava na to ze bude tvrdit na sude ze mu branim vstik so synom dakujem

mirka_martin
7. feb 2013

@odbornicka
dobry den prajem.
prosim o pravnu radu.. uz 6 rokov zijem so synom v rakusku (vieden). narodil sa na slovensku v nemanzelskom vztahu s rakuskym obcanom.
tu nas pravne zastupuju vsetky urady ohladom vsetkeho co sa rodiny a dietata tyka.
teraz som uz 1,5 roka vydata, manzel je tiez slovak..
ale chcem aby sa moj syn znova volal po mne a aj koli tomu, ze to sam chce a trapi ho, ked ho vonku (lekar,urady) oslovuju priezviskom jeho biol.otca.
tu mam sudne potvrdenu samostatnu starostlivost o dieta, pretoze sme neboli manzelmi. stretavky su ale velmi nepravidelne. vyzivne nam tu plati automaticky stat a biol.otec to plati/dlhuje statu.

co sa tyka zmeny priezviska, tu by sme to mohli zmenit bez jeho suhlasu, keby sme mali rakuske obcianstvo.
tak som si o to poziadala na slov.obvodny urad (podla nasho posl.trv.pobytu).
pozastavene to bolo, pretoze nemam jeho suhlas. chcela som cez okresny sud poziadat o nahradny suhlas, ziadost som neposlala, pretoze mi na informaciach telefonicky bolo povedane (kedze mame trvaly pobyt v rakusku) aby som sa na to spytala pravnika.

bezplatne pravne poradenstvo mi odpovedalo, ze pravne je dieta zastupovane krajinou v ktorej ma obvykly/trvaly pobyt- kde ma sozialne a jazykove väzby... (ako aj matka dietata)...
ze to plati aj pri zmene priezviska, ze sa mam vyhradne obratit na rakusku justiciu.

tak som to tu poslala na vnutrostatne pravne poradenstvo.

len by som vas prosila, ci by ste mi mohli vyhlasenie toho pravnika potvrdit, ze je dieta naozaj pravne plne zastupovane statom, v ktorom zije. mohli by ste mi povedat, z akeho zakona/zakonnika je toto vyhlasenie o trvalom pobyte dietata a pravnom zastupeni?

velmi pekne dakujem

bt206
8. feb 2013

Ahoj! Môžem poprosiť o radu? Dnes mi prišli papiere na rozvod,ktorý bude 25.2.2013.V návrhu môj " zatiaľ manžel" navrhuje výživné na 3,5 ročného syna 100.-Eur mesačne.Môžem žiadať vyššie výživné ak som na predĺženej rodičovskej s malým,kvôli jeho zlému zdravotnému stavu? Ja so v pracovnom pomere ale na dlhodobej PN-ke,môj mesačný príjem je cca 400.-Eur.( Nemocenské + rodičovský príspevok ).Alebo môžem žiadať výživné na seba? Aspoň dovtedy kým som na RD. Jeho príjem je cca 500.-Eur.
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Ďalšia otázka sa týka styku dieťaťa: Podľa čoho určí súd styk dieťaťa s otcom.Malý má ADHD, je na mňa veľmi naviazaný ( ešte nikdy u nikoho nespal v noci ) a otec ho teraz chce na celý víkend zobrať,keď s ním malý vydrží max.2 hod.
Ešte raz díky

lenuskaatobi
8. feb 2013

Dobrý deň milé mamičky potrebovala by som poradit.Mám ročného syna no však ho vychovávam sama.S jeho otcom som sa rozišla po porode platil mi ako sa mu chcelo.Tak som ho dala nakoniec na sud a v podstate som ho aj vyhrala.On s tým rozsudkom ból spokojný.Lenže teraz mi neposlal taku sumu akú mal a zacal sa mi vyhrazat cez syna že ked sa postavi na nohy tak poziada o znizenie vyzovneho ako teraz má problémy a neriesi znizenie az ked aa postavi na tie jeho nohy.Ako povedal ze ide byt necitlivy ku mne a urobi vsetko preto aby mi hodili len pár euro.Sú na to nejaké paragrafy alebo niečo také? Vedeli by ste mi poradit.Dakujem

odbornicka
autor
9. feb 2013

@bt206 dobrý den v zasade môžete žiadať o vyššie vyzivne, no vzhľadom na výšku príjmu vášho muža asi neuspejete. Treba to však skúsiť aj pár EUR na vyše je super. Treba si pripraviť cca kolko vas stoji mesačne syn, aké sú vase výdavky. na pojednávaní skratka poviete, že ziadate vyzivne napr180 EUR, lebo máte take a atakuje výdavky na dieťa.
Styk s dieťaťom nie je nikde určené, je to v prvom rade na dohode rodicov, pokial sa nedohodnete, tak rozhodne sud. Pripravte si však vlastný návrh, ktorý b bol pre vás priateľky, napr. Styk 1xtyzdenne v sobotu od 9.do 17hod.

bt206
9. feb 2013

Ahoj! Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a cením si Vaše rady a pomoc mamičkám.V dnešnej dobe je to obdivuhodné,že niekto vie pomôcť a poradiť a to úplne nezištne.
Mala by som ešte jednu otázku: manžel má príjem 500.-eur mesačne ( toľko priznal v návrhu na rozvod).On však má aj iné príjmy: napr.prenájom poľnohospodárskej pôdy ( ročne je to cca 4.000.-eur,okrem toho má vedľ.prac.pomer v poisťovni,aj tu má nejaký príjem( síce neviem aký) môžem toto použiť na súde? Dohodnúť sa s ním je nemožné,už dlhšiu dobu nekomunikujeme spolu.Za odpoveď vopred ďakujem

kaktusik007
9. feb 2013

@bt206 samozrejme, treba to uviest a sud uz presetri - ak prenajima podu, tak asi je to uvedene v danovom priznani...nie?? inak vsetky tieto prijmy v podstate sme povinne my preukazat... 😖 ale tak... co uz...
@odbornicka nic proti, ale zda sa mi dost malo styk otca s dietatom raz za dva tyzdne v sobotu..... mne psychologicka poradila suhlasit s velkym rozsahom stretavania sa otca s detmi - ze to bude mat uz velmi skoro iba dvoje mozne nasledky - bud zisti, ze deti su povinnosti a prestane sa s nimi stretavat sam --- alebo to naozaj nehra a jeho zaujem o deti je skutocny, a potom ja budem mat cas na zariadenie si vlastnych veci.... v kazdom pripade, vyhra je aj jedna ,a aj druha moznost - vztah otca s detmi sa upravi bez toho, aby som ja nieco riesila a to je to najlepsie, ze mi to potom nikdy nemozu moje deti vycitat..... takze doporucujem naozaj tento postup, deti su sice malicke, ale nie su hlupe a ony velmi skoro zistia, o com ten vztah rodicov bol......

odbornicka
autor
10. feb 2013

@mirka_martin vo vašom prípade ide o právny problém s cudzím prvkom, tj najskôr musíme určiť podľa právneho poriadku akého štátu sa bude vec riešiť a až následne možme riešiť meritum veci. Na Slovensku mame zakon o medzinárodnom práve súkromnom a procesom c.97/1963 Zb, kt. V paragrafe 23 a nasl. Hovorí práve o tom že Pri otázkach Vzťahov medzi rodičmi a deťmi vrátane vzniku alebo zániku práv a povinností rodičov sa spravujú právom štátu, na ktorého území má dieťa obvyklý pobyt. Toto je základne pravidlo platne vo všetkých krajinách EU a od tohto sa treba odraziť. Existuju však ešte aj ďalšie medzinárodné dohovory, či bilateralne zmluvy s Rakúskom, ktoré možno presnejšie vymedzuju, ako postupovať pri zmene priezviska dieťaťa, resp. Poskytovanie právneho poradenstva a zastupovania deťata (v SR je to zväčša formou kolizneho opatrovnika, ktorého ustanovi sud, alebo nejaká organizácia pre ochranu práv dieťaťa) , no osobne nemám o týchto medzinárodných dohovoroch prehľad.
V zasade však vás právnik podľa mna vychádzal práve z toho zákona 97/1963Zb.

mirka_martin
10. feb 2013

@odbornicka velmi pekne dakujem ... 🙂

odbornicka
autor
10. feb 2013

@kaktusik007 čisto teoreticky možno s tou psycholoickou súhlasiť ale prax je bohužiaľ trosku ina. Je jasne, že chlapa deti prestanú rýchla baviť a potom ich supne na starost napr. Svojej matke, ktorá ich bude huckat proti ich mame a podobnych scenárov môže byt milión. Skôr odporúčam si styk upraviť zriedkavejsie a ved nikde nie je napísané, že ked sa deti a obaja rodicia dohodnu, tak sa mozu stretávať aj častejšie. navyše ja osobne by som nedovolia, aby moje deti boli pokusni kralici svojho otca.

odbornicka
autor
10. feb 2013

@jajami nápis mi do IP

kaktusik007
10. feb 2013

@odbornicka ano, neda sa s tebou nesuhlasit.. ale aj tak sa mi to zda ze by som sla proti svojim detom..... no nic, kazda si musi rozhodnut toto sama, ja uvidim, ako to prejde, sudy mame uz o par dni.....

odbornicka
autor
11. feb 2013

@katka0005 pokial nemáte nijaké sudne rozhodnutie o určení styku s dieťaťom a dieťa nechce ísť k druhému rodičovskej nema sa otec o čo opriet. Kľudne sa môže aj vyhrávať aj prijať s políciou ak dieťa nechce ísť k otcovi a on nema na to žiadne sudne rozhodnutie nepomôže si. Skús si niečo vymyslieť, že maly je chorý, máte nejaky program, a pod. Ak chce môže ho prísť za tvojej pritomnosti pozriet ale nie si povinná mu dieťa vydať. Jedine ze by chcel ísť syn k nemu. Pokial sa však otec dieťaťa informuje o dieťaťa si povinna mu informácie poskytnúť, napríklad telefonicky.plati to samozrejme aj opačne, že ti musi povedat o dieťati, ked je dieťa s ním.

odbornicka
autor
11. feb 2013

@duracelko ahoj, dnes som ti uz jednu odpoved písala no nevidím ju tu v diskusii , takze napíšem znova.
Určite podaj návrh na sud na zrusenie BSM za trvania manzelstva. podľa paragrafu 148 Ods. 2 občianskeho zákonníka môže sud počas manzelstva zrušiť BSM ak sú na to závažné dôvody, a u vás sú, najmä ak existencia BSM odporuje dobrým mravom. Dobry vzor som našla na na www.najpravo.sk v časti Rady a vzory pod nazvom Navrh na zrusenie BSM za trvania manzelstva 2.

Súčasne by som však podala návrh na sud na predbežne opatrenie voci vasmu muzovi, aby mu sud vydal zákaz nakladať s vašim spoločným majetkom, s uctami v banke a pod.

Ide o zlozitejsi problém a bolo by lepšie keby ste si dali oba návrhy vypracovať pravnikovi, najmä ten návrh na predbežne opatrenie.
Ešte jedna vec že súdny poplatok za návrh na zrusenie pBSM za trvania manzelstva stoji 165 € čo je hodne. Ale pokial vás muz nevie gazdovat s peniazmi tak ten poplatok stojí za to.Neviem aká je vaša situácia, no možno splnenate podmienky na oslobodenie od sudneho poplatku.

didi44
12. feb 2013

@odbornicka ...mila odbornicka, citam tvoje rady a naozaj uznavam, ze si odbornicka na rodinne pravo a uz tvoje vyjadrenie o tom, ako otca dietata prestane bavit starat sa o svoje dieta je naozaj tym najodbornejsim vyjadrenim...a zda sa, ze sa vo svojom obore hras aj na psychologicku.,pedagogicku a uz ti chyba len svatoziara .... 😀
..podla mojho skromneho nazoru by nezaskodila rana osudu, alebo velmi trpis diagnozou bud rozvrdenej ohrdnutej manzelky, alebo diagnozou neschopnej matky..lebo tvoje tvrdenia o neschopnych otcoch nemaju chybu...Ja som niekolkonasobnym otcom, ale ty si ta posledna, ktorej by som do ruk zveril starostlivost svojho dietata...Uvedom si, ze dieta potrebuje oboch rodicov...rodicov, ktori maju zaujem o svoje dieta...a tak ako su na svete zly otcovia, su aj nestarostlive matky, ktore oteckom brania, aby sa podielali...ale ty hadzes vsetkych otcov do jednoho vreca , ale uvedom si, ze otec...neznamena len stroj na vyrobu deti, alebo zasobnik...spermii..pre cakajuce buduce mamicky, ktorym tikaju biologicke hodiny a ine...

odbornicka
autor
12. feb 2013

@didi44 dobry den, diskusia na tejto právnej poradni ( zdôrazňujem že nejde o poskytovanie advokatskych služieb, ale len o diskusiu s právnym podtextom) je verejná a tak každý môže slobodne vyjadrit svoj názor. Ďakujem Vám za ten Vás.
súhlasím s vami V tom, že dieťa potrebuje oboch rodicov, no žiaľ nie každé dieťa má to šťastie mat oboch rovnako starostlivych a zodpovedných rodicov. Navyse každý z nás sa môže v živote potknut pri výbere životného partnera či ho postretne, ako tomu hovoríte vy,"rana osudu" ( a práve takí ľudia píšu do tejto diskusie) a život a prax ma naučili, že vtedy namiesto čisto sucheho citovania paragrafov oveľa lepšie pomôžu povzbudenie, ľudsky prístup a rada podana ľadovým jazykom. Toľko k tomu, ako pisete o mojej odbornosti.
Zvyšok vášho príspevku komentovať nebudem, lebo priať niekomu "rany osudu" je diagnozou samou o sebe a konieckoncov o vasom prispevku plnom muzskej jesitnosti si urobi kazdy vlastný názor sám! 🙂

duracelko
18. feb 2013

@odbornicka dakujem za radu

duracelko
18. feb 2013

@odbornicka a ten návrh na zrušenie BSM podla toho vzoru č. 2 si môzem napisať aj sama a doručiť ho na okresný súd ?? či musi byť spísaný právnikom ?? neviem či splnam narok na oslobodenie, poberam len rodičovský príspevok, ale vlastným 1-izb.byt po starkej a garáž po otcovi, ak to berú do úvahy tak asi nie...

odbornicka
autor
18. feb 2013

@duracelko navrh si mozes spisat samozrejme aj sama, ak tak nieco bude chybat, sud ta vyzve, aby si to doplnila, no to zas celu vec predlzuje. ale keby si si nebola ista, tak sa mozes obratit na pravnika. Na Modrom koniku sme s "chorvatkou" zalozii Skupinu pravna poradna (na fotoblogoch), a chovtatka je advokatka, a moze ti za nejaky popatok pomoct vypracovat potrebne dokumenty. Myslim, ze to u nej vyjde lacnejsie ako u klasickeho advokata.
Urcite by som vsak poziadala sud o oslobodenie od sudneho popatku, na webe ministerstva spravodlivosti su formulare, ktore treba vyplnit a prilozit k navrhu na zrusenie BSM. Sud rozhodne o tom, ci ta od sudneho poplatku oslobodi, ak nie, tak ta vyzve, aby si v nejakej lehote zaplatila ten sudny poplatok 165,50€. Ak ho nezaplatis, sud konanie zastavi. Ak zaplatis, sud bude vo veci konat.
Nevie, ako to mas s muzom teraz, ci stale vela mina penazi zo spolocneho, ci treba riesit aj predbezne opatrenie, v ktorom mu sud zakaze nakadat so spolocnym majetkom. Ci je tam nejaka realna hrozba takehoto konania z jeho strany, to viec posudit len ty a potom by sa dalo podat na sud aj to predbezko.

duracelko
18. feb 2013

@odbornicka a mozem vedieť že aký čas trvá kým súd zruší to BSM ,za predpokladu ze ziadosť napisem správne a nevrati sa mi spat?

odbornicka
autor
18. feb 2013

to sa tazko odhaduje, ak si z mensieho mesta bude to rychlejsie, ak z vacsieho tak to potrva. Treba pocitat mozno tak 3 mesiace az pol roka. Je to vsak len moj odhad.

erika160669822
19. feb 2013

@odbornicka Dobry den.Poprosila by som o radu.V r.2010 som podavala na zvysenie vyzivneho.Boli tri pojednavania ex sa nedostavil ani na jedno.Zvysila na 70e bez jeho pritomnosti.Neprebera ziadnu postu.Bolo podane na neho trestne oznamenie v r.2011.Ma dlh ale 800e ma to aj exekutorka a stale nic.Nema trvale bydlisko.Bolo na neho vydane celostatne patranie v novembri 2012 a zevraj ho nemozu najst a ja ho stretavam v meste kde byvame aj on u priatelky.syn chodil toho casu na zakladnu skolu bol 8-mak.Teraz uz chodi na strednu skolu druhym rokom mimo bydliska dochadza.Naklady sa samozrejme zvysili mal by platit 70e a dlh 30e co uz zas treti mesiac neplati.Pojdem si ziadat o nahradne vyzivne.Chcela by som si poziadat o zvysenie ale ako ked nema trvale bydlisko?Policia ani exekutorka nikto nic nerobi.Spia na vavrinoch.Policajtke tiez nepreberal postu ani jej nebral telefon.Potrebuje ho vypocut aby sa to mohlo dat na sud.On asi podla nich ani neexistuje.Ja viem ze byva v nasom meste aj v ktorom cinziaku a vie to aj policajtka ale neviem poschodie ani priatelka jeho ako sa vola.Ze nasa policia.No hroza.Dakujem Erika

erika160669822
19. feb 2013

@didi44 Ty o akom zaujem pises.Vacsina muzov ked sa rozvedu rozvedu sa aj so svojimi detmi.Tak o com pises???????

erika160669822
19. feb 2013

@didi44 A nestrkaj nos tam kde o tvoj chory nazor nikto nestoji.Schovaj sa pod perinu a bud tam zalezeny.Nie je to na teba nikto zvedavy.

odbornicka
autor
19. feb 2013

@erika160669822 ahoj, chces podat návrh na sud na zvýšenie vyzivneho na dieťa? Ak je to tak, tak pri deťoch je vzdy príslušný sud, v obvode ktorého má dieta svoje obvykle bydlisko. ( zakon nehovori o trvalom pobyte) Takze toto by nemal byt problém určiť. J

erika160669822
19. feb 2013

Ked davam ziadost na sud musim tam udat bydlisko moje a bydlisko ex aspon tak som to mala naposledy.

jaris81
19. feb 2013

ahoj,chcela by som poradit ,chcem sa dat rozviest ale moj manžel je občan českej republiky a aj tam teraz žije pred pol rokom tam odišiel byvať ,pred tym sme byvali v podnajme jeden rok v bratislave ale tam nam skončila zmluva a ja som sa odstahovala k mojej matke kde mam ja trvaly pobyt (tu v bratislave.)možem požiadať o rozvod tu alebo musim to podať v čr?dakujem